14 Kasım 2008 Sayı: SİKB 2008/45

  Kızıl Bayrak'tan
   Gerici rejimin krizi derinleşiyor...
  Obama’nın Kürt hareketinde körüklediği dayanaksız beklenti ve hayaller karşılıksız kalacaktır...
AKP faşist özünü
açığa vuruyor
Ücretlere zam dönemi yaklaşıyor!

Esenyurt’tan tekstil işçileri:

Yürüyüşlerin 4. haftasında metal işçisiyle sınıf dayanışması!
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  25 Kasım: Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü...
  Sol hareketin güncel durumu üzerine değerlendirmeler...
Devrimci harekette ideolojik ve moral kırılma
  10. yılında Parti İzmir’de selamlandı…
  İstanbul’da YÖK protestosu…
  YÖK protestolarından…
  Genç-Sen 1. Olağan Genel Kurulu ve “demokrasicilik” oyunu...
  Ortadoğu Dörtlüsü’nün Şarm el Şeyh toplantısından da bir sonuç çıkmadı… ..
  Barack Obama üzerinden yayılan sahte hayaller…
  Dünya işçi ve emekçi hareketinden…
  Ekim Devrimi ve bugünün anlattıkları
M. Can Yüce
  Eylem ve etkinliklerden...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Esenyurt’tan tekstil işçileri:

Güvencesiz çalışmayı, geleceksiz yaşamayı kabul etmiyoruz!

Türkiye’de milyonlarca tekstil işçisi sigortasız, iş güvencesiz, sağlıksız ve her türlü haktan yoksun olarak çalıştırılıyor. Taşeronluk, fason çalışma, kuralsız çalışma, patron baskısı ve onur kırıcı uygulamalar tekstil sektöründeki fabrikalarda oldukça yaygın yaşanıyor.

SSGSS Yasası, “İstihdam Paketi“ gibi saldırılarla kazanılmış çoğu hakkı elimizden alan sermaye sınıfı ve onun hizmetindeki AKP hükümeti, bu saldırıların yanısıra bölgesel asgari ücret uygulaması, kıdem tazminatının kaldırılması vb. yeni saldırıların hazırlığını yapmaktadır. Tüm yaşadığımız sorunlar sermaye düzeninin krizi nedeniyle daha da katmerleşecektir. Çünkü patronlar sınıfı krizin faturasını işçi sınıfına kesmek istiyor. Kriz gerekçesiyle sefalet ücretlerini dayatarak, çalışma koşullarını esnekleştirerek, işten çıkartma ve ücretsiz izin ile işçileri tehdit ederek şimdiden fatura işçilere kesilmeye başlanmıştır. Önümüzdeki dönem bu saldırılar daha da yoğunlaşacaktır.

Tüm bu yaşananları ve yaşanacakları düşündüğümüzde, tekstil işçilerinin örgütlenmekten başka bir seçeneği olmadığı ortadadır. Bu bilinçle Esenyurt İşçi Platformu Girişimi’nden tekstil işçileri olarak bir araya geldik ve tekstil komisyonu oluşturduk. “Güvencesiz çalışmaya, geleceksiz yaşamaya ‘artık yeter!’ ” diyerek, bölgedeki tekstil işçileriyle ortak mücadele için bir adım attık.

Hedeflenen çalışmalar

Esenyurt İşçi Platformu Girişimi’nden Tekstil Komisyonu olarak hem kendi fabrikalarımızda taban örgütlenmeleriyle sorunlara yanıt aramak, hem de oluşturduğumuz komisyon ile bölgedeki tekstil işçileriyle ortak bir mücadele için çalışmalarımıza başladık. Çalışmalarımızı düşük ücretten işçi sağlığına, sigortasız ve iş güvencesiz çalışmaya kadar tüm sorunlar hakkında bilinçlenme ve örgütlenme olarak hedefledik. Bu kapsamıyla tekstil işçilerinin yaşadığı sorunları tartışmak ve çözüm üretmek için çeşitli araçlarla çalışmalarımızı yaygınlaştıracağız.

Esenyurt İşçi Bülteni kullanacağımız temel araç olmakla birlikte, bildiriler, broşürler, işçi toplantıları, seminerler, paneller ve kurultay gibi araçlar da çalışmamızda amaca uygun olarak işlevsel bir şekilde kullanılacaktır.

Hedefimiz tekstil işçilerini bizzat yaşadıkları sorunlar konusunda bilinçlendirmektir. Bu çabalar tekstil işçilerinin bir araya geleceği örgütlenmelerle güçlenecektir. Bu çerçevede Tekstil İşçileri Derneği gibi örgütlenmeler özellikle bölgemiz işçileri açısından önemli bir ihtiyaç olarak önümüzde durmaktadır.

Çalışmamız bölgemizde önemli bir yer tutan çorap işçilerini de özellikle hedefleyecektir. Çorap işçilerinin, genel anlamda tekstil işkolunda karşılaşılan tüm sorunları yaşadığı gibi, kendi alanına özgü sorunları da bulunmaktadır. Bu nedenle komisyonumuz çorap işçilerinin örgütlenme sorunlarına ilişkin daha özel bir yoğunlaşma içerisine girecektir.

