19 Haziran 2009
Sayı: SİKB 2009/23

  Kızıl Bayrak'tan
  Düzen içi dalaşma faşist baskı ve terörün hızını kesmedi…
  Düzen içi çatışma yeniden alevleniyor…
İlker Başbuğ’un Kürt sorununa ilişkin son açıklamaları…
Kurultayımız asalak tekstil patronlarına karşı mücadele kürsüsü olacak!
15-16 Haziran eylem-etkinliklerinden...
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Sömürü ve zulüm düzenini yenmek için;
birleşik, militan, kitlesel direniş!
Bursa’da direniş, grevler ve BMİS...
  Entes güncesi...
  Kamu TİS’lerinde işçinin öfkesi sokağa taştı...
  Pendik Askeri Tersanesi’nde direniş ateşi....
  Gençlik eylem ve etkinliklerinden...
  Sermaye devleti korkuyor,
korktukça saldırganlaşıyor!
  Sermayenin yeni vurgunu: Vergi indirimleri
  Gerici Molla rejiminin açmazları derinleşiyor…
  Eski ABD’li asker Ebu Garib’teki
işkenceyi savundu!.
  Almanya’da ülke genelinde eğitim boykotu...
  Kapitalizm ölüm saçmaya devam ediyor!
  Kadına yönelik ayrımcılık ve şiddet toplumsal yaşamın her alanında...
  İktidar çekişmesi büyüyor… .
  Direnişteyiz Platformu Forumu’nda yapılan tartışmalar üzerine düşünceler... .
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

15-16 Haziran eylem-etkinliklerinden...


HSGGP 15-16 Haziran şehitlerini andı

15 Haziran Pazartesi günü, Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu Kadıköy Söğütlüçeşme’den Yoğurtçu Parkı’na yaptığı yürüyüşle 15-16 Haziran şehitlerini andı.

“15-16 Haziran direnişi yolumuza ışık tutuyor” ve “Herkese sağlık güvenli gelecek için birleşik mücadeleye!” pankartlarının açıldığı yürüyüş işçilerin katledildiği noktada son buldu. Burada polisin müdahalesi sırasında kısa süreli arbede yaşandı. Ardından basın açıklamasını HSGGP adına Hasan Gülüm yaptı.

15-16 Haziran direnişinin anlatıldığı açıklamada 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi’nin işçi sınıfı ve emekçilere yol gösterdiği belirtilerek krize ve emperyalist saldırılara karşı birleşik mücadele vurgusu yapıldı. Basın açıklaması saygı duruşuyla son buldu.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Adana’da kitlesel eylem...

Adana Krize Karşı Emek ve Demokrasi Platformu, direnişin yıldönümünde kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirdi.

14 Haziran günü İnönü Parkı’nda toplanan kitle, yolun bir kısmını trafiğe kapatarak açıklamanın yapılacağı İstasyon Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. En önde “Krizin faturasını ödemeyeceğiz” şiarlı platform pankartının yer aldığı yürüyüşte KESK Adana Şubeler Platformu da yer aldı.

Yürüyüşün ardından yapılan açıklamada, 15-16 Haziran direnişine değinilerek platformun bugüne kadarki mücadele süreci özetlendi. Krizin faturasının emekçiler tarafından ödenmeyeceği, bu faturaya alanlara çıkan insanlar tarafından izin verilmeyeceği ifade edildi.

Açıklamanın ardından yaklaşık 400 kişinin katıldığı eylem halaylar ve sloganlarla sona erdi.

Kızıl Bayrak / Adana


Direniş ve grevdeki işçiler Çalışma Bakanlığı’na yürüdü

Direniş ve grevdeki DİSK üyeleri Büyük Direniş’in yıldönümü vesilesiyle 16 Haziran Salı günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yürüdü. Yürüyüşe, Sinter, Asemat ve Asil Çelik işçileri de katıldı.

300 kişilik kortej bakanlık önüne geldiğinde sloganlarını haykırdı. DİSK temsilcisi tarafından yapılan konuşmalarda işten atmalara, kıdem tazminatı hakkının gasbedilmesine değinildi. Sermayenin “Eve kapanma pazar çık” kampanyasının altına imza atan sendikalar teşhir edilerek kınandı.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi yaptığı konuşmada “İki türlü sendika var, biri müsaade ile biri mücadele ile, DİSK mücadeleyi seçmiş ve bedeller ödemiş bir sendikadır” dedi. Açıklamanın ardından seçilen bir heyet önce Çalışma Bakanı ile ardından Adalet Bakanı ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Kızıl Bayrak / Ankara


DİSK’ten Unkapanı’nda oturma eylemi

16 Haziran Salı günü DİSK üyeleri İstanbul’da Saraçhane’de toplanarak Unkapanı’nda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bölge Müdürlüğü’ne yürüdü. Yürüyüşün ardından yapılan açıklamada, yeni saldırılara karşı büyük direnişe benzer biçimlerde karşı çıkılması gerektiği vurgulandı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

DİSK direnişçi işçilerleydi!

15 Haziran Pazartesi günü direnişin yıldönümü vesilesiyle düzenlenen eyleme Kent A.Ş işçileri ve destek veren kurumlarla beraber yaklaşık 1000 kişi katıldı.

