20 Haziran 2008 Sayı: SİKB 2008/25

  Kızıl Bayrak'tan
  TÜSİAD yeni bir “sivil inisiyatif” oluşturma peşinde…
   Düzen siyasetinde kriz sürerken yeni arayışlar…
Rejim krizi sürüyor...
15-16 Haziran’ın 38. yıldönümünde tersane işçileri anıldı...
İşçi ve emekçi hareketinden...
Başarılı bir KESK Genel Kurulu için geçmişle ve uzlaşmacı mücadele anlayışıyla hesaplaşalım…
  SSGSS sürecinin dersleri ve deneyimleri...
Sosyal yıkım saldırılarına karşı birleşik ve militan mücadeleyi yükseltelim!
  Türban tartışmaları sürüyor...
  15-16 Haziran eylem ve etkinliklerinden…
  Küçükçekmece metal işçileri TİS sürecine hazırlanıyor...
  Che 80. doğum gününde burjuvaziye
hala korku salıyor!
  Futbol endüstrisinin muhalif sesi:
Çarşı, kendine karşı!
  İktidar çekişmesinde yeni bir aşama!
M. Can Yüce
  Almanya’da öğrenciler ayakta!
  Bir-Kar’ın kampanya
çalışmalarından…
  1848 Haziran Paris barikatları ve Paris’in umutsuz devrimi...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden...

Uzel’de sabır taştı...

Türk Metal Sendikası’nda örgütlü olan Uzel Makine işçileri fabrika önündeki bekleyişlerini sürdürüyorlar. 3 aydır ücretlerini alamayan Uzel işçileri 10 Haziran’da fabrika önünde toplanarak eyleme geçtiler.

İşçiler, 16 Haziran günü gerçekleştirdikleri eylemle ihanetçi kimliği gün yüzüne çıkmış olan Türk Metal yönetimine tepki gösterdiler. Uzel Makine’nin sahibi Önder Uzel ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek’i hedef tahtasına oturtan Uzel işçileri eylem sürecinde yanlarında göremedikleri Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek’i “Özbek başkan işçiye sahip çık!” sloganıyla protesto ettiler.

“Önder sende hiç vicdan yok!“, “Önder gelecek bize hesap verecek!“, “İşçi burada Tayyip nerede!” sloganlarıyla Uzel patronu Önder Uzel biriken öfkeden payına düşeni aldı.

Türk Metal şapkalarını giyerek fabrika önündeki bekleyişlerini sürdüren yüzlerce işçi 16 Haziran günü gerçekleştirilen eylemde fabrika yöneticilerini içeri almadılar.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Sendika hakkı için grev!

Son süreçte grev ve direnişlerin yoğun biçimde yaşandığı Gebze’de yeni bir grev daha başladı. E-Kart işçileri 15-16 Haziran’ın 38. yıldönümünde greve çıktılar.

Türk-İş’e bağlı Basın-İş Sendikası, Eczacıbaşı ve Giesecke&Devrient ortaklığındaki Elektronik Kart Sistemleri A.Ş 16 Haziran günü greve çıktı. Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu E-Kart işyerinin Basın-İş Sendikası’nın işyerindeki TİS hakkını görmezden gelmesi üzerine başlayan grev çeşitli baskılarla sindirilmeye çalışıldı.

Gerek uluslararası gerekse de Türkiye içinde birçok bankayla anlaşmalı olarak çalışan E-Kart A.Ş kendi alanındaki üretimin %80’ine sahip durumda. İş Bankası, Akbank başta olmak üzere birçok özel bankayla anlaşması bulunan Eczacıbaşı ortaklığındaki işletmede örgütlenme çalışması yürüten Basın-İş Sendikası 2008 yılı başlarında işyerinde TİS yetkisi elde etti. Görüşme süreci boyunca sendikayı muhatap almayan Eczacıbaşı, işçileri greve zorladı. Basın-İş üyeleri 16 Haziran günü fabrika önünde gerçekleştirdikleri eylemle “Bu işyerinde grev vardır” pankartını işletmenin iki girişine de astılar.

Saat 16.00’da başlayan eyleme; ROTOPAK’ta çalışan Basın-İş üyeleri de vardiya çıkışında otobüslerle gelerek destek verdiler. Türk-İş 1. Bölge ve Marmara Bölge Temsilcileri, Basın-İş Sendikası Genel Başkanı Yakup Akaya, Deri-İş Tuzla Şubesi, T. Harb-İş Anadolu Yakası Şubesi, T. Harb-İş İstanbul Şube, Yol-İş 1 No’lu Şube, Petrol-İş 2 No’lu Şube, Petrol-İş Gebze Şubesi, Tez Koop-İş 2 No’lu Şube, Kristal-İş Gebze Şubesi, UİD-DER, Denizciler Sendikası, Deri-İş Genel Merkezi’nin destek verdiği greve Gebze Unilever depolarında sendikal örgütlenme mücadelesi veren TÜMTİS üyesi işçiler de coşkularını kattılar.

