16 Nisan 2005
Sayı: 2005/15 (15)


  Kızıl Bayrak'tan
  “Halk hassasiyeti” değil, ABD hesabına
“derin devlet” operasyonu
  Kitlesel ve devrimci 1 Mayıs’ın anlam ve önemi
  İMF programlarına hayır demek için 1 Mayıs’ta alanlara!
  TEKEL’i bitirme oyunu devrede
  SEKA ve TEKEL’den sonra mücadele
bayrağı TELEKOM işçisinde!
  Trabzon provokasyonu üzerine
  “Derin devlet” tartışmaları
  Sivil faşist teröre balans ayarı

  Trabzon’da faşist kudurganlık sürüyor!

  Faşist saldırılara karşı suç duyurusu
  Taksim Meydanı işçi sınıfı ve emekçilerindir
  İstanbul’a 10 bin yeni polis
  “Demokrat” kılıklı Amerikancı
kalemşörlerin işgal savunuculuğu
  Ulusal sorun ve Kürt hareketi/10 : Emperyalist politikalar yedeğinde
“tarihi Ortadoğu sentezi”
  Maltepe BDSP’den eylem
 1 Mayıs çalışmalarından
Irak halklarının kanıyla sulanan yolsuzluk bataklığı!

 Bağdat’ta yüzbinler işgali lanetledi

 Siyonist cellatlar işbaşında
 Yeni “PKK” ve “Demokratik
Konfederalizm” üzerine
Fransa’da gençlik eylemde
Bültenlerden
Ölümünün 4. yılında Hatice Yürekli yoldaş
Basından
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Sivas: Polis destekli sivil faşist güruhun saldırısı geri püskürtüldü

“Bayrak olayı” ile şovenist histeriyi tırmandıran sermaye devleti, sivil faşist çetelerin iplerini çözerek öğrenci gençliğin üzerine salmaktadır. Trabzon'da, Sakarya'da, Sivas'ta sahneye konulan provokasyonların nedeni ve figüranları aynıdır. Şovenizm zehiriyle kudurganlaştırılan faşist çeteleri kullanarak yükselen toplumsal duyarlılığı etkisizleştirmektir.

“Sağ-sol çatışması” adı altında tırmandırılmaya çalışılan provokatif saldırıların kaynağı sermaye devletidir. Faşist çetelerin bir kez daha tasmaları çözülmüştür. Bu arada polis de güya “hakem” maskesiyle, çatışan karşıt görüşlü öğrencilerin kavgasını yatıştırıyor. Ama çatışmalarda üstünlük devrimci, yurtsever, ilerici öğrencilerde olduğu zaman, hakem maskesini atarak gerçek yüzünü gösteriyor. Devrimcileri azgınca döverek gözaltına alıyor ve işkenceli sorgular, soruşturmalar eşliğinde sindirmeye çalışıyor.

Genelkurmay tarafından başlatılan bayrak provokasyonu Trabzon'dan sonra Sivas'ta da tırmandırılıyor. 7 Nisan günü Erkek Öğrenci Yurdu'nda bir öğrencinin sivil faşistler tarafından saatlerce dövülmesiyle başlayan gerginlik, 8 Nisan günü Fen-Edebiyat Fakültesi'ne taşınarak tırmandırıldı. 11 Nisan günü merkezi kafetarya önünde oturan, türkü söyleyen devrimci, ilerici, yurtsever kitle ile polisin yönlendirmesiyle toplanan sivil faşistler arasında bir süre gerginlik yaşandı. Faşist provokasyona alet olmak istemeyen devrimci ve yurtsever öğrenciler kitleye bölümlere gitme çağrısı yaptı. Geriye kalan kitle ağırlıklı olarak Fen- Edebiyat Fakültesi'nden olduğu için topluca bu fakülteye doğru yüründü. Sivil faşistlerin provokatif sataşmaları üzerine kısa süreli bir arbede yaşandı. Bu gerginlik Fen-Edebiyat'ın önünde de sürdü. Devrimci ve yurtsever öğrenciler can güvenliklerinin olmadığına dair dilekçe yazdıkları sırada 60 kişilik bir sivil faşist güruh saldırıya geçti. 35 kişilik bir grup olan devrimci ve yurtsever öğrenciler saldırıyı püskürtünce, polis biber gazı ve cop kullanarak azgınca saldırdı. Kelepçe takılarak gözaltına alınan öğrenciler 12 Nisan günü akşam saatlerinde serbest bırakıldılar. Sivil faşistlerden de 13 kişi gözaltına alındı.

13 Nisan günü serbest bırakılan devrimci ve yurtsever öğrencilerden 13'ü hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkartıldı. 12 öğrenci tutuklanırken bir öğrenci de aranıyor.

Üniversiteler faşizme mezar olacak!           

Ekim Gençliği/Sivas

---------------------------------------------------------------------------------------

Trabzon'da faşist kudurganlık sürüyor!..

Bu abluka dağıtılacak!

