05 Mart 2005
Sayı: 2005/09 (09)


  Kızıl Bayrak'tan
  SEKA kıvılcımını yangına çevirmek için
görev başına!
  SEKA kıvılcım, TEKEL ateş oldu, bürokratların etekleri tutuştu
  Türk-İş BK toplantısı...
Harekete geçiren direnişin gücüdür!
  SEKA işçilerini ziyaret ve destek eylemleri
  SEKA işçisi direnişin simgesi!
  SEKA röp.  “Burada bir ekmek mücadelesi var,
kızgınlık var, kin var, nefret var…”
  BES Ankara eylemi; “Genel grev, genel direniş!”
  Burjuvazinin yeni parti arayışında son perde
  SSK hastanelerinin devriyle sorunlar büyüdü!
Amaç özelleştirme
  Talabani’ye heyet gönderildi... Gerici rejimin şoven politikaları sarsılıyor
   Suriye’yi hedef alan emperyalist-siyonist
tehdit yoğunlaşıyor
  Bush Putin'le görüştü, eli boş döndü
  Ulusal sorun ve Kürt hareketi/4: Sisteme teslimiyetin ideolojisi
  Irak'lı petrol işçileri;  “İşgale karşı direniş Iraklılar’ın doğal
hakkıdır!”
 Küstah işgalcilerden itiraflar
8 Mart çalışmalarından; Hiçbir kuvvet faaliyetimizi engelleyemez!
 “Demokratik Kadın
Hareketi Kurultayı”na BDSP’nin sunduğu tebliğ
Kadın sorunu/ M. Can Yüce
Kadın işçilerin
sorunları ve talepleri
AB ve Kürdistan sorunu/2
İzmir’de KESK şube kurulları... Pazarlık ve hesaplar
Genç İşçi Bülteni'nden
Basından... ABD, AKP’yi gözden çıkardı mı?
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Tuzluçayır'da İşçi Kültür Evi çalışanlarına polis saldırısı…

Hiçbir kuvvet faaliyetimizi engelleyemez!

8 Mart gündemli çalışmamızı birçok araç ve etkinlikle birlikte güçlü bir şekilde örmeye devam ediyoruz. Bir yandan İşçi Kültür Evleri'nin 8 Mart gündemli afişlerini Ege Mahallesi, Cengizhan, NATO Yolu, Şirintepe ve Tuzluçayır semtlerinde yaygın bir şekilde kullanırken, diğer yandan da 2-6 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek etkinliklerin çalışmasını yapıyoruz.

Bahar çalışmamız ısrarlı ve sürekli bir şekilde devam ederken sermayenin kolluk kuvvetlerinin saldırıyla yüzyüze kalıyoruz. Devlet devrimci faaliyete tahammülsüzlüğünü 28 Şubat günü dört kurum çalışanımıza ve bir arkadaşımıza vahşice saldırmasıyla bir kez daha ortaya koydu. 2-6 Mart arası bölgedeki kurumlarla birlikte Mamak İşçi Kültür Evi'nde yapılacak olan 8 Mart gündemli etkinliğin afişlerinin yapılması sırasında çalışanlarımızı gözaltına aldı.

Bir polis ekibi tarafından gözaltına alınmak istenen çalışanlarımız polisin saldırısını boşa düşürdükten sonra afiş faaliyetine devam ettiler. Ancak kısa bir süre sonra Tuzluçayır Karakolu, Mamak Emniyeti, Akdere Karakolu ve Tem'den gelen polis ekiplerince çalışanlarımızın etrafı sarıldı. 45 dakika boyunca elleri tahta sopalı polisler tarafından saldırıya uğrayan çalışanlarımız zorla polis arabasına bindirilmeye çalışıldı. Saldırı boyunca “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganını haykıran arkadaşlarımızın etrafında mahalle halkından 60 civarında emekçi toplandı ve polis saldırısına karşı tepkilerini dile getirdi.

Sokak ortasında hiçbir gerekçe gösterilmeden çalışmamıza yöneltilen saldırı gerek polisin müdahalesi sırasında gerekse çalışanlarımızın gözaltındaki tutumlarıyla boşa düşürülmüştür. Çalışanlarımız, kimlik göstermedikleri, üst aramasını kabul etmedikleri ve ifade vermedikleri gerekçesiyle geceyarısına kadar gözaltında tutuldular. Saldırıya uğrayan ve yaralanan taraf olan çalışanlarımız hakkında “polise mukavemet ve darp”tan dava açıldı.

Keyfi olarak gerçekleşen bu saldırılar çalışmalarımızı engelleyemeyecektir. Hiçbir güç yeni bir dünya, yeni bir kültür mücadelemizin önüne geçemez. Bu söylemimizin karşılığını pratik olarak üç gün boyunca kurumumuza yapılan ziyaretlerde gördük. Semtte oturan emekçiler bizleri gözaltı sonrası süreçte de sahiplenmeye devam ettiler.

Baskılar bizi yıldıramaz!

Mamak İşçi Kültür Evi çalışanları

---------------------------------------------------------------------------------------

PSAKD/Maltepe Şubesi'nde 8 Mart etkinliği

PSAKD Maltepe Şubesi Kadın Komisyonu 27 Şubat günü 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'yle ilgili bir etkinlik gerçekleştirdi. İlk olarak dernek bünyesinde çalışmalarını sürdürmekte olan semah ekibi kısa bir gösteri sundu. Ardından ise 8 Mart'ın tarihçesini ve emekçi kadınların sorunlarını anlatan “Kadınlarımızın Yüzleri” adlı sinevizyon gösterildi. İlgiyle izlenen sinevizyondan sonra PSA Kadın Komisyonu adına bir arkadaş konuşma yaptı. Ardından işçi bir kadın arkadaş işyerinde kadınların yaşadıkları sorunları ve bu sorunlara yönelik çözüm yollarını, işyerindeki sendikal örgütlenme girişimini anlattı. Ardından bir arkadaşımız ev kadınlarının yaşadığı sorunları anlattı.