Eylemde yaptığı konuşmada destek veren sendikaları duyuran Basın-İş İstanbul Şube Başkanı Levent Dinçer herkese teşekkür etti. Eylemde Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak ve Basın-İş Genel Başkanı Yakup Akaya da konuştular. Eylem, grev pankartının asılmasıyla son buldu.

İşçiler; “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “E-Kart işçisi yalnız değildir!”, “Sendika yoksa üretim de yok!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!” sloganlarını attılar.

60 kişinin beyaz yakalı statüsünde çalıştığı işyerinde sendikanın 20 üyesi bulunuyor. Basın-İş üyeleri sendika hakkı için başlattıkları grevlerine destek bekliyorlar.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Unilever işçileri şimdi de holding önünde!

Unilever’in paketleme ve yükleme işini yapan Çipa ve Şimşek isimli taşeron firmalarda çalışan işçiler işe geri dönme talebiyle eylemlerini sürdürüyorlar. İşten atma saldırısının hemen ardından coşkulu bir eylem gerçekleştiren işçiler 13 Haziran günü de Uluslararası Unilever fabrikasının Kadıköy’deki Türkiye Genel Müdürlüğü önünde eylem gerçekleştirdiler.

Uluslararası ölçekte pazar payı yüksek bir tekel olan Unilever’in Kadıköy Bostancı’daki Holding binasını eylem alanına çeviren TÜMTİS üyesi işçilerin coşkulu geçen eyleminde sloganlar hiç susmadı.

TÜMTİS Genel Merkez yöneticilerinin yanısıra Türk-İş’e bağlı sendika ve yöneticilerin katıldığı eylemde ilk olarak TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk konuştu.

Öztürk, yasal ve meşru haklarını sonuna kadar kullanacaklarını söyledi.

1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak da eylemde söz alarak Türk-İş olarak işçi kıyımının takipçisi olacaklarını söyledi.

TÜMTİS Genel Sekreteri Gürel Yılmaz ise yurtdışından Unilever işçileriyle dayanışma amacıyla gönderilen mesajları okundu.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Sarı otobüs şoförleri eylemde!

TÜMTİS’e üye oldukları için işten atılan 133 sarı otobüs işçisi 16 Haziran günü Bursa Orhangazi parkında aileleriyle birlikte basın açıklaması gerçekleştirdi.

TÜMTİS adına basın açıklamasını Genel Sekreter Gürel Yılmaz okudu. Yılmaz yaptığı açıklamada Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin’in türlü hukuksuzluklarla işten atılan otobüs işlerinin haklı mücadelesini görmezden geldiğini söyledi ve “Sarı otobüslerde çalışan işçiler benim işçim değil, taşeron firmanın işçileri” diyerek sorumluluktan kaçılamayacağını belirtti. Açıklamada 15-16 Haziran Direnişi de selamlandı.

Basın açıklamasından sonra toplanan 35 bin imzayı Bursa Büyük Şehir Belediyesi’ne vermeye giden 6 işçi ve Genel Sekreter Gürel polislerin engeliyle karşılaştı. Bu keyfi uygulama işçiler tarafından “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganıyla yanıtlandı. Daha sonra kolluk güçleri yolu açmak zorunda kaldı.

Eyleme Petrol-İş, Tez Koop- İş ve Birleşik Metal-İş Bursa Şubeleri destek verdi. Eyleme yaklaşık 150 işçi katıldı.

Kızıl Bayrak / Bursa


Kühne+Nagel önünde eylem!

Carrefour işçileri, Gebze Depo’nun 1 Haziran 2007 tarihinde Kühne+Nagel işyerine devredilmesine karşı eylem yaptılar. Devir sürecinde iş garantisi vaadi verilen işçiler 22 Ocak 2008 tarihinde iş haklarının feshedilmesine karşı 12 Haziran günü İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’nde eylem yaptılar.

Taşeronlaştırma ve sendikasızlaştırma sonucu işten atılan 45 işçiden Turabi Bölün, Cevat Okçuoğlu, Aşkın Atçı ve Özkan Aktaş’ın katıldığı basın açıklamasına Nakliyat-İş Gebze Şubesi de destek verdi.

Tez Koop-İş Sendikası’nda işyeri temsilcisi olan işçiler sendikalarına tepkilerini dile getiriyorlar. Taşeronlaştırmaya karşı, Gebze Depo’nun Kühne-Nagel’e devriyle ilgili sendikanın hiçbir adımda bulunmadığını ifade ediyorlar.

