06 Ağustos 2005
Sayı: 2005/31 (31)


  Kızıl Bayrak'tan
  Seydişehir direnişinin
anlamı ve önemi
  Seydişehir’de yağmacılara karşı militan
direniş!
   Avrupa Birliği’nin TEKEL’i ve tütüncülüğü bitirme dayatması
  TMY’de değişiklikler gündemde... Devlet terörde sınır tanımayacak
  ÖSS’de biçimsel değişiklikler
Coca Cola işçilerinin çadırına polis saldırdı
Sendikalaşmanın önündeki en büyük
engel sendika ağalarıdır!
  Adalet Ağaoğlu’nun İHD üyeliğinden istifası... “Aydın” olmanın
dayanılmaz hafifliği!
  Anayasa Mahkemesi kadın başkanla “taç”landı!
  Gelin canlar bir olalım, Hızır Paşalar’ın
kanlı iktidarını yıkalım!
  Munzur Festivali fiili
olarak gerçekleşti!
  Mersin Limanı işçilerinin eylemi sürüyor
  Bu UMUDU öldürmeye
gücünüz yetmez!
  Sınıf hareketinin güncel görünümü ve işçi
kurultayı çalışmaları (Orta sayfa)
  Tasfiyeciliği örtme ve teorileştirme aracı:
Demokratik konfederalizm!
  Şimdi de Gazze’ye ırkçı duvar

  ABD askerleri arasında depresyon
yaygınlaşıyor.

  İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu (İRA) silahlı mücadeleye son verdi
  Özbekistan, topraklarındaki ABD
üssünün boşaltılmasını istiyor
  Düzen mumdan gemiyle ateşten denizi geçmeye çalışıyor
  Yarım kalan hayatlar
  Ekim Gençliği’nden
  Mamak 2. Kültür-Sanat Festivali
  Basından
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Coca Cola işçilerinin çadırına polis saldırdı

İki aya yakın bir süredir sendika hakları için Bahçelievler'de fabrika önünde direnen Coca Cola işçilerinin çadırına 3 Ağustos günü sabah saat 05:00'te polis saldırdı. Hiçbir gerekçe göstermeksizin saldıran polis bir kez daha kimin hizmetinde olduğunu göstermiş oldu. Sabah 08:00'de çadırın kaldırıldığını gören işçiler, saat 13:00'e kadar çadırın olduğu yerde direnişlerini sürdürdüler.

Bahçelievler İlçe Emniyet Müdürlüğü'nden gelen 300'e yakın polis işçilere saldırdı. Kolluk kuvvetleri işçileri tehdit ederek “burasını terketmezseniz zorla çıkaracağız” dedi. İşçiler ise “buradan ayrılmayacağız, bu yolda herşeyi göze aldık” yanıtını verdiler. Bunun üzerine coplarla, kaba kuvvetle saldıran polis işçileri direniş çadırının 25 metre uzağına kadar geriletebildi. Kararlı tutumlarıyla polise gerekli yanıtı veren işçiler, polisin gözaltına almaya çalıştığı sendikacıyı da bırakmadılar.

Saldırı haberini alır almaz işçileri ziyaret ettik. İşçilerle yaptığımız görüşmede kararlılıklarından bir şey kaybetmediklerini gördük. Direnişe katılan işçilerinin tamamına yakınının orada olması bunun göstergesiydi.

Henüz bir hafta önce sendikadan başka bir şey söylemeyen işçiler bugün çözümün lokal direnişlerde değil topyekûn bir mücadele olduğunu ifade ediyorlar. Uzun bir süredir izlediğimiz direnişi bölgede bulunan işçilere taşımaya devam ediyoruz.

Direnişi yerel olarak çıkardığımız bültende işleyerek tüm işçi kardeşlerimizi direnişe destek vermeye çağırdık. 30 Temmuz günü 25 kişinin katıldığı bir ziyaret örgütledik. Bakırköy'de basın açıklaması yapan işçiler fabrika önünde olmadığı için işçileri göremeden geri dönmek durumunda kaldık.

