İçindekiler:

21 Şubat 2022
Sayı: KB 2022/08

İşçi sınıfının ve direnişin baharı
Burjuva düzen muhalefeti
AKP-MHP iktidarı, Körfez şeyhleri
Saray rejimine ağır fatura
Özelleştirme ve "kamulaştırma"
Gemi söküm işçisi hakkını istiyor
İşçi-emekçi eylemlerinden
Gemi söküm işçisi kazanacak!
"O kapıda bizim alınterimiz var!"
Corazon'un kadın işçileri kararlı
Marksizm ve sosyal-şovenizm / 6 - H. Fırat
Hanau katliamı 2. yılında!
Dünya işçi-emekçi eylemlerinden
Putin-Biden telefon görüşmesi
Ukrayna'da gerilim tırmandırılıyor...
Yaşasın 8 Mart
Eğitimde çürüme
Göçmenlere zulüm
Ulaş Bardakçı ölümsüzdür!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Putin-Biden telefon görüşmesi

 

Son günlerde ABD emperyalizmi, Rus ordusunun Ukrayna’yı işgal etmeye hazırlandığı ve saldırıya her an başlayabileceği konusunda müttefiklerine acil uyarılarda bulunuyor. Ama öte yandan da “durumu hafifletmek için” diplomatik çabalarını yeniden yoğunlaştırdı. Cumartesi günü akşam saatlerinde ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin telefonda görüştüler. Beyaz Saray, görüşmenin bir saat sürdüğünü açıkladı.

Biden, Putin’den 100 binden fazla askeri Ukrayna sınırından geri çekmesini istedi. Ukrayna’nın işgal edilmesi durumunda, ABD ve müttefiklerinin Rusya’ya büyük bir bedel ödeteceğini açıkladı, “büyük insani acı” konusunda uyarıda bulundu. Rusya’nın dünyadaki itibarının da “sarsılacağını” belirten Biden, çatışmayı çözmek için diplomasiyi kullanmaya devam edeceğini ama “başka senaryolara” da hazır olduğunu söyledi.

Putin, Kiev üzerindeki baskının yetersizliğini eleştirdi

Kremlin’e göre Putin, Batılı devletlerin, yükümlülüklerini yerine getirmesi için Ukrayna’ya gerekli baskıyı yapmadığından dolayı eleştirilerde bulundu. Yapılan telefon görüşmesinin ardından Kremlin, krizi çözme çabalarının “çıkmaz” olduğunu açıkladı.

Putin’in dış politika danışmanı Yuriy Ushakov gazetecilere verdiği demeçte, ABD’nin Rusya’nın Ukrayna’ya saldıracağı yönündeki uyarılarının “histerinin doruk noktası” olduğunu söyledi. Bununla birlikte, konuşmanın “oldukça dengeli ve olgusal” olduğunu belirtti. Ushakov ayrıca “başkanların her düzeyde temasları sürdürme konusunda anlaştıklarını” vurguladı.

Ushakov, Biden’ın ABD’nin bakış açısından Rusya’nın Avrupa’daki güvenlikle ilgili endişelerini dikkate alan “bir takım değerlendirmeler” sunduğunu söyledi. Putin bu açıklamaları inceleme sözü verdi. Yanı sıra Kremlin, Putin’in telefon görüşmesinde neden şimdi güvenlik çıkarlarını tartışma zamanının geldiğini ayrıntılı olarak açıkladığını belirtti.

Çok yakın zamanda “işgal saldırısı” çığırtkanlığı

Geçtiğimiz birkaç gün içinde, ABD hükümeti defalarca “herhangi bir zamanda” olası bir işgal uyarısında bulunmuştu. ABD medyası, Şansölye Olaf Scholz’un salı günü gerçekleşen Moskova ziyaretinden kısa bir süre sonra olası bir büyük çaplı saldırıdan söz etti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Moskova’nın komşu ülkeyi bir bahaneyle işgal etmek için “sahte bayrak” olayı düzenleyebileceği uyarısını yineledi.

Blinken cumartesi günü yaptığı açıklamada, “Ukrayna sınırlarına daha fazla askerin seferber edilmesi de dahil olmak üzere, Rusya’da gerilimin tırmandığına dair çok endişe verici işaretler görmeye devam ediyoruz.” dedi. Beyaz Saray daha önce ABD vatandaşlarını Ukrayna’yı derhal terk etmeye çağırmıştı. Diğer Batılı ülkeler de aynı şeyi yaptılar.

