İçindekiler:

21 Şubat 2022
Sayı: KB 2022/08

İşçi sınıfının ve direnişin baharı
Burjuva düzen muhalefeti
AKP-MHP iktidarı, Körfez şeyhleri
Saray rejimine ağır fatura
Özelleştirme ve "kamulaştırma"
Gemi söküm işçisi hakkını istiyor
İşçi-emekçi eylemlerinden
Gemi söküm işçisi kazanacak!
"O kapıda bizim alınterimiz var!"
Corazon'un kadın işçileri kararlı
Marksizm ve sosyal-şovenizm / 6 - H. Fırat
Hanau katliamı 2. yılında!
Dünya işçi-emekçi eylemlerinden
Putin-Biden telefon görüşmesi
Ukrayna'da gerilim tırmandırılıyor...
Yaşasın 8 Mart
Eğitimde çürüme
Göçmenlere zulüm
Ulaş Bardakçı ölümsüzdür!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Dünya işçi-emekçi eylemlerinden…

 

Afganistan’da gösteriler: Hırsız Amerika!

ABD Başkanı Biden’ın, Taliban’ın iktidara gelmesinden bu yana Afgan Merkez Bankası’nın rezervlerinin yarısının “11 Eylül 2001 saldırılarının kurbanları için tazminat” olarak kullanılmasını emretmesi, Afgan halkında büyük bir öfkeye neden oldu. ABD hükümetini hırsızlıkla suçlayan ve 7 milyar doların tamamının derhal serbest bırakılmasını talep eden binlerce kişi 15 Şubat’ta Kabil sokaklarına çıkarak protesto gösterileri düzenledi.

Vietnam’da grevler

Vietnam’da Nghe An eyaletinde Tayvanlı Ayakkabı fabriwkasında çalışan 4.600 işçi 6 gün süren grevlerinin ardından taleplerini kabul ettirdiler. İşçiler kapitalist patronun temel ücretlerde yüzde 6’lık bir ücret artışını kabul etmesinin ardından, 14 Şubat Pazartesi günü işe döndüler. Belirli ödeneklerde de artış olacak.

Pazartesi günü ise, Bac Ninh eyaletinde bluetooth kulaklıklar üreten Cresyn Hanoi Co. Elektronik Fabrikasında 2 bin işçi ücret artışı ve tatil ikramiyesi talep ederek greve başladı. Burada da işçiler aynı zamanda düzenli korona testleri ve iş kıyafetleri de talep ediyorlar.

Sudan’da rejime karşı kitlesel gösteriler

Sudan’da 14 Şubat’ta binlerce kişi ülkedeki askeri rejimin sona ermesi talebiyle sokaklara döküldü. En kitlesel gösteriler Hartum, Omdurman, Port Said ve Batı Dafur bölgelerinde gerçekleşti.

Gösterilerde bir kişi polis kurşunu ile hayatını yitirdi. Böylece Ekim 2021’deki askeri darbeden bu yana öldürülenlerin sayısı 80’i aştı. Sudan’da direniş hareketi askeri diktatörlüğe son verilmesi ve siyasi mahkumların serbest bırakılması taleplerinde ısrar ediyor.

Avustralya’da hemşireler greve gitti

Avustralya’nın Yeni Güney Galler eyaletinde, yaklaşık 125 hastanede binlerce hemşire greve gitti. Sağlık emekçileri daha fazla personel, ücretlerin sınırlandırılmasına son verilmesi ve daha iyi çalışma koşulları talep ediyorlar. Bu, 2013’ten bu yana ülke çapındaki ilk sağlık grevi. Hemşireler birçok şehirde gösteri yaptılar. Sidney’de Parlamento’ya yürüyen hemşireler, dayanılmaz çalışma koşullarına son vermek için sağlık hizmetlerine önemli ölçüde daha fazla bütçe ayrılmasını talep ettiler.

Korona pandemisi, ülkede sağlık sisteminin zayıf yönlerinin altını çizdi ve sağlığa her şeyden önce büyük ölçüde yetersiz finansman ayrıldığını gözler önüne serdi.

İngiltere’de yaşam koşullarını protesto gösterileri

İngiltere’de, artan yaşam maliyetlerini protesto etmek için 12 Şubat Cumartesi günü yaklaşık 25 şehirde gösteriler düzenlendi. Londra’da göstericiler özellikle kira, ısınma ve temel ihtiyaçlar için artan fiyatları protesto etmek için Westminister’daki parlamento önüne yürüdü ve Boris Johnson’ın istifasını istedi. Gösteriler Halk Meclisi hareketi ve sendikalar tarafından organize edildi. Ana talep, krizin maliyetinin kitlelere yüklenmesi yerine zenginlerden alınan vergilerin artırılmasıydı.

