17 Şubat 2017
Sayı: KB 2017/07

Savaşa ve yayılmacılığa karşı işçilerin birliği halkların kardeşliği
Türkiye ve İsrail arasında ‘derin muhabbet!’
Özelleştirmenin, gaspın, talanın OHAL’i; Varlık Fonu
Suruç Katliamı iddianamesi: Devlet katliamı örtmeye çalışıyor!
Bir katliamın aynasından yansıyan devlet gerçeği
“Bulunduğumuz her noktayı direniş mevzisine dönüştüreceğiz!”
Kitlesel kıyımları, yaygın direnişlerle karşılamalıyız!
Tekstil İşçileri Sempozyumu gerçekleştirildi
Sınıf cephesinde eylem ve direnişler
Petro-kimya işçilerinin mücadele tarihi-3
Devrimci sınıf hareketi!
Gençlik akademisyenlere sahip çıktı
AKP iktidarı üniversiteleri “kavgaya davet etti!”
Trump ve hegemonya savaşları
Avrupa metropollerinde mülteci dramı
Sertleşen NATO-Rusya gerilimi
Almanya’da seçimler ve Alman burjuvazisinin beklentileri
İyi ki doğdun Charles Darwin!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Bir katliamın aynasından yansıyan devlet gerçeği

 

Ankara Katliamı Davası’nın 2. duruşması 6 Şubat’ta görülmeye başlandı. Davanın bu duruşması da diğerinde olduğu gibi sermaye devletinin katliamcı güçlerin arkasında saf tuttuğunu pratik olarak gösterdi.

Mahkeme boyunca katliamda yaşamını yitirenlerin ailelerinin avukatları yargılama sürecini aydınlatacağını düşündükleri birçok talepte bulundular. Talep edilen bilgi ve belgelere bakıldığında mahkemenin henüz ilk duruşması olduğu izlenimi oluşuyor. Burada saymakla bitiremeyeceğimiz talepler, normal koşullarda karşılansa IŞİD ile ilgili kapsamlı bir yargılama süreci başlatılabilir ama görünen o ki sermaye yargısı bu konuda adım atma derdinde değil.

Katliama dair kamu görevlilerinin sözde soruşturulmasına henüz karar verildi ve dava 2-3-4 Mayıs’a ertelendi. Bu bile devletin katliamda ne derece aymazca davrandığını kanıtlıyor. Bakarsınız 3-5 yıl sonra katliamda adı geçen kimi “devlet görevlileri” bir yerlerden milletvekili adayı bile olur… Sonuçta Sivas Katliamı’nda da böyle olmadı mı?

Katliamın oluğu günden itibaren gerçekler kendini ele veriyor. Katil IŞİD militanı elini kolunu sallaya sallaya alana giriyor. Ki Türkiye sınırından geçtiğinden beri koruma altında Ankara’ya kadar geliyor. Katil, kendini eylem alanında patlattıktan sonra yaralıların kurtarılması gerekirken devletin oradaki temsilcisi olan polis şefleri ve çevik kuvvet ekipleri yaralılara gaz bombaları ile saldırmayı tercih ediyor.

“FETÖ” her derde deva

Darbe girişiminden bu yana sermaye iktidarının eline bir “FETÖ” fırsatı geçti. Ve bu yöntem, katliamın 2. duruşmasından da anlaşılacağı üzere yargılanan katil sürüsünün de kullanımına açıldı. Zira mahkemede savunma yapan Abdulmuttalip Demir kendinin olduğu söylenen kod isimleri reddederek “bu isimleri yazanların FETÖ’cü olabileceklerini” iddia etti.

Katliam ile bu devletin ve AKP’nin ilişkili olduğunu gösteren elde birçok veri bulunuyor. Davanın önemli isimlerinden biri olan Halil İbrahim Durgun’un eşi Esin Altıntuğ (Durgun) mahkemede verdiği ifadede eskiden AKP üyesi olduğunu söyledi.

Müşteki Ümit Kanlıoğlu ifadesinde “sınırdan istediği zaman birilerini geçiren, istemediğinde geçirmeyen devletin de yargılamadan muaf tutulamayacağını” söyleyerek katliam ile devlet arasındaki ilişkiye dikkat çekti. Bir diğer tanık ise şu ifadelerle katliamın ardındaki devlet gerçeğine ışık tuttu: “Ankara’yı kana bulayan çeteleri, Suruç ve Diyarbakır’dan da biliyoruz. Bu katliamı planlayanların devletle nasıl irtibatları olduğunu, TIR’larla neler taşındığını biliyoruz.”

Katil sanıklardan demagoji ile beraber devlet savunusu

Mahkemede “yargılanan” IŞİD üyesi katiller sahiplerini korumayı da ihmal etmediler. Abdulmuttalip Demir, “Burada aile avukatları ‘yalan’ söylüyor. Ayrıca burada Cumhurbaşkanı’na hakaret edildi tutanak tutulmadı” diyerek kendi sahiplerini korumayı da ihmal etmedi. Bir diğer IŞİD’li katil Yakup Karaoğlu ise “Nasıl ki her kürt PKK’lı değilse, her solcu DHKP-C’li değilse, her İslam hassasiyeti olan da IŞİD’ci değildir” söylemleri ile demagojiye başvurdu.

