23 Haziran 2017
Sayı: KB 2017/24

Katar krizi AKP iktidarını sıkıştırıyor
Referandumun ardından düzen siyasetine yeni dizayn
“Adalet Yürüyüşü” üzerine…
Kıvılcımları yangına dönüştürmek elimizde!
Kıdem tazminatının gaspına karşı örgütlü mücadeleyi büyütelim!
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun ertelenmesi ve ortalığa saçılan gerçekler
MEB’den Öğretmen Strateji Belgesi’ne güzelleme
Topyekûn saldırılara karşı topyekûn direniş!
İstanbul’da kamu emekçilerinin direnişi sürüyor
CT’de enjeksiyon bölümü bedellerle çay molasını kazandı
Türk Metal’in anket oyununa işçilerden tepki
Petkim işçileri üretimi durdurdu, giriş çıkışları kapattı
Diam Vitrin işçileri süreçlerini anlattı
Sendikal bürokrasi kadın işçiyi ve kadın sorununu görmüyor
Modern Nazi Kampı: Elsi Elektrik
DGB MYK Haziran Ayı Toplantı Sonuçları
İncirlik krizi ve arka planı
Londra yangını: Kapitalizm diri diri yakıyor!
Hollanda’da koalisyon yine kurulamadı
Yargısız infazlar ülkesi Türkiye
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Modern Nazi Kampı: Elsi Elektrik

 

Bursa’da kurulu Elsi Elektrik’te son dönemde baskı ve mobbing arttı. Özellikle yeni alınan mühendislerin üretimde yaptıkları baskılar, kadın işçilere yapılan sözlü taciz ve mobbing, üretim ve sayı baskısı işçileri bezdiriyor. Sayı baskısı ile durmadan tutanak tutan mühendisler, kadınları sözlü olarak da aşağılıyor. Geçtiğimiz günlerde şirket müdürü Mesut Rekkalı’nın kadın işçilerin tuvaletine girerek baskı yaptığı, “Burada ne yapıyorsunuz, üretim aksıyor, işinizin başına dönün” dediği kadın işçiler tarafından anlatılıyor. Daha önce de Akın isimli mühendisin kadınlar tuvaletine girerek, kadınlara hakaret ettiği yine işçiler tarafından söyleniyor. Yine aynı şekilde Bora isimli mühendisin üretimde ve yemekhanede gezerek, işçilerin daha fazla üretim yapması için sözlü taciz ve aşağılamalarda bulunduğu, fabrikaya yeni geldiği ve içeride huzur bırakmadığı, önüne gelene tutanak tuttuğu da işçiler tarafından söyleniyor.

Kadınlar tuvaletine baskın yapan şirket müdürü Mesut Rekkalı’nın yaptıkları bunlarla da sınırlı değil. Üretimde gezen Mesut Rekkalı’nın, oturarak iş yapan kadın işçilere “Sizin kuluçkanız iyiymiş” demesi, sonrasında sandalyeyi kaldırıp, “Bundan sonra size kuluçka yok, ayakta çalışacaksınız” diyerek kadın işçileri aşağılaması ve baskı yapması da kadın işçiler arasında tepkiyle karşılandı. Çoğunluğu kadın işçilerden oluşan Elsi Elektrik fabrikasında, cinsel hakaret ağırlıklı aşağılama, taciz ve baskı, şirket müdüründen mühendisine ve formenine kadar bütün yönetim kademesi tarafından işçilere uygulanıyor.

Çoğu iş bulma konusunda sıkıntı çeken, başka imkanları olmayan ve bu durumları patron tarafından istismar edilen kadın işçiler, işten çıkarılma korkusu ile olan bitene sessiz kalıyor. Diğer taraftan sesini yükseltenlere ağır hakaretler ediliyor. Birçoğu da dayanamayarak işten ayrılıyor. Üstelik fabrikada günde 14 saate varan çalışma süreleri, zorunlu mesailer ve zorunlu mesailerin normal ücretlerden sayılması da sömürünün ne denli boyutlara vardığının bir göstergesi.

Elsi fabrikasının adeta bir Nazi kampına döndüğünü söyleyen kadın işçiler, “Bir robot gibi yaşıyoruz” diyor. “Robotların bile bir onuru vardır, bize o kadar bile davranmıyorlar” diyen kadın işçiler, her gün aşağılandıklarını, yönetimden gelen sıradan bir söylemin bile hakaret ve küfür içerdiğini, neredeyse sıradanlaştığını söylüyor.

İşçilerin öfkesinin günden güne arttığı Elsi Elektrik fabrikasında işçiler, birlik olamamalarının en büyük sorun olduğunu söylüyor.