6 Nisan günü yaşanan linç girişiminin ardından 10 Nisan günü bu linç girişimini protesto eden TAYAD'ın düzenlediği basın açıklamasına faşistler bir kez daha saldırdı. Yaklaşık 60 kişinin katıldığı basın açıklaması engellenmeye çalışıldı. Tamamen polisin tertibi olduğu belli olan bu saldırı anında çevik kuvvet ve panzerler Meydan Parkı'na yaklaşık 500 metre uzakta bekletildi. Daha önce hiç yanımızdan ayrılmayan sivil polisler meydanı bu kez yukardan izlediler.

Faşist güruh “Ya allah bismillah allahu ekber!”, “Trabzon Türk'tür Türk kalacak!” sloganlarıyla saldırmaya başladı. Birçok arkadaşımız ağır darbeler sonucu yaralandı, 20 kişilik grup ise KESK'e sığındı. Akşama kadar sokağa dağılmış olarak bekleyen faşist güruh polisin hiçbir müdahelesi ile karşılaşmadı. Akşam saat 19.00 civarında polisle yapılan pazarlık sonucu KESK binasından çıktık. Bu olaydan 2 gün sonra ise TAYAD'lıların Trabzon Gençlik Derneği'nden savcılığa yürüyeceği “istihbaratını” alan polis, Gençlik Derneği'ni kuşatarak çevreye faşistleri yığdı ve “güvenlik” gerekçesiyle 10 kişiyi kent dışına çıkardı.

Aynı günlerde çalışmalarını yeni başlattığımız Trabzon Gençlik Kültür ve Sanat Evi'nin girişi bir grup faşist tarafından tutularak taciz edilmeye çalışıldı. Bir arkadaşımız Gençlik Evi'nden çıkarken faşistlerin saldırısına uğradı.

Bu faşist kudurganlığa sessiz kalmayacağız!

Ekim Gençliği/KTÜ

-----------------------------------------------------------------------------------------

Samsun: Faşist provokasyona geçit yok!

“Bayrak yakma” olayı vesile edilerek körüklenen milliyetçi-şoven kampanya faşist saldırılarla devam ediyor. Ülke genelinde “bayrağa sahip çıkalım” kampanyasıyla estirilen şovenist dalga hak ve özgürlük mücadelesi veren bütün kurumlara karşı pervasız saldırılar olarak devam ediyor.

Geçtiğimiz hafta Çiftlik Postanesi önünde basın açıklaması yapmak isteyen Temel Haklar ve Özgürlükler Derneği üyelerine bir grup faşist saldırdı. Polisin nezaretinde gerçekleşen saldırıda bir kişi yaralandı. Ertesi gün ise Temel Haklar ve Özgürlükler Derneği ve reformist çevrelerin de bulunduğu binanın önüne yine polis nezaretinde getirilen 30-40 kişilik eli satırlı faşist güruhun sloganlı saldırısına maruz kalındı. Trabzon'da yapılan saldırıdan cesaret alan faşist güruh uzun bir süre bina önünde bekleyerek binadakileri taciz etti. Polisin bir köşede izlediği olay faşist güruhun dağılmasıyla son buldu.

Ertesi gün Temel Haklar ve Özgürlükler Derneği, TAYAD, EMEP, ÖDP, SDP, Yurtsever Gençlik ve Ekim Gençliği tarafından bir toplantı yapıldı. Toplantı sonucunda saldırıları protesto etmek için basın açıklaması yapma ve suç duyurusunda bulunma kararı alındı. “Karadeniz Halkı” imzasıyla yapılan basın açıklamasında şunlar söylendi: “... Mersin'de yaşanan bayrak provokasyonu sonucu gelişmeler ırkçıların ve işbirlikçilerin yönetme tarzının göstergesidir. On yıllardır halkın hak ve özgürlük talepleri karşısında komplolara, provokasyonlara başvuruyorlar. Trabzon'daki ve Samsun'daki saldırı, yeni Maraşlar'ın, Sivaslar'ın hazırlığıdır...”

Saldırının gerçekleştirildiği bina önünde yapılan basın açıklaması “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganlarıyla bitirildi.

Basın açıklamasının ardından toplu olarak adliyeye gidildi. Yaşanan olaylarla ilgili olarak Tayyip Erdoğan, Deniz Baykal, Mehmet Ağar ve faşist güruh hakkında iki ayrı suç duyurusunda bulunuldu.

Faşizme karşı omuz omuza!

Yaşasın halkların kardeşliği!

Ekim Gençliği/Samsun

-----------------------------------------------------------------------------------------

Sakarya'da faşist saldırı

Sürmekte olan faşist provokasyonların bir yenisi Sakarya'da yaşandı. Trabzon ve Samsun'daki saldırıları protesto etmek amacıyla Atatürk Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yapmak isteyen Sakarya Gençlik Derneği üyelerine yaklaşık 30 kişilik faşist bir güruh saldırdı. Basın açıklamasına daha başlamadan bir sivil polisin Gençlik Derneği'nden bir arkadaşa saldırmaya başlamasıyla birlikte diğer sivil faşistler de harekete geçtiler. Bunun üzerine GD'liler Telekom binasına sığınmak zorunda kaldılar. 100 civarında faşist beslemenin Telekom binasına girmeye çalışmaları üzerine GD'liler Eğitim-Sen'e gittiler. Faşistler ise İstiklal marşı okuyarak dağıldılar.

Kızıl Bayrak/Sakarya