İçindekiler:

21 Şubat 2022
Sayı: KB 2022/08

İşçi sınıfının ve direnişin baharı
Burjuva düzen muhalefeti
AKP-MHP iktidarı, Körfez şeyhleri
Saray rejimine ağır fatura
Özelleştirme ve "kamulaştırma"
Gemi söküm işçisi hakkını istiyor
İşçi-emekçi eylemlerinden
Gemi söküm işçisi kazanacak!
"O kapıda bizim alınterimiz var!"
Corazon'un kadın işçileri kararlı
Marksizm ve sosyal-şovenizm / 6 - H. Fırat
Hanau katliamı 2. yılında!
Dünya işçi-emekçi eylemlerinden
Putin-Biden telefon görüşmesi
Ukrayna'da gerilim tırmandırılıyor...
Yaşasın 8 Mart
Eğitimde çürüme
Göçmenlere zulüm
Ulaş Bardakçı ölümsüzdür!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Eğitimde yaşanan çürümeyi hiçbir makyaj gizleyemez!

 

Eğitimin her alanında yaşanan çürüme özellikle ortaöğretim ve yükseköğretime geçiş sınavlarında daha net bir şekilde ortaya çıkıyor. Sınav sistemi öğrencilerin “başarılı” olup olmadıklarının bir ölçütü olmadığı için sınavların ardından yayınlanan veriler eğitim sisteminin adeta karnesi haline geliyor. Geçtiğimiz senenin Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın (YKS) ardından yayınlanan veriler tablonun ne denli vahim hale geldiğinin göstergesi olarak karşımızda duruyor.

2021 YKS sınavında, sınava girenlerin 217 bin 504’ü matematikte ve 312 bini de fen alanında sıfır çekti. Barajı geçen aday sayısı 2020 yılına göre 500 bin kişi düştü. 1 milyon aday sınavın ilk aşaması olan TYT’de baraj altı kaldı. Sınava giren 2 milyon 592 bin kişiden sadece 650 bini 4 yıllık bir fakülte tercihi yapabildi. Ek tercihlerde dahi hukuk ve tıp gibi bölümlerin kontenjanları boş kalırken, toplam kontenjanın sadece yüzde 6,2’si, önlisans bölümlerinde ise yüzde 25’i doldu. “Apartman üniversite” olarak adlandırılan ve pıtrak gibi çoğalan üniversitelerin kontenjanları dahi boş kaldı.

Durum böyle olunca AKP iktidarı da “çözüm” adı altında kendi çıkarları için yeni uygulamaları devreye sokuyor. YÖK Başkanı Erol Özvar geçtiğimiz günlerde YKS’de baraj uygulamasının kaldırıldığını ve sınav süresinin 30 dakika daha uzatıldığını açıkladı. Açıklamasında adeta eğitimdeki çürümeyi itiraf eden Özvar, “Temel amacımız daha fazla adayın tercih yapabilmesidir” dedi.

“Eğitim-Öğretimde Kalite Hedefli Kararları” başlığı altında açıklanan bu yeni uygulamada eğitimdeki “kalitede”den ziyade her sene ortaya çıkan verilerin üstünü örtmek gibi bir hedefin güdüldüğü açık. Üstelik YÖK’ün 2018 yılında baraj puanlarının yükseltilmesine ilişkin yaptığı bir açıklamada “Yükseköğretim süreçlerinde kalitenin yükseltilmesi adına önemli bir adımdır” ve “Barajın düşürülmesi eğitim kalitesini olumsuz etkiliyor” dediği de ortaya çıktı.

Bu kararın altında yatan nedenlerden biri de özellikle gençliği koyu bir geleceksizliğe sürükleyen ve oyları düşen AKP iktidarının seçim yatırımına gereksinim duymasıdır. AKP bu yeni “müjdesi” ve yaptığı çeşitli manipülatif açıklamaları ile gençlikten oy koparabilmenin derdine düşmüştür.

Barajın kaldırılmasını rekabetin azalacağı ya da elemeci uygulamaların son bulacağı şeklinde yorumlamak yanlış olacaktır. Zira sınav sistemi başlı başlına elemeci, rekabetçi ve alabildiğine niteliksiz bir uygulamadır. Gençlerin bu düzen sınırları içerisinde hayalini kurdukları geleceği belirlemeyi birkaç saate sığdırmak başlı başına elemeci bir uygulamadır.

