1 Şubat 2008 Sayı: SİKB 2008/05

  Kızıl Bayrak'tan
  Bahar dönemini kazanmak için birleşik devrimci direniş!
  TİSK’in işsizlik raporu...
Çete operasyonları neyi anlatıyor?
Bu devlet yalnızca işkencecilerin,
katillerin “baba”sıdır!
AKP gerisinde ordunun da olduğu bir oyunla türbanı sahneye sürüyor…
Zenginlerin insancıl kapitalizmini değil,
“başka bir dünya” istiyoruz!..
  Dağıtım tekellerinin son saldırısı konusunda devrimci yayınların temsilcileri ile konuştuk…
  Kriz kapıda, sendikalar nerede?
Yüksel Akkaya
  SSGSS karşıtı faaliyetlerden...
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Emekçi Kadın Kurultayı sözcüsü Meltem Aydın ile kurultaya ilişkin konuştuk...
  Grev ve direnişlerde işçi kadınlar!
  GİSBİR’in “ortaklaşa rekabet” projesine karşı tersane işçilerinin ortak projesi: Grev!
  Nokia patronlarını geriletmek için grevden başka bir seçenek yok!
  1967’den 2000’e FHKC Genel Sekreteri George Habbaş...
  Teslimiyet reddedildi, emperyalist–siyonist abluka delindi!
  Ortadoğu’da tanrı suskun!
Abu Şehmuz Demir
  1980 Tariş Direnişi: Faşizme karşı ileri! Volkan Yaraşır...
  Yargısız infaz talimatı!
M. Can Yüce
  Bir özelleştirme öyküsü: TEKEL
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

SSGSS karşıtı faaliyetlerden...

“Sağlıkta yıkıma, mezarda emekliliğe geçit yok!”

 

Bursa’da SSGSS paneli…

İşçi ve emekçileri sağlık hakkından mahrum eden, mezarda emekliliği öngören ve birçok açıdan tam bir yıkım paketi anlamına gelen “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası” saldırısına karşı yürütülen mücadele her geçen gün büyüyerek sürüyor. Bursa’da da bu saldırıya karşı çalışmalarımız devam ediyor.

Bu kapsamda 27 Ocak günü Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) ve Bağımsız Tekstil İşçileri Sendikası (BATİS) olarak ortak bir panel düzenledik.

Salona Özay Tekstil’de yanarak  can veren beş kadın işçinin resimlerinin yer aldığı ve üzerinde “Yakılarak can verdiler/Kapitalist sistemin adaleti Özay tekstil patronunu korudu; halkın adaleti bunun hesabını soracak!” yazılı bir pankart, BATİS imzalı pankart ve BDSP imzalı afişler asıldı.

İlk olarak Bursa BDSP temsilcisi bir konuşma yaptı. Panelist olarak BATİS Genel Başkanı Metin Burak ve BDSP temsilcisi yer aldı.

Kısa sunuşun ardından ilk sunumu BDSP temsilcisi yaptı. İlk olarak sağlık sisteminde varolan sorunları anlattı. SSGSS tasarısı yasalaşmasa da bugün halihazırda çökmüş bir sağlık sistemi ile karşı karşıya olunduğunu vurguladı ve tasarının yaşamımıza neler getireceğinden bahsetti. Sağlık alanındaki özelleştirmelere ve mezarda emekliliğe değindi. Tasarı ile işsizlere sağlık güvencesi getirildiği yalanının ne anlama geldiğini açıkladı, eşit olarak sunulması gereken hizmetin tümüyle niteliksiz ve paralı olduğuna dikkat çekti.

Yasa tasarısına karşı verilecek mücadelenin özelleştirme, kıdem tazminatının gaspı gibi sınıf hareketini ilgilendiren saldırılara bütünlüklü bir karşı koyuşun, mücadelenin birleşik bir temelde örgütlenmesinin önemini vurguladı. İşçi ve emekçilerle tabanda buluşan bir mücadele hattı oluşturulmadan bu saldırıların püskürtülmesi olanağının bulunmadığı üzerinde önemle durdu.

Ardından BATİS Genel Başkanı Metin Burak bir konuşma yaptı. ‘80’den sonra neoliberal saldırıların hız kazandığını,‘90’lı yıllardan itibaren bunun giderek tırmandığını belirtti. Hastanelerdeki özelleştirme saldırısına dikkat çekti. Emeklilik yasasına, prim günlerindeki değişikliğe, kadın işçilerin çalışma yaşamında karşılaşacakları yeni uygulamalara değindi ve yasanın maddelerini başlıkları üzerinden tek tek anlattı. Sendikaların yasa karşısındaki tutumunu eleştirdi. İşçilerin mücadele içerisinde nasıl konumlanması gerektiğine ilişkin anlamlı vurgular yaptı.

Aradan sonra konuşmacılar tekrar söz aldılar. Bundan sonra soru-cevap kısmına geçildi. Bu bölümde birçok işçi söz aldı. Oldukça canlı tartışmalar yapıldı. Daha sonra bu saldırıya karşı Bursa’da neler yapılabileceği üzerine tartışıldı. Bu konuda gelen somut öneriler değerlendirildi. Sonuç olarak mücadelenin evde, kahvehanede, fabrikalarda, kısacası her alanda yükseltilerek sürdürülmesi ve bir an önce eylemli bir sürecin yaratılması gerekliliği belirlendi. Dört saat süren panele çoğunluğu işçi yaklaşık 60 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Bursa

 

Ümraniye’de coşkulu referandum çalışması!

