25 Ağustos 2006 Sayı: 2006/33 (33)
  Kızıl Bayrak'tan
   ABD ve İsrail adına savaşacak taşeronlar aranıyor!
  Emperyalizme ve sermaye iktidarına karşı mücadeleyi yükseltelim!
  BM, "barış gücü"nü devşirmekte zorlanıyor; Direniş kararlılığının yarattığı korku
  Sermaye devleti ABD ve siyonizmin hesabına asker gönderme niyetinde; Geçit vermeyelim!
  Gerçek ve kalıcı barış için emperyalizme karşı savaşı yükseltelim
Kadıköy'de binler haykırdı: "Emperyalizm yenilecek, direnen halklar kazanacak"
Kamuda toplu görüşmeler devam ediyor; Toplu görüşme oyununu boşa çıkarmanın yolu mücadeleyi yükseltmektir
Nükleer santrallere hayır
  Sağlıklı yaşam hakkını hiçe sayan sermaye düzenine karşı mücadeleye!
  "istihdamda maliyet düşüren paket sonbahara hazır"
  Kore'den Lübnan'a; Emperyalizme uşaklığın tarihi emekçilerin kanıyla yazılıyor /Orta sayfa
  Tersanelerde iş cinayetlerine artık yeter diyelim!
  Dearsan Tersanesi işçisi ile patlama ile ilgili röportaj
  "Uyuyan devi uyandırmak için sabırlı ve soluklu bir çalışma gerekiyor!"
  Dinlerin kıskacında, emperyalizmin ablukasında Ortadoğu ve çıkış yolu / Yüksel Akkaya
  Hizbullah'ı silahsızlandırma dayatmaları boşa düşüyor
  CİA, KÜBA ve Venezüella için kirli savaş şefi atadı
  Amerikancı güçler siyonistlerin emriyle hareket ediyor
  Dünyadan gelişmeler
  İsviçre'de ırkçı yeni yasaya hayır!
  İsrail ve Ortadoğu / Abu Şehmuz Demir
  Mamak İşçi Kültür Evleri'nin Ortadoğu halklarıyla dayanışma günleri
  Adana'da sokak ortasında infaz
  11 Eylül'ün ardında bıraktığı sorular; Saldırıları kim planladı?
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Coca Cola karşıtı kampanya büyüyor

Lagos da çalışan Avukat Ebun-Olu Adegboruwa, Coca-Cola'yı Apapa bölgesinde yaşayan 4.000 kişi adına dava etmeye hazırlandığını açıkladı. Çoğu fakir olan ve okuma yazma bilmeyen Apapa sakinleri, Coca Cola fabrikasının artıklarını yerel göle akıtarak çevreyi kirlettiği, balıkların ölümüne yol açtığı ve böylece geçim kaynaklarını tehdit ettiğini ileri sürüyor.

Nijerya'da planlanan yasal eylem, insan hakları ihlalleri ve çevre kirliğine yol açmak konusunda Coca Cola'nın karşılaştığı onlarca davadan sadece biri. Anarşistler, bu yılın kış olimpiyatlarında taşınan Olimpiyat meşalesini Turin'de durdurdukları zaman itiraz ettikleri, 66 milyon dolar harcayarak oyunların ana destekleyicisi olan Coca Cola'nın varlığı idi.

Son olarak, Hindistan'da Coca Cola'nın kabul edilenin 27 kat üzerinde tarım artıkları taşıdığı ilan edildi ve Hindistan'da eyaletlerin dörtte biri Coca Cola'nın satışını sınırlandırdı.

Uzun süredir öne sürülen, Coca Cola'nın Kolombiya'da işçi haklarını ihlal ettiği ve Hindistan'da çevreyi kirlettiği iddiaları Coca Cola'nın ismini kirleten en büyük iddiaları teşkil ediyor.

Geçen ay Mehdiganj- Uttar Pradesh'deki Coca Cola fabrikasının önünde düzenlenen bir açlık grevi, eyalet hükümeti çevre kirletilmesi ve su kaynaklarının tüketilmesi iddalarını inceleme sözü verince sona erdirildi.

Coca Cola Pakistan, Guatemala ve Nikaragua'da sendika kırıcılığı yapmak ve El Salvador'da da su kaynaklarını tüketmekle suçlanıyor.

Türkiye'de geçen yıl açılan bir davada Coca Cola'nın sendikacıları tehdit ettiği ve dövdürdüğü iddia edildi.

Bu yaz aylarında, Özbekistan'da Coca Cola'nın eski yerel ortaklarından biri, şirketi ülkenin otoriteryen hükümeti ile karanlık anlaşmalar yapmakla suçladı. Coca Cola bu suçlamayı yalanladı.

