01 Nisan 2006 Sayı: 2006/12 (12)
  Kızıl Bayrak'tan
   Özgürlük ve eşitlik için direnen Kürt halkının yanındayız!
  "Küresel terör" sempozyumu; Gerçek teröristler Ankara'da toplandı
  İstanbul Üniversitesi... Gençlik bu saldırıları püskürtecektir!
  RTÜK'ten Kürtçe yayın şartnamesi; Asimilasyon politikası devam ediyor
İşsizlik kapitalizmin yapısal bir sorunudur; Herkese iş, tüm çalışanlara iş güvencesi!
  Vergi indirimi balonu bu yıl patlayacak; sermayeye kıyak, emekçiye yük!
TTB Yasası kabul edildi
Gençlik içinde yozlaşma ve çeteleşme...
İÜ Öğrencileri formasyon hakkını kazanmakta kararlı
Emperyalizme, işbirlikçilerine ve uşaklarına karşı mücadeleyi yükseltelim!
1 Mayıs; Baharın coşkusuyla geleceği kazanacağız! .
Devrimci 1 Mayıs Platformu'ndan 1 Mayıs çağrısı; "Birleşik, kitlesel, devrimci bir 1 Mayıs için ileri!"
  Devrimci ve Demokratik Yapılar Arası Diyalog ve Çözüm Platformu'nun açıklaması
  Ekim'den: Ortadoğu'da daralan kıskaç ve büyüyen çatışma / (Orta sayfa)
   Avrupa'da direniş baharı ve Fransa'nın öğrettikleri / Yüksel Akkaya
   Fransa'da işçi sınıfı ve gençlik bir günlük genel greve gitti
   ETA kalıcı ateşkes ilan etti
  Almanya'da kamu işyerlerinde grevler sürüyor; "Eylemler emekçilere güven veriyor..."
  Direnişteki Yeni Önder Lojistik işçileriyle röportaj
  BOP direnişi; "Direniş öğretiyor, kazandırıyor!"
  Hükümetten kıyak; OSB'nin yönetimleri tamamen patronların
  Bültenlerden/ Esenyurt-Kıraç İşçi Bült.
  Bültenlerden/ Anadolu Yakası İşçi Bülteni
  Newroz kutlamaları nasıl okunmalı?
  Bir_Kar'dan direnen Has Alüminyum işçilerine mesaj
  Yoksulluk edebiyatı ve gerçekler / Mustafa Sönmez
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Devrimci 1 Mayıs Plaftormu'ndan 1 Mayıs çağrısı...

“Birleşik, kitlesel, devrimci bir 1 Mayıs için ileri!”

İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele, dayanışma günü 1 Mayıs yaklaşmaktadır. Özelleştirmelere hız verildiği, işsizliğin, açlığın, yoksulluğun kitlesel boyutlara ulaştığı, emperyalist saldırganlığın dizginlerinden boşaldığı bir dönemde bu saldırılara karşı tarihsel ve güncel anlamına uygun birleşik, kitlesel, devrimci bir 1 Mayıs'ın örgütlenmesi hayati önemdedir. Ne yazık ki, 1 Mayıs kutlamalarını kendi tekelinde gören sendika konfederasyonları bu öneme uygun davranmamakta, gereken güçlü bir ön hazırlığı yapmamakta, kendi tabanı da dahil olmak üzere dışındaki kurum ve örgütlerin bu sürece katılımı noktasında esaslı bir çaba harcamamaktadır.

Bu tutum 1 Mayıs gününe de yansımaktadır. Sendikal bürokrasinin hakimiyetinde geçen 1 Mayıs mitingi sınıfsal ve tarihsel anlamına uygun gerçekleşmemektedir.

Nitekim 2005 1 Mayıs'ı da bizlerin gösterdiği tüm çabalara rağmen sendikal konfederasyonların dayatmacı tutumlarını sürdürdükleri, ciddi bir ön hazırlık yapmadıkları bir süreç olarak yaşanmıştır. 1 Mayıs alanı da sınıfsal ve tarihsel anlamına uygun bir eylem olarak gerçekleşmemiştir.

