İçindekiler:

21 Şubat 2022
Sayı: KB 2022/08

İşçi sınıfının ve direnişin baharı
Burjuva düzen muhalefeti
AKP-MHP iktidarı, Körfez şeyhleri
Saray rejimine ağır fatura
Özelleştirme ve "kamulaştırma"
Gemi söküm işçisi hakkını istiyor
İşçi-emekçi eylemlerinden
Gemi söküm işçisi kazanacak!
"O kapıda bizim alınterimiz var!"
Corazon'un kadın işçileri kararlı
Marksizm ve sosyal-şovenizm / 6 - H. Fırat
Hanau katliamı 2. yılında!
Dünya işçi-emekçi eylemlerinden
Putin-Biden telefon görüşmesi
Ukrayna'da gerilim tırmandırılıyor...
Yaşasın 8 Mart
Eğitimde çürüme
Göçmenlere zulüm
Ulaş Bardakçı ölümsüzdür!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Gemi söküm işçisi hakkını istiyor

 

Gemi söküm işçileri hakları ve talepleri için Aliağa Demokrasi Meydanı’nda eylem gerçekleştirdi. Tersane patronlarının sefalet zammı teklifine karşı direnişe geçen gemi söküm işçileri, aileleri ve dayanışmaya gelenler Aliağa Demokrasi Meydanı’nda toplandı. Halaylar ve coşkulu sloganlarla başlayan eylemde ilk olarak iş cinayetlerinde ve işçi mücadelesinde yaşamını yitiren işçiler anısına saygı duruşunda bulunuldu.

Saygı duruşunun ardından söz alan direnişçi gemi söküm işçisi eyleme gelenleri selamlayarak başladığı konuşmasında 9 gündür karşılarında bir muhatap bulamadıklarını söyledi ve şu şekilde devam etti:

“Biz insanca yaşayacak şartlar istedik. Onlar istiyorlar ki işçi emekçi başkaldırmasın, onlar istiyorlar ki hep onlar için çalışalım. Ama biz bugün başkaldırdık, onlara ‘biz sizin köleniz değiliz’ dedik. İnsanca yaşamak bizim de hakkımız.”

Bir başka gemi söküm işçisi de söz alarak şunları dedi:

“Biz burada arkadaş idik kardeş olduk. Yolcu idik yoldaş olduk. Biz burada emeğimiz için, alın terimiz için mücadele ediyoruz. Bir arada duracağız ve geri adım atmayacağız”

İşçilerin avukatlarından Ali Ekiz de ilk günden beri gemi söküm işçisinin yanında olduklarını belirterek şunları vurguladı:

“ÇHD olarak gemi söküm işçilerinin yanındayız. Bizim derdimiz, gemi söküm işçileri bu grevi yaparken, haklı taleplerini dile getirirken baskıya, tehdide maruz kalmasındır. Bu grevin zafere ulaşması için ÇHD olarak burayız. Bizim derdimiz işçiler mahkeme salonlarında sıkışmasın diyedir”

Ekiz konuşmasını “İşgal, grev, direniş” diyerek sonlandırdı. Eylemde yapılan konuşmalarda içerde çalışan işçilere seslenerek “Biz sizinle kazanacağız” denildi. Direnen Aliağa Gemi Söküm İşçileri adına basın açıklamasını Erdem Pektaş okudu. Pektaş şunları ifade etti:

“Yıllardır tersane patronlarının bizlere reva gördüğü yaşamı, çalışma koşullarını kabul etmiyoruz. Günlerdir taleplerimizi tek tek sıraladık. Ancak görmeyen gözler, duymayan kulaklar için bir kez daha buradan haykırmak için toplandık. Kardeşler diyoruz ki; gemi söküm cehennem işçiler köle kalmayacak.Her gün artan enflasyon karşısında biraz daha eziliyoruz. İnsanca yaşanabilecek bir ücret istiyoruz.

Bizler burada ağır şartlarda çalışıyoruz. Ağır sanayi olmamıza rağmen, bu iş kolunda sayılmıyoruz. Uzayıp giden mesailer, sadece kağıt üzerinde kalan denetimler, alınmayan önlemler hemen her gün ölüme ya da sakatlanmalara davetiye çıkartıyor. Sosyal tesisler neredeyse kullanılamaz durumda. Güvenli ve insanca çalışma koşulları istiyoruz.”

Pektaş şunları vurguladı:

“Bizler güvencesiz çalışıyoruz. Yağmur yağdığında ya da hava şartları kötü olduğunda çalışmıyoruz ve ücretlerimiz kesiliyor. SGK’larımız çalıştığımız gün kadar yatırılıyor.

Mesai ücretlerimiz kesiliyor. Çoğu durumda maaşlarımızın bir kısmı bankaya bir kısmı elden veriliyor.

Burada kuralsızlık kural haline gelmiş durumda.

Ancak bizler artık yeter diyoruz!

Artık haklarımızı istiyoruz.

Artık yan yana geldik, birlik olduk ve taleplerimizin bir an önce karşılanmasını istiyoruz. Bunun için direniyoruz”

Açıklamanın ardından bir gemi söküm işçisinin bağlama çaldığı müzik dinletisi yapıldı.

Eyleme sürecin başından beri direnişin parçası olan Ege İşçi Birliği’nin yanı sıra BDSP, ÇHD, DİP, Ekmek ve Onur, Umut-Sen, ESP, Sınıf Tavrı’na da tek tek teşekkür ederek alkışlandı.

Eyleme katılan kurumlar ise şu şekilde sıralandı:

“ÇHD, EİB, TÖP, Ekmek ve Onur Derneği, DİSK Genel-İş, DİSK Emekli-Sen, Eğitim-İş, Eğitim Sen, Aliağa Çevre Platformu, Alevi Kültür Derneği, ESP, HDP, CHP, EMEP, SYKP, İmece Dostluk Derneği, SEP, Partizan, Kaldıraç, İzmir ve Aliağa Emek ve Demokrasi Güçleri, Genel-İş, KESK, EMEP, TİP, Halkevleri, TKP, HDK Emek Meclisi, KESK İzmir Şubeler Platformu, Dikili Emek ve Demokrasi Platformu, Foça Forum, Mücadele Birliği, İTK.”

Sloganların atıldığı eylem halaylarla sona erdi.

Kızıl Bayrak / İzmir