7 Ekim 2016
Sayı: KB 2016/37

Emperyalist savaşın “aktif tetikçiliği”ne hazırlanıyorlar
Etkin tetikçilikte durmak yok, yola devam!
Muhalif basın neden hedefte?
Basına “terör” baskısı
15 Temmuz sonrası hapishanelerde yaşananlar
Silivri Hapishanesi’nde OHAL keyfiyeti
1. yılında Ankara Katliamı ve katil devlet gerçeği
Yeni Türkiye’nin “yeni kapısı”
Greif işçilerine bildiri dağıtımı
55. Vicdan ve Adalet Nöbeti
Kapitalizmin özel bir aşaması olarak emperyalizm - V. İ. Lenin
TKİP Programı'ndan... Emperyalizm ve dünya devrimi süreci
Enternasyonal mücadelenin maddi temeli güçleniyor
Komünistler yurtdışında merkezi geceye hazırlanıyor
ABD: Rusya ile Suriye’de ateşkesi askıya aldık
Emperyalistler arasında Halep çatışmaları ve yansıması
Dev-Genç 47 yaşında!
DGB: Ne kadar saldırırsanız saldırın boşuna!
Bahçelievler Katliamı
Çocuklarımız değil, istismar güvencede!
1917 Ekim Devrimi göstermiştir ki işçiler ülke yönetebilir!
İlk köle isyanı ve Spartaküs
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Emperyalistler arasında Halep çatışmaları ve yansıması

 

Suriye toprakları üzerinde süren savaşın nasıl bir yön alacağını ve savaş alanının hangi ülkeleri içerisine alarak süreceğini öngörebilmek daha da karmaşıklaşıyor. Daha düne kadar Suriye’de süren hakimiyet savaşının gölgesinde sahte uzlaşma ve “çözüm” umutları pompalayanların ilişkileri alabora oldu. Halep’e hakim olma savaşı, emperyalist kamplar arasında yaratılan sahte uzlaşma umutlarını yerle bir etti. Bastırarak ertelemeye çalıştıkları çelişki ve çatışmalarının boyutunu olanca çıplaklığıyla açığa çıkardı. Rusya-Suriye güçlerinin Halep’i rehin tutan NATO müttefiki dinci katiller sürüsüne karşı başlattığı savaş, ABD-AB emperyalistlerinin şiddetli tepkisinin hedefi oldu.

ABD “yanlışlıkla” Suriye birliklerini vurarak, ortak bir çözüme doğru evrileceği varsayılan “ateşkes” umutlarının küllerini havaya savurdu. Emperyalist savaşların yol açtığı yıkımın gerçek sorumlularını gizleme görevini üstlenen BM, ABD ve NATO’nun propaganda makinası işlevini üstlendi. Halep halkının çaresizliği, mağduriyeti, çocuk ölümleri, çekilen erzak kıtlığı üzerinden yakılan ağıtlarla ABD önderliğindeki işgalcilerin ve dinci katiller sürüsünün suçları görmezden gelinerek, Rusya-Esad ikilisinin ateşkes anlaşmasını bozduğu propaganda edildi. İlan edilen geçici ateşkesi, Suriye ordusunu havadan vurarak bozan gücün ABD olduğu gerçeğinin üzeri kapatılmaya çalışıldı. Halep’te, dinci çeteleri eğitmekle görevli yaklaşık 200 Batılı askeri uzmanın mahsur kaldığı iddiaları görmezden gelindi. Askeri uzmanların orada ne için bulunduklarına dair bir açıklama yapılmadı.

İpler kopuyor

Rusya’nın, Suriye’de süren emperyalist rekabet savaşında güç dengesini ABD-AB emperyalist blokunun aleyhine bozması, Suriye devlet güçlerinin İslamcı katiller sürüsünden topraklar kazanmaya başlaması NATO güçlerini çok daha çılgın taktikler geliştirmeye itti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Halep’teki harekat nedeniyle “Rusya ile müzakereleri askıya almanın eşiğinde olduğumuzu düşünüyorum” açıklamasını yaparken, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby ise, “Rusya’yla ateşkes anlaşmasının sürdürülmesi için kurulan ikili kanallardaki katılımını askıya aldıklarını” açıkladı. Kirby, Suriye’de Rusya ile işbirliğinin sona ermesi durumunda neler olacağına dair açıklaması ile Rusya’yı tehdit etti: “Aşırılar ve aşırı gruplar oradaki boşluğu doldurmaya devam edecekler. Bu da şüphesiz Rusya’nın çıkarlarını, hatta belki Rus kentlerini hedef alan saldırıları da içerecektir. Rusya, askerlerini evlerine ceset torbaları içinde yollamaya devam edecektir.”