Esenyurt İşçi Platformu Girişimi Tekstil Komisyonu olarak bölgede çalışmamızın bir diğer hedefi de kot taşlama işçilerinin yaşamına kasteden çalışma koşullarına karşı mücadeledir. Esenyurt’ta bu sorunu yaşayan tekstil işçilerini bilinçlendirme ve örgütlenme çalışmalarını işçi sağlığı talepleri etrafında yürütülen bir çalışmayla güçlendirmek oldukça önemlidir. İşçi sağlığı taleplerini diğer taleplerimizle birlikte ortak çalışma konusu yapmayı, örgütlenme çalışmalarını bu yönlü yürütmeyi planlıyoruz.

Komisyon olarak bu çerçevede oluşturduğumuz mücadele takvimimiz içe dönük eğitim çalışmaları ile birlikte sürecektir. Bir araya gelen komisyon bileşenleri iç eğitim amacıyla ilk olarak kölelik yasasını (4857 sayılı İş Yasası) gündemine aldı. Bundan sonra da bu yönlü çalışmalarımız sürecektir.

Komisyonumuzun ilk etkinliği ise, 16 Kasım tarihinde “Tekstil işçileri kriz tartışıyor!” başlığıyla örgütleyeceğimiz işçi toplantısı olacaktır. Bu amaçla bölgedeki tekstil fabrikalarına bildiri ve afişlerimizle sesleniyor, işçi toplantısına çağrı yapıyoruz.

Bölgedeki fabrikalarda kriz bahanesiyle şimdiden karşımıza çıkan sorunlarla mücadeleyi ise, komisyonumuz daha somut çalışmaların konusu yaparak sürdürecektir.

“Güvencesiz çalışmaya, geleceksiz yaşamaya hayır!” şiarıyla bölgemizdeki tekstil işçilerinin örgütlenmesi için başlattığımız çalışmalarımız hızlanarak devam edecektir.

Esenyurt İşçi Platformu Girişimi

Tekstil Komisyonu


Tekstil İşçileri Krizi Tartışıyor

Kriz sermayenin krizi: Krizin faturasını ödemeyelim!

16 Kasım 2008 Pazar

Saat : 17.00

Adres: Fatih Mah. Bahçeyolu Cad. 936 Sk. No: 13 Esenyurt

Tel: 620 40 76


Kızılay’da zam eylemi

Krizinin faturasını arka arkaya yapılan zamları emekçilere ödetmeye çalışan sermayeye karşı Ankaralı emekçiler 5 Kasım günü eylem yaptı.

Kızılay Meydanı’nı geçerek Ankara Büyükşehir Belediyesi önüne yürüyen kalabalık kitle polisin engellemelerine rağmen eylemini sürdürdü. KESK Ankara Şubeler Platformu’nun çağrısıyla gerçekleşen eyleme TMMOB, DİSK ve Ankara Tabip Odası’na üye emekçiler ve Türk-İş Ankara Şubeler Platformu da destek verdi.

Polisin barikat kurarak engellemeye çalıştığı yürüyüş, kitlenin kararlı duruşuyla karşılandı. Belediye önünde yapılan açıklamada, krizin faturasının emekçilere ödettirilmeye çalışıldığı belirtilerek faturanın patronlar tarafından ödenmesi istendi. Eylem sırasında Melih Gökçek hedef tahtasına konurken “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Krizin yükü patronlara!”, “Doğalgaz-ulaşım zamları geri çekilsin!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara


GOP İşçi Platformu: “Krizin faturası kapitalistlere!”

Ekonomik kriz dünya gündemini meşgul ederken, asalak patronlar takımı faturayı emekçilere ödetmenin yollarını arıyor. İşçi ve emekçilere ise bu süreçte krizin faturasını üstlenmemek için mücadeleyi yükseltmek düşüyor.

GOP İşçi Platformu olarak “Krizin faturası kapitalistlere!” şiarıyla yürüttüğümüz faaliyetimizi sürdürüyoruz. Bu çalışma kapsamında son olarak ozalit çalışması gerçekleştirdik. Elmabahçesi’nde işçi ve emekçilerin yoğun olarak kullandığı güzergâhlara “Kapitalizm kriz, kölece çalışma ve yaşam koşulları, açlık, sefalet, işsizlik ve savaş demektir. İnsanca bir yaşam özgür bir gelecek için mücadeleye!” şiarlı ozalitleri yoğun olarak astık.

Krizin faturasını işçi ve emekçilere ödetmeye çalışan burjuvazi ve işbirlikçilerine karşı mücadeleden başka hiçbir seçeneğimizin olmadığı bu dönemde işçi ve emekçilere çağrılarımızı farklı araçlarla ulaştırmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki günlerde GOP İşçi Bülteni’nin Kasım sayısıyla devam edecek çağrımızı 16 Kasım’da kriz gündemli gerçekleştireceğimiz platform toplantısıyla sürdüreceğiz.

GOP İşçi Platformu