15 Ocak 2009
Sayı: SİKB 2009/02

  Kızıl Bayrak'tan
  Ergenekon’un yeni dalgası...
  Direnen Filistin kazanacak!
Ezilen halkların her tür araçla işgalcilere karşı direnişi meşrudur!
Gazze katliamı protestolarından…
“Alevi açılımı”nda son perde…
Vira-Kürşat işçilerinin açlık grevi sürüyor…
  TORGEM Tersanesi’nde ücret gaspına karşı direniş ateşi!
  Bütünlüğü içinde kapitalizmin krizi
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Sınıf çalışmalarından...
  Ümraniye Dudullu’da direnişlerini sürdüren BMİS üyesi Sinter işçileriyle direniş süreci üzerine konuştuk...
  Direnen kadınlar anlatıyor...
  Gençlik hareketinden…
  Gençliğin Filistin’le dayanışma eylem ve etkinlikleri…
  Gerici Gürcistan rejimi ABD uydusu
olma yolunda!
  İşgal, direniş, grev ve sabotaj / 1 Volkan Yaraşır
  Berlin’de Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht anmasına onbinler katıldı…
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Gençliğin Filistin’le dayanışma eylem ve etkinlikleri…

“Emperyalizm yenilecek, direnen halklar kazanacak!”

Gençlik Filistin halkının yanında!

Siyonist İsral’in 27 Aralık’ta Gazze’ye dönük başlattığı saldırı şiddetlenerek devam ediyor. Hayatını kaybeden Filistinliler’in sayısı bine yaklaştı, yaralıların sayısı üçbini aştı.

Gençlik örgütleri, Filistin’de yaşanan emperyalist-siyonist saldırganlığa karşı Filistin halkının direnişinin yanında olduğunu göstermek, emperyalistleri ve işbirlikçilerini teşhir etmek için devrimci, demokrat, yurtsever öğrenciler olarak 15 Ocak günü bir eylem gerçekleştirecekler.

DGH, EHP, Ekim Gençliği, Kaldıraç, Marksist Bakış, SGD, YDG ve YDGM tarafından örgütlenen eylem, “Emperyalizm yenilecek, direnen halklar kazanacak!”, “Gazze’de intifada, Amed’de serhıldan kazanacak! Halkların kurtuluşu sosyalizmde!” şiarlarıyla gerçekleştirilecek.


Kocaeli’nde Filistin direnişi selamlandı!

14 Ocak günü Kocaeli Üniversitesi’nde İsrail’in vahşi saldırısı protesto edildi. Saat 12.30’da yaklaşık 150 üniversite öğrencisinin yemekhane önünden alkış ve ıslıklarla başlattığı eylem, giriş kapısında yapılan basın açıklaması ve emperyalist devletlerin Ortadoğu halkları üzerinde uyguladığı politikaları teşhir eden bir mizansen ile bitirildi.

Okunan basın açıklamasında, “Ezilen halklar için tek bir kurtuluş vardır, o da insanlığın sömürüsüz bir dünya yaratmak düşünün savaşıdır. Şimdi Filistin’de düşene dövüşene bin selam olsun. Katil İsrail’e karşı direnen Filistin halkı mücadelesinde yalnız değildir.” denildi.

Eylemde “Filistin’de düşene, dövüşene bin selam!/ Üniversite Öğrencileri” yazılı pankart açıldı, “Diren Filistin seninleyiz!”, “Filistin’de düşene, dövüşene bin selam!”, “Bıji Bratiya Gelan!” sloganları atıldı.

Ekim Gençliği / Kocaeli


Beytepe’de Filistin’le dayanışma

9 Ocak günü Beytepe kampüsünde gerçekleştirilen eylemde Filistin direnişi selamlandı.

Üzerinde Filistin’deki işgali anlatan fotoğrafların ve gazetelerden kesilen haberlerin bulunduğu pano sergilenerek kütüphane önünde basın açıklamasına çağrı yapıldı. Dağıtılan bildiri ve el ilanlarıyla Filistin’deki savaş ve yıkım anlatıldı, Türk devletinin emperyalistlerle ve İsrail’le işbirliği teşhir edildi.

Basın açıklaması öncesinde Edebiyat Fakültesi’nden yemekhaneye bir yürüyüş gerçekleştirildi. Sloganlar eşliğinde devam eden yürüyüşte “Emperyalistler yenilecek direnen halklar kazanacak!” dövizleri de açıldı. Eyleme yaklaşık 80 kişi katıldı.

