14 Kasım 2008 Sayı: SİKB 2008/45

  Kızıl Bayrak'tan
   Gerici rejimin krizi derinleşiyor...
  Obama’nın Kürt hareketinde körüklediği dayanaksız beklenti ve hayaller karşılıksız kalacaktır...
AKP faşist özünü
açığa vuruyor
Ücretlere zam dönemi yaklaşıyor!

Esenyurt’tan tekstil işçileri:

Yürüyüşlerin 4. haftasında metal işçisiyle sınıf dayanışması!
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  25 Kasım: Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü...
  Sol hareketin güncel durumu üzerine değerlendirmeler...
Devrimci harekette ideolojik ve moral kırılma
  10. yılında Parti İzmir’de selamlandı…
  İstanbul’da YÖK protestosu…
  YÖK protestolarından…
  Genç-Sen 1. Olağan Genel Kurulu ve “demokrasicilik” oyunu...
  Ortadoğu Dörtlüsü’nün Şarm el Şeyh toplantısından da bir sonuç çıkmadı… ..
  Barack Obama üzerinden yayılan sahte hayaller…
  Dünya işçi ve emekçi hareketinden…
  Ekim Devrimi ve bugünün anlattıkları
M. Can Yüce
  Eylem ve etkinliklerden...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünya işçi ve emekçi hareketinden…

İtalyan sendikalarından genel grev çağrısı

İtalyan sendikaları geçtiğimiz hafta Berlusconi hükümetinin eğitim reformuna karşı örgütledikleri ve milyonlarca işçi, emekçi ve gencin katıldığı başarılı grevin ardından hükümet üzerindeki basıncı arttırıyor.

Solcu CGİL sendikası hükümetin anti-kriz paketini protesto etmek, çalışanların ve emekçilerin daha da yoksullaşmasına neden olan uygulamalara karşı Aralık ayı içinde yeni bir genel grev örgütlemeyi planlıyor. Tarihin 12 Aralık olarak saptanacağı tahmin ediliyor.  

Metal işçileri sendikası FİOM, metal sektöründeki krize karşı 12 Aralık’ta işçileri greve çağırmıştı. CGİL sendikasının talepleri arasında işçilere ödenen Noel parasından alınan verginin düşürülmesi de yer alıyor. Bu bir İtalyan işçisi için 500 Euro ek noel parası anlamına geliyor. Berlusconi bu istemi, devletin kasalarını zorlayacağını iddia ederek reddetti. CGİL ayrıca süreli sözleşmeli işçiler için sosyal garanti fonu oluşturmasını da talep ediyor.

İtalya’da ailelerin yüzde 11.1’i yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Ulusal istatistik dairesinin verilerine göre İtalya’da 7.5 milyon kişi yoksul. Özellikle ülkenin güneyinde yaşayan halkın yüzde 25’i yoksulluk sınırının altında. Sicilya’da ise bu rakam yüzde 29.9.


İtalya’da ulaşım sektöründe grev

İtalya’da 10 Kasım günü ulaşım sektöründe 24 saatlik bir grev gerçekleşti. Roma’da gerçekleşen yürüyüşe ise onbinlerce kişi katıldı.

Grev nedeniyle şehiriçi ve şehirlerarası ulaşım büyük oranda aksadı. 9 Kasım gecesi başlayan greve demiryolu alanında örgütlü sendikalar çağrı yapmıştı. Sendikalar greve katılımın yüzde 90 civarında olduğunu açıkladılar.

Sendikalar grev kararını Berlusconi hükümetinin kamu ulaşımı alanında yapılan Çerçeve Sözleşmesi’ni yeniden düzenlemek istemesi üzerine aldılar. Sendikalar sözleşmenin çalışma koşullarını daha da kötüleştireceğini belirterek, ücret artışı ve yakın mesafedeki ulaşım sektörüne daha fazla yatırım yapılmasını talep ediyorlar. Sendikalar hükümetin geri atmaması durumunda mücadelelerini sürdüreceklerini açıkladılar.


Alitalia havayolu çalışanlarının eylemi

10 Kasım günü Alitalia havayolu çalışanları da eylem yaptılar. Berlusconi hükümetinin Alitalia’yı özelleştirmek istemesine karşı çıkan çalışanlar, 10 Kasım günü uçuşları durdurma eylemi gerçekleştirdiler. Yer hizmetlerinde çalışan görevliler, pilot ve hosteslerin uçaklara binmesini engellediler. Eylem nedeniyle ülke genelinde uçak seferleri büyük oranda aksadı.

CAI yatırım grubu on gün önce Alitalia’yı satın alma planını Berlusconi’ye sunmuştu. CAI ilk etapta 3 bin 250 kişiyi işten atmayı planlıyor.

Pilot ve hosteslerin örgütlü olduğu sendikalar, 25 Kasım-31 Mayıs 2009 tarihleri arasında özelleştirmeye karşı 15 gün grev yapma kararı aldılar.


Almanya’da uyarı grevleri

Almanya’da geçtiğimiz hafta, metal ve elektronik endüstrisinde çalışan 3.6 milyon işçiyi kapsayan ve 7 bölgede sürdürülen toplusözleşme görüşmelerinde anlaşmaya varılamamış olmasından dolayı kısa süreli iş bırakma eylemleri gerçekleştirildi.

Metal patronları krizi bahane ederek süreci yüzde 2.1’lik artış ve bir sefere mahsus ödeme ile kapatmak istiyorlardı. İşçilere tehditler savurmaktan da geri kalmadılar. 