BDSP/Küçükçekmece

------------------------------------------------------------------------------------------

Yenibosna, Güneşli, Küçükçekmece'den tekstil işçilerinden direnişteki Coca Cola işçilerine destek:

“Coca Cola işçisi yalnız değildir!”

Belli bir süredir sendikal hakları için direnişte olan Coca Cola işçileri her türlü baskı ve tehdide karşın kararlı bir şekilde eylemlerini sürdürüyorlar. Direniş yeri birçok irili ufaklı, özellikle de tekstil fabrikalarının ağırlıklı olduğu bir bölge.

Biz Yenibosna, Güneşli, Küçükçekmece Tekstil İşçileri Platformu Girişimi olarak bu direnişi sahiplenerek sınıf kardeşlerimizi ikinci kez ziyaret etmeye karar verdik. Öncelikle işçi arkadaşlarımıza bu direnişin kapsamı ve süreci hakkında bilgi verdik. Girişim olarak buraya dayanışma ziyaretinde bulunmanın anlam ve önemini anlattık.

30 Temmuz günü 25 işçi arkadaş direnişe destek olmak amacıyla çayımızı, şekerimizi ve bir de hazırladığımız tiyatro oyunuyla direniş yerine gittik. Direniş çadırının olduğu caddeye gelmeden Tekstil İşçileri pankartımızı açarak kısa bir süre trafiği kapattık. Ve buradan gür sloganlarımızla “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Coca Cola işçisi yalnız değildir!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganlarıyla direniş yerine gittik. Fakat bizi çok farklı bir durum bekliyordu. Direniş alanında direnişçi işçiler bulunmuyordu. Bu durum işçi arkadaşlar tarafından büyük bir şaşkınlık ve kızgınlıkla karşılandı. Kimileri böylesi bir direnişi ilk defa ziyaret ediyorlardı ama yazık ki direniş yerinde işçiler yoktu.

Bizden önce ziyarete gelen başka işçi arkadaşlarla karşılaştık. Onlar da aynı moral bozukluğu ile oradan ayrıldılar. Pankartımızı cadde üzerine bir yere astık, yarım saat kadar bekledik. İşçi arkadaşlara kısa bir açıklama yaparak başka bir zaman yine ziyarete gelmek üzere toplu bir şekilde oradan ayrıldık.

Daha sonraki günlerde birkaç arkadaşımız direniş yerine gitti. Sendikacılar ziyarete gittiğimiz gün 12:30'da basın açıklamaları olduğunu, açıklamanın ardından maddi sıkıntı yaşadıklarından dolayı direniş yerine gelinemediğini söylemişler. Yine de direniş yerinin hiçbir şekilde terkedilmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü direniş mevzisi dosta-düşmana karşı her zaman orada olunması gereken bir yerdir. Ertesi günlerde de sermayenin kolluk güçleri bu mevzinin boşluğundan yararlanarak çok rahat bir şekilde direniş çadırını yıkabildi.

Bunun gerçekten ders alınması gereken bir durum olduğunu düşünüyoruz. Kazanılan mevziler direne direne, bedel ödeyerek kazanıldığının Coca Cola işçileri de bilincinde. Öylese mevziyi her ne pahasına olursa olsun terketmemek gerekiyor.

Buradan Coca Cola işçilerini mevziyi tekrardan kazanma iradesini göstereceğini biliyor ve bir kez daha yanlarında olacağımızı ilan ediyoruz.

Yenibosna, Güneşli, Küçükçekmece

Tekstil İşçileri Platform Girişimi

-----------------------------------------------------------------------------------------

DİSK Nakliyat-İş'in açıklaması...

“Coca Cola işçilerinin onurlu mücadeleleri işe geri dönene dek sürecektir”

Sendikamıza üye oldukları için işten atılan Coca Cola işçilerinin direnişi 76. gününde kararlı ve inançlı bir şekilde sendikamız öncülüğünde devam ediyor. Ancak işçilerin bu haklı mücadeleleri işveren ve devletin kolluk güçleri tarafından zor kullanarak engellenmeye çalışılıyor.

