27 Mayıs 2006 Sayı: 2006/20 (20)
  Kızıl Bayrak'tan
  Düzen cephesinde sertleşen iç mücadelenin yeni aşaması
  Kızışan düzen içi çelişkiler ve ötesi
  Genelkurmay Başkanı'nın “halk tepkisi”ne övgüsü!
  Ekonomide dalgalanma ve faturayı emekçilere ödetme hazırlıkları
  Lastik'te ölümü gösterip sıtmaya razı ettiler
  DESAN Tersanesi'nde direniş kazandı! .
Sermayenin has uşağı Ecevit'e burjuva medyasından sahte övgüler!
Yerel işçi kurultaylarından İstanbul İşçi Kurultayı'na doğru
“Birleşik, devrimci, militan bir sınıf hareketi yaratmak gerekiyor!”
İşyerlerinde kreş açma zorunluluğu da saldırı hedefi!
Artık “Yasalar işçilere bedel ödetmek” için vardır… Öyleyse “ne yapmalı”?/ Yüksel Akkaya
  Devrimci sınıf sendikacılığı ve BMİS gerçeği
   BMİS sendikal hak ihlallerine karşı forum gerçekleştirdi
   THY yağmasına “halka arz” kılıfı
   Serna-Seral grevi 250. gününde sona erdi
  MENSA işçileriyle konuştuk... “İşimizi istiyoruz!”
  Belediye-İş 2 No'lu Şube Başkanı Hasan Gülüm ile röportaj; "hakim sendikal anlayışa cepheden bayrak açılmalı"
  Yıldız Teknik Üniversitesi'nde soruşturma terörü
  Anma etkinliklerinden..
  Ekvador yönetimi de petrolü kamulaştırma kararı aldı
  Irak'ta yeni kukla hükümet kuruldu
  Rusya ve Çin İran'a askeri saldırıya onay vermiyor
  Yeni bir 28 Şubat / Kürdistan Devrimci Sosyalistleri
  Sermaye düzeninin çeteleri bir genci daha katletti
  Neredeeen Nereye/ Ergin Yıldızoğlu
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

DESAN Tersanesi'nde direniş kazandı!

21 Mayıs günü akşam saatlerinde DESAN Tersanesi'nde Çırakoğlu isimli taşeron firmada çalışan bir grup tersane işçisi, Tersane İşçileri Birliği Derneği Girişimi'ne başvurdu. Alacaklı olan 30 kişiyle iribata geçtik. Bir tersane yetkilisiyle görüşmek istedik, ancak Dernek Girişimi'ni muhatap almayarak, Çırakoğlu firmasından bir işçiyle görüştüler. Patron bir sonraki gün ödeme yapılacağını söyledi. Verilen bu söze işçiler güvenmedi. Çünkü aynı sözleri defalarca vermişler ve tutmamışlardı. Bunun üzerine 21 Mayıs akşamı işçilerle bir toplantı yaptık. Sabahın erken saatinden itibaren tersane önünde öğlene kadar bekleme kararı aldık.

Bekleme esnasında bu kez ücretini alamayan Montasan ve Eray Gemi işileriyle karşılaştık. 3 ayrı firmanın işçileriyle biraraya gelerek ortak davranma kararı aldık. Patronların işçileri bölme, oyalama vb. hilelerine karşı uyanık olunması gerekliliğini anlattık. Sorunların çözümünün ortak olduğunu vurguladık.

Patronların oyalama ve bekletme tutumlarını görünce, yaklaşık 80 işçiyle birlikte “Tersaneler cehennem, işçiler köle kalmayacak!/Tersane İşçileri Birliği” imzalı pankartı açarak sloganlarla kapının önünde beklemeye başladık. İşçilerin kararlılığı, coşkusu ve enerjisi içerde çalışan ve aynı sorunu yaşayan diğer işçileri de tetikledi. İçerde çalışan kimi işçiler iş bırakarak pankartın arkasına geçtiler. Bu arada eylemin gücü karşısında harekete geçen tersane korucuları içeride biriken yaklaşık 50 işçinin önünde barikat kurduğu için eyleme katılamadılar.

Eylem büyük oranda sahiplenilince patron taşeronları kullanarak işçileri bölmeye çalıştı. İşçilerin geri bilincinin etkisiyle büyük oranda da başarılı oldu. Montasan işçileri direnişin dışında kaldılar. İşçiler bölününce, bu sefer polis direnen işçileri çembere aldı. Kimlik kontrolü yapacaklarını söylediler. İşçilerden tepkiler yükselince polis “Siz örgütçüsünüz, örgüt propagandası yapıyorsunuz” diyerek kimlik göstermeyenleri gözaltına almakla tehdit etti. Bu arada özel hedef olarak seçilen 5 kişi yerlerde sürüklenerek ve vahşice dövülerek gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar tersane içinde kelepçeli bir şekilde ajitasyon konuşması yapmaya başladılar. Diğer işçiler ise pankartı kapatmayarak eyleme devam ettiler. Kısa süre sonra direnen Çırakoğlu ve Eray Gemi işçileri ödenmeyen ücretlerini aldılar. Montasan işçileri ise ücretlerini alamadan dağıldılar.

