30 Nisan 2005
Sayı: 2005/17 (17)


  Kızıl Bayrak'tan
   1 Mayıs'ta alanlara!.. İşçi sınıfı savaşacak, sosyalizm kazanacak!
  Halkları köleleştirme saldırısına karşı
mücadeleyi yükseltelim!
  “Tıkırında”ki ekonominin sosyal
gerçekleri
  İç göç MGK'nın gündeminde
  Kütahya'da işçi katliamı! Katliamın sorumlusu sermaye sınıfı ve devleti
  Genelkurmay Başkanı konuştu... ABD çıkarlarını
korumaya devam!
  Özelleştirme saldırısı; Son gelişmeler ve eylemler.
  Vatikan'ın başına bir Nazi seçildi!
  Ermeni soykırımı yeni soykırımlara suç ortaklığı ile gizlenmeye çalışılıyor
  Ülke çapında KESK eylemleri
  Ankara'da SİP-TKP ile BAGEH arasında gerilim
  Güney Kürdistan sorunu üzerine ön düşünceler/H. Fırat
 İstanbul'da BDSP pikniği
1 Mayıs hazırlıklarından

 Ekvador; ABD işbirlikçisi başkan ülkeden kaçtı

 Amerikan adaleti işkenceci aklıyor
 Hatice Yürekli anıldı
Biji 1 Gulan!
Bültenlerden...
Kurtköy; Yıkımlara geçit vermeyeceğiz!
Çok sağcı bir Papa/ Vicente Navarro
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Avrupa Yakası BDSP'nin “İşçilerin birliği halkların kardeşliği pikniği” 400 işçi-emekçinin katılımıyla gerçekleştirildi...

Tek yumruk ve tek yürek olarak 1 Mayıs'ta alanlara!

Sosyal yıkım saldırılarının yoğunlaştığı, emperyalist savaş ve saldırganlığın dizginlerinden boşaldığı, şovenist-faşist histeri dalgasının tırmandırıldığı bir süreçte 1 Mayıs'ı karşılamaya hazırlanıyoruz. Emperyalist-kapitalist sistem tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sınıfa ve ezilen halklara pervasızca saldırıyor. 1 Mayıs'ın güncel anlam ve önemini buradan kavramak, güncel görevlerini de buradan anlamak gerekiyor.

Avrupa Yakası BDSP olarak, 1 Mayıs'ın güncel anlam ve önemi çerçevesinde 24 Nisan günü “İşçilerin birliği, halkların kardeşliği!” şiarıyla 1 Mayıs pikniği gerçekleştirdik. Pikniğimizin amacı bulunduğumuz alanlardaki işçi ve emekçi kitlelere, bu vesileyle, 1 Mayıs'ın tarihsel ve güncel önemini anlatmak, sermayenin saldırılarına karşı 1 Mayıs'ta alanlara çağırmaktı. Etkinlik programımızı da bu amacımıza uygun belirledik.

Program 1 Mayıs'ın tarihsel ve güncel önemini anlatan kısa bir konuşma ile başladı. Ardından 1 Mayıslar'da ve devrim ve sosyalizm mücadelesinde şehit düşenler anısına saygı duruşunda bulunuldu.

Daha sonra sözalan bir yoldaşımız açılış konuşmasını yaptı. Konuşmasında, 1 Mayıs'ın güncel anlam ve önemine, 1 Mayıs'ın iki ayrı sınıfın karşı karşıya geldiği bir hesaplaşma günü olduğuna, emperyalist saldırganlığa karşı direnen halkların gücüne, ABD emperyalizminin saplandığı batağa, sosyal yıkım saldırılarıyla temel hakları gaspedilen işçi sınıfının mücadeleden başka seçeneği olmadığına, son dönemde tırmandırılan şovenist kudurganlığa, gerçek kurtuluşun devrim ve sosyalizmde mümkün olduğuna değindi. Konuşmasını 1 Mayıs'ta alanlara çağrısıyla sonlandırdı.

Bir yoldaşımızın Nazım Hikmet'ten okuduğu şiirin ardından Kimsesiz Tiyatro Grubu'nun oynadığı oyun ilgiyle izlendi. Ardından bir işçi yoldaşımız Hasan Hüseyin Korkmazgil'in bir şiirini okudu. Programın ilk bölümü Grup Eksen'in türkü ve marşlarıyla sona erdi.

Öğle yemeğinin ardından ikinci bölüm Grup Destina'nın sunduğu müzik dinletisi ile başladı. Ardından 22 Nisan günü tecrit saldırısına karşı başlatılan ölüm orucu direnişinde şehit düşen Hatice Yürekli yoldaş anıldı. Hatice yoldaşın devrimci kimliği, partili yaşamının anlatıldığı anmada yoldaş şahsında tüm devrim şehitleri anısına saygı duruşunda bulunuldu. “Hatice yoldaş ölümsüzdür!” sloganları coşkuyla atıldı.

