15 Ocak 2009
Sayı: SİKB 2009/02

  Kızıl Bayrak'tan
  Ergenekon’un yeni dalgası...
  Direnen Filistin kazanacak!
Ezilen halkların her tür araçla işgalcilere karşı direnişi meşrudur!
Gazze katliamı protestolarından…
“Alevi açılımı”nda son perde…
Vira-Kürşat işçilerinin açlık grevi sürüyor…
  TORGEM Tersanesi’nde ücret gaspına karşı direniş ateşi!
  Bütünlüğü içinde kapitalizmin krizi
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Sınıf çalışmalarından...
  Ümraniye Dudullu’da direnişlerini sürdüren BMİS üyesi Sinter işçileriyle direniş süreci üzerine konuştuk...
  Direnen kadınlar anlatıyor...
  Gençlik hareketinden…
  Gençliğin Filistin’le dayanışma eylem ve etkinlikleri…
  Gerici Gürcistan rejimi ABD uydusu
olma yolunda!
  İşgal, direniş, grev ve sabotaj / 1 Volkan Yaraşır
  Berlin’de Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht anmasına onbinler katıldı…
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Gençlik hareketinden…

Çapa’da öğrencilerin açlık grevi direnişi kazandı!

1 Ekim’de yürürlüğe giren SSGSS yasasıyla birlikte işten çıkarılan asistan öğrencilerin açlık grevi 11. gününde kazanımla sonuçlandı.

9 Ocak günü Çapa Tıp Fakültesi’nde yapılan basın açıklamasında, Çalışma Bakanlığı’yla yapılan görüşme sonucunda Şubat ayının ortasına kadar yasada gerekli değişikliğin yapılacağı konusunda söz alındığı belirtildi ve ödenmeyen maaşların da ödeneceği söylendi. Çapa/Genç-Sen adına yapılan açıklamada şunlar dile getirildi: “Mücadelemizi öğrencilerin emek-sermaye çelişkisine dahil olmadığı gerekçesiyle kapatılmak istenen Genç-Sen ile kazandık. Halbuki bizler eğitimin paralı olması, kötü yurt koşulları, yüksek ev kiraları, burslarımızın kesilmesi, kriz bahanesiyle yapılan zamlar dolayısıyla çalışmak zorundayız. Bu durum sendikalaşmamızın haklılığının kanıtıdır.” Açıklamada 6 aydır direnen temizlik işçilerinin de greve destek verdiği belirtildi.

Öğrenci kantininin bulunduğu binaya, “KAZANDIK! İlk kazanımımız maaşlarımız geri ödeniyor! Perşembe günü mecliste yapılan basın açıklaması sonrası Çalışma Bakanlığı’ndan yasa değişikliği ile işlerimize geri alınacağımız sözünü aldık. Yaşasın açlık grevi direnişimiz! Çapa/Genç-Sen” yazılı pankart asıldı.

Grup Alatav’ın müzik dinletisi, halaylar ve coşkuyla atılan sloganlarla eylem sona erdi.

İstanbul Üniversitesi Ekim Gençliği


YTÜ’de işten çıkarılan asistan öğrenciler tartıştı

YTÜ’ de asistan öğrencilerin işten atılmaları ve sonrasında gelişen süreç ile ilgili toplantı, asistan öğrencilerin ve Genç-Sen’lilerin katılımı ile 9 Ocak günü gerçekleşti. İlk olarak, Çapa’dan açlık grevine katılan bir öğrenci, işten çıkarılmaları sürecini anlattı. 120 asistan öğrencinin bulunduğu Çapa’da 10 öğrenci ile başlayan grevin en son 24 öğrenci ile sonlandığını dile getirdi. Bakanlık ile yapılan görüşme sonucu, işten çıkarılan 20 bin öğrencinin işlerine geri alınacağı “sözü” verildiğini söyledi.

Toplantıda ayrıca, üniversite öğrencilerinin ticarileşen eğitim ile birlikte öğrenim masrafları için çalışmaya mecbur bırakıldıkları, güvencesiz çalıştırılmalarının yanısıra eşit işi yapan kamu emekçilerinden daha düşük ücrete aldıkları söylendi.

Toplantıda Genç-Sen içerisindeki reformist bloğun tutumu ise salt işten çıkartılmalara vurgu yapılması ve sürecin parasız eğitim talebi ile bütünleştirilmesine gerek olmadığı yönündeydi.

Elde edilen kazanımın sendikanın meşruluğu sayesinde gerçekleştiği, sendikanın böyle bir mücadelede mutlak bir araç olduğu söylemi üzerine asistan öğrencilerden bazıları ile Devrimci Genç-Sen’lilerin tutumu ise, meşruluğun öğrencilerin haklı talepleri üzerinden olduğu ve sendikanın da burada sadece araçlardan biri olduğu yönünde oldu.

YTÜ Ekim Gençliği


Genç-Sen’den eylem!

İstanbul Genç-Sen olarak 7 Ocak günü, bursların ödenmesiyle ilgili Milli Eğitim Bakanlığı’na verilen sürenin dolmuş olmasından dolayı Sirkeci’den Cağaloğlu’nda bulunan Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yüründü, burada bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

“Burslarımızı geri istiyoruz!” pankartının taşındığı eylemde, basın metninin okunmasından önce iki Genç-Sen üyesi Milli Eğitim Müdürü ile görüşmek üzere binaya girdi. Dışarıda yapılan konuşmalar, sloganlar ve şarkılarla görüşme gerçekleştirilene dek eylemin bitirilmeyeceği belirtildi.

