17 Kasım 2017
Sayı: KB 2017/44

İşçi sınıfı baskıya, sömürüye ve kölelik dayatmalarına karşı çıkış yolu arıyor
Maden işçisi bu oyunları çok gördü!
Kuralsız çalışma kalıcılaşıyor!
MİB MYK Kasım 2017 Toplantısı
Ferro Döküm’de hakkını arayan işçiler işten atıldı
İstanbul’da kamu emekçilerinin direnişi sürüyor
“Savaşa, ranta, talana değil, sağlığa bütçe!”
Doymak bilmeyen sermayenin “yaratıcı” çözümü: Kıyı ötesi bankacılık!
Sermaye devletinin eskimeyen yalanı: “Milli otomobil”

“Türkiye internet özgürlüğünde hızla geriledi!”

TKİP 30. Yıl Konferansı gerçekleşti!
İstanbul’da “Gelecek mutlak sosyalizm!” etkinliği çağrıları
Eğitimde gericilik artarak devam ediyor
Gerici ve piyasacı eğitime “yeni” model!
Özgürlük devrimde, gelecek sosyalizmde!
İşte, evde, sokakta kadına yönelik şiddete karşı mücadeleye!
Asya-Pasifik’te “gerilim/işbirliği” ikilemi
El Suud krallığı savaş kışkırtıcılığından medet umuyor
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ferro Döküm’de hakkını arayan işçiler işten atıldı

 

Gebze-İstanbul yolu üzerindeki Ferro Döküm fabrikasında patron işten atma saldırısını devreye soktu. Ağır çalışma koşulları nedeniyle erken emeklilik hakkından yararlanmak için SGK’ya başvuran işçiler işten çıkarılmaya başlandı. Geçtiğimiz hafta başında başlayan saldırıda işten atılan işçilerin sayısı 6’ya yükseldi.

Fabrikadaki ağır çalışma koşullarına karşı dilekçe toplayan taşlama bölümünde 60 kişi, topladıkları dilekçelerle SGK’ya başvurdu. Tozlu, dumanlı, zehirli gaz gibi ağır koşullarda çalışan işçilere yasa gereği erken emeklilik hakkı tanınıyor. Bu haktan faydalanmak isteyen Ferro Döküm işçileri ise patronun işten atma saldırısıyla karşılaştı.

SGK’ya yapılan başvurunun ardından devreye sokulan işten atma saldırısına karşı Türk Metal çetesi sesini çıkartmıyor. Metal İşçileri Birliği ise, işten atmalara karşı tepkili Ferro Döküm işçilerine birlik olma çağrısı yaptı. Açıklamada, işten atma saldırılarının, yıllardır Ferro Döküm’de yaşanan köleliğin yoğunlaşmış biçimi olduğu ifade edildi. İşten atmaların devam edeceğine değinilen açıklama şu ifadelerle sona erdi: “Ferro Döküm işçisi kardeşlerimiz! Sessiz şikayet edip, sıra beklemeyelim! Bugün yanımızdaki arkadaşımızı işten atanlara sesimizi çıkartmazsak yarın bize de kimse sahip çıkmayacaktır. Sözleşmeden satış çıktığında elimiz kolumuz bağlı olacaktır. Ama birlik olup, karşı çıkarsak hem bu sürecin üstesinden gelir hem de imzalanmak istenen satış sözleşmesine geri adım attırmak için elimiz güçlenir. Biz Metal İşçileri Birliği-MİB olarak her daim yanınızda olacağız. Bizimle irtibata geçin, bu sömürücü asalaklara karşı birlikte mücadeleyi büyütelim!”

 

 

 

 

MESS ile Türk Metal arasında 5. görüşme

 

MESS ile Türk Metal arasında süren TİS görüşmelerinde 5. oturum 13 Kasım’da gerçekleştirildi. Görüşmede sadece “Madde 56 Temizlik Malzemesi ile Madde 77 Ödemeler” Türk Metal’in önerdiği şekilde kabul edilirken MESS ise gerçek taleplerini açığa vurmaya başladı.

MESS; telafi çalışması, deneme süresi, ikramiye gibi konularda yeni saldırıları sözleşmeye yazdırmak için ‘tekliflerini’ sundu.