İşçi ve emekçiler için yıkım anlamına gelen SSGSS yasa tasarısına karşı OSİM-DER olarak “Sağlıkta yıkıma, mezarda emekliliğe geçit yok!” şiarıyla bir kampanya örgütlüyoruz. Bölgemizdeki işçi ve emekçileri bilinçlendirmek ve yasaya karşı mücadele bayrağını yükseltmek için yoğun pratik faaliyet içindeyiz.

Geçtiğimiz hafta sanayi havzasında afiş çalışması yapmış, Y. Dudullu semt pazarında kitlesel bildiri dağıtımı gerçekleştirmiştik.

Referandum hazırlıklarının tamamlanması ile birlikte açtığımız stantlarla referandum çalışmasını başlattık. Doğanevler’de açılan stantta iki saat boyunca emekçilerle birebir sohbet ederek referandum çalışmasını gerçekleştirdik.

27 Ocak günü önce parçalanan afişleri yaygın bir şekilde yeniden yaptık. Öğleden sonra, kitlesel bir şekilde Y.Dudullu semt pazarında ajitasyon eşliğinde referandum çalışması gerçekleştirdik. Referanduma emekçilerin ilgisi yoğundu. Kendileri oylarını kullandıktan sonra arkadaşlarını getirerek, “bu yasa çıkarsa emekliğimiz elden gidecek” diyerek arkadaşlarının oy kullanmasını sağlayan emekçiler oldu. İki saat içinde yüzlerce emekçiyle SSGSS üzerine sohbet ettik ve 300 civarında emekçi oy kullandı.

28 Ocak sabahı ise İMES A kapısında masa açıldı. OSİM-DER’li işçiler olarak bildiri ve ajitasyon konuşmaları ile işçilere seslendik, onları SSGSS’ye karşı söz söylemeye çağırdık. İşçilerin ilgisiyle karşılaşan stant, yoğun yağmura rağmen işe giriş saatleri boyunca açık kaldı.

Çalışmalarımız önümüzdeki günlerde daha da yoğunlaşarak devam edecek.

OSİM-DER’den işçiler

Küçükçekmece’de GSS karşıtı çalışma

Sermayenin işçi ve emekçinin haklarını gaspetmeye yönelik saldırıları hız kazanıyor. SSGSS Yasa Tasarısı ile işçi ve emekçilerin sağlık hakkı tamamen elinden alınıyor ve kamusal bir hizmet olması gereken sağlık alanı özelleştiriliyor. İşçi ve emekçiler geleceksiz ve güvencesiz bırakılmaya çalışılıyor.

Bu saldırılar karşı işçi ve emekçileri uyarmak amacıyla çeşitli araçlarla sürece müdahale etmeye çalışıyoruz. SSGSS konulu bildirilerimizi emekçilerin yoğun bulunduğu bir saatte semt pazarında dağıttık. Dağıtımlar esnasında insanların bu yasa ile ilgili bilgilerinin ne kadar sınırlı olduğunu gözlemledik. Merter üst geçitte sabah işçilerin işe gidiş saatlerinde yaptığımız “Emekçinin Gündemi” satışında ilgiyle karşılaştık ve insanlarla sohbet etme imkanı bulduk.

Sefaköy, Cennet, Beşyol ve İnönü Mahallesi’nde “SSGSS Yasası Geri Çekilsin! Sağlık Hakkımız İçin Genel Grev GenelDireniş!/ BDSP” imzalı afişlerimizi yaygın olarak kullandık.

Sermaye düzeninin işçi ve emekçilerin mücadele ederek kazandığı haklarını gaspetmeye yönelik saldırılarının püskürtülmesi, buna karşı örgütlenecek mücadeleye bağlı. Çalışmalarımızı bu bilinçle sürdürüyoruz.

Küçükçekmece BDSP

 

Buca’da SSGSS çalışması

Sermaye sınıfı AKP eliyle işçi sınıfı ve emekçilerin mücadelelerle kazanmış olduğu sağlık, sosyal güvenlik ve emeklilik hakkını SSGSS ile tümden ortadan kaldırmaya hazırlanıyor.

Buca BDSP olarak meclisten geçirilmeye çalışılan SSGSS Yasa Tasarısı’na karşı işçi ve emekçileri mücadeleye çağırmak amacıyla pratik faaliyetimize devam ediyoruz. Yerelimizde merkezi olarak çıkarılan afiş ve bildirilerimizi yaygınca kullanmaya başladık.

SSGSS karşıtı bildirilerimizi ilk olarak Çamlıkule semtinde yaygın olarak dağıttık. İşçi ve emekçilerin yoğun olarak kullandığı yerlerden biri olan semt pazarında ajitasyon konuşmaları eşliğinde bildirilerimizi emekçilere ulaştırdık. Yasayla ilgili soru soran emekçilerle sohbet ettik. Bildirilerimizi Üçkuyular’a, bölgemizdeki hastanelere, Kuruçeşme’ye dağıtmaya devam ediyoruz.

Bildirilerimizin yanısıra merkezi afişlerimizi de bölgemizde yaygınca yaptık. “SSGSS yasa tasarısı geri çekilsin! Sağlık hakkı için genel grev-genel direniş!/BDSP” imzalı afişlerimizi Çamlıkule, Tınaztepe, Buca Üçkuyular, Şirinyer, Buca Köprüsü güzergahlarına yaygınca yaptık.

Buca BDSP