Akşam ise yurtlar önünde toplanılarak meşaleli bir yürüyüş gerçekleştirildi. Yurtta kalan öğrencilerin lambalarını yakıp söndürürerek alkışlarla destek verdiği yürüyüş sonrasında mum ve resimler yaptığımız sergiyi yurt kantini önüne bırakmamızla eylemimiz son buldu.

Beytepe Ekim Gençliği


Cebeci’de katliam lanetlendi

Ankara Üniversitesi öğrencileri Cebeci Kampusü’nde  8 Ocak günü gerçekleştirdiği eylemle Filistin’de yaşanan katliamı lanetledi. “Siyonizm yenilecek, direnen Filistin kazanacak!” şiarının yazılı olduğu ozalit ile kampüs kantinleri dolaşılarak basın açıklamasına çağrı yapıldı. Fakülteler gezildikten sonra kampüs girişinde basın açıklaması gerçekleştirildi. Okunan açıklamada, İsrail’in aylardır sürdüğü katliam ile Türk devletinin yaptığı gizli anlaşmalara dikkat çekildi.

DGH, Ekim Gençliği, SGD, Tüm İGD, ÖEP, YDG, YDG(M)’nin örgütlediği eylem sloganların atılmasıyla son buldu.

Cebeci Ekim Gençliği


ODTÜ işgale karşı birleşti

ODTÜ’deki topluluklar İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarını protesto etmek için biraraya geldiler. Asılan afişlerle hem düzenin savaş çığırtkanlığı teşhir edildi hem de Türkiye’deki işbirlikçilerinin İsrail’le yaptığı anlaşmaların iptal edilmesi istendi. Gazze işgaline Türkiye’nin verdiği desteğin son bulması gerektiği anlatıldı. ODTÜ teknokentindeki silah sanayi de unutulmadı. Başta Aselsan olmak üzere birçok şirket üzerinden ODTÜ’nün silah ürettiğini artık herkes biliyor. Bunun yanısıra Aselsan, İsrail ordusu ile yaptığı antlaşmalarla İsrail’in Gazze’deki kanlı katliamlarına suç ortaklığı yapıyor.

Bu yüzden ODTÜ’deki topluluklar “ODTÜ’de Filistin’i vuran silahların üretildiği Aselsan kapatılsın!” çağrısını yükselttiler.

ODTÜ Ekim Gençliği


“Katliamı lanetliyoruz, direnişi selamlıyoruz!”

8 Ocak günü İÜ Edebiyat Fakültesi’nde Filistin’e yapılan saldırıyı anlatan çeşitli haber ve fotoğraflardan oluşan “Katliamı lanetliyoruz, direnişi selamlıyoruz!” başlıklı bir sergi yaptık.

Sergimizi asmaya çalıştığımız sırada ÖGB şefi gelerek engellemeye çalıştı, fakat gereken cevabı aldı. Çalışmamızın engellenmesine izin verilmedi. Daha sonra Edebiyat Fakültesi yemekhanesinde, babası İsrail askerleri tarafından kaçırılmış Filistinli bir kız çocuğunun yazdığı şiiri anlatan bir sinevizyon gösterdik. Gösterim ilgiyle izlendi. Yaptığımız konuşmada tüm öğrencileri katliama sessiz kalmamaya çağırdık ve bir dakikalık alkışlı protesto eylemi gerçekleştirdik.

İstanbul Üniversitesi Ekim Gençliği


Eskişehir’de katliam protestosu

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Yunus Emre kampüsünde İsrail’in Filistin’e uyguladığı katliamı lanetleyen bir eylem örgütlendi. 8 Ocak sabah 8.30’da, eylemin duyurusunun yer aldığı el ilanları, üniversitenin Yunus Emre ve Eczacılık kapı girişlerinde dağıtıldı. Üniversitenin çeşitli yerlerine yine eylemin çağrısının yapıldığı afişler asıldı. Öğlen yurt önünde toplanan kitle, “Filistin halkı yalnız değildir! Direnen halklar kazanacak!” pankartı ile Filistin bayrağı arkasında ve ortak dövizler açarak yürüyüşe başladı. Coşku ve öfkeyle atılan sloganlar eşliğinde yemekhane önüne gelindi.

Önce yemekhaneye girilerek, katliama sessiz kalmama çağrısı yapıldı. Konuşmanın ardından yemekhanede bulunan öğrenciler alkışlarıyla desteklerini sundular.

Yemekhane karşısında okunan basın açıklamasında İsrail’in Filistin’e yönelik saldırısı kınandı. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın timsah gözyaşlarının kimseyi kandıramayacağı söylendi.