İl Milli Eğitim Müdürü Yardımcısı ile yapılan görüşmede, en geç bir saat içerisinde önümüzdeki günler için Milli Eğitim Müdürü’yle randevu ayarlanacağı “sözü” verildi.

Ardından okunan basın metninde,“50.000 öğrenci sizlerin seçim planları yüzünden şu an hakkı olan burslar almıyor. Bu burslara aktarılmış olan kaynaklar elbette ki bir yol bulunarak öğrencilere dağıtılabilir” denildi. Atılan sloganların ardından eylem sona erdi.

Ekim Gençliği / İstanbul


OGÜ: “Faşizme karşı omuz omuza!”

7 Aralık akşam saatlerinde tedavi olmak için hastaneye gelen EHP’li bir öğrenci ve eşlik eden arkadaşları yine aynı saatlerde Dumlupınar Yurdunda bir nedenden dolayı yaralanan faşistlerle hastanede karşılaşmış, tedavi olup hastaneden ayrıldıkları sırada faşistlerin saldırısına uğramıştır.

Anadolu Üniversitesi’nde 8 Aralık günü yapılan Filistin’le dayanışma eyleminin ardından okuldan toplu çıkış yapılarak Osmangazi Üniversitesi’ne toplu geçiş yapıldı. Hastanenin acil girişinde bir basın açıklaması yapılarak saldırı kınandı. “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Faşizmi döktüğü kanda boğacağız!” sloganlarının atıldığı açıklamaya yaklaşık 60 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Eskişehir


Trabzon’da gözaltı terörü

Trabzon’da 9 Ocak 2009 sabahı saat 06.00 sularında eş zamanlı olarak gerçekleştirilen baskınlarda SDP üyesi gençler gözaltına alındı. SDP gençliğinin kaldığı üç eve yapılan baskınlarda evlerde bulunan dergi, gazete vb. el konuldu.

10 kişinin gözaltına alındığı baskınlar hakkında Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “2008 yılının Haziran ayında Trabzon’da yapılan ev baskınlarında ele geçirilen “yasak materyaller” ve “Yurtsever Demokratik Gençlik çalışması yürütmek” gerekçesi gösterildi.

Trabzon Ekim Gençliği


Ege’de boykot sona erdi!

Ege Üniversitesi’nde taşeron aracılığıyla çalışan 1 No’lu yemekhane işçileri ücretlerini alamadıkları için öğrencilerle beraber bir günlük boykot yapmış, ardından ücretlerini iki saat içerisinde almışlardı. Boykot kazanımla sonuçlanmıştı.

Bu olayın ardından rektörlük, taşeronla sözleşmenin 31 Aralık’ta biteceğini, yemekhaneleri kendi bünyesine alacağını açıklayarak yemekhane mutfağında yapılacak tadilat süresi içerinde geçici taşeron çalıştıracağını söylemişti. Bu, işçilerin işten atılması demekti. Bunun üzerine Öğrenci Kolektifleri’nin işçilerle beraber başlattıkları bir boykot süreci başladı. Bu sürece müdahale temelinde gençlik örgütleri tarafından Meclis oluşturuldu.

Meclis bir yandan boykotu diğer yandan rektörlükle görüşmeleri sürdürdü. Meclisin rektörlükten talebi, tüm işçilerin geçici süre olarak tariflenen iki aylık sürede istihdam ettirilmesi ve yemekhane rektörlüğün bünyesine geçince ise tüm işçilerin yemekhane çalışanı olarak işe devam etmesiydi. Meclis tüm direnen işçiler işe alınana dek direnişi sürdürme kararı almıştı.

29 Aralık günü tüm işçilerin işe geri alınacağı açıklaması yapıldı. Bunun üzerine 30 Aralık günü işçiler ve öğrenci temsilcileri işçileri geçici süreliğine alan taşeronla sözleşme yapmak üzere Çiğli Organize Sanayi’ye gitti. Burada işçiler tek tek mülakata alınarak “sizi arayacağız” denildi.

31 Aralık günü de sadece direnen 17 işçinin işe alındığı öğrenildi. Meclisin direnişi sürdürme kararı olmasına rağmen Öğrenci Kolektifleri ve SES üyesi bir sendikacı işçilerle konuşarak bunun bir kazanım olduğunu ve 17 işçinin işe alınması gerektiği, diğer işçilerle de dayanışma içerisinde olunacağını söyledi. Yapılan müdahalelere rağmen işe alınan işçiler işi kabul ettiler ve boykot fiilen sona erdi.

Yapılan meclis toplantısında meclis iradesinin boşa düşürüldüğü ve meclisin işlerliğinin kalmadığı sonucuna varılarak meclis dağıldı. Şimdi Öğrenci Kolektifleri ve birkaç işçinin sendikacılarla beraber örgütledikleri kermes ve dayanışma gecesi yapılıyor. Toplanan paralar işsiz kalan işçilerle paylaşılacak.

Direnen işçilerinin dördünün işine de son verilmiş bulunuyor.