23 Haziran 2017
Sayı: KB 2017/24

Katar krizi AKP iktidarını sıkıştırıyor
Referandumun ardından düzen siyasetine yeni dizayn
“Adalet Yürüyüşü” üzerine…
Kıvılcımları yangına dönüştürmek elimizde!
Kıdem tazminatının gaspına karşı örgütlü mücadeleyi büyütelim!
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun ertelenmesi ve ortalığa saçılan gerçekler
MEB’den Öğretmen Strateji Belgesi’ne güzelleme
Topyekûn saldırılara karşı topyekûn direniş!
İstanbul’da kamu emekçilerinin direnişi sürüyor
CT’de enjeksiyon bölümü bedellerle çay molasını kazandı
Türk Metal’in anket oyununa işçilerden tepki
Petkim işçileri üretimi durdurdu, giriş çıkışları kapattı
Diam Vitrin işçileri süreçlerini anlattı
Sendikal bürokrasi kadın işçiyi ve kadın sorununu görmüyor
Modern Nazi Kampı: Elsi Elektrik
DGB MYK Haziran Ayı Toplantı Sonuçları
İncirlik krizi ve arka planı
Londra yangını: Kapitalizm diri diri yakıyor!
Hollanda’da koalisyon yine kurulamadı
Yargısız infazlar ülkesi Türkiye
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

DGB MYK Haziran Ayı Toplantı Sonuçları

 

Üniversite ve liselerin kapanmasıyla beraber gençlik açısından bir dönemin daha sonuna geldik. Önümüzde bir yaz dönemi var. Bu yaz dönemi hedefli ve planlı bir çalışmayla gücümüze güç katacağımız bir dönem olacak. Gençlik çalışmamızın temel alanları olan üniversite ve liselerin kapalı olduğu yaz döneminde çalışmalarımızı meslek liselerinin bulunduğu semtlerde, gençliğin uğrak noktası olan kent merkezlerinde, fabrika ve atölyelerde sürdüreceğiz.

Yaz döneminde işçi-emekçi çocukları fabrika ve atölyeleri dolduruyor. Bu gençlerin önemli bir bölümünü meslek liseli ve meslek yüksekokullu gençler oluşturuyor. Meslek liseli ve meslek yüksekokullu gençlerin bir bölümü yaz stajyeri olarak, bir bölümü eğitim gördükleri meslek alanlarında pratik yetkinlik kazanmak, bir bölümü ise ailelerinin maddi durumuna destek olmak amacıyla fabrika ve atölyelerde çalışıyor. DGB olarak yaz döneminde fabrika ve atölyelerde olmak gerektiğini vurgulamıştık. Fabrika ve atölyelerde gençliğin bu kesimlerine ulaşabilmeyi ise yaz dönemi çalışmamızın somut hedeflerinden biri olarak önümüze koyuyoruz.

Yaz dönemi gençlik çalışmamızın en önemli ayağı ise yaz kampımız olacaktır. “Özgürlüğümüzden ve geleceğimizden vazgeçmiyoruz! Yaz kampında buluşuyoruz!” şiarıyla örgütleyeceğimiz kampımız yaz dönemi gençlik çalışmamızın sonuçlarını ortaya koymak ve gelecek döneme hazırlıklı bir şekilde başlamak adına önemli bir noktada duruyor. Emperyalist barbarlığın yükseldiği, Türk sermaye devletinin işçi sınıfı ve gençlik üzerindeki her türlü gerici baskı ve saldırılarını arttırdığı böylesi bir dönemde kampımız gençliği devrim mücadelesine çağırmanın bir aracı olacaktır. Bu hedefle yaz kampı programı ve öncesinde yürütülecek çalışmalara dönük somut planlamalar yapılmıştır. 

Grevlerin yasaklandığı, kıdem tazminatı saldırısı başta olmak üzere sosyal yıkım saldırılarının dayatıldığı, binlerce ilerici-demokrat kamu emekçisinin gece yarısı KHK’ları ile işinden, mesleğinden edildiği, eğitim müfredatlarının her çıkan kanunla daha da dinci-milliyetçi gericiliğe saplandığı, üniversitelerin teslim alınmaya çalışıldığı böylesi bir dönemde gençliğin ve DGB’nin omuzlarına daha fazla sorumluluk düşmektedir. Grev yasakları, yer yer işçi sınıfının fiili grevleriyle püskürtülmekte, kıdem tazminatı saldırısı toplumun gündemi haline gelmekte, tepkilere yol açmakta, KHK’lar ile işinden, mesleğinden edilen ilerici-demokrat kamu emekçileri başta Nuriye Gülmen ve Semih Özakça olmak üzere mevzi direnişler ortaya koymaktadır. Sermaye düzeninin saldırılarına karşı gençliği örgütlemek, onu düzene karşı birleşik bir mücadelenin parçası haline getirmek DGB’nin tarihsel sorumluluğudur. Önümüzdeki döneme bu sorumluluk bilinciyle yüklenecek, geleceği kazanacağız!