Ekim Gençliği, DPG, DGH, DÖB, SGD, ODAK/ Genç Direnişçi, Öğrenci Kolektifleri, EHP Gençliği, SDG ve Genç-Sen’in örgütlediği, YDG-M’nin destek verdiği eyleme 150 kişi katıldı.

14 Ocak günü Hamam Yolu Yediler Parkı’nda bir araya gelen gençlik örgütleri İsrail’in saldırılarını lanetlerken Filistin halkının direnişi selamladı.

“Emperyalizm ve siyonizm yenilecek! Direnen Filistin halkı kazanacak!” pankartı arkasında kurumlar flama ve ortak dövizlerle yerlerini aldılar. Yediler Parkı’ndan sloganlarla yürüyüşe geçen kitle Adalar Migros önüne kadar yürüdü. Yoldan geçen ve evlerinin pencerelerinden bakan insanlar alkışlarıyla eyleme desteklerini sundular. Adalar Migros önüne gelindiğinde ortak basın metni okundu. Ekim Gençliği, DGH, DPG, ÖDP, ÖGD ve SDG’nin örgütlediği eyleme DÖB, EHP ve TKP katılarak destek verdi. Eyleme yaklaşık 60 kişi katıldı.

Ekim Gençliği / Eskişehir


 Ege’de sessiz yürüyüş

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğrencileri Gazze’de süren katliamı 8 Ocak günü bir yürüyüşle protesto etti.

Edebiyat Fakültesi’nde öğle saatlerinde toplanmaya başlayan aralarında öğretim üyelerinin de bulunduğu yaklaşık 150 kişilik kitle, “Sessiz ve el ele / Filistin haklarının ve tüm ezilen halkların çığlığını duymak için susuyoruz / İsrail ile yapılan antlaşmalar iptal edilsin / Her devlet teröristtir, katildir / Tepkisiz kalmak onaylamaktır /Savaşa hayır” yazılı pankartın arkasında alkışlarla yürüyüşe geçti.

Yürüyüş boyunca izleyen öğrencilere bildiri dağıtımı yapıldı. Yol boyunca yürüyüşe katılımlar gerçekleşti ve kitlenin sayısı 200’ü aştı. Edebiyat Fakültesi’nin önüne gelindiğinde basın metni okundu. Metinde İsrail’in katliamı teşhir edildi. Eylem alkışlarla son buldu.

Ege Üniversitesi Ekim Gençliği


Samsun Genç-Sen’den eylem

Samsun Genç-Sen, Filistin halkına uygulanan katliamı ve zulmü lanetlemek için 7 Ocak günü Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasından önce fakültelerde siyonist İsrail’in saldırısının protesto edilmesi ve basın açıklamasına destek verilmesi için çağrı yapıldı. Fen Edebiyat Fakültesi kantininde başlayan basın açıklaması, kantinde bulunan öğrenciler tarafından yoğun ilgiyle karşılandı, alkışlarla destek verildi.

Ekim Gençliği / Samsun


Tuzluçayır Lisesi’nde dayanışma eylemi

Siyonist İsrail’in Gazze saldırıları Tuzluçayır Lisesi’nde lanetlendi. 9 Ocak günü okul çıkışında 20 kadar Liselilerin Sesi okuru sloganlarla İsrail’i protesto etti. Diğer öğrencilerde alkış ve ıslıklarla eyleme destek verdiler. Eylemde “Filistin halkı yalnız değildir!”, “Direnişe devam, Filistin’e bin selam!” sloganları coşkuyla atıldı.

Tuzluçayır’dan Liselilerin Sesi okurları


Gençliğin faaliyetlerinden…

Eskişehir’de “geçit yok!” kampanyası sona erdi!

Ekim Gençliği’nin merkezi olarak yürüttüğü “Geçit Yok” kampanyası Eskişehir’de 9 Ocak günü yapılan bir söyleşiyle sonlandırıldı.

Yaklaşık iki aydır çalışmalarını yürüttüğümüz kampanya faaliyeti, merkezi materyallerin yanısıra yerelde çeşitli materyallerle de zenginleştirildi. Kampanya süresince 19 Aralık cezaevi katliamı, 25 Kasım kadına yönelik şiddete karşı uluslararası mücadele günü, Yunanistan gençliğinin düzene karşı haklı isyanı, ekonomik kriz ve İsrail’in Filistin’e saldırısı gündemlerine yönelik duvar gazetesi, afiş vb. araçlar kullanıldı.

