12 Ocak 2018
Sayı: KB 2018/02

Topluma Ortaçağ karanlığı dayatılıyor!
Okullarda gerici adımlar tırmanıyor
Türkiye ekonomisine dair pembe hayaller, katı gerçekler
Uyuşturucuyla mücadele yalanıyla, devlet terörü meşrulaştırılmak isteniyor!
Erdoğan’ın Fransa ziyareti
Osmaniye ve Elazığ hapishanelerinde işkence
Grev hakkıma dokunma!
Eaton işçileri delege tanıtım toplantısı
“Taşerona kadro” yalanına işçilerden tepki
“İşimizi geri alana kadar direneceğiz!”
Devrimci bir sınıf hareketi yaratmak!
Kadınlar ve toplumsal devrim
Lawrence Tekstil grevi
Ekim Devrimi’nin 100. yılında Kollontay’ı okurken... / II
Suriye krizi ve emperyalist hegemonya mücadelesi
Sermayenin ihtiyaçlarına göre şekillenen “Endüstri 4.0”
Yürekten adanmışlık: İvan Vasilyeviç Babuşkin
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Osmaniye ve Elazığ hapishanelerinde işkence

 

Sermaye devletinin OHAL süreciyle birlikte siyasi tutsaklara dönük saldırıları işkence boyutuna vardı. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi avukatları Osmaniye ve Elazığ hapishanelerinde tutsaklara yaşatılanlar hakkında gözlem ve bilgilerini bir rapor halinde aktardılar. Avukatların aktarımlarına göre, bu hapishanelerde kimlik kartı dayatması nedeniyle tutsaklar avukat veya aileleriyle görüşemiyor, askeri nizamda tekmil vermeye zorlanıyor, günde 3 kere “sayım” adı altında işkenceye ve ağır tecrit koşullarına maruz bırakılıyorlar.

Osmaniye’ye sürgün edilen tutsaklar “Elazığ buradan iyiydi” diyorlar

Osmaniye Hapishanesi’ne görüşe giden avukatlar ilk önce görüş sırasında kamera kaydı alındığı gibi bir gardiyanın da görüşme sırasında “yasa dışı iletişimler olabilir” gerekçesiyle yanlarında bulunduğunu aktardı. Tümüyle kayıt ve gözlem altında yapılan avukat görüşünün ardından tutsaklara onur kırıcı arama dayatılıyor. Bu yüzden avukatlar temsili düzeyde tutsakla görüşebildi. Bu görüşmelerde tutsaklar “Elazığ Hapishanesi buradan iyiydi” dediler.

Günde 3 kez sayım işkencesi

Görüş yapan avukatlar Osmaniye 1 No’lu T Tipi Hapishanesi’ne 3 arkadaşı ile birlikte sürgün edilen bir tutsağın iki kez çıplak arama işkencesine maruz bırakılarak darp edildiği ve haklarında tutanak tutulduğunu aktardı. Her gün saat 08.00, 17.00 ve 19.00’da sayım adı altında tutsaklara askeri nizamda tekmil vermelerinin dayatıldığı, kolları ve saçlarından sürüklenerek havalandırmaya çıkarıldıkları ve darp edildiklerini aktaran avukatlar, 17.00’de yapılan sayımın keyfi olduğu ve diğer sayımların aksine tutanak tutulmadığını belirttiler. Askeri nizamda beklemenin yemek alırken dahi tutsaklara dayatıldığı öğrenilirken, hücrelerde kameralar olduğu ve gardiyanların tutsakları sürekli provoke etmeye çalıştığı aktarıldı.

Ağır tecrit ve işkence ile tüm haklar gasp edildi

Osmaniye 2 No’lu T Tipi Hapishanesi’ndeki tutsakların İHD gibi kurumlara hak ihlalleri ve işkencelere ilişkin göndermek istedikleri mektuplara el konulduğunu aktaran avukatlar, aile ve avukat görüşü, hastane sevkleri sırasında tutsaklara kimlik ve ayakkabı araması dayatıldığını, kabul etmeyen tutsaklar hakkında soruşturma açıldığını aktardı. Neredeyse hiç yapılmayan hastane sevklerinde dayatılan kelepçeli muayene nedeniyle tutsakların tedavi haklarının ellerinden alındığını ifade eden avukatlar, hapishane doktorunun da bu işkenceye ortak olarak tutsakları hastaneye sevk etmediğini belirtti. Hapishanede açık görüşlerin iki ayda bir, telefon görüşlerinin iki haftada bir yaptırıldığı, arkadaş görüşlerinin yaptırılmadığı, görüşe giderken dayatılan kimlik ve ayakkabı aramasını kabul etmeyenlerin görüşe çıkartılmadığını aktaran avukatlar, dışarıdan hiçbir şekilde kitap, dergi ve başkaca yayın alınmadığını aktardı. Aynı zamanda sosyal aktivitelerin yaptırılmadığı, ailelere ve diğer hapishanelere gönderilen mektuplara el konulduğu, bu mektuplar için tutanak tutularak tutsaklar hakkında soruşturmalar başlatıldığı ve tüm tutsakların ağırlaştırılmış müebbet hükümlülerinin koşullarına tabi tutulduğu öğrenilirken, tutsakların idare ile görüştürülmediği, görüşme durumlarında da hiçbir taleplerinin kabul edilmediği aktarıldı. Tüm bu işkencelere karşı tutsakların süreli-dönüşümlü açlık grevine başladığı, 8 Ocak günü yapılan görüşte açlık grevinin 22. gününde olduğu ve hak ihlallerinin devam etmesi durumunda süresiz-dönüşümsüz açlık grevine çevrileceği öğrenildi.

