23 Haziran 2017
Sayı: KB 2017/24

Katar krizi AKP iktidarını sıkıştırıyor
Referandumun ardından düzen siyasetine yeni dizayn
“Adalet Yürüyüşü” üzerine…
Kıvılcımları yangına dönüştürmek elimizde!
Kıdem tazminatının gaspına karşı örgütlü mücadeleyi büyütelim!
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun ertelenmesi ve ortalığa saçılan gerçekler
MEB’den Öğretmen Strateji Belgesi’ne güzelleme
Topyekûn saldırılara karşı topyekûn direniş!
İstanbul’da kamu emekçilerinin direnişi sürüyor
CT’de enjeksiyon bölümü bedellerle çay molasını kazandı
Türk Metal’in anket oyununa işçilerden tepki
Petkim işçileri üretimi durdurdu, giriş çıkışları kapattı
Diam Vitrin işçileri süreçlerini anlattı
Sendikal bürokrasi kadın işçiyi ve kadın sorununu görmüyor
Modern Nazi Kampı: Elsi Elektrik
DGB MYK Haziran Ayı Toplantı Sonuçları
İncirlik krizi ve arka planı
Londra yangını: Kapitalizm diri diri yakıyor!
Hollanda’da koalisyon yine kurulamadı
Yargısız infazlar ülkesi Türkiye
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Türk Metal’in anket oyununa işçilerden tepki

 

Metal işkolunda yeni dönem TİS süreci devam ediyor. Metal Fırtına’dan sonra işçilerin büyük beklentileri ve basıncı ile karşı karşıya kalan Türk Metal, örgütlü olduğu fabrikalarda “taslak çalışmaları” kapsamında bir anket düzenledi.

Ankette, sözleşmenin yürürlük süresine, ücret zammına, sosyal haklara yönelik sorular var.

Metal işçisi ise bu ankete tepkili. Özellikle ücret zammının % 19 ile sınırlandırılması işçilerin dikkatini çekiyor. Benzer şekilde “Sosyal yardımlardaki zam isteğinizi belirtiniz” bölümünde “Artırılmasa da olur” şıkkı yer alıyor.

Metal işçisinin 2015 yılında günlerce üretim durdurması ve toplu halde Türk Metal’den istifa etmesinin ardından Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak, “Metal işçisinin bu eyleminden ders aldık, yeni sözleşme Bosch sözleşmesi seviyesine çekilecek” diyerek işçilerin öfkesini bastırmaya çalışmıştı. Sonraki süreçte verdiği demeçlerde de bu yalanı söylemeye devam etti.

Bu söylemlerin ardından % 19 gibi bir üst sınır çizilmesi işçilerin tepkisini çekerken, işçiler “zaten bununla oturur % 8-9’u anca alır” diyorlar.

Metal işçisinin taleplerine sınır çekmek ve hedeflerini daraltmak için hazırlanan bu ankete metal işçileri, Metal İşçileri Birliği (MİB) sayfasında tepkilerini şöyle dile getiriyor:

Renault işçisi TİS taleplerini sıralayarak direnişe hazır olduklarını şöyle ifade ediyor:

1. Önce saat ücretleri Bosch seviyesine çekilmeli.

2. Seyyanen 1200 TL net zam

3. % 20 zam

4. Kıdem bazında %20 artış.

5. Ramazan bayramı harçlığı 750 TL.

6. Kurban bayramı harçlığı 1500 TL.

7. Yıllık izin parası 600 TL.

8. Ayakkabı yardımı 400 TL.

9. Üç ayda bir 50 kilo erzak.

10. İş koşullarında ve angajmanlarda iyileştirme.

11. Yıl sonu primi eşit dağıtılsın.

Sen bizim isteklerimizin arkasında durursan bizler de senin yanındayız. Yok durmam diyorsan sen bizim arkamızda dur.

Not: Bizim yatak yorgan hazır.”

