12 Ocak 2018
Sayı: KB 2018/02

Topluma Ortaçağ karanlığı dayatılıyor!
Okullarda gerici adımlar tırmanıyor
Türkiye ekonomisine dair pembe hayaller, katı gerçekler
Uyuşturucuyla mücadele yalanıyla, devlet terörü meşrulaştırılmak isteniyor!
Erdoğan’ın Fransa ziyareti
Osmaniye ve Elazığ hapishanelerinde işkence
Grev hakkıma dokunma!
Eaton işçileri delege tanıtım toplantısı
“Taşerona kadro” yalanına işçilerden tepki
“İşimizi geri alana kadar direneceğiz!”
Devrimci bir sınıf hareketi yaratmak!
Kadınlar ve toplumsal devrim
Lawrence Tekstil grevi
Ekim Devrimi’nin 100. yılında Kollontay’ı okurken... / II
Suriye krizi ve emperyalist hegemonya mücadelesi
Sermayenin ihtiyaçlarına göre şekillenen “Endüstri 4.0”
Yürekten adanmışlık: İvan Vasilyeviç Babuşkin
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Eaton işçileri delege tanıtım toplantısı

 

Petrol-İş İstanbul 1 No’lu Şube Eaton Delege Tanıtım Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantı 7 Ocak akşamı Kapaklı Hanedan Düğün Salonu’nda yapıldı.

Toplantıda sırasıyla Petrol-İş İstanbul 1 No’lu Şube Başkan Yardımcısı Abidin Kaya, Eaton Baş Temsilcisi Tamer Karagöz ve Genel Merkez Yöneticisi ve eski Trakya şube başkanı Turgut Düşova birer konuşma yaptılar. Konuşmalarda genel olarak mevcut şube yönetimi ve onun temsil ettiği anlayış eleştirildi. Şube yönetimi ve onu temsil eden sendika temsilcilerinin içeride patron ile uzlaşı zemininde “hak” aradığı, fabrikadaki diğer temsilcilerin bilgisi olmadan kapalı kapılar ardında görüşmeler gerçekleştirdiği ifade edildi. Aynı anlayışın işçilerin taleplerine kulağını tıkayıp eylem kırıcılığı yaptığı söylendi. Buna karşı kendilerinin işçilerin taleplerinin arkasında duracakları, işçilerin sözünün dışına çıkmayacakları, patron sendikacılığı değil işçi sendikacılığı yapacakları, Çerkezköy’de kölece çalışma koşullarına mahkûm edilen tüm petrokimya işçilerinin umudu olacakları iddiasında bulundular. Başta ağır çalışma koşulları ve yemek sorunu olmak üzere, bir sonraki toplu sözleşmede işçilerin çıkarlarını koruyacakları ifade edildi. Aynı zamanda sözleşmede artık zam bandının 200-300 TL değil 500-600 TL olacağı iddia edildi.

İşçilerin yoğun ilgisinin olduğu toplantı aday delege tanıtımlarının yapılmasıyla sonlandırıldı. Başından sonuna coşkulu biçimde geçen toplantıya Eaton işçilerinin yanı sıra Ürosan’dan da işçiler katıldı. Ayrıca Trakya şubede örgütlü olan iş yerlerinden de temsilciler toplantıda yer aldı.

PİB’den bildiri dağıtımı

Petrokimya İşçileri Birliği de toplantıdan bir gün önce 16.00-00.00 vardiyasının girişinde delege ve şube seçimi gündemiyle ilgili bildiri dağıttı. Söz, yetki ve kararın işçilerde olduğu bir sendika için Eaton işçilerine delege ve şube seçim sürecinde taşın altına elini koyma çağrısında bulunuldu.

İşçiler bildiriyi ilgiyle karşılarken, sürecin takipçisi olduklarını da gösterdiler.

 

 

 

 

Tuzla’da MİB’den TİS faaliyetleri


140 bin metal işçisini kapsayan MESS Grup TİS sürecinde görüşmelerde sona gelindi. MESS’in dayatmaları nedeniyle Birleşik Metal-İş, Çelik-İş ve Türk Metal sendikaları ile yapılan görüşmelerde anlaşma sağlanamaması üzerine başlayan arabulucu sürecinden de bir sonuç çıkmadı. Arabulucunun 15 günlük süresi sona erdi.

