11 Temmuz 2008 Sayı: SİKB 2008/28

  Kızıl Bayrak'tan
  Düzen içi dalaşma ve devrimci sınıf çizgisi!
   Liberal ve reformist solun rejim kriziyle sınavı
Fethulah’ın Abant Platformu Kürt sorunu gündemiyle toplandı…
E-Kart grevine dayanışma eli...

İşçi ve emekçi hareketinden…

2008 metal grup TİS’leri yaklaşırken…
TİS komiteleri kuralım, sözleşme sürecinde
etkin bir rol oynayalım!
  İstanbul’da belediye TİS’leri...
  Zam furyasına karşı ücretlerimize ek zam talep edelim!
  “Şah! Rok!”: Mat için ne yapmalı? Yüksel Akkaya
  Uluslararası işçi hareketinin yeniden yapılanması: Ne yapmalı? Nasıl yapmalı? / 2 Volkan Yaraşır
  Emperyalizmin G8 Zirvesi sirki!
  Irkçı siyonistlerden
savaş kışkırtıcılığı!
  Dünyadan kısa kısa…
  Bir kez daha iktidar çekişmesi üzerine
M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünyadan kısa kısa…

Kamyon şoförleri grevde...

Londra’da binin üzerinde kamyon şoförü artan akaryakıt fiyatlarını protesto etmek amacıyla parlamento önünde eylem yaparak Londra sokaklarını işgal etti. Şoförler dizel yakıtta litre başına alınan verginin AB seviyesine çekilmesini istiyorlar. Bu vergi İngiltere’de son iki yılda yüzde 50 oranında artırılarak AB ortalamasının iki katına yaklaşmıştı.

Amerika’nın New York kentinde de çimento kamyonu sürücüleri 1 Temmuz günü greve gitti. 400 şoförün katıldığı greve ücret anlaşmazlığı sebebiyle başlandı. Grev birçok inşaatın yarım kalmasına neden oldu.


Akaryakıt fiatlarındaki artışa protesto!

6 Temmuz günü Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da 20 bin kişi akaryakıt fiatlarındaki yüzde 40 oranındaki artışı protesto etmek için alanlara çıktı. Göstericiler Haziran ayında düşürülen devlet süspansiyonlarının yeniden yükseltilmesini talep ediyorlar.

Avusturya’nın başkenti Viyana’da da 7 Temmuz günü 2 bin kamyon ve tır şöförü benzin fiyatları, vergi ve otoban geçiş ücretlerindeki artışı protesto ettiler. Viyana’nın çevresindeki otobanlar saatlerce bloke edildi.


Hindistan’da kamyon şoförlerinin grevi bitti!

Hindistan’da milyonlarca kamyon şoförünün 3 Temmuz günü başlattığı grev sona erdi. Şoförler eylemleriyle yüksek vergileri protesto ediyorlardı. Hükümet mazota getirilen vergileri ve otobanlarda ödenen geçiş ücretlerini düşüreceği sözünü verdi.


İtalya’da grev ulaşımı felç etti!

İtalya’da şehir içi ve kısa mesafe ulaşımda düzenlenen grev yaşamı felç etti. 6 Temmuz gecesi başlayan 24 saatlik greve metro, otobüs ve bölgesel demiryolu ulaşım araçlarının yanısıra uzun mesafe trenleri de katıldı. Sendikalar kısa mesafe ulaşımda ücretlerin artırılmasını ve çalışanlar için tek toplusözleşme yapılmasını talep ediyor.

7 Temmuz günü yapılması düşünülen hava personelinin grevi 18 Temmuz’a ertelendi. Pilotlar ve hostesler daha fazla iş güvencesi istiyorlar. Greve 10 bin işyerinin kapatılacağı söylentilerinin sürdüğü Alitalia çalışanları çağrı yaptı.


Londra metrosunda grev!

Londra metrosunda çalışan temizlik işçileri daha fazla ücret ve daha iyi çalışma koşulları için 48 saatlik iş bırakma eylemine hazırlanıyorlar. Temizlik işçilerinin büyük çoğunluğunu farklı taşeronlarda çalışan kadınlar oluşturuyor. Temizlik işçileri Haziran ayının başında da 24 saat iş bırakmışlardı.


Hindistan: Elmas çalışanları grevde!

Hindistan’ın Gujarat şehrinde 200 bin elmas işçisi greve gitti. İşçiler ücretlerine %20 zam talebinde bulundu. 6 Temmuz günü 40 bin öfkeli işçinin fabrikalara yönelmesi üzerine güvenlik güçleriyle çatışma yaşandı.


Peru’da maden işçileri grevde!

Peru’da maden işçileri son 14 ayda 3. kez greve gittiler. Madenciler 12 maden ocağında emekliliğin düzeltilmesini istiyorlar ve işçilerin kazanca ortak olmalarının yükselen benzin fiyatları ile sınırlanmamasını talep ediyorlar.


Belçika’da Bekaert işçilerinin grevi!

Otomobil sanayisi için parça üreten Bekaert firmasında çalışan 2 bin işçi 2 Temmuz günü işten atılmalara karşı 24 saat süren greve gittiler. Grev işverenin yeniden yapılanma planları nedeniyle Lanklaar işletmesini kapatacağını açıklaması üzerine başladı.