Ardından işçi ve emekçilerin duygu ve düşüncelerini ifade edebilecekleri serbest kürsü bölümüne geçildi. Kürsüden sözalan tüm dost ve yoldaşlarımız fabrikalarında yaşadıkları sorunlara, işçi sınıfının örgütsüzlüğüne vurgu yaptılar. Örgütlü mücadelenin önemine değinerek 1 Mayıs'a alanlara çağrı yaptılar.

Değişik bölgelerden ve işletmelerden işçi ve emekçilerin, Ekim Gençliği'nin, İLGP'nin, Sosyalist Kamu Emekçileri'nin gönderdiği mesajlar etkinlik programı içerisinde okundu.

Piknik programı Ankara'da gelen Mamak İşçi Kültür Evi Müzik Topluluğu'nun coşkulu söylediği marş ve türkülerle sona erdi. Müzik dinletisi tüm kitlenin tek yumruk ve tek yürek olarak 1 Mayıs ile Enternasyonal marşlarını canlı ve coşkulu bir şekilde hepbir ağızdan söylemesi ile sona erdi. 1 Mayıs günü alanlarda olma çağrısıyla etkinlik bitirildi.

Pikniğe 400 işçi ve emekçi katıldı.

BDSP/Avrupa Yakası

------------------------------------------------------------------------------------------

1 Mayıs pikniği birçok işçiyi etkiledi

Bizler tekstil sektöründe çalışan işçiler olarak BDSP Avrupa yakasının düzenlemiş olduğu “İşçilerin birliği, halkların kardeşliği!” pikniğine katıldık. Pikniği içerik olarak çok anlamlı bulduk. Tüm program dolu dolu geçti. Birçok yeni işçi arkadaşımız ilk defa politik bir pikniğe katıldıklarını, ancak hiç yabancılık çekmediklerini söylediler. Herşeyin paylaşılması ve ortaklaştırılması işçileri çok etkiledi. Birçok işçi arkadaşımızın kaynaşmasını sağladı piknik.

Bunun dışında hedeflenen 1 Mayıs çağrısının da güçlü yapıldığını düşünüyoruz. Gerek kullanılan pankartlar, gerek yapılan konuşmalar insanları bu konuda oldukça etkiledi. Bu arada serbest kürsü çok canlı ve coşkuluydu, hatta daha geniş bir zaman dilimine yayılabilirdi.

Belli eksiklikler olmasına rağmen piknik üstlendiği rolü fazlasıyla iyi oynadı. Öncesinde 1 Mayıs'a gelmeyeceklerini ifade eden bazı işçiler 1 Mayıs'ın tarihsel ve güncel önemi konusunda bilinçlerinin açıldığını ifade ettiler. Oradaki coşku ve kararlığı gördükleri için 1 Mayıs'a gelmeme kararlarından vazgeçtiler.

Yenibosna-Güneşli'den tekstil işçileri

------------------------------------------------------------------------------------------

Pendik BDSP'nin 1 Mayıs çalışmalarından...

Bir aydır yürüttüğümüz 1 Mayıs çalışmasını özellikle yerellikleri güçlendirmek ve 1 Mayıs gündemini yerel gündemlerle birleştirmek hedefiyle bir planlama yaptık. Pendik BDSP olarak Kurtköy sanayiiyi hedefleyen bir çalışma başlattık. Özellikle son dönemlerde sanayiide kendiliğinden gelişen sendikal örgütlenme bir-iki işletmede gerçekleşti. Örgütlenme sorunları üzerinden başladığımız çalışma hemen hemen tüm süreç boyunca daha çok genele seslenen yoğun bir ajitasyon çalışması ve iki işletmeyle yaptığımız toplantı ile sınırlı kaldı. Sınıfa dönük saldırılar sürüyorken kendiliğinden gelişen tepkiler bizlere ciddi imkanlar sağlamakta. Bu imkanları 1 Mayıs gibi bir gündemle değerlendirmeye çalıştık. Kimi zaman ciddi zorlanmalar yaşadık. Ancak 1 aylık süreç boyunca açığa çıkan kimi imkanlar ve kazandığımız deneyim bölge üzerindeki hedeflerimizi daha da ilerden kurmamızı sağladı.

1 Mayıs çalışması boyunca yoğun ajitasyon-propaganda araçlarını kullandık. Kurtköy bölgesinde başta sanayii olmak üzere 1000'e yakın “Köle değil işçiyiz, örgütlenme hakkı istiyoruz!/Kurtköy Sanayii İşçileri” imzalı yerel afiş ile 4 çeşit merkezi afişlerimizi Aydos, Sanayi Mahallesi, Şıhlı, Sülüntepe, Cambaztepe semtlerine yaptık. 

1 Mayıs bildirlerimizi semt ve fabrika dağıtımlarının yanısıra sabah servis güzergahlarında işçi ve emekçilere ulaştırdık. Son bir haftadır ise 1 Mayıs'a çağrı davetiyelerimizi öncelikle yakın ilişkilerimize ulaştırdık ve 1 Mayıs'a katılım üzerinden uzun sohbetler yaptık.

Tüm çalışma sürecince temel kaygımız işçi ve emekçileri yerel taleplerle alana taşımaktı. Çalışmamızı bu temelde yürüttük.

BDSP/Pendik