Basın açıklamasında Tez Koop-İş Sendikası şu sözlerle eleştirildi: “…Tez-Koop-İş Sendikası’nın yöneticileri suçlarını gizlemek için bizlerin kendi üyesi olmadığımızı devrin 01/06/07 tarihinde gerçekleştiğini belirtiyorlar. Bizler yirmi yıllık üyeniz olan  çalışanların ve en az beş yıllık üyeleriniz olarak soruyoruz: Taşerona devir edilirken tüm depoların (Adana, İzmir, Ankara, Gebze) yaklaşık üç yüz çalışanı  Tez Koop-İş Sendikası’nın üyesiydik. Taşeronlaşmanın ve de sendikasızlaştırmanın devam ettiği süreçte ne yazık ki çalışanların sendikası değil de Carrefour işverenin arka bahçesiymiş gibi sessizliğe bürünmeyi seçtiniz.”

Kızıl Bayrak / İstanbul


Karne gününde açıklamalar...

Eğitim-Sen, karnelerin verildiği gün olan 13 Haziran’da İstanbul ve Ankara’da basın açıklamaları yaptı. Eğitim-Sen 3 No’lu Şube’de düzenlenen basın açıklamasını Eğitim-Sen İstanbul Şubeleri adına Yunus Öztürk okudu. Öztürk, eğitim sisteminin içinde bulunduğu durumu anlamak için ÖSS’de yaşanacak stresi görmenin yeterli olacağını ifade etti.

Ankara’da da karne gününde basın toplantısı gerçekleştiren Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, 2007-2008 öğretim yılının bitmiş olmasına rağmen eğitim ve eğitim emekçilerinin sorunlarının devam ettiğini söyledi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Ayrımcılığa karşı eylem!

Tüm Bel Sen İzmir 1 ve 2 No’lu Şube üyeleri 11 Haziran günü İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan Eşrefpaşa Hastanesi’nde yaşanan ücret farklarını protesto etmek amacıyla eylem gerçekleştirdi.

‘Bu işyerinde ayrımcılık vardır’ yazan kokartları taşıyan kamu emekçileri, sloganları ile hastane kantininden idari hizmetler binası önüne kadar yürüyüş düzenledi.

Çalışanlar adına basın açıklamasını Tüm-Bel Sen 1 No’lu Şube İdari Sekreteri Hakan Öztürk yaptı. Öztürk, konuşmasında Eşrefpaşa Hastanesi’nde yaklaşık 15 yıldır sağlık çalışanlarına döner sermaye uygulanmadığını bundan dolayı da hastane çalışanları arasında ücret adaletsizliğinin her geçen gün büyüdüğünü söyledi.

Öztürk son olarak sorunun çözülmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hastane çalışanlarıyla toplu sözleşme yapmasını istedi.


Sürgünlere karşı eylem...

KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyeleri Sağlık İşleri Ankara İl Müdürlüğü’nde görev yapan 38 çalışanın, “yeniden yapılandırma” adı altında görev yerlerinin değiştirilmesini 13 Haziran günü gerçekleştirdikleri eylemle protesto ettiler.

İl Müdürlüğü önünde biraraya gelen BES’liler “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Susma sustukça sıra sana gelecek!”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!”, “Sürgünler hemen geri alınsın!” sloganlarını attılar.

Alkış ve ıslıklar eşliğinde protesto gerçekleştiren BES üyeleri adına konuşan İşyeri Temsilcisi Murat Yazırlıoğlu “Arkadaşlarımız emekçileri hiçe sayan politikaların yaşama geçirilmesiyle mevzuatına yabancı oldukları birimlerde görevlendirilerek huzursuz edildi. Daha kaçımızın yerinin değişeceği ise belli değil” diyerek üyeler hakkında verilen sürgün kararlarına tepki gösterdi.

Kızıl Bayrak / Ankara


“Sürgünler bizi yıldıramaz!”

Adana’da geçtiğimiz günlerde ÇEAŞ Anadolu Lisesi’nde görev yapan Eğitim-Sen İşyeri Temsilcisi Sahil Onat’ın gerici uygulamalara karşı çıktığı için sürgüne gönderilmesine karşı 17 Haziran günü Eğitim-Sen önünden Valilik binasına yürüyüş gerçekleştirildi.

Eğitim-Sen önünden saat 13.00’te toplanan emekçiler “Sürgünler geri alınsın, baskılar bizi yıldıramaz!/Eğitim-Sen” pankartı açtılar. Eylemde Dev-Lis de “Öğretmenime dokunma liseler bizimle özgürleşecek!” yazılı pankart açtı. Kitle sloganlar eşliğinde Atatürk Caddesi’nin bir kısmını trafiğe kapatarak yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca önde Türk bayrağı ve Atatürk resminin taşınması dikkat çekti.