Bizler, geçen yıl Devrimci 1 Mayıs Platformu olarak başından itibaren güçlü ve kitlesel bir 1 Mayıs'ın örgütlenmesi, 1 Mayıs eyleminin sınıfsal özüne uygun bir atmosferde gerçekleşmesi için çaba gösterdik. Çabalarımızı boşa düşüren sendikal bürokrasiye rağmen alana tek bir kortej bütünlüğünde, devrimci coşkumuz ve disiplinimizle girdik. Geçen yılın değerlendirmesini yapan bizler bu yıl da, birleşik, kitlesel, devrimci bir 1 Mayıs için birlikte davranacağımızı ilan ediyor, 2006 1 Mayıs'ının örgütlenmesine dair düşüncelerimizi emekçi halklarımıza sunuyoruz.

1- 1 Mayıs çalışmaları güçlü bir ön hazırlık sürecine konu edilmemektedir. Vakit yitirilmeden sınıf mücadelesi yürüten tüm sendika, parti, kurum ve örgüt temsilcilerinin içinde bulunduğu 2006 1 Mayıs'ı Örgütleme Komitesi oluşturulmalıdır. Ön hazırlık çalışması ve eylem alanı da dahil olmak üzere hazırlık komitesi 1 Mayıs'ın örgütlenmesi sürecinde tam yetkili olmalıdır.

2- Güçlü bir 1 Mayıs ancak güçlü bir ön hazırlık süreciyle mümkündür. Bunun için bütün kurumların birlikte örgütleyeceği bir kampanya programı çıkarılmalıdır. Platformumuz kampanyanın temel başlıkları olarak şunları önermektedir:

a- 2006 1 Mayıs'ı işgününe gelmektedir. Bu koşullarda güçlü ve kitlesel bir 1 Mayıs'ın örgütlenebilmesi ancak etkin bir iş bırakma çağrısının yapılmasıyla mümkündür. Sendika konfederasyonları dahil olmak üzere güçlü ve kitlesel bir 1 Mayıs'ta samimi olan tüm güçler işçi ve emekçilere güncel talepler doğrultusunda “İş bırakalım, 1 Mayıs alanına çıkalım!” çağrısı yapmalıdır.

b- İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs'ın resmi tatil ilan edilmesi için sonuç alıcı bir eylem süreci örgütlenmelidir.

c- ‘77 1 Mayıs'ından bu yana adı 1 Mayıs ile özdeşleşen Taksim Meydanı'nda işçi sınıfının miting yapma yasağına son vermek için “Taksim'de 1 Mayıs yasağına son verilsin!”, “‘77 1 Mayıs'ı katliamcıları yargılansın!” başlığı altında etkin ve yaygın bir çalışma yapılmalıdır.

3- Geçmiş 1 Mayıslar'da görülen temel sorunlardan biri de 1 Mayıs kürsüsünün kullanımıdır. Sendika bürokratlarının içi boş nutuklarına artık bir son verilmelidir. Kürsü mücadele çağrılarının yükseltildiği bir işleve sahip olmalıdır. Bu doğrultuda:

a- Kürsüden konuşmaları biri kadın, biri erkek iki işçi yapmalıdır. İşçilerin birliği, halkların kardeşliğini vurgulamak açısından kürsüden bir Kürt işçinin konuşması da anlamlı olacaktır.

b- Geçmiş 1 Mayıslar'da şehit düşenlerden birinin ailesine söz hakkı verilmelidir.

c- 1 Mayıs kürsüsünü en çok hak edenlerden biri de direnişte olan işçilerdir. Bu süreçte direnişte bulunan işçiler kürsüyü kullanmalı, kitleye onlar seslenmelidir.

d- 1 Mayıs örgütleme sürecinin temel bir tarafı olan Platformumuza da kürsüden söz hakkı verilmelidir.

4- 1 Mayıs alanının program düzenlemesi 1 Mayıs'ın anlamına ve içeriğine uygun olmalıdır.

a- Miting “1 Mayıs Marşı” ile başlamalı, işçi sınıfının uluslararası marşı olan “Enternasyonel Marşı” ile bitirilmelidir.

b- Pankartlar ve diğer görsellikler 1 Mayıs'ın sınıfsal içeriğine uygun olmalı, 1 Mayıs şehitlerinin fotoğrafları muhakkak kürsü arkasında bulunmalıdır.

c- İşçi ve emekçilerin mücadele marşlarını söyleyen devrimci müzik grupları miting programı içerisinde yeralmalıdır.

d- Son katılımcı kurum alana girmeden program başlatılmamalı, başarılı ve disiplinli bir eylem için bütün kurum temsilcilerinden oluşan bir alan komitesi seçilmelidir.

5- Konfederasyonlar tabanlarıyla, bizle ve 1 Mayıs'a katılan diğer güçlerle görüşmeden yer başvurusu yapmamalıdır. 2006 1 Mayıs'ının yeri Taksim meydanı olmalıdır.

