5 Ekim 2018
Sayı: KB 2018/37

Sınıfın gücünü birleştirme ve mücadeleyi büyütme zamanı!
Derinleşen krize “çözüm” manevraları
Türkiye A.Ş’nin kirli sicilli danışmanı: McKinsey & Company
Mutlusan Elektrik patronu, Haziran Direnişi’ne saldırıyor!
Eaton’da temsilci seçimlerine işçilerin mücadele isteği damgasını vurdu!
Mersin Serbest Bölge’de sigortasız işçilerin resmi
Taşeron işçilerinden eylemler
“Eylül ayında en az 157 işçi yaşamını yitirdi”
TOMİS MYK Ekim ayı toplantı sonuçları
Devrime ve sosyalizme adanmış yarım yüzyıl!
Cihatçılar İdlib’den temizlenecek, “diyeti” Türkiye halkları ödeyecek!
Alman burjuvazisi kalifiye eleman avında!
Tehditle kabus arasında Siyonist rejim
Direnişçi hareketler Abbas’ın teslimiyetçi çizgisini reddetti!
Kadın işçiler baskıların son bulmasını ve güvenceli çalışma istiyor!
DLB ve MLB’den çocuk işçilik etkinliği
İnsanlığın baş belası: Kapitalizm
Ankara Katliamı’nın 3. yılı…
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Mutlusan Elektrik patronu, Haziran Direnişi’ne saldırıyor!

 

Geçtiğimiz günlerde, İkitelli OSB’de bulunan Mutlusan Elektrik fabrikasında kriz gerekçesiyle birçok işçi işten atılmıştı. Atılan işçilerden Burcu Koçlu, yaşanan haksız duruma sessiz kalmamış, işten atıma saldırısına karşı fabrika önünde basın açıklaması yapmıştı. Kamuoyu desteği ve direnişin basına yansımasından rahatsız olan Mutlusan patronu ve yöneticileri, şimdi de fabrika içinde ahlaksızca yalanlar söyleme başladılar.

Burcu Koçlu’nun Haziran Direnişi sırasında gözaltına alınıp tutuklanması anımsatılarak ve “örgüt üyeliğinden yattı” söylemleriyle, Koçlu’nun haklı direnişini karalamaya çalışıyorlar. Karalama kampanyasına karşı kendi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Haziran Direnişi’ne katıldığını doğrulayan Koçlu, “Ben Gezi direnişine katıldığım için 4.5 ay Şakran Kadın Kapalı Hapishanesi’nde kaldım. Benim için özellikle İzmir’de oluşan kamuoyu baskısı sonucu tahliye edildim. Bu arada belirteyim tüm Gezi tutsakları ikinci duruşmalarında tahliye edildiler. Çünkü bizlerin tutuklanması siyasal bir baskı aracı idi. Uydurma iddianamelerle Haziran Direnişi’ni baskı altına almak için AKP iktidarının kurduğu bir tuzaktı. Biz Gezi tutsakları bu saldırıyı dik duruşumuzla boşa düşürdük. Kamuoyu bizlere sahip çıktı ve yeniden aranıza karıştık. Ben Gezi tutsağı olmanın onurunu yaşıyorum. Haklı ve meşru bir eylemin parçası olmanın ve bu eyleme yönelen baskıları göğüslemenin gururunu yaşıyorum.

Şimdi kalkmış MUTLUSAN yönetimi beni karalamaya kalkıyor. Gezi’nin adını anmadan adımı terörize etmeye çalışıyor” dedi.

Kölece çalışma koşullarında çalışan Mutlusan Elektrik işçilerinin hakları için mücadele etmesini engellemek, direnen işçilerle aralarında duvar örmek için yapılan bu girişimlerin boşa düşeceğini ifade eden Koçlu, “Örgüt üyesi lafına gelince ben örgütlü bir işçiyim. Bunu açıkça ilan ediyor ve tüm arkadaşlarımı da örgütlenmeye çağırıyorum. Gelin Petrokimya İşçileri Birliği’nde örgütlü gücümüzü birleştirelim...” diyerek örgütlenme çağrısı yaptı.

Petrokimya İşçileri Birliği’nden açıklama

Koçlu’nun üyesi olduğu Petrokimya İşçileri Birliği (PİB), karalama kampanyası karşısında açıklama yaparak Mutlusan yönetimini uyardı. PİB’in yayınladığı açıklamada fabrikada işçiler üzerindeki baskıları şöyle teşhir edildi: “Fabrika önünde yaptığımız basın açıklamasının işçiler tarafından görünmemesi için kapıları kapattılar. Bahçe içerisindeki servislere işçileri zorla bindirdiler. Şimdi de üyemiz Koçlu’nun düşüncelerine, fikirlerine ve dünya görüşüne saldırıyorlar.