10 ABD üniversitesinde öğrenciler Coca-Cola'yı yasakladı. New York Üniversitesi'nde 40,000 öğrenci bir oylama yaparak üniversite kantinleri ve binalarında Coca Cola ürünlerinin satışını yasakladı.

Ancak, Coca Cola'ya karşı kampanya öğrencilerle sınırlı değil. ABD'de posta işçileri işyerlerinde Coca Cola dağıtım makinalarının kaldırılmasını talep ederken, New York ve Kaliforniya'da öğretmenler Coca Cola'nın okullardan uzaklaştırılmasını talep etti.

Karşılaştığı suçlamaları yalanlayan Coca Cola ise Uluslararası Emek Örgütü (ILO)'dan Kolombiya'daki pratiklerini araştırmasını istedi.

Uluslararası eylemciler Coca Cola'nın yürüttüğü imajını düzeltme kampanyasına karşı eylemlerini sürdüreceklerini söylüyorlar.

(Kaynak: The Guardian)

www.lahy.wordpress.com / 20 Ağustos 2006

-------------------------------------------------------------------------------------

Şili'de bakır madencilerinin grevi sürüyor

Salvador Allende başkanlığı döneminde kamulaştırılan Escondida bakır madeni, 11 Eylül 1973'te gerçekleşen askeri faşist darbenin ardından özelleştirilerek büyük tekellere peşkeş çekilmişti. Halen Şili bakırını yağmalayan çokuluslu madencilik devi BHP Biliton, işçilerin taleplerini karşılamayınca Escondida madeninde üretim tamamen durduruldu. Dünya bakırının yüzde 8'ini karşılayan madende üretimin durması, dünya piyasalarında bakır fiyatlarının artmasına yol açtı.

Şili'nin Escondida madeni özel sektör tarafından işletiliyor. Dünyanın en büyük bakır madeninde işçiler üç haftadır grevdeler. 21 Ağustos'ta patronun ücret artışı ve ikramiye teklifini yetersiz bulan işçiler eylemlerine devam ediyorlar.

Yüzde 10 zam ve 30'ar bin dolar ikramiye isteyen maden işçileri, Escondida'ya giden yolları kapattılar. Çokuluslu maden tekeli Escondida'da üretim grev nedeniyle yarıya inmiş durumda. İki haftadır süren eylemlerin sonucunda üretimin tamamen durdurulması planlanıyor.

Patronlar işçilere yüzde 3 zam öneriyor. Maden işçileri ise yüzde 13'lük zam taleplerini en fazla yüzde 10'a indirmeyi kabul ettiler. 30 bin dolar ikramiye talep eden maden işçileri dünya piyasalarında yükselen bakır fiyatlarının şirkete muazzam paralar kazandırdığını söylüyorlar. Şirket ise bunun yaklaşık yarısını vermeyi öneriyor.

Şili'deki grev dünya fiyatlarını da etkiledi. Cuma günü üretimin durduğu haberi gelince, Londra Metal Borsası'nda fiyatlar yeniden arttı.

------------------------------------------------------------------------------

Koreli inşaat işçilerinin grevi devlet terörüyle kırılmak isteniyor

Sınıf çatışmalarının sert yaşandığı Güney Kore'de, son bir ayda devlet terörünün hedefinde inşaat işçileri var. Kore İnşaat İşçileri Sendikası'nın (KFCITU) Pohang Şubesi'ne üye işçilerin Temmuz ayında başlayan grev ve gösterileri, polis vahşetiyle ezilmeye çalışılıyor. İnşaat grevi, ülkenin önde gelen firmalarından POSCO'ya karşı, çalışma koşullarının düzeltilmesi, ücret artışı, haftada 5 günlük çalışma talepleriyle başlamıştı.

İşçilerin 16 Temmuz'da düzenlediği mitinge azgınca saldıran kolluk güçleri bir inşaat işçisini ağır yaralamış, işçi 1 Ağustos'ta hayatını kaybetmişti.

Arkadaşlarının polis tarafından katledilmesini protesto etmek üzere başkent Seul'da bir eylem gerçekleştiren işçilerin önü kolluk güçleri tarafından kesilince, bini aşkın kişi oturma eylemine başladı. Bu esnada saldırıya geçen polis, sermaye adına terör estirdi. Aralarında sendikacıların da bulunduğu 736 işçi gözaltına alındı.

Daha önce, inşaat işçilerinin grevine destek verdikleri gerekçesiyle, Kore İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (KCTU) 4 yöneticisi ile KFCITU Genel Sekreteri de tutuklanmıştı.

KCTU, tarihi kesin olmamakla birlikte, sermaye adına estirilen azgın devlet terörüne karşı genel eylem çağrısı yapmış bulunuyor.