Bugün gelinen yerde yükseköğretimde eğitimin niteliğinden söz etmek artık mümkün değildir. Her ile bir üniversite uygulaması, apartman üniversiteler, vakıf üniversitelerinde yaşanan artış AKP’nin üniversitelere dönük pespaye uygulamalarından yalnızca birkaçını oluşturmaktadır. AKP iktidarı kendi dinci-gerici politikaları ve sermayenin ihtiyaçları doğrultusunda eğitimi adeta yapboz haline getirmiştir. Ne var ki süslü cümleler ile gerekçelendirdikleri hiçbir yeni uygulama eğitimde yaşanan çürümenin önüne geçemez.

Adeta birer işletme haline getirilen eğitim kurumlarına mahkum edilen ve geleceksizleştirilen gençliğin öfkesi diğer toplumsal katmanlar ile birleştiğinde er ya da geç düzenin sonunu getirecektir.

M. Nevra

 

 

 

 

Gençlik direnen işçilerin yanında

 

Gençlik örgütleri Farplas işçilerine ziyaret gerçekleştirdi. Devrimci Gençlik Birliği, direnen Migros Depo işçileri ile dayanışmak için kasa kilitleme eylemi yaptı. Bunun yanı sıra direnişlerini sürdüren çeşitli yerlerdeki işçiler için İstanbul’da yazılama faaliyeti gerçekleştirdi.

Gençlik örgütlerinden Farplas işçilerine ziyaret

Farplas patronun dayattığı sefalet ücretine ve sendikal haklarının gasp edilmesine karşı direnişe geçen ve işgal sonrasında işten atılan işçilerinin direnişi kararlılıkla sürüyor. Farplas direnişine dayanışma ziyaretleri de devam ediyor.

Gençlik örgütleri, “Gençlik direnen Farplas işçisinin yanında!” diyerek 12 Şubat günü ziyaret gerçekleştirdi. Direniş alanına “Gençlik direnen Farplas işçisinin yanında!” ozalitini açarak yürüyen gençlik örgütleri, yürüyüş boyunca “Zafer direnen işçilerin olacak!”, “Gençlik direnen emekçinin yanında!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Farplas işçisi yalnız değildir!”, “Genel grev genel direniş!” sloganlarını sıklıkla attı.

Yürüyüşün ardından direniş alanına gelen gençlik örgütleri adına söz alındı. Yapılan konuşmada Farplas işçilerinin verdiği mücadelenin haklı ve meşru olduğu ve gençliğin de direnen Farplas işçilerinin yanında olduğu ifade edildi. Konuşmanın ardından hep birlikte halaylar çekildi ve akşam vardiyasındaki işçilere sesleniş yapıldıktan sonra ziyaret sonlandırıldı.

Eylemde imzası olan gençlik kurumları: Devrimci Gençlik Birliği, Dev-Güç, Öğrenci Faaliyeti, Özgürlükçü Gençlik, HDP’li üniversiteliler, Kaldıraç Üniversite, SGDF

DGB’den Migros işçileri ve direnen işçilerle dayanışma faaliyetleri

Devrimci Gençlik Birliği, direnişlerinin 11. gününde olan Migros Depo işçileri ile dayanışma eylemi gerçekleştirdi.

Avcılar’da bulunan 3M Migros’ta kasa kitleme eylemi gerçekleştiren DGB, ajitasyonlar ile işçi düşmanı Migros’u boykot etmeye çağırdı. Markette alışveriş için bulunan birçok kişi eyleme destek vererek alışveriş gerçekleştirmeden marketten çıkış yaptı.

Yapılan konuşmada 257 işçisinin sefalet dayatmasını ve kölece çalışma koşullarını kabul etmedikleri için haksız bir şekilde işten atıldıkları ifade edilerek boykot çağrısı yapıldı. 

DGB direnen işçilerin sesini taşıdı

Devrimci Gençlik Birliği, İstanbul’da gerçekleştirdiği yazılamalar ile direnişlerin sesini taşıdı. Farplas, Migros Depo ve Aliağa gemi söküm işçilerinin sesinin taşındığı yazılama faaliyeti Avcılar ve Kadıköy’de çeşitli yerlere yapıldı.

“#Migrosdepo, #Farplas #DemirSöküm Zafer direnen işçilerin olacak!”, “Farplas’ta direniş kazanacak!”, “Aliağa’da demir söküm işçileri kazanacak!”, “Aliağa demir söküm de direniş var!” şiarlı yazılamalar birçok noktada yapıldı.