Kimlik dayatması nedeniyle aylardır hakları gasp ediliyor

Toplam 35 tutsağın yeni açılan Elazığ 1 Nolu F Tipi Hapishanesi’ne sürgün edildiği de öğrenilirken sevk edildiklerinin ertesi günü tekbir sesleriyle uyandıkları, tekrar x-ray cihazından geçirilerek çıplak aramaya tabi tutulmak istendikleri ve darp edildikleri avukatların aktarımlarında yer aldı. Saldırının ardından arkadaşına koridorda zafer işareti ile selam veren Mehmet isimli tutsağın da “tutanak tutulacak” denilerek götürüldüğü odada gardiyanlarca yoğun şekilde dövüldüğünü aktaran avukatlar, sürgünle gelen tutsakların giysilerinin ve çeşitli eşyalarının kendilerine verilmediğini, paralarının hesaplarına yatırılmadığını belirttiler. Yine Elazığ hapishane kampüsündeki tüm hapishanelerde tutsaklara kimlik kartı taşımaları ve tekmil vermelerinin dayatıldığını aktaran avukatlar Elazığ 2 No’lu F Tipi Hapishanesi’nde tutsakların 3 aydır kolilerini alamadıklarını, avukat görüşlerine çıkamadıklarını aktardı.

 

 

 

 

Tek tip elbise saldırısı ve direnişler

 

Son çıkarılan KHK’larla tek tip elbise (TTE) saldırısı resmi olarak somutlanmış ve 1 ay içinde uygulamaya sokulacağı duyurulmuştu. OHAL’le birlikte hapishanelerde artan saldırılar, TTE dayatması ile birlikte daha da yoğunlaştı. Hapishanelere alınan giysilere getirilen sınırlama daha da genişletilirken, hücrelere baskınlar arttı. Çıplak arama saldırısı daha çok sürgün sonrası uygulanırken, TTE dayatması ile birlikte, hemen her şey bahane edilerek yapılmaya çalışılıyor. Buna karşı Diyarbakır D Tipi Yüksek Güvenlikli Hapishanesi’nde görüşe çıkmama eylemi yapan tutsaklara 1 ay disiplin cezası verildi. Baskılı ve/veya belirli renklerdeki giysiler birçok hapishaneye kabul edilmezken Balıkesir L Tipi Hapishanesi’ne baksır ve kalın askılı atletlerin de alınmadığı öğrenildi.

İzmir Aliağa’daki Şakran 2 No’lu T Tipi Kapalı Hapishanesi’nde TTE saldırısına karşı 8-15 Ocak arası 1 haftalık açlık grevi eylemi yapıldığı öğrenildi.

Açlık grevindeki DHKP-C dava tutsaklarının Fikret Kara, Erdal Berk, Özgür Zafer Gültekin, Mustafa Koçak, Cengiz Kırlangıç, Coşkun Şimşek, Semander Karakaya, Cengiz Özel, Gökhan Atay, Mehmet Ali Aslan, Taylan Güntekin ve Ulaş İnci olduğu ifade ediliyor.

Tekirdağ 2 No’lu T Tipi Hapishanesi’nde de tutsakların aynı gün 1 haftalık açlık grevine başladıkları kaydedildi.

Elazığ T Tipi Hapishanesi’nde yaka kartı, telefon görüşmelerinde künye okumak gibi dayatmalar başta olmak üzere saldırıların son bulması için kadın tutsaklar açlık grevine başlamış, açlık grevindeki tutsakların görüş hakkı gasp edilmişti.

Süresiz dönüşümsüz açlık grevlerinin 60’lı günlerinde olan 10 kadın tutsak son olarak da sürgün sevk saldırısıyla karşılaştı.

Hapishanenin C4 ve C6 koğuşlarında kalan ve süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde bulunan 10 tutsağın Ağrı, Hilvan, Erzurum, Osmaniye, Maraş ve Ordu hapishanelerine sürgün edildiği öğrenildi.


 
§