Alkış ve ıslıklarla Atatürk Caddesi’nden yürüyen kitle Ziyapaşa Bulvarı’ndan geçerek valiliğin bulunduğu caddeye geldi. Burada basın açıklaması gerçekleştirildi. Basın metnini yönetim kurulu adına şube başkanı Güven Boğa okudu.

Türk Eğitim-İş’in de destek verdiği eyleme yaklaşık 150 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak /Adana


Tersanelerde ölümler bitmiyor…

Zonguldak’ın Ereğli ilçesi Dağlar Köyü tersaneler bölgesinde faaliyet gösteren “Ereğli Gemi” Tersanesi’nde çalışan 49 yaşındaki S.D.T isimli işçi 17 Haziran günü öğle saatlerinde birden fenalaşarak elektrik kablolarının üzerine düştü. Ağır yaralı olarak Ereğli Özel Anadolu Hastanesi’ne kaldırılan S.D.T’nin yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadığı belirtildi. İşçinin yapılan otopsisinde kesin ölüm nedeni belirlenemedi. Bu yüzden cesedi Ankara Adli Tıp Kurumu’na sevkedildi.

Öte yandan bir başka ölüm haberi de İzmir Aliağa Gemi söküm tersanelerinden geldi. Aliağa Gemi söküm bölgesinde dalgıç olarak çalışan 1 kişi boğularak hayatını kaybetti. Alınan bilgiye göre, dalgıç Eyüp Tuncay Kırant (44), sökümüne başlanan bir geminin alt kısmındaki zincire şamandıra bağlamak için denize daldı. Dalgıcın denizden çıkmaması üzerine şüphelenen görevliler, Kırant’ın beline bağlı olan ve kıyıda bulunan ipi çektiler. Denizden çıkarılan ve nefes almadığı görülen dalgıcın, ‘’vurgun yediği’’ ve boğulduğu bildirildi. Kırant’ın cesedi, otopsi yapılmak üzere İzmir Adli Tıp Kurumu’na gönderildi.

Tersanelerin geniş bir alana yayılması ile beraber değişik illerden de ölüm haberleri gelmeye devam ediyor. Zonguldak Ereğli, Kastamonu Cide, Aliağa...

Kan içici patronların iş güvenliği tedbirlerini almak gibi bir derdi bulunmuyor. Çünkü onlar bizlerin kanı üzerinden servetlerine servet katmaya devam ediyorlar. “Buraya gelen öleceğini bilmeli” diyen Kalkavan’ın sözleri patronların ortak tutumunu yansıtmaktadır. Bizleri ölümlere alıştırmaya çalışıyorlar. Ölümleri kanıksatmaya çalışıyorlar. Hiçbir zaman ölümlere alışmayacağız, işlediğiniz cinayetlere sessiz kalmayacağız. Mücadelemiz tek bir işçinin burnunun kanamadığı bir toplumsal sistem içindir, o düzende siz olmayacaksınız.

Tersane İşçileri Birliği Derneği

Sincan’da kurultay hazırlıkları...

22 Haziran’da gerçekleştirilecek olan ‘Sincan İşçilerin Birliği Kurultayı’na yönelik çalışmalarımız kesintisiz sürüyor. Bu çerçevede geçtiğimiz günlerde bülten dağıtımı ve afiş faaliyeti gerçekleştirdik.

İlk olarak ‘İşçiden İşçiye’ bültenimizi Sincan OSB’ye giden işçi trenine ulaştırdık. Sincan’ın yanısıra Balgat’taki tekstil fabrikalarına ve Ulus’taki işçi servislerine de kurultayımızın çağrısının yer aldığı bültenlerimizi ulaştırdık. Bülten faaliyetiyle beraber kurultay afişlerimizi Sincan ve İstanbul yolu üzerinde kullandık.

Kurultay hazırlıkları çerçevesinde gerçekleştirdiğimiz pratiklerin yanısıra bir dizi kurum ile kurultaya katılım çerçevesinde görüşmeler gerçekleştirdik. Bu görüşmelerin sonucunda TÜMTİS, ÇHD Sosyal ve Ekonomik Haklar Komisyonu, TEGA işçileri, Yüksel Akkaya kurultay programında yer alacağını belirtti.

Önümüzdeki günlerde de sınıfı kurultay etrafında birleşmeye ve mücadele etmeye yönelik çağrılarımızı sürdüreceğiz.

Sincan İşçilerin Birliği Kurultayı Hazırlık Komitesi