MESS’in Çalışma Süreleri ve İşin Düzenlenmesi başlıklı 25. Madde ile ilgili “denkleştirme ve telafi çalışması”; İkramiyeler ile ilgili 40. Madde altında “fiili çalışma süresiyle orantılı ikramiye ödemesi”; 62. Madde olarak yer alan Deneme Süresi’nin 4 aya çıkarılması ve İç Yönetmelikte “şekil ve içerikle” ilgili dayatmalarda bulunduğu maddelerde anlaşma olmazken bu maddeler sonraki görüşmelere ertelendi.

Ayrıca; Madde 30-Ulusal Bayram ve Genel Tatiller, Madde 60-İşin Yapılış Süresinin İlk kez Belirlenmesi veya Değiştirilmesi, Madde 76-Müteferrik Hükümler, Ek Madde 3, Ek Madde 9 ve Ek Madde 12 anlaşılamayan ve sonraki görüşmelere bırakılan maddeler oldu.

Bir sonraki görüşme ise 1 Aralık günü saat 10.00’da İstanbul’da yapılacak.

 

 

 

 

MEFA’da saldırı

 

Ankara Sincan OSB’de kurulu MEFA Endüstri’de işçi kıyımı yaşanıyor. Türk Metal’in fabrikada üyelik çalışması yapmaya başlaması üzerine, 100’ün üzerinde işçi “üretim düştü” bahanesi ile geçtiğimiz hafa işten atıldı. Oysa daha bir ay öncesinde Sincan’da kapı kapı işçi alımı yapılacağına dair el ilanları dağıtılıyordu.

MEFA’da yaşanan hak gaspları daha önce de birçok kez gündeme gelmiş, örgütlenme girişimleri ve işten atma saldırıları yaşanmıştı.

Geçtiğimiz aylarda Sincan İşçi Birliği’nin sosyal medya hesaplarında iş yerinde yaşananlar hakkında çıkan yazılar nedeni ile fabrikada sürek avı başlatan MEFA patronu, şimdi de yaşanan hak gasplarına karşı çözüm arayışında olan işçileri işten atıyor.

İşçilerin üye olduğu Türk Metal Sendikası’ndan halen konu hakkında bir açıklama yapılmazken, işten atma saldırısını duyuran Sincan İşçi Birliği, yaptığı açıklama ile MEFA işçilerini birliklerini güçlendirmeye ve işten atma saldırısına karşı direnmeye çağırdı.

 

 

 

 

Taşeron düzenini yıkacağız!”

 

SIO Automotive’de kadro istedikleri ve sendikaya üye oldukları için işten atılan güvenlik işçileri 11 Kasım’da Lüleburgaz Kongre Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

Eylemde konuşan Demir Işık Dahi, senelerdir taşeron işçiliğe mahkum edildiklerini söyleyerek kamuda taşeron işçilerine kadro verileceği iddialarının gündemde olduğuna değindi. Siyasal iktidara seslenen Dahi, “Bizim ve milyonlarca taşeron işçisinin temel talebi ayrımsız, şartsız kadrodur” dedi.

AKP iktidarının “taşeron işçilerine kadro vereceğiz” iddiasıyla sürdürdüğü aldatmacaya dikkat çekilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

AKP iktidarı senelerdir yasaları çiğnemiş, işçilerin haklarını gasp etmiştir. Muvazaa davası açan işçi sayısı 80 bin kişiye dayanmıştır. Biz biliyoruz ki muvazaalı çalışan sayısı bakanlığın açıkladığından kat kat fazladır. Yasal hakkımız olan kadroyu bir lütufmuş gibi sunmak, üstelik de ‘özel sözleşmeli personel’ vb. ne ifade ettiği belirsiz statüleri dayatmak bir aldatmacadır. Üstelik işçilerin kazanılmış alacaklarını ve davalarını geri çekme şartı da getirilmektedir. Bu durumu kabul etmiyoruz. Ayrımsız şartsız kadro istiyoruz. Milyonlara varan taşeron işçisinin gücünü ortaya koyacağı günler yakındır. Bizler her yerdeyiz. Taşeron düzenini yıkacağız!”

Basın açıklamasında Metal İşçileri Birliği adına söz alan işçi de kölece çalışma koşullarına karşı yan yana gelmeye ve birlik olmaya çağıran bir konuşma yaptı. Eylem sloganlarla sona erdi.


 
§