Endonezya’da örme fabrikasında grev

Endonezya’nın Java adasındaki Semarang yakınlarındaki Tengaran’daki PT Nesia Pan Pacific örme triko fabrikasında yaklaşık 4.000 işçi 11 Şubat’ta greve gitti. Güney Koreli tekelin yeni yönetimi, Pazartesi ve cuma günleri hastalık vb. nedenlerle devamsızlığın ücret kesintilerine yol açacağını açıklamıştı. İşçiler şimdi genel müdür ve fabrika müdürünün değiştirilmesini talep ediyor.

Endonezya’nın Sulawesi adasında, Parigi Moutong bölgesindeki çiftçiler ve bölge halkı da cumartesi günü, PT Trio Kencana altın madenini protesto gösterisi yaptılar. Göstericiler bir yolu saatlerce abluka altında tutarak protestolarını sürdürdüler. Polis, Trans Sulawesi yolunu zorla açtı ve 21 yaşındaki bir protestocuyu vurarak öldürdü.

Bölge halkı uzun süredir altın madenine karşı çıkıyor. Çiftçiler Sendikası da yaklaşık 15.000 hektarlık arazi üzerinde hak iddia ediyor, kaymakamın madene verilen imtiyazı kaldırmasını istiyor.

Zimbabve’de öğretmenler grevde

Zimbabve’de Covid-19 pandemisi nedeniyle uzun süredir kapalı olan okullar 14 Şubat Pazartesi günü yeniden başlayacaktı. Ancak, öğretmenlerin büyük bir çoğunluğu, hükümet makul ücret artışı talebini kabul etmediği için görevlerine başlamayı reddetti.

Öğretmenler sendikası, öğretmenlere ücretlerin ABD Doları üzerinden ödenmesi için mücadele ediyor. Öğretmenler ücretlerini 2018 yılına kadar ABD Doları olarak almıştı. Ulusal para biriminde ödendiğinden beri, öğretmenlerin gerçek ücretleri yüzde 50 düştü.

Hükümet grevdeki öğretmenleri meslekten men etmekle tehdit ediyor.

 

 

 

 

 

Ukrayna ordusunun Donbass’a saldırdığı iddia edildi

 

ABD-İngiliz emperyalistleri savaşı körükleyen saldırgan tutumlarında ısrar ederken, Lugansk Özerk Halk Cumhuriyeti ile Ukrayna rejimi arasındaki gerilimin tırmandığı bildiriliyor. Rusya merkezli kanalların verdiği habere göre Ukrayna ordusu varılan ateşkesi ihlal ederek bu sabah havan toplarıyla saldırı düzenledi.

RT Arabic sitesinde yer alan habere göre, bugün Donbass 200 havan topu mermisiyle hedef alındı. Yerel kaynaklar, Perşembe sabahı başlayan saldırıda Donbass’ın yaklaşık 200 top mermisiyle hedef alındığını söylüyor. Haberde başka yerleşim yerlerinin de hedef alındığı ve saldırılarda 122-152 mm’lik topların da kullanıldığı öne sürüldü.

RT’ye açıklama yapan Lugansk Cumhuriyeti Halk Kuvvetleri Komutanı Yan Lutşenko ise, Donbass’ta Ukrayna ile temas hattındaki gerilimin tırmandığını ve Kiev yönetiminin çatışmaları körüklemeye çalıştığını söyledi.

 “Son 24 saat içinde, temas hattındaki gerilim önemli ölçüde tırmandı. (Ukraynalı) düşman, Kiev’deki askeri ve siyasi liderliğin doğrudan emriyle, çatışmayı tırmandırmak için girişimlerde bulunuyor.” açıklamasını yapan Lutşenko, ayrıca uluslararası gözlemcileri Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin bombalı saldırılarını kaydetmeye ve Donbass’ta kan dökülmesini engellemek için önlemler almaya çağırdı.

Donetsk Halk Cumhuriyeti yetkilileri de Ukrayna ordusunun ateşkes anlaşmasını ihlal ettiğini, Minsk Protokolü gereği bölgeden çekilmesi gereken ağır silahların saldırıda kullandığı ileri sürüldü. Her iki cumhuriyetin yetkilileri, Ukrayna’yı gerilimi tırmandırmak ve çatışmaları yeniden başlatmak için çaba harcamakla suçladılar.

Ukrayna’nın ABD kuklası yönetimi ise, Lugansk Halk Cumhuriyeti’ndeki Rusya yanlısı grupların propaganda yaptığını iddia ederek, saldırı yapıldığı yönündeki açıklamaları yalanladı.

Ancak ABD-İngiliz emperyalistlerinin yaptıkları savaş çığırtkanlığı dikkate alındığında, Amerikancı rejim ordusunun saldırı düzenlemiş olma ihtimali yüksek görünüyor.

Özerk bölge yetkililerinin temas noktasında bulunan uluslararası gözlemcilere, “saldırıları kayıt altına alın, kan dökülmesini önlemek için harekete geçtin” çağrısı yapılması da saldırı iddialarını güçlendiriyor.