Kadın işçiler üzerinde baskı kurarak, üyemizin ve birliğimizin sosyal medya sayfalarını takip etmelerini engellemeye çalışıyorlar.

Yasadışı örgüt üyeliğinden hapishanede yattı’ söylemleri ile işçilerde, üyemize ve birliğimize karşı bir mesafe yaratmaya çalışıyorlar. Yaptığımız basın açıklamasını terörize etmeye çalışıyorlar” denildi.

Açıklama “AKP hükümeti gözaltılarla, tutuklamalarla Haziran Direnişi’nin ruhuna zarar veremedi. Mutlusan patronu da karalamalarla zarar veremeyecek. Haklı-meşru direnişimiz, kölece çalışma koşulları düzelene ve işten atma saldırısı son bulana kadar sürecek. Mutlusan Elektrik işçilerini de emekleri, onurları ve gelecekleri için örgütlenmeye, birliğimiz Petrokimya İşçileri Birliği’nde birleşmeye çağırıyoruz” sözleriyle son buldu.

 

 

 

 

Mutlusan’da bildiri dağıtımı

 

Kriz bahanesiyle işçi kıyımının sürdüğü Mutlusan Elektrik fabrikası önünde bildiri dağıtımı gerçekleştirildi.

28 Eylül sabahı Petrokimya İşçileri Birliği imzalı “Bugün sıra kimde?” başlıklı bildiriler fabrika önünde dağıtıldı.

Mutlusan’dan kriz bahanesiyle işten atılan ve geçtiğimiz hafta fabrika önünde bir basın açıklaması yapan Petrokimya İşçileri Birliği üyesi Burcu Koçlu’nun da katıldığı dağıtım fabrika yönetimi tarafından taciz edildi.

İnsan Kaynakları Müdürü Aşkın Mırık’ın ve genel müdürün sözlü sataşmalarına rağmen süren dağıtımda işçilere örgütlenme ve krizin faturasını ödememe çağrısı yapıldı.

Mırık’ın PİB üyesi Koçlu’ya “Burada mısın? Polis çağırıyorum”, “Dava açtık, tebligatı aldın mı?”, “Yalan söylüyorsun” diyerek sataşmada bulundu.

 

 

 

Sumirico’da 8 işçi atıldı!

 

Otomotiv yan sanayi olan ve büyük ölçüde de Tofaş fabrikasına üretim yapan Sumirico, rapor ve disiplin suçlarını gerekçe göstererek 28 Eylül günü 8 işçiyi işten attı. Tofaş’taki üretim daralmasından etkilenmesinden kaynaklı Cumartesi günleri üretimini durduran Sumirico’da atılan işçilerin tümü 3-4 yıldan fazla süredir fabrikada çalışıyordu.

Sürekli uydurma gerekçelerle işçilerin işine son verilen fabrikada, işçiler işten atmaların devam edeceği hususunda kaygılar taşıyor. Geçen hafta son dönemde işe alınan 2 işçi işten çıkartılmıştı.




Kütahya’da kriz gerekçesiyle işten atma

 

Krizin faturasının işçi ve emekçilere fatura edilmesi kapsamında işten atmalar gerçekleşiyor. Kütahya’daki Enel Enerji fabrikasında 15 işçinin kriz gerekçe gösterilerek isten atıldığı öğrenildi.

Yaklaşık 200 işçinin çalıştığı Tavşanlı’daki fabrikadaki işçiler, “Kriz yok” söylemlerine tepki göstererek “Peki bu işten çıkarmalar ne?” diye sordu.



 


Candy Hoover Doruk’ta işten atma protestosu

 

Eskişehir’de bulunan Candy Hoover Doruk fabrikasında 16 işçinin atılması 1 Ekim günü iş durdurma eylemi ile protesto edildi.

Candy Hoover Euroasıa Ev Gereçleri Sanayi ve Ticaret A.Ş’ye ait 3 fabrikadan biri olan Doruk fabrikasında çalışan 16 sözleşmeli işçi işten atıldı.

İşten atma saldırısına karşı Birleşik Metal-İş’in yetkili olduğu 3 fabrikadaki 1000’e yakın işçi iş bırakarak saldırıyı protesto etti.