Dava ile ilgili birçok ayrıntıya yer verilebilir ki basında çelişki ve iktidarın sorumluluğuna dair birçok ayrıntı bulunuyor. Burada asıl olarak birkaç temel noktaya dikkat çekmek gerekiyor. Öncelikle bugüne kadar devlet erkânından herhangi bir yetkilinin ifadesine başvurulmaması önemlidir. İkinci nokta ise devlet yıllardır Ortadoğu’daki –sadece IŞİD değil- birçok dinci-gerici katil sürüsüne dolaylı ya da doğrudan desteğini sunmuştur. Emperyalizmin SSCB’ye karşı bir silah olarak kullandığı “yeşil kuşak” projesinin yavruları olan bu dinci gerici örgütler bugün Ortadoğu coğrafyasını kana bulamak, halkları katletmek için bir maşa olarak kullanılıyor. Kapitalist-emperyalist merkezlerin ve yerli işbirlikçilerinin denetimlerinden çıktığı durumda ise sözde onlara karşı “mücadele” edilerek görüntü kurtarılmaya çalışılıyor.

Tüm bu olgular göstermektedir ki, Ankara Katliamı’nın sorumlusu sermaye iktidarının ta kendisidir.

Eğer zulme uğramışsanız yas tutmaya vaktiniz yoktur”

Belki yazıyı 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşkun’un sözleri ile bitirmek gerçeklere ışık tutması açısından yerinde olacaktır:

Eğer zulme uğramışsanız yas tutmaya vaktiniz yoktur. Biz 16 aydır mücadele ediyoruz. Biz bu tarihi davayı yazanlarız. Tanıklıklarımızı dile getiriyoruz. Bu çok önemli. Biz her ay bu alanda olacağız. Buraya anıt yapılana kadar da mücadeleye devam edeceğiz. 15 Temmuz’dan sonra ilk olarak bizim buradaki sembol anıtımıza saldırıldı. Bundan sonra buraya barış anıtı yapılmak zorunda.”

 

 

 

 

Gözaltı terörünün ardı arkası kesilmiyor

 

Baskınlar ve gözaltılar 9 Şubat’tan beri özel olarak tırmandırılırken, polis tarafından yapılan açıklamaya göre, 14 Şubat’ta 37 kentte 834 kişi gözaltına alındı.

15 Şubat günü sabah saatlerinde de Hatay, İstanbul, Adana, Mardin’de baskın ve gözaltı terörü devam etti. Hafta başından bu yana 80’den fazla kişinin gözaltına alındığı Adana’da devam eden baskınlarda en az 10 kişi daha gözaltına alındı. Baskınların ardından onlarca kişinin gözaltında tutulmaya devam ettiği İstanbul’da ise HDP İstanbul İl Basın Sorumlusu Süleyman Başer GBT dayatması ile durdurularak gözaltına alındı. Hatay’ın Samandağ ilçesinde Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi’ne (SYKP) yönelik baskınlar yapıldı. Eş Genel Başkan Tülay Hatimoğulları’nın ve Parti Meclis üyesi Sevgi Kurtdere’nin evleri basılırken Kurtdere’nin gözaltına alındığı Hatimoğulları’nın ise evinde bulunmadığı için gözaltına alınamadığı bildirildi. Van’ın Çaldıran Belediyesi’nde belediye Eşbaşkanı Faruk Demir sabah saatlerinde düzenlenen baskınla gözaltına alındı. Baskının gerekçesi belirtilmezken, evde aramalar yapan polis daha sonra da belediye binasındaki kimi evraklara el koydu.

Mardin’in Dargeçit ilçesinde 14 Şubat akşamı zırhlı aracın geçtiği sırada meydana gelen patlamanın ardından da baskınlar devreye sokuldu. Sabah saatlerinde Saray Mahallesi’nde yapılan polis baskınlarında 4 kişi gözaltına alındı.




Polis aracı 7 yaşındaki Berfin’i katletti

 

Sermaye devletinin “terör” demagojisiyle sunduğu, Kürt halkına dönük kirli savaşı devam ederken 9 Şubat’ta Mardin’de 7 yaşındaki Berfin Dilek katledildi. Mardin’in Dargeçit ilçesinde Bahçebaşı Mahallesi’ndeki Emniyet Müdürlüğü yakınlarında manevra yaptığı öne sürülen zırhlı polis aracı, Sakarya İlkokulu’nda 1. sınıf öğrencisi Berfin Dilek’e çarptı. Öğle saatlerinde okuldan evine dönmekte olan Berfin Dilek, zırhlı aracın altında kalarak yaşamını yitirdi.

 
§