Bu nedenle Metal İşçileri Birliği (MİB) sürenin sona erdiği 8 Ocak günü Tuzla’da astığı ozalitlerle işçilere çağrıda bulundu. Bölgede yer alan Baymak ve Çayırova Arçelik işçileri MESS Grup TİS sürecinde yer alıyorlar. Metal İşçileri Birliği, Türk Metal Sendikası’nın örgütlü olduğu bu fabrikalarda çalışan işçilere olası bir satışa karşı “kazanana kadar grev” çağrısı yaptı.

Ayrıca MİB, MESS Grup TİS sürecinde greve doğru gidildiğine dikkat çekerek tüm işçi sınıfını kritik olan bu sürece sesiz kalmamaya ve sınıf dayanışmasını büyütmeye çağrı yaptı.






Mercedes’te bülten dağıtımı

 

Metal iş kolunda toplu sözleşme süreci devam ederken, Metal İşçileri Birliği metal işçilerine seslenmeye devam ediyor.

MİB’liler 5 Ocak’ta Cuma namazı çıkışında Mercedes işçilerine Metal İşçileri Bülteni’nin son sayısını ulaştırdılar. Ajitasyon konuşmaları eşliğinde yapılan dağıtımda işçilerin bültene ilgisi yoğun oldu. Faaliyette bültenler kısa sürede tükendi. MİB’liler faaliyeti kesmeyerek son işçi çıkana kadar ajitasyona devam ettiler. Ajitasyonlarda, MESS’in yüzde 3,2’lik zam, ikramiyelerin gaspı ve 3 yıllık sözleşme teklifinin metal işçisine kavga daveti olduğu, metal işçisinin bu davete grevle cevap vermesi gerektiği belirtildi. Ajitasyon “Şalter inecek bu iş bitecek” denilerek sonlandırıldı.

 

 

 

 

2017’de 2 bini aşkın işçi katledildi

 

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, 2017 yılı iş cinayetlerine ilişkin rapor yayınladı. “OHAL/KHK rejimi iş cinayetleri demektir” vurgusu yapılan raporda, geçtiğimiz yıl iş cinayetlerinde katledilen işçi sayısının en az 2 bin 6 olduğu açıklandı.

İş cinayetinde yaşamını yitiren işçiler anılarak başlayan raporda, AKP dönemindeki 15 yılda iş cinayetlerinde 20 bin 500’e yakın işçinin katledildiği belirtildi. AKP iktidarının, güvencesizliği yaşam ve çalışma disiplini haline getirdiği ifade edilerek şöyle devam edildi: “OHAL/KHK rejimi ise güvencesiz, esnek ve kuralsız çalışma koşullarını daha da ağırlaştırdı ve yaygınlaştırdı. Sonuç ise ortada! 2017 yılında iş cinayetleri sonucu 2006 işçi yaşamını yitirdi.”

Raporda, bu sayının iş yerlerindeki “iş kazaları” sonucu ölümleri kapsadığı belirtilerek bunun yanı sıra, meslek hastalıkları nedeniyle de işçilerin hayatını kaybettiğine dikkat çekildi. ILO’ya göre, iş yerindeki bir işçinin “iş kazası” sonucu ölümüne karşılık 6 işçinin meslek hastalığı nedeniyle yaşamını kaybettiğinin altını çizen İSİG Meclisi “Meslek hastalıkları buzdağının görünmeyen yüzüdür” vurgusu yaptı.

Raporda yer alan veriler özetle şu şekilde:

116 kadın ve 1890 erkek işçi;

18’i 15 yaş altında olmak üzere 60’ı çocuk işçi;

Çoğunluğu Suriyeli olmak üzere 88’i göçmen/mülteci işçi;

230 işçi İstanbul’da, 93 işçi İzmir’de, 88 işçi Bursa’da, 79 işçi Antalya’da, 72 işçi Konya’da, 71 işçi Kocaeli’nde, 67 işçi Ankara’da, 65 işçi Manisa’da, 62 işçi Adana’da ve 52 işçi Denizli’de yaşamını yitirdi.

İşçilerin 453’ü inşaat, 385’i tarım, 272’si taşımacılık, 154’ü ticaret/büro, 116’sı metal, 93’ü madencilik, 89’u belediye ve 65’i enerji iş kolunda çalışıyordu.

Ölüm nedenlerinin 446’sı trafik/servis kazası, 347’si ezilme/göçük, 317’si yüksekten düşme, 183’ü kalp krizi/beyin kanaması, 164’ü şiddet ve 135’i elektrik çarpmasıydı.

 
§