Dedikodu, ispiyon, yalakalık, birbirinin arkasından kuyu kazmak aşılsa çok şey olur” diyen kadın işçiler, birlik olmadan bu sömürü ve baskıların bitmeyeceğini söylüyor.

Kızıl Bayrak / Bursa

 

 

 

 

Pendik’te mini etek giyen kadına saldırı

 

Dinci gericilik, toplumsal yaşamın her alanında kadınlara yönelik saldırılarını sürdürüyor. İstanbul Maslak’ta Ayşegül Terzi’nin bindiği otobüste şort giydiği için tekmeli saldırıya uğramasının yankıları sürerken, bir gerici saldırı haberi daha geldi.

BirGün’den Mustafa Kömüş’ün haberine göre, Pendik’te, Pendik-Aydos hattında sefer yapan bir minibüse binen 21 yaşındaki Melisa S. isimli genç kadın, ‘Ramazan’da mini etek giydiği’ gerekçesiyle 14 Haziran günü bir şahıs tarafından saldırıya uğradı.

‘Böyle giyinmeye utanmıyor musun?’

Genç kadının annesi Zeynep S., saldırganın kızına küfür ve hakaret ettiğini ifade ederek şunları söyledi:

Saldırgan kızıma ‘O..., Ramazan’da böyle giyinmeye utanmıyor musun’ gibi şeyler söylemiş. Arabadan inerken kızıma yumruk atmış. Kızımın kafası arabanın camına çarpmış. Başka bir kız ise arabadan inmesin diye kolundan tutmuş, saldırgan da yumruklarla kafasına vurmaya devam etmiş. Daha sonra arabadan inmiş. Kızım da onunla birlikte inmiş, ama saldırgan kaçmış.”

Kafasında morluklar oluşmuş

Çevrede bulunan polislerin Melisa S.’yi telaşlı görüp yanına geldiğini aktaran Zeynep S. “Kızım olayı polislere anlatmış. Polisler, etrafta biraz arama yapmışlar, ancak saldırganı bulamamışlar. Sonrasında Kurtköy Polis Karakolu’ndan ekip arabası istemişler. Ekip arabasıyla birlikte karakola gidip, tutanak tutulmuş. Oradan polislerle birlikte hastaneye gitmişler. Biz de ablasıyla birlikte hastaneye gittik. Hastanede muayene ettiler. Kafasında birtakım morluklar, şişlikler var. Kök dişinin ucu kırılmış. Raporu aldık, akşam karakola götürdük. Karakolda olayı incelediklerini ifade ederek, Cumartesi günü ‘Tekrar konuşuruz’ dediler” diye konuştu.

Toplu taşıtlara binemiyor

Zeynep S., kızının psikolojisinin kötü olduğunun altını çizerek şöyle devam etti: “Şu anda kızımın sağlık durumu da iyi değil. Özellikle başında acısı ve ağrısı var, midesi bulanıyor. Psikolojisi bozuldu, iki gündür toplu taşıtlara bindiremiyorum. Bu iki günde nereye gittiysek taksiyle gittik. Ablasıyla benim aramda oturuyor, elimizi bırakmıyor asla.”

 

 

 

 

Kadına şiddet ve cinayetler sürüyor

 

Sermaye düzenin önünü açtığı, düzen yargısının da faillerini adeta ödüllendirdiği kadına yönelik saldırılar durmuyor.

Bilecik’te evinden uzaklaştırması bulunan Hüseyin Kartal, 8 aylık hamile eşi Melike Kaygın Kartal’ı bıçaklayarak öldürdü.

Melike Kaygın Kartal’ın merkez Ertuğrul Gazi Mahallesi’nde oturduğu evine uzaklaştırması bulunan kocası Hüseyin Kartal, eşini görmeye gitti. Daha sonra ikili arasında tartışma çıktığı öne sürülürken Hüseyin Kartal eşini, vücudunun çeşitli yerlerinden bıçaklayarak kendisini polise ihbar etti.

Ağır yaralı kadın, kaldırıldığı Bilecik Devlet Hastanesi’nde tüm müdahalelere rağmen kurtarılamazken bebeği sezaryenle alınarak yoğun bakıma alındı.

Adana’da ise Seyhan ilçesi Bey Mahallesi’nde Murat Karademir, tartıştığı eşi Aynur Karademir’e pompalı tüfekle ateş açtı. Böbreğinden vurularak ağır yaralanan genç kadın, kaldırıldığı hastanede tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak yaşamını yitirdi.

Yine Adana’nın Seyhan ilçesindeki Hürriyet Mahallesi’nde kadına yönelik saldırı yaşandı. Telefonla konuştuğu sırada eşi Şahan Şahin tarafından ayağından vurulan Gaye Şahin, Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılarak tedaviye alındı.

 
§