Kadın konuşmalarının ardından PSAKD Maltepe Şubesi bünyesinde çalışan müzik grubu sahneye çıktı. Yeni kurulmuş olmasına rağmen beğeni toplayan müzik grubunun ardından 6 Mart'ta Beyazıt'ta düzenlenecek mitinge çağrı yapıldı.

Kadınların ağırlıkta olduğu etkinliğe 150 kişi katıldı. Etkinlik uzun bir aradan sonra Gülsuyu Mahallesi'nde 8 Mart'ın kutlanmış olması açısından oldukça anlamlıydı.

Kızıl Bayrak/Kartal

----------------------------------------------------------------------------------------

Esenyurt'ta 8 Mart etkinlikleri

Emekçi kadınların sömürüye ve eşitsizliğe karşı verdiği mücadelenin tarihsel kazanımı olan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yaklaşırken, çalışmamız mitinge katılım hazırlıklarıyla sürüyor. Emekçi kadınları sömürüye, baskıya ve eşitsizliğe karşı mücadeleye çağıran bildiri ve afişlerimizi yaygınca kullandığımız çalışmayı güçlendirmek için çeşitli toplantılar yaptık. Emekçi kadınların mücadele tarihini ve toplumsal yerini anlatan film gösterimi ilgiyle izlendi. Film gösteriminden sonra, emekçi kadınların çalışma ve toplumsal yaşamda yüzyüze kaldıkları sorunlar çerçevesinde tartışmalar yapıldı. Bu toplantılarda, özellikle ev kadınlarının sosyal yaşamdan ne kadar uzak bırakıldığına bir kez daha tanık olduk. İşçi kadınların ise sınıfsal ve toplumsal mücadelenin sorunlarına nispeten daha ilgili olduklarını gördük. Bu, bir kez daha, işçi kadınlar üzerinde yoğunlaşmanın önemini gösterdi.

Yaptığımız çalışmaları derleyip toparlamak için, 27 Şubat günü bir etkinlik düzenledik. 8 Mart'ın tarihsel anlamını ve sınıfsal özünü vurgulayan bir etkinlik oldu.

Etkinliğimiz, 8 Mart'ı can bedeli yaratan, emekçi kadınların şahsında devrim ve sosyalizm mücadelesinde şehit düşenler için yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Açılış konuşmasıyla süren etkinliğimiz, sinevizyon gösterimi, tiyatro ve müzik dinletisiyle devam etti. Etkinliğe 70'i aşkın işçi ve emekçi katıldı. Emekçileri 6 Mart günü Beyazıt Meydanı'nda yapılacak mitinge katılmaya çağırarak etkinliğimizi bitirdik.

Esenyurt BDSP

------------------------------------------------------------------------------------

Kadının kurtuluşu sosyalizmde!

27 Şubat günü Şahintepe İşçi Kültür Evi'nde Dünya Emekçi kadınlar günü etkinliği yapıldı. Etkinliğe 120 kişi katıldı. Katılımcıların çoğunluğunu yerel güçlerin oluşturması anlamlıydı. İstenilen düzeyde bir çalışma yapılamamasına rağmen etkinlik asgari başarıyla gerçekleşti.

Etkinlik devrim şehitleri için saygı duruşuyla başladı. Bir işçi dostumuz ile kızının okuduğu şiirlerden sonra açılış konuşması yapıldı. Ardından “Ben Ulrike bağırıyorum!” adlı oyun büyük bir ilgiyle izlendi. 10-12 yaşlarında iki kardeş ve semtimizden bir ev kadının okuduğu şiirler beğeniyle dinlendi.

Etkinliğe gelen mesajların okunmasının ardından Grup Eksen sahnede yerini aldı. Etkinlik 6 Mart mitingine çağrıyla bitirildi.

Sefaköy ve Şahintepe İşçi KültürEvleri

------------------------------------------------------------------------------------

OSİM-DER'de 8 Mart etkinliği

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ile ilgili 27 Şubat günü OSB-İMES İşçileri Derneği'nde bir etkinlik gerçekleştirildi. Etkinlik programı kısa bir açılış konuşmasının ardından film gösterimi ile başladı. Kadının çifte sömürüsünü tarihsel bir süreç içinde ele alan ve kadının güncel planda karşı karşıya kaldığı saldırılara değinen “Kadınlarımızın yüzleri” adlı film gösterildi. Ardından günün anlamına ilişkin sohbete geçildi.

İlk olarak dernek yönetiminden bir arkadaş, 8 Mart'ın ortaya çıkışı ve emekçi kadının günümüz toplumunda karşı karşıya kaldığı sorunlara ilişkin bir konuşma yaptı. İşçi kadınların yaşadığı sorunlara değindi ve “Eşit işe eşit ücret” talebinin hala geçerliliğini koruduğunu vurguladı. Savaşların da öncelikli kadınları vurduğunu anlatarak, savaşlarda yaşanan yıkıma değinidi. Ardından karşılıklı sohbet edildi. Kadının ezilmişliğinin tarihsel sürecinin yanısıra feminizm ve sosyalizm ayrımları tartışıldı.

Söyleşinin ardından müzik dinletisi gerçekleştirildi. Program 6 Mart tarihinde Beyazıt Meydanı'nda yapılacak mitinge katılım çağrısı ile sona erdi.

Kızıl Bayrak/Ümraniye