Bir başka Renault işçisi de mücadeleye hazır olduklarına vurgu yapıyor: “Çünkü siz yine bildiğinizi okuyacaksınız. Sıkın palavraları hadi bakalım ne olacak. Korkuyla sesini kestiniz milletin. Bu  %19 öngörü ile Eylül’de durdurabilecek misiniz işçiyi ? Yine kaos yine sıkıntı. Hadi bakalım. Biz hazırız. Bu sefer daha tecrübeli.”

Yine bir Renault işçisi sosyal yardımların yetersiz olmasına dikkat çekiyor: “Bayram harçlığıyla çocuklarını giydiremiyorsun. Bir kurban alamıyorsun. Yakacak yardımı, kış doğalgaz faturasına endekslenmeli. İzin parası komik, 2 yetişkin 2 çocuk 6 gün kendi otelinizde tam pansiyon fiyatı kadar olmalı.

Ücret zammının % 19 ile sınırlandırılmasına ise şöyle yanıt veriyor: “Öngörünüz sadece yüzde 19 mu? En iyi, çok büyük sendikaymışsınız, bravo. Yüzde 40, yüzde 50 konuşalım. Ne oldu Bosch sözleşmesi?”

Bir Yazaki işçisi ise bu anketin beklentileri düşürmek için olduğunu dile getirerek şunları söylüyor: “Çeşitli sorular soruyorlar. Milletin aklını karıştırmaya çalışıyorlar. Sözleşme yakın ya. Beklenti adı verdikleri anketle beklentileri düşürmeye çalışıyorlar. Yemezler."

Tofaş işçisi de % 19’dan yüksek zam isteyen arkadaşlar ne yapacaklar diye soruyor:“Bir beklenti anketi şıklar konularak sınırlandırılıyorsa ona beklenti anketi denmez. Beklentilere ayar çekme anketi denir. Yüzde 35 zam isteyen arkadaşlar hangi şıkkı işaretleyecekler yumuşak TM’yi mi?”

Eskişehir Arçelik işçisi de verdiği tepki ile TİS sürecinin nasıl işlediğine dikkat çekiyor: “Ey TM bu anketler için kendini yorma. Sen ne istersen değil MESS ne verirse onu alırsın ancak”

Başka bir Arçelik işçisi ise tepkisini şöyle ortaya koyuyor: “Türk Metal sözleşme öncesi işçinin nabzını yoklamak için işyerlerinde 8 sayfalık anket dağıtmaya başladı.

Ama görünen o ki anket bile başlı başına rezalet . Anketteki değerlere bakarsınız işçiler fazla umutlanmasın diyoruz. İstemekten aciz bir sendika nasıl da belli etmiş kendini. Yüzdelik değerlere bakar mısınız?

İşçiyi 3 yıllık sözleşme imzalayarak zaten satmışlardı . Yüzde 100 zam alsan ne yazar artık! %19 + diye sınır koymuşlar ankete.

Bu mu gerçekçi olmak!”

Kızıl Bayrak / Bursa

 

 

 

 

İşçilerin hafta tatili hakkı kaldırılıyor!

 

Sermaye devleti, işçi ve emekçilerin kölelik ve sefalet koşullarının derinleşmesi, sermaye lehine azgın sömürü koşullarının yaratılması için çalışmaya devam ediyor. İşçilerin tüm haklarına göz diken ve yasal düzenlemelerle bir bir gasp eden sermaye devleti, şimdi de hafta tatili hakkını kaldırıyor.

Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilen ve önümüzdeki günlerde uygulamaya geçecek olan “Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Kanunu” ile, 1924 yılından bu yana yürürlükte olan işçilerin haftada bir gün tatil yapmasını zorunlu kılan “Hafta Tatili Hakkında Kanun” kaldırıldı.

İşçilerin hafta tatili hakkının gasp edilmesinin gerekçesi ise, “özellikle sanayi işletmelerinin her yıl hafta tatili günlerinde çalışabilmek için belediyelerden hafta sonu çalışma ruhsatı almalarının işletme sahiplerine ek yük getirmesi” olarak açıklandı. İşyerleri açısından artık hafta sonu çalışmayı kolaylaştıran sermaye devletinin yürürlükten kaldırdığı yasa, aynı zamanda işçilerin haftada 6 günden fazla çalışmasını da yasaklıyordu.

 
§