Karşıyaka İskelesi önünde toplanan kitle belediyeye yürüdü. Eylemde Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Erol Ekici ve DİSK Başkanı Süleyman Çelebi kitleye seslendi.

15-16 Haziran ruhunun işçi sınıfının mücadelesinde büyük yere sahip olduğunu belirten konuşmalarda Kent AŞ işçisinin direnişiyle bu ruha uygun davrandığı ifade edildi. Yapılan konuşmaların ardından oturma eylemine geçildi.

Kızıl Bayrak / İzmir


15-16 Haziran direnişi Bursa’da selamlandı!

Büyük İşçi Direnişi 15 Haziran Pazartesi günü Bursa’da da selamlandı.

Osmangazi Metro İstasyonu’nda toplanan yaklaşık 80 kişi Kent Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. “Kapitalizmin krizine, sosyal yıkıma, faşist saldırılara karşı mücadele ruhuyla yaşasın 15-16 Haziran direnişimiz!” yazılı pankartın arkasında yapılan yürüyüşün ardından Kent Meydanı’na gelindi.

Burada yapılan açıklamada direnişin ruhunu bugüne taşımanın öneminden bahsedildi.

Ortak açıklamanın ardından BDSP temsilcisi de kısa bir konuşma yaptı ve İstanbul-Haramidere’deki patron saldırısını ve devlet terörünü anlattı.

Kızıl Bayrak / Bursa


Eskişehir’de 15-16 Haziran Direnişi selamlandı!

Eskişehir’de 16 Haziran günü aralarında DİSK, KESK, TMMOB, ESMMMOB, Halkevleri, Kristal-İş ve TTB’nin bulunduğu kurumlar ve Genç-Sen üyeleri “15 - 16 Haziran ruhu ile mücadeleye, Eve kapanmadık sokaktayız!” pankartı ile yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirdi.

Burada konuşan DİSK Birleşik Metal-İş Şube Başkanı Bayram Kavak, “DİSK olarak sendikal yaşama ILO normlarının hakim kılınmasına kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi. “Kıdem tazminatı fonu”na karşı bir kampanya başlatılacağı ifade edildi.

Kavak’ın ardından Genç-Sen adına bir açıklama yapıldı ve Genç-Sen’e yönelik kapatma davasının bir hak gaspı olduğu belirtildi.

Kızıl Bayrak / Eskişehir


DDSB’den 15-16 Haziran eylemi!

Devrimci Demokratik Sendikal Birlik (DDSB), Büyük İşçi Direnişi’nin yıldönümü nedeniyle Taksim Tramvay Durağı’nda 14 Haziran Pazar günü basın açıklaması gerçekleştirdi.

“15-16 Haziran ruhu ile mücadeleyi yükselt / DDSB” pankartının açıldığı eylemde 15-16 Haziran’ın işçi sınıfının hak ve özgürlükleri için mücadele günü olduğu belirtildi.

Fiili meşru mücadele çağrısının yapıldığı açıklamada ayrıca mevcut direnişler selamlandı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


İkitelli’de 15-16 Haziran eylemi...

Büyük Direniş, İkitelli’de de 16 Haziran akşamında selamlandı. BDSP, BİD, TÖP ve ESP’nin organize ettiği eylem eski postane önünde “39. yılında 15-16 Haziran direnişi yol gösteriyor!” pankartının açılmasıyla başladı. Buradan sloganlarla İkitelli Parseller merkeze yüründü.

Burada yapılan açıklamada, Büyük Direniş selamlanarak işçi sınıfının bugün ciddi saldırılarla karşı karşıya olduğu belirtildi ve direnişi yükseltme çağrısı yapıldı.

Küçükçekmece BDSP


DİSK’ten 15-16 Haziran etkinliği

DİSK 16 Haziran akşamı Ankara’da bir etkinlik gerçekleştirdi.

Emek mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşuyla başlayan etkinlik, 1963–1970 arası süreci anlatan kısa bir dia gösterimiyle devam etti.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Sosyal-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Cancı bugün hala 39 yıl önceki sorunlarla karşı karşıya kalındığını söyleyerek, Kent A.Ş işçilerinin direnişine ve Asil Çelik grevine değindi.

80 kişilik katılımın büyük çoğunluğunu sendika yöneticileri oluştururken Genç-Sen üyeleri de etkinlikte yer aldı.

Kızıl Bayrak / Ankara


Gebze Sendikalar Birliği’nden 15–16 Haziran etkinliği!

Gebze Sendikalar Birliği, Büyük Direniş vesilesiyle 16 Haziran günü bir etkinlik düzenledi. Etkinlik 15–16 Haziran’da şehit düşen işçiler şahsında yapılan saygı duruşuyla başladı.

Çelik-İş Gebze Şube Başkanı ve Gebze Sendikalar Birliği Dönem Sözcüsü Şerafettin Koç 15–16 Haziran direnişinin tarihini anlatan ve önemine vurgu yapan kısa bir konuşma yaptı. Ardından 15–16 Haziran direnişinin tanığı olan bir işçi o günleri anlatan konuşma yaptı. Konuşma sonrası direnişi anlatan belgesel gösterimi yapıldı.

Etkinliğe 50 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Gebze