John Kirby’nin tehdit ve şantajının üzerinden 24 saat geçmeden Rusya’nın Şam Büyükelçiliği ABD ve müttefik güçlerinin etki alanından ateşlenen füzeyle vuruldu. Rusya ABD’yi “terörü Rusya’nın içerisine taşımayı planlamakla” suçladı. Saldırı ve tehditlere karşı ABD’yi uyaran Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, bu durumun sadece Suriye’de değil tüm bölgede “korkunç tektonik kaymalara” neden olabileceğini söyledi.

Şam elçiliğinin vurulmasının yanı sıra, Rusya ile ABD arasında 2000 yılında yapılan ve 2010 yılında yürürlüğe giren 34 ton dolayındaki zenginleştirilmiş plütonyumun reaktörlerde yakılarak yok edilmesi anlaşmasının yırtılarak çöpe atılması, ABD ve NATO güçlerinin savaş tehditlerinin yıkıcı boyutlarını gösteriyor.

ABD emperyalizminin savaşı yaymak için girdiği karanlık yolun nasıl bir seyir izleyeceğini tam olarak bilmesek de, son günlerde ortaya çıkan veriler üzerinden, emperyalist kamplar arasındaki savaşın kızgınlaşacağını tahmin etmek için kahin olmak gerekmiyor.

Aç tavuğun rüyası

Türk sermaye devleti Suriye’nin paylaşılması savaşına aktif olarak katılarak, Kürt halkının kazanımlarını ezmek ve ABD’nin kara gücü olarak Halep’e girmek için yanıp tutuşuyor. Halep’ten Musul’a uzanmayı hayal eden Osmanlı taslağı meclisin başkanı İsmail Kahraman, “Meriç Irmağı ile Ağrı Dağı arasında sıkışmış olan sınırlarını genişletme” hayalleri kuruyor. 1. Emperyalist Paylaşım Savaşı’nda Alman emperyalizminin kanatları altında Kafkaslar rüyasını görenlerin torunları, şimdi de ABD emperyalizminin kara gücü olarak bu hayallerin peşinde at koşturuyorlar. ABD emperyalizmi uşaklarının emperyalist hayallerini okşayıp kışkırtarak savaş alanlarını doğuya doğru genişletmeyi, rakiplerine karşı üstünlüğünü sürdürmeyi amaçlıyor.

Bunalımlar, savaşlar ve devrimler diyalektiği

Kapitalist toplumun tarihsel deneyimleri, emperyalist savaşları koşullayan temel faktörün kapitalist sistemin ekonomik bunalımları olduğunu yeterince kanıtlıyor. Yaygınlaşma evrimi gösteren güncel emperyalist paylaşım savaşlarının da temelinde kapitalist sistemin içerisine girdiği büyük ekonomik bunalımlar vardır. Bir başka tarihsel olgu da bunalımların yalnızca savaşların değil, aynı zamanda devrimlerin de habercileri olduğunu söylüyor. Emperyalist savaşlara da ancak devrimci atılımlar ve zaferlerle son verilebilmiştir.

 

 

 

 

Rusya, Mısır’da tatbikata katılacak

 

Ortadoğu’da savaşlar sürerken ABD, Rusya ve AB ülkeleri çeşitli ülkelerde üsler kuruyor, silahlı grupları destekliyor ve emperyalist hegemonya mücadelesinde yer alarak adımlar atıyor.

Son olarak da Rusya’nın, Mısır ile birlikte askeri bir tatbikat yapacağı açıklandı. Rusya paraşütçü birlikleri, Mısır askerleri ile birlikte, “çöldeki yasa dışı silahlı grupları yok etme” tatbikatına katılacak.

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Tarihte ilk kez, bir Rus paraşütçü birliği uluslararası tatbikata katılmak için kendi ekipmanlarıyla Afrika’ya gidiyor” denildi.


 


Hesekê’de düğüne saldırı

 

Suriye’deki kirli savaşı kızıştıran emperyalistler ve işbirlikçi devletlerin güdümündeki dinci-gerici çeteler Rojava’da Kürt halkına saldırmaya devam ediyor.

3 Ekim günü akşam saatlerinde Hesekê ve Sifeya köy yolu üzerinde bulunan El-Senbil düğün salonuna yönelik intihar saldırısı düzenlendi.

Ölü sayısı artabilir

Hasekê Belediye Başkanı Muhammed Zaalan Ali tarafından yapılan açıklamada, en az 22 kişinin hayatını kaybettiği, 33 kişinin ise yaralandığı duyuruldu. Yaralılar arasında durumu ağır olanlar bulunduğu belirtilirken, ölü sayısının artabileceğini söyleyen hastane yetkilileri kan ihtiyacı olduğunu belirtti.

 
§