İşçiler gözaltına alınmadan kısa süre önce Tuzla Emniyet Müdürü ile Tersane patronunun birebir görüşmeleri dikkat çekiciydi. Tersane patronunun şikayeti ve özel hedef göstermesiyle polis saldırıya geçti.

Gözaltı süreci ve işçilerin güçlü direnişi

5 işçi olarak gözaltına alındıktan sonra İçmeler Sağlık Ocağı'na kelepçeli bir şekilde götürüldük. Sağlık ocağında bulunan insanlara neden kelepçeli olduğumuzu anlattık. Daha sonra Eray Gemi'den ücretini alan arkadaşlar sağlık ocağına gelerek ihtiyacımızı sordu, polise tepki gösterdi. Ardından başka tersanede çalışan bir arkadaş da sağlık ocağına gelerek polisin tutumuna tepki gösterdi.

Tuzla Karakolu'na götürüldükten sonra polisin saldırgan tutumunu protesto ederek ifade vermedik. Sabaha kadar haklılığımızın gücüyle canlılığımızı ve diriliğimizi koruduk. Sabahleyin Tuzla Adliyesi'ne götürüldük. Burada 20 kişilik bir işçi grubu bizi alkışlarla karşıladı. Bu bizim gücümüze güç kattı. Savcılıktan serbest bırakıldık. Daha sonra gözaltında tutulan işçi arkadaşlarımızın ücretlerini almak üzere DESAN Tersanesi'ne gittik ve ücretleri hemen aldık.

Tersane İşçileri Birliği Derneği Girişimi

---------------------------------------------------------------------------------------

Tersanelerdeki iş cinayetleri protesto edildi...

“Tersaneler cehennem, işçiler köle kalmayacak!”

Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte Tuzla Tersaneler havzasındaki iş cinayetleri de artıyor. En son 17 Mayıs günü öğle saatlerinde Torgem Tersanesi'nde montaj ustası olarak çalışan Arda Yeni vinç sepetinden düşerek yaşamını yitirdi. Aynı kazada bir işçinin de bacağı koptu.

Yaşanan iş cinayetini 20 Mayıs günü Tersane İşçileri Birliği Dernek Girişimi olarak sabah saat 07:30'da yaptığımız basın açıklamasıyla protesto ettik.

Torlak Tersanesi önünden yolu kapatarak “Tersaneler cehennem işçiler köle kalmayacak/Tersane İşçileri Birliği” pankartı açarak yürüyüşe geçtik. Yürüyüş esasında ajitasyon konuşmaları yaparak işçileri duyarlılığa çağırdık. Torgem Tersanesi önüne gelerek burada bir basın açıklaması gerçekleştirdik. Basın açıklaması sırasında polisin provokatif tutumu, son dönemde Tuzla Tersaneler bölgesinde yükselen devrimci faaliyete yönelik baskı ve engelleme çabalarının yeni bir göstergesiydi. Polisin basın açıklamasını engellemeye ve iki işçiyi gözaltına almaya yönelik çabası kısa süreli bir arbededen sonra püskürtüldü.

Basın açıklamasında “Tersaneler cehennem işçiler köle kalmayacak!”, “Katil GİSBİR hesap verecek!”, “Katil Torgem hesap verecek!”, “Artık ölmek istemiyoruz!”, “Susma sustukça sıra sana gelecek!” sloganları atıldı. Basın açıklamasına yaklaşık 100 kişi katıldı.

Tersane İşçileri Birliği Derneği Girişimi

--------------------------------------------------------------------------------------

Kayseri'de SSGSS eylemi...

“Zafer direnen emekçinin olacak!”

Kayseri KESK Şubeler Platformu, SSGSS ile ilgili olarak 23 Mayıs günü Eğitim-Sen binasının bulunduğu Stad İşhanı önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını Kayseri KESK dönem sözcüsü Fatma Gül Bayat okudu. Yapılan açıklamada parasız sağlık, parasız eğitim talebi dile getirildi.

SSGSS saldırısının püskürtülmesini kamu emekçilerinin ve tüm halkın mücadelesi ile mümkün olacağı belirtildi. Eyleme 40 kişi katıldı. Eylemde; “Parasız eğitim, parasız sağlık!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek!” sloganları atıldı.

Kayseri BDSP