Portekiz’de havalimanı işçileri greve hazırlanıyor!

Portekiz’in ana havalimanlarında 2.800’ü aşkın trafik hizmetleri çalışanı daha iyi çalışma koşulları talebiyle 19 Temmuz’da bir günlük grev yapacaklarını duyurdu.

Grev çağrısı, Portekiz ana havalimanlarından birçoğunun trafik hizmetlerini sağlayan en büyük şirket olan Groundforce çalışanlarının sendikasından geldi. Sendika sözcüsü Teives, işçilerin yönetimin haftalık dinlenme sürelerinin 54 saatten 36 saate düşürmesini protesto etmek için greve gideceklerini belirtti. Yemek çizelgesindeki düzenlemeler de grev sebepleri arasında yer alıyor.


WFP (Dünya Gıda Programı) çalışanları grevde!

Uganda’nın başkenti Kampala’da ABD Dünya Gıda Programı’nda çalışan 200’e yakın işçi ücretlerinin arttırılması talebiyle oturma eylemi başlattı. Greve 2 Temmuz günü başlayan işçiler 100 kg’lık pirinç ve mısır unu çuvalının yüklenmesi ve boşaltılması için yalnızca 50 Şilin aldıklarını ve bunun harcadıkları enerjiye göre çok düşük olduğunu söylüyorlar. 


ROJ TV için yürüyüş!

Alman hükümetinin ROJ TV’yi kapatmasını protosto etmek için 5 Temmuz günü Hamburg YEK-KOM tarafından bir miting gerçekleştirildi.

Merkez istasyonda başlayan yürüyüşün en önünde YEK-KOM tarafından hazırlanmış “ROJ TV düşünce özgürlüğü demektir, ROJ TV’den ellerinizi çekin!“ ve “ROJ TV yasaklanamaz!“ pankartları yeraldı. Arkasında DEKÖP bileşelerinin hazırlamış olduğu “Kürtlerin sesi ROJ TV kapatılamaz!” pankartı yeraldı.

Miting alanına gelindiğinde ROJ TV’nin kapatılmasına ilişkin YEK-KOM adına bir konuşma yapıldı. Alman devletinin hiçbir gerekçe göstermeden Kürtlerin sesi olan ROJ TV’yi kapattığı söylendi. Alman hükümetinin Kuzey Kürdistan’a yapmış oluğu yatırımlar karşılığında Türk hükümetiyle işbirliği çerçevesinde ROJ TV’nin kapatıldığı ifade edildi. ROJ TV açılana kadar demokratik tepkinin gösterileceği vurgulandı.

YEK-KOM adına yapılan konuşmanın ardından DEKÖP bileşenleri adına ROJ TV’nin kapatılmasını protesto eden bir bildiri metni okundu. İnsan hakları ve demokrasi konusunda mangalda kül bırakmayan Alman devletinin söz konusu Kürtler ve kurumları, ilerici ve devrimci güçler olunca yasakları, devlet terörünü ve anti-demokratik uygulamaları devreye koyduğu söylendi. Ancak ne faşist Türk devletinin ne de Alman emperyalizminin Kürt halkının sesini susturmaya ve onun özgürlük yürüyüşünü engellemeye gücünün yetmeyeceği ifade edildi.

Yürüyüşe 600 kişi katıldı.

BİR-KAR olarak miting ve yürüyüş  boyunca BİR-KAR’ın merkezi olarak  yayınladığı “ROJ TV yasağı derhal kaldırılmalıdır!” başlıklı bildirilerimizi ve BİR-KAR’ın işsizliğe ve yoksulluğa karşı hazırladığı kampanya bildirilerini dağıttık ve Kızıl Bayrak gazetesinin satışını gerçekleştirdik.

BİR-KAR / Hamburg


BİR-KAR: “ROJ TV yasağı kaldırılsın!”

İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu (BİR-KAR) yaptığı yazılı açıklama ile ROJ TV üzerindeki polis devleti uygulamalarının son bulmasını ve televizyon üzerindeki yayın yasağının derhal ortadan kaldırılmasını istedi.

“Polis devleti uygulamalarına son! Roj TV yasağı derhal kaldırılmalıdır!” başlığı ile yapılan açıklamada şunlar söylendi:

“ROJ TV’ye dönük saldırı, Kürt halkının özgürlük mücadelesine dönük keyfi, haksız ve düşmanca bir saldırıdır. Öte yandan, bu saldırı, özünde ve esasında, Kürt-Türk, yerli-yabancı, doğulu-batılı ayrımı yapmaksızın, temel hak ve özgürlüklere yönelik genel bir saldırıdır.

İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu olarak, tüm uluslardan işçi, emekçi, ilerici ve devrimci kişi, kurum ve kuruluşları, temel hak ve özgürlükleri korumak perspektifi ile ROJ TV yasağına karşı seslerini yükseltmeye, bu tümüyle haksız, keyfi ve düşmanca kararın derhal iptal edilmesi için ortaya konacak olan eylemli çabaları desteklemeye çağırıyoruz.”