Bugün (03.08.2005) sabah saatlerinde (06.30-07.00), işçiler henüz direniş çadırına gelmemişken, direniş çadırı polisler tarafından yıkılarak çadırda bulunan bütün eşyalar götürülmüştür. Şu anda çevik kuvvet de geniş bir şekilde yığınak yaparak saldırı hazırlığı içerisindedir. Genel başkanımız, avukatımız, sendikamızın bazı yöneticileri ve direnişteki üyelerimiz direniş yerinde beklemeye devam ediyorlar.

Bildiğimiz gibi direnişte olan üyelerimiz eş ve çocukları ile birlikte 20.07.2005 tarihinde de işbaşı yapmak ve Cola yetkilileri ile görüşmek için Cola'nın Dudullu'daki işyerine girmiş ve orada çevik kuvvetin canice saldırısına maruz kalmışlardı. Sadece anayasal haklarını kullanarak sendikaya üye olan ve işlerinin ve ekmeklerinin peşinde olan üyelerimize yine aynı şekilde saldırı olabilir.

Sendikal faaliyetin engellenmesi yasalar karşısında suçtur. Coca Cola patronu üyelerimizi işten atarak anayasal suç işlemiştir. Emniyet güçlerinin işçilere saldırmak yerine açıktan anayasaya karşı yabancı bir işverenin işlediği suçu ortadan kaldırmak için mücadele etmesi gerekirken işçilere yapılan bu saldırıyı şiddetle protesto ediyoruz.

Yıllardan beri sefalet ücreti ile kölelik koşullarında çalışan Coca Cola işçileri sendikamız öncülüğündeki örgütlülüklerine, emeklerine, anayasal haklarına her türlü baskıya rağmen sonuna kadar sahip çıkmaya ve her türlü mücadeleyi vermeye kararlıdır.

Haksız, kanunsuz bir biçimde işten atılan üyelerimizin haksızlığa, kanunsuzluğa boyun eğmeyerek başlayan onurlu mücadeleleri işe geri dönene dek sürecektir.

Tüm sendikaları, halk örgütlerini, basın emekçilerini desteğe çağırıyoruz.

DİSK Nakliyat-İş

Direniş çadırının bulunduğu adres:

Dereiçi, Değirmenbahçe Cad. Asena Sk. No: 30 Yenibosna

-----------------------------------------------------------------------------------------

Coca-Cola işçilerinden saldırıya karşı suç duyurusu...

“Baskılar bizi yıldıramaz!”

İki buçuk ayı aşkın süredir direnişte olan Coca-Cola işçileri 20 Temmuz günü gerçekleştirdikleri fabrika işgali sırasında kendilerine biber gazı ve coplarla saldıran kolluk kuvvetleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

2 Ağustos günü saat 11:30'da Ümraniye Adliyesi önünde biraraya gelen işçiler ve aileleri adına önce işçilerin örgütlü oldukları DİSK Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu bir basın açıklaması yaptı. Örgütlenme hakları için meşru mücadele hakkını kullanan işçilere yapılan saldırıyı insanlık dışı bir uygulama olarak niteleyen Küçükosmanoğlu saldırı emrinin nereden geldiğine işaret ederek, kolluk kuvvetlerinin patronların istekleri uğruna böylesine azgınca bir saldırı gerçekleştirdiklerini vurguladı.

“Yaşasın Coca-Cola direnişimiz! Atılan işçiler geri alınsın!” pankartının açıldığı ve kapalı alanda küçük çocuklara, hamile kadınlara ve işçilere yapılan saldırının kınandığı açıklamanın ardından, suç duyurusunda bulunmak üzere sendikacılar ve işçi temsilcileri adliyeye girdiler. Savcının yemek molasında olduğu bahanesi ile 13:30'a kadar bekletilen işçiler, dilekçeyi Cumhuriyet Savcılığı'na iletmelerinin ardından direnişlerini tüm kararlılıkları ile sürdürecekleri açıklamasını yaparak direniş yerlerine geri döndüler.

Kızıl Bayrak/Ümraniye