Son olarak yapılan söyleşiyle kampanya faaliyeti sona erdi. Söyleşi kampanya gündemlerinin çerçevesini ele alan kısa bir açılış konuşmasıyla başladı. Kampanya gündemleri, kriz ve Filistin gündeminin yanı sıra ağırlıklı olarak örgütlenme sorunları ile gençliğin önündeki engeller ve görevler tartışıldı. Gençlik hareketinin parçalı yönüne vurgu yapılarak nasıl bir gençlik örgütlenmesi gerektiği tartışması yürütüldü. Gençlik hareketinin önündeki en acil görevlerden birinin birleşik, kitlesel, devrimci bir gençlik örgütlenmesi olduğuna vurgu yapıldı. Söyleşi canlı ve düşündürücü tartışmalarla son erdi.

Ekim Gençliği / Eskişehir


YTÜ’de Ekim Gençliği çalışmalarından...

YTÜ Yıldız Kampüs’ünde İP-TGB çetesinin yönlendiriciliğinde hareket eden, okulun öğrenci temsilcilerinden oluşan Öğrenci Konseyi, Filistin işgaline dair bir etkinlik, panele dair iki günlük çalışma yapmak istedi. Üniversitenin devrimci demokrat yurtsever öğrencileri hızlı bir refleks ile bu panele ve çetenin sadece afiş asmak ile sınırlı bırakılmış çalışmasına, hazırladıkları duvar gazeteleri ve bildiriler ile cevap verdiler. Alanda bir varlık gösteremeyen çete ve onun yedeklendiği ulusalcı cenahı hazırlanmış materyallerle teşhir edildi.

Ayrıca ekonomik krizin yarattığı hareketlilik ile beraber 2008 sonuna dair değerlendirmelerimiz ve 2009’a yönelik mücadele başlıklarımız çeşitli duvar gazeteleri ile alanda kullanıldı.

İsrail’in süren vahşetine dair komünistler olarak okulumuzda hazırlanan afişler ve duvar gazeteleri ile siyonist saldırıları ve emperyalist barbarlığı teşhir etmeye devam ettik.

Açtığımız Ekim Gençliği masasından yayınımızı okuyucularımıza ulaştırdık, okulumuzda yerel yayın Amatör’ün dağıtımını yayın ekibi ile birlikte sürdürdük.

YTÜ Ekim Gençliği


Kam-Üs dergisi faaliyetleri devam ediyor...

Bu dönemde yeni sayının çıkmasıyla birlikte Kam-Üs dergisini kullanmaya ve etkinlikler gerçekleştirmeye başladık.

Kamp-Üs Dergisi Sinema Atölyesi 8 Ocak günü ÖKM Sinema Kulübü’nde bir belgesel gösterimi gerçekleştirdi. Filistinli çocukların direnişini ve Faris adlı bir çocuğun yaşam öyküsünü anlatan “Geçemeyeceksiniz” isimli film, yaklaşık 40 kişinin katılımıyla ilgiyle izlendi.

Filmin ardından, defalarca ÖKM’ye gelerek satırlarla öğrencilere saldıran, yapılan çalışmaların önünü kesmek isteyen Türkçe Yaşam Kulübü’nün “120” adlı filmi Sinema Kulübü’nde göstermek istemesi üzerine bir gerginlik yaşandı. Film bitiminden sonra diğer kulüplerin üyeleriyle birlikte toplu çıkış yapıldı.

Kamp-Üs Dergisi


Ege Üniversitesi’nde Ekim Gençliği çalışmaları…

Ege Üniversitesi’nin final tatiline girmesine bir hafta kala çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Filistin’de süren katliama karşı hazırladığımız “Halkların kurtuluşu sosyalizmde!” şiarının yer aldığı afişlerimizi yoğun olarak kullanmaya devam ediyoruz. Afişlerimizi öğrencilerin yoğun olarak bulunduğu öğrenci çarşısının yanı sıra fakülte içlerinde de kullanıyoruz.

Ayrıca okulumuzda hazırlık öğrencilerinin ikinci öğretim saatinde masamızı açarak “Ekim Gençliği” satışı gerçekleştiriyoruz. Ders saatlerinden kaynaklı okul gündeminden kopuk olan öğrencilerin masamıza ilgisi olumluydu.

Önümüzdeki günlerde öğrenci çarşısında militan satışlarla dergimizi daha geniş öğrenci kitlesiyle buluşturarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz..

Ege Üniversitesi / Ekim Gençliği