IG Metal Sendikası ise işçilerin Almanya’nın ekonomik büyümesinden hak ettiği payı alması gerektiğini, patronların önerdiği artışın enflasyon oranında bile olmadığını vurguyarak yüzde 8 ücret zammı talep etti. Bu rakamın ileri sürülmesinin gerisinde tabanın basıncı var. İşçiler, Almanya’nın bir ucundan diğer ucuna, çeşitli eylemler, mitingler, yürüyüşler ve bilgilendirme toplantıları gerçekleştirdiler.

BMW, Opel, VW, Siemens gibi tekellerin fabrikalarında iş bırakma eylemlerine geniş bir katılım gözleniyor. 3 Kasım günü gerçekleşen eyleme 30 bin işçi katıldı.

Hamburg’da tersanelerde çalışan 5 bin işçi ise iş bırakarak yürüyüş yaptı. Bunlara daha sonra otobüslerle gelen binlerce işçi daha katıldı. Sendika Hamburg’daki eyleme 10 bin işçinin katıldığını, diğer kentlerde de daha küçük eylemlerin gerçekleştirildiğini açıkladı. 6 Kasım günü Köln’deki Ford fabrikasında 2 bin işçi de bir süre iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.

12 Kasım günü IG Metal ile metal patronları arasında toplu sözleşme imzalandı. Yüzde 4.2’lik ücret artışı kabul edildi.


Berlin’de hükümet karşıtı yürüyüş

8 Kasım günü Berlin’de gerçekleşen hükümet karşıtı yürüyüşe yaklaşık üç bin kişi katıldı.

Almanya çapında düzenlenen yürüyüşe yaklaşık yüz kentten delegeler katıldı. Dört buçuk yıldır Hartz IV ve sosyal kısıtlamalara karşı yerellerde yürütülen “Pazartesi eylemleri” aktivistleri Berlin’de beşinci kez bir araya geldi.

“Hükümet karşıtı beşinci merkezi yürüyüş” adı altında gerçekleştirilen bu eyleme Siemens, VW gibi işletmelerden işçiler ve sendikacılar da katıldı. Yapılan konuşmalarda hükümetin uyguladığı politikanın yoksulluk ürettiği, bu hükümetin işçi ve emekçi düşmanı olduğu vurgusu yapıldı.

Saat 12.00’de Alexander Platz’da başlayan yürüyüş tarihi Brandenbur Tor önünde saat 16.00’da yapılan mitingle sona erdi.    

Kızıl Bayrak / Berlin


Fransa’da lokomotif sürücülerinden grev

Fransa’da lokomotif sürücüleri esnek çalışma saatlerine karşı 36 saatliğine greve gittiler. Grev demiryolları trafiğini büyük oranda aksattı. 5 Kasım günü birçok tren seferi iptal edilirken, 6 Kasım günü her iki trenden biri çalışmadı. Hızlı trenler ise yüzde 25-50 oranında çalışmadı. Grev 7 Kasım sabahı sona erdi.


Dünyada Ekim Devrimi kutlamalarından...

Pakistan’da Ekim Devrimi kutlamaları

Ekim Devrimi bu yıl Pakistan’da, Pakistan Sendikal Savunma Kampanyası’nın çağrısıyla (PTUDC) protestolarla, eylemlerle, yürüyüşlerle ve seminerlerle kutlandı. İşçiler, gençler ve köylüler, küresel krizin vurduğu Pakistan’da milyonlarca işçinin ve köylünün yaşadığı acıları sonlandırmak için Ekim Devrimi gibi bir devrim olması gerektiği vurgusunu yaparak, sokaklara döküldü.

Günün önemli bir özelliği, aynı gün Pakistan Halk Partisi hükümetinin Qadirpur Gaz sektörünü özelleştirmesine karşı sloganların yükseltilmesi oldu.

Pakistan’ın birçok bölgesinde kutlanan Ekim Devrimi bu yıl Kaşmir’de ise ilk kez bir konferans salonunda değil Rawalakot sokaklarında kutlandı. Yüzlerce öğrenci Amerikan emperyalizmine, İMF’ye, Dünya Bankası’na ve özelleştirmelere karşı devrim sloganları attı. Yürüyüş sırasında yollar trafiğe kapatıldı.


Ukrayna’da Ekim Devrimi kutlaması

Ukrayna’da sol güçler 6 Kasım günü Büyük Ekim Devrimi’nin 91. yılı anısına bir kutlama gerçekleştirdi. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Ukrayna’nın başkenti Kiev’de bulunan Arsenalna Meydanı’ndan İstiklal Meydanı’na yüründü. Yürüyüşe katılan yaklaşık 5 bin kişi “Faşizme hayır!”, “Kahrolsun Yushchenko-Tymoshenko-Yatsenyuk rejimi!” sloganları attı. Eyleme katılanlar Lenin ve Stalin’in resimlerinin olduğu kızıl kıyafetler giydiler. Svoboda Tüm-Ukrayna Birliği’nin meydanın karşısında komünizmi kötüleyen bir tiyatro sergilemesi gerginliğe yol açtı. Ukrayna Komünist Partisi Başkanlık Sekreterliği’ne doğru yürüyüşünü sürdürdü.


Hindistan’da Ekim Devrimi anması

7 Kasım günü Hindistan Komünist Partisi (CPI) Manipur Komisyonu tarafından Büyük Ekim Devrimi’nin tarihsel sürecinin anlatıldığı bir anma gerçekleştirildi. Parti üyelerinin katıldığı anmada konuşan Hindistan Komünist Partisi/Manipur Komisyonu (MSC/CPI) Yardımcı Sekreteri L Sotinkumar Singh, sosyalist devrimin çiftçilere yol göstereceğini söyledi. Rusya’da Lenin önderliğindeki işçi sınıfının kapitalistlere karşı gerçekleştirdiği bu tarihi devrimi anarak, iyi bir toplum yaratabilmek için iyi bir önderliğe ihtiyaç olduğunu vurguladı.