Putin, “yaklaşmakta olan bir saldırı” haberlerini “kışkırtıcı spekülasyon” olarak nitelendirdi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yaptığı telefon görüşmesinde, Batı’yı Ukrayna’ya “modern silahlar” sağlamak ve böylece “Ukrayna güvenlik güçlerinin Donbass’taki olası saldırgan eylemleri için koşullar yaratmakla” suçladı.

“Önemli bir değişiklik yok”

Alman Basın Ajansı’na (DPA) göre, ABD hükümetinin üst düzey bir çalışanı, son haftalarda gelişen “dinamiğin” görüşme sonucunda kökten değişmediğini vurgularken, ABD tarafının da fikirlerini ortaya koyduğunu söyledi. Rusya’nın bazı endişelerini de giderecek olan Avrupa da güvenlik görüşüyle ??masaya yatırıldı. İki başkan, ekiplerinin önümüzdeki günlerde iletişim halinde kalması konusunda anlaşmıştı.

Kremlin, elçilik çalışanlarının bir kısmını geri çekti

Kremlin cumartesi günü diplomatik personelinin “Kiev rejiminin veya diğer ülkelerin olası provokasyonları” nedeniyle Ukrayna’dan kısmen çekildiğini duyurdu. Bu arada ABD Savunma Bakanlığı, kalan ABD askerlerinin neredeyse tamamının Ukrayna’dan çekildiğini bildirdi. Bir sözcü de cumartesi günü yaptığı açıklamada, daha önce Ukrayna ordusuna danışmanlık yapan ve eğiten Florida Ulusal Muhafızlarının 160 üyesinin geçici olarak yer değiştireceğini söyledi.

 

 

 

 

Münih’te emperyalistlerin “Güvenlik Konferansı”

 

Ukrayna krizi çerçevesinde çalınan savaş tamtamlarının gölgesinde üç gün sürecek olan “Münih Güvenlik Konferansı” bugün başlıyor.

Münih’teki konferansa 35 kadar devlet ve hükümet başkanının yanı sıra, yüzden fazla dışişleri ve savunma bakanı katılacak. Rusya’nın bu yıl katılmadığı toplantıya ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de katılıyor.

Konferansın ana gündeminin “Avrupa’da savaşın önlenmesi ve liberal demokrasilerin direncinin güçlendirilmesi” olduğu duyuruldu.

ABD ve Batı’nın Ukrayna krizi nedeniyle tırmandırdığı savaş çığırtkanlığını Münih’te bir üst boyuta taşıyacakları öngörülüyor.

Rusya’ya karşı diplomatik ve ekonomik yaptırımların yanı sıra “fiili güç kullanma seçenekleri”nin de görüşüleceği belirtiliyor.

ABD heyeti bugüne kadar tam olarak başaramadığı, Rusya’ya karşı Avrupalı müttefiklerini firesiz arkasına alma girişimlerine hız verecek.

Ve tabii ki Ukrayna ile “dayanışma mesajlarının” yanı sıra, Rusya’ya uyarı mesajları verilecek.

Konferans çerçevesinde, Almanya’nın dönem başkanlığını yaptığı G7 ülkelerinin dışişleri bakanları da cumartesi günü bir toplantı yaparak, Ukrayna krizini görüşecekler.

Rusya’nın “boykotu”

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, “Münih Güvenlik Konferansı son yıllarda artan oranda transatlantik bir foruma dönüştü” diyerek, “Rusya’nın bu yıl farklı nedenlerden ötürü konferansa katılmayacağını” duyurmuştu

Önceki yıllarda konferansa devlet başkanı ve dışişleri bakanı düzeyinde katılan Rusya bu yıl katılmadığı gibi temsilci de göndermiyor. Rusya’nın bu tutumu Alman basınında “Rusya bu yıl Münih Güvenlik Konferansı’nı boykot ediyor” yorumlarına neden oldu.

Münih Güvenlik Konferansı çerçevesinde “Çin’in uluslararası sahnedeki yeri” konulu bir panel de olacak.

Video konferansla toplantıya bağlanacak olan Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi’nin yapacağı konuşmaya ve vereceği mesajlara “büyük önem” atfediliyor.

***

İlk olarak 1963 yılında Münih’te, “Askeri Bilimler Buluşması” adı altında bir araya gelen emperyalistlerin bu organizasyonu, daha sonra “Münih Güvenlik Konferansı” adını almıştı.

Bir dizi sol grup, parti ve çevre de 19 Şubat Cumartesi günü, Münih’te emperyalistlerin savaş çığırtkanlığını protesto etmek için bir araya gelecek

Münih Güvenlik Konferansı, pazar günü yapılması beklenen sonuç bildirgesi ile sona erecek.