6- 2006 1 Mayıs'ı aşağıdaki gündemlere karşı işçi sınıfının mücadelesinin yükseltildiği bir gün olmalıdır:

a- İMF ve Dünya Bankası politikalarının egemen sınıflar aracılığıyla uygulanmasının sonucu olan özelleştirmelere, işçi kıyımına, yoksullaştırmaya ve işsizliğe, 4857 sayılı kölelik yasasına, Kamu Yönetimi Temel Yasa Tasarısı'na, sendikalaşmanın önündeki engelleri kaldırmayan, sadece göz boyayan Sendikalar Yasa Tasarısı'na, “Sosyal Güvenlik Reformu” adı altında eğitim ve sağlık haklarımızın bir avuç tekel tarafından gaspedilmesine, uygulanan tarım politikalarıyla köylülüğün yıkıma uğratılmasına dur demek için;

b- ABD emperyalizminin, başta Ortadoğu halkları olmak üzere, ezilen tüm dünya halklarını köleleştirmek amacıyla gerçekleştirdiği, şimdi de İran ve Suriye'ye “önleyici tedbir” adı altında yapmaya çalıştığı katliam ve işgallere dur demek ve Irak halkının direnişiyle dayanışmak için;

c- Halklarımıza demokrasi cilası ile sunulan uluslararası tekellerin birliği AB emperyalizmine dur demek için;

d- Emperyalizmin savaş ve terör örgütü NATO'nun, ülkemiz topraklarını askeri üslerle doldurarak komşu halklara bir saldırı üssü haline getirmesine ve “Büyük Ortadoğu Projesi”ne (BOP) dur demek için;

e- 2006 1 Mayıs'ında egemen sınıfların tüm baskı ve zor yöntemleriyle, işbirlikçi ve reformist sendikacıların 1 Mayıs'ın özünü boşaltma ve işçi sınıfının tarih bilincini dumura uğratma çabalarına karşın, 1977 1 Mayıs katliamcılarının ortaya çıkarılması ve halka açık mahkemelerde yargılanmaları için, 1977 1 Mayıs'ı sonrasında adı 1 Mayıs alanı olarak anılan Taksim Meydanı'nda işçi sınıfının miting yapma yasağına artık bir son vermek için;

f- 121 devrimci tutsağın ölümüne ve yüzlercesinde kalıcı hasara neden olan F tipi hapishanelerdeki tecrit ve izolasyona dur demek için;

g- Kürt ulusuna dayatılan imha ve inkar politikalarına ve tırmandırılan milliyetçi-şoven saldırılara, provokasyonlara, linçlere dur demek için;

h- Demokratik hak ve özgürlüklerimize saldırının yeni halkası olan yeni TCK'ya, CMK'ya, ve TMY'ye dur demek için;

ı- Susurluk'ta bir kez daha açığa çıkan ve Şemdinli'de halk tarafından suçüstü yakalanan kontrgerilladan hesap sormak için;

j- Yoksul gecekondu mahallelerinin “kentsel dönüşüm” adı altında yıkılarak inşaat tekellerine rant sağlanmasına ve yüzbinlerce insanımızın evsiz-barksız bırakılmasına dur demek için;

k- Latin Amerika'da, Güney Asya'da ve Avrupa'da gelişen dünya halklarının ve işçi sınıfının mücadelesiyle dayanışmayı yükseltmek için;

l- Dünya çapında estirilen gericilik rüzgarına karşı insanlığın gerçek kurtuluşu olan devrim ve sosyalizm bayrağını yükseltmek için;

 

Biz Devrimci 1 Mayıs Platformu olarak 2006 1 Mayıs sürecini yukarıda ana hatları belirtilmiş bir çerçevede gerçekleşmesi için bütün güçleri sorumluluk almaya çağırıyor, bu talepler doğrultusunda etkin bir çalışma yürüteceğimizi, talep ve istemlerimizin takipçisi olacağımızı ilan ediyoruz.

Birleşik, kitlesel, devrimci bir 1 Mayıs için ileri!

Devrimci 1 Mayıs Platformu

(Alınteri, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Demokratik Haklar Platformu, Emekçi Hareket Partisi, Haklar ve Özgürlükler Cephesi, Halk Kültür Merkezleri, Halkın Kurtuluş Partisi, Kaldıraç, Kurtuluş Sosyalist Dergi Proleter Devrimci Duruş, Yeni Dünya İçin Çağrı)