Devrimci Gençlik Birliği

19 Haziran 2017

 

 

 

Er ya da geç hesabını soracağız!

 

Yine bir staj cinayetiyle açtık yaz dönemini. Bu sefer ölüm Mersin’de buldu bizleri; çalışanları, tüm emekçi çocuklarını, staj yapanları. Bu sefer de hikaye tanıdıktı. Yine bir staj sömürüsü için gidilen bir fabrika yine bir elektrik akımında ortaya çıkan ölüm.

Nasıl ki 3 yıl önce staj yapmak için gittiği Filli Boya fabrikasında elektrik akımına kapılarak katledilmişse Oğuzhan Çalışkan, o günden bugüne değişen hiçbir şey olmadı bu kanlı düzende; staj cinayetleri, iş cinayetleri, “iş kazaları” ve işte son olarak da Mersin’de bir inşaatta hayatını kaybeden 18 yaşındaki Yiğit Şahin Haykut.

Staj adı altında ucuz iş gücü olarak sömürüye mahkum edilen binlerce gençten biriydi Yiğit Şahin Haykut. Stajyer olarak çalıştırıldığı bir inşaatta elektrik tesisatı döşendiği sırada elektrik akımına kapılarak katledildi arkadaşımız.

Katliam diyoruz tüm bu olan bitenlere çünkü biliyoruz ki sermaye için bizlerin canları, alacakları önlemler olan emniyet kemerlerinden, maskelerden, kum torbalarından daha değerli değildir.

Bizler biliyoruz ki bu çürümüş düzen devam ettiği sürece bu katliamlar da devam edecektir. Mücadelemiz eşit, özgür ve staj cinayetlerine kurban gitmeyeceğimiz bir gelecek mücadelesidir. Meslek Liseliler Birliği olarak staj cinayetlerinde, atölyelerde katledilen tüm arkadaşlarımızın, kardeşlerimizin hesabını sormaya çağırıyoruz.

Meslek Liseliler Birliği

21 Haziran 2017



 


Liselilerden film gösterimi

 

Yaz sürecinin başlamasıyla birlikte Ümraniye’de bir araya gelen Devrimci Liseliler Birliği (DLB) ve Meslek Liseliler Birliği (MLB) geçtiğimiz hafta gerçekleştirdikleri buluşmada yaz döneminde çalışmalarını güçlendirmek için planlamalar gerçekleştirdi. Yaz döneminde staj yapılan alanlarda ve bölgede pratik faaliyetler planlanırken, kültürel ve sanatsal etkinlikler de gerçekleştirme ve üretme tartışmaları yaptı.

Planlanan etkinliklerin ilki 17 Haziran günü gerçekleştirildi. “Marx Geri Döndü!” filmini izleyen liseliler, film üzerine tartışma gerçekleştirdiler. Ardından da Marksizm üzerine sohbet edildi. Bir sonraki buluşma için planlamalar yapıldı.

 

 

 

 

Berkin Elvan vuruluşunun 4. yılında anıldı

 

Haziran Direnişi’nde polisin attığı gaz fişeği ile başından vurulan ve 269 gün komada kaldıktan sonra yaşamını kaybeden Berkin Elvan, vuruluşunun 4. yılında 16 Haziran günü anıldı. Berkin Elvan’ın Okmeydanı’nda vurulduğu yerde yapılan anmanın ardından Elvan’ın mezarı ziyaret edildi.

Berkin’in vurulduğu yere ekmek ve karanfiller bırakılarak mumlar yakılırken kitle polis tarafından “dağılın” anonsları ile taciz edildi.

“Bu mücadele tüm çocukların mücadelesidir”

Okmeydanı’nda yapılan anmanın ardından Berkin Elvan’ın mezarı ziyaret edildi. Saat 12.00’de Feriköy Mezarlığı’nda bulunan Berkin Elvan’ın mezarı önünde toplanan kitle “Berkin Elvan ölümsüzdür!”, “Berkin Elvan onurumuzdur!” sloganlarını haykırdı. Anne Gülsüm Elvan’ın ve dayı Kenan Güzel’in fenalaştığı ziyarette baba Sami Elvan basına kısa bir açıklama yaptı. Verdikleri mücadelenin Berkin’i geri getirmeyeceğini bildiklerini ancak ülkedeki haksızlığın, hukuksuzluğun son bulması için mücadele ettiklerini belirtti. Elvan, “Bu mücadele, Berkin Elvan adı altında Türkiye’de yaşayan bütün insanların özellikle çocukların mücadelesidir” dedi. Ayrıca Elvan, “Ceylan ve Uğurlar’a sessiz kaldığımız için benim oğlum ve benim oğlum gibi nice çocuklar yok oldu” diyerek herkesi duyarlı olmaya davet etti. Ziyaretin sonunda kısa bir konuşma yapan anne Gülsüm Elvan ise “adalet” talebini yineledi.

 
§