İçindekiler:

20 Mart 2022
Sayı: KB 2022/11

Yaklaşan 1 Mayıs'ın çağrısı
Ukrayna'da emperyalist savaş sürüyor
Saray rejiminin pervasızlığı
Sağlık emekçilerinin grevi üzerine
Toplumsal öfke büyüyor
Tansu Çiller sahnede
Beyazıt'ta 16 Mart eylemi
Halepçe'de katledilenler anıldı
TEKSİF yeni bir satışa hazırlanıyor!
Kadınlar 8 Mart'ta alanlardaydı
Ulusal sorun ve toplumsal devrim / 1
Almanya'daki sendikal bürokrasi
Ukrayna savaşı ve emperyalist ikiyüzlülük
Almanya militarizme yatırımlarını arttırıyor
Fransa'da Renault'ta üretim aksamaları
Silahlanma harcamalarında AB
BİR-KAR: Özgürlük, eşitlik, gönüllü birlik!
Korsika'daki eylemler
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Fransa’daki Renault fabrikalarında üretim aksamaları

 

Dünya genelinde olduğu gibi Fransa’da da sermaye, koronayı ve krizi fırsata çevirdi. Bugünlerde de Ukrayna’daki savaş bahanesiyle işçi sınıfına saldırmaya devam ediyor.

Halihazırda hayat pahalılığından dolayı geçim sıkıntısı yaşayan işçiler şimdi de ücretlerinin düşürülmesi saldırısıyla karşı karşıyalar.

Pandemi süresince milyarlarca euro devlet desteği alan Renault, ayrıca milyarlarca euro da kâr etti. Bu kârdan işçilerin payına işsizlik ve ücret kayıpları düştü.

Renault-Cleon fabrikasındaki CGT sendika temsilcisinin Franceinfotv’de çıkan açıklamalarına göre saldırıların daha da devam edeceği görülüyor.

Seine-Maritime’deki Renault-Cleon fabrikası yöneticileri, gelecek hafta itibariyle çarşamba, perşembe ve cuma günleri üretimi durduracaklarını ilan ettiler. Motor ve dişli üretimi yapan fabrikada bu duyuru 15 Mart’ta yapıldı.

CGT temsilcisi ile yapılan görüşmede; gerekçe olarak fabrikanın sağlık krizinden beri zaten “kötü bir üretim döneminde” olduğu bahane edilerek, ilerleyen günlerde çalışmama günlerinin artabileceği belirtildi.

Tedarikçi Ukrayna

Üretimin durmasındaki diğer asli neden ise Ukrayna-Rusya savaşı olarak gösterildi. Ukrayna’da bulunan fabrika, elektrikli camın elektronik aksamını üretiyordu.

Savaş nedeniyle bu parçanın tedarik edilememesinin ve hiçbir şekilde teslimatın gerçekleşememesinin, Cleon fabrikasındaki üretimi aksattığı vurgulandı.

Domino etkisi

Cleon fabrikası dışında, Meltz şehrine yakın Batilly Sovab-Renault fabrikası da stokları tükendiğinde, montaj bölümünün aksayacağını ve üretimin duracağını açıkladı.

İşçiler endişeli

Cleon sendika temsilcisi, çalışan 4.700 işçi için, son aylarda üretimin çok fazla durduğunu, üretimin bu şekilde durdurulmasının da işçiler arasında endişeye yol açtığını belirtti.

Renault’nun 2021 yılındaki milyar euroluk kârına atıfta bulunarak, enflasyon ve spekülasyon ile enerji ve gıda fiyatlarının yükselmeye devam ettiği bir zamanda “faturayı çalışanların ödeyeceğini” ve bunun işçiler ve emekçiler adına “çifte ceza” olacağını açıkladı.

Fransa’daki çalışma sistemine göre işçilerin ücret kaybının %20 olacağını belirten temsilci, 5 günlük çalışmanın üzerine 1gün de izin kullandırılmasının, alınacak ücretlerin daha da düşmesine sebep olacağının altını çizdi.

Geçici işçiler ise ancak ücretlerinin %70’ini alabilecekler. Bu sebeple CGT sendikası ücret kayıplarının giderilebilmesi ve günlük yaşam giderlerini karşılayabilmek için 300 euroluk bir ücret talebinde bulundular.

Kızıl Bayrak/ Paris

 

 

“İnsani yardım” adı altında silah sevkiyatı

 

İtalya’da Pisa havaalanı işçileri, Ukrayna’ya gönderilmek üzere “insani yardım” olarak deklare edilen kolilerin savaş ekipmanları ve silahlardan oluştuğunu keşfettiler. Havaalanı çalışanları örnek bir tutum sergileyerek söz konusu kolilerin yüklenmesini engellediler.

Ukrayna’daki savaş, sermayenin özelliklede silah-savaş sanayisinin Avrupa’da cüretkarca kılıç sallamasına neden oluyor. AB devletleri silahlanmada birbirleriyle yarışıyor.

Alman emperyalizmi silahlanmaya 100 milyar euroluk ek bir askeri bütçe ayırarak, bu yarışta başı çekiyor. ABD, NATO ve Avrupa devletleri Ukrayna’ya alenen silah göndermeye ek olarak, “insani yardım” adı altında da silah gönderiyorlar.

İtalyan Taban Birlik Sendikası (Unione Sindacale di Base-USB), “Pisa’daki Galileo Galilei Havalimanı’ndaki işçiler bir dizi silah ve mühimmattan oluşan koliler keşfettiler. Koliler gıda ve ilaç gibi ‘insani yardım’ olarak deklare edilmişti” açıklaması yaptı.

Havaalanı çalışanları silahlardan oluşan bu “insani yardım” kolilerinin Polonya üzerinden Ukrayna’ya ulaştırılmasını engellediler.

USB, havaalanı müdürü Mario Carrai’nin “Bundan sonra -Pisa havaalanından üzerinden silah sevkiyatı olmayacağına dair” güvence verdiğini bildirdi. Verilen söze rağmen sendika, işçileri uyanık olmaya ve bütün silah sevkiyatlarını engellemeye çağırdı.

Sendika 19 Mart Cumartesi günü Pisa havaalanında “Toskana’dan Savaş Uçuşları Yerine Barış Köprüleri” sloganıyla yaşananlara dikkat çekmek için bir gösteri de düzenliyor.

İtalyan işçilerinin bu örnek tutumu, savaşa karşı tüm dünya işçilerine örnek teşkil etmenin yanı sıra, emperyalist devletlerin “insani yardımı” nasıl kötüye kullandıklarını da ifşa etmiş oldu.

Bunun da ötesinde, savaşı durduracak yegane gücün, işçi sınıfının “kendi içindeki düşmana” karşı mücadele etmekten geçtiğini de göstermiş oldular.