İçindekiler:

9 Nisan 2022
Sayı: KB 2022/14

Sermayenin Amerikancı-NATO'cu düzeni
Ethem Sancak'ın itirafları
Diyanetin talebi
Akademisyenlerin mücadelesi
Çifte maaş sefahati!
Örgütlenme seferberliği ile 1 Mayıs'a
TİB'den 1 Mayıs çağrısı
Tekstil Grup TİS süreci başladı
Gelecek gençliğin mücadelesindedir!
"Cinayetin sorumlulularını biliyoruz"
NATO: Bir saldırı, savaş ve iç savaş örgütü / 2
Buça ve Batı emperyalizminin savaş suçları
Hindistan- Rusya ilişkileri
TKİP YDÖ 1 Mayıs'a çağırıyor
Savaşın ganimetlerini paylaşma
İşçiler silah sevkiyatını engelledi
AB ve Çin görüşmesi
Ukrayna'dan kitlesel göç
Almanya'da doktorlar greve gitti
Macaristan seçimlerinde Orban'ın zaferi
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Yunanistan’da işçiler Ukrayna’ya silah sevkiyatını engelledi

 

Yunanistan’da demiryolu işçileri, ABD’nin Yunanistan üzerinden Ukrayna’ya göndermek istediği ve içinde tankların da olduğu mühimmatı yüklemeyi reddederek, silah sevkiyatını engellediler.

Yunanistan demiryolu şirketi Train OSE işçileri, kuzey Yunanistan’daki bir limandan ABD tanklarını taşımayı reddettiler. Yunanistan’ın kuzeyindeki Dedeağaç limanına ulaşan askeri araçlar, Ukrayna sınırına nakledilecekti. İşçiler yükleme ve taşımayı reddedince, patronlar Selanik’ten demiryolu işçilerini bu işi yapmak için zorlamaya çalıştılar. Yunanistan Komünist Partisi, “Selanik’teki işçilere yaklaşık iki haftadır baskı yapılıyor. İşçiler bu araçların yüklenmesi ve taşınmasına dahil olmayı reddediyorlar. Patronlar her ne kadar bu işi yapacak işçi bulmaya çalıştılarsa başarılı olamadılar” açıklaması yaptı. Patronların “işten atma” tehditlerine boyun eğmeyen demir yolu işçiler, ABD’den gelen silahları taşımayı reddederek örnek bir tavır sergilemiş oldular.

Demiryolu işçileri, “Ukrayna halkının ölümü pahasına, sermayenin çıkarları için sürdürülen bu savaşa ülkemizin dahil olmasını istemiyoruz. … Bundan sonra da ülkemiz üzerinden savaşa verilen her türlü desteği engellemek için çalışacağız” açıklaması yaptılar.

6 Nisan’da Brüksel’de olağanüstü toplanan NATO ülkeleri dışişleri bakanlarının toplantısında uzun yıllar sürmesi istenen savaş kararı çıktı. NATO Genel sekreteri Stoltenberg de “Ukrayna’yı desteklemeli, yaptırımları sürdürmeli ve savunma ve caydırıcılık yeteneklerimizi güçlendirmeliyiz, çünkü bu savaş çok uzun bir süre, aylar hatta yıllar sürebilir ve buna hazırlıklı olmalıyız” diyerek, bu savaşı yıllar boyu sürdürmeye istekli olduklarını açıkça ilan etti.

Önce İtalya’da, şimdi Yunanistan’da ve belki de bilmediğimiz başka başka ülkelerde işçilerin bu tutumu, savaşı durdurabilecek yegane güce işaret ediyor.

“Düşman içimizde!” Sermayenin uzun yıllar sürdürmek istediği bu savaş ancak her ülkenin işçi sınıfı “içindeki düşmana” başkaldırırsa durdurulabilir.

 

 

 

Sudan’da cunta karşıtı eylemlerde bir genç öldürüldü

 

25 Ekim 2021’de askeri darbe ile yönetime el koyan zorba generaller rejimine karşı mücadele tüm baskılara rağmen sürüyor. 6 Nisan Çarşamba günü Başkent Hartum ve birçok kentte sokaklara çıkan Sudanlılar cunta rejimini protesto birkez daha ettiler.

Sudan’da 6 Nisan tarihinin sol/sosyalist güçler için sembolik bir anlamı var. Hem 1985’te dönemin diktatörü Cafer Numeyri’yi deviren halk ayaklanmasının yıl dönümüne hem 2019’de İslamcı diktatör Ömer el Beşir rejiminin yıkılmasına giden süreci başlatan oturma eyleminin yıldönümüne tekabül ediyor.

Her iki yıldönümüne atıfla dün Sudan’da sokaklara çıkan ilerici güçlerle emekçiler, askeri cunta yönetimini kabul etmediklerini dile getirdiler. Hartum’un merkeziden bulunan ordu karargahı önünde toplanan eylemciler, askeri yönetimi reddettiklerini ve generallerin yönetimi sivillere devretmesini talep ettiler.

Eylemcilere azgın bir şekilde saldıran kolluk kuvvetleri, göz yaşartıcı gaz sıkarak gösterileri dağıtmaya çalıştılar. Darbe karşıtı olan ve eylemleri destekleyen Sudan Doktorları Merkezi Komitesi, darbeci rejimin El-Cevde Hastanesi’ne baskın düzenlediğini ve hastane içine göz yaşartıcı gaz sıktığını hem hastaların hem sağlık emekçilerinin bundan etkilendiğini, birçok kişinin ise boğulma tehlikesi geçirdiğini bildirdi.

Komite yaptığı açıklamada, eyleme katılan 19 yaşındaki Abdel-Wahhab’ın, Hartum eyaletinin Doğu Nil kentindeki gösteriye saldıran polisin ateş açması sonucu öldürüldüğünü belirtti. Komite, kolluk kuvvetlerinin Doğu Nil Hastanesi’ndeki doktorlara ve sağlık emekçilerine saldırdığını, bundan dolayı acil servis bölümünün kapatıldığını duyurdu.

Komitenin verdiği bilgiye göre, başında General Abdel Fattah Al-Burhan’ın bulunduğu cunta rejiminin darbeden bu yana katlettiği kişilerin sayısı 94’de ulaştı.

Dinci-gerici diktatör Ömer el Beşir’i deviren halk hareketine önderlik eden güçler ordu ile anlaşarak asker/sivil bir geçici yönetim kurmuş, 2023 yılında seçimler gerçekleştirilene kadar ülkenin o şekilde yönetilmesi konusunda mutabakata varılmıştı. Ancak darbe yapan generaller, süreci kesintiye uğrattılar. Tekrar sokaklara çıkan Sudanlı emekçiler ve ilerici/sol güçlerin cuntaya karşı mücadelesi devam ediyor. Halk hareketine önderlik eden güçler iktidarı alabilecek güce ulaşmazken, zorbalığa başvuran generallerin de halkın direniş iradesini kırma gücünden yoksun oldukları görünüyorlar.