3 Haziran 2016
Sayı: KB 2016/21

Gerici-boğucu kuşatmayı devrimci sınıf hareketiyle parçalayacağız!
ABD-Türkiye “gerilimi” ve Rojava
Yolsuzluk ve rüşvet: Kapitalist bataklığın “nimetleri”
Haziran Direnişi 3. yıldönümünde selamlandı
Dinsel gericiliğin ve şovenizmin panzehiri sınıf mücadelesidir!
"KESK’in" güvenlik…
“Taleplerimiz karşılanana kadar mücadeleye devam edeceğiz!”
İş mahkemeleri kanun tasarısı: Yargının piyasalaştırılması
Çukurova; işçilere sömürü, patronlara bereket!
AVON’da direniş sürüyor
15-16 Haziran büyük işçi direnişine dair - 1
Geleceğiz ve değişecek dünya!
Üniversitelerde artan faşist saldırılar üzerine
Ölüm getiren yol; “Bilim”
Metal işçisi kadınlar ve işçi eşleri direnişin kararlılığı ve enerjisiydi!
Hatice Yürekli Yoldaş’a...
Göçmen katliamı kitlesel boyutlar kazanıyor
Fransa’da grev büyüyor
İstanbul’da her yer rezidans ve AVM
Çorum’dan günümüze katleden devlettir, hesabını soracağız!
Ahmed Arif, Orhan Kemal, Nazım Hikmet…
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

AVON’da direniş sürüyor

 

Sendikalı oldukları için işten atılan ve direnişe geçen AVON işçilerinin direnişi sürüyor.

AVON işçileri direnişin 5. günü olan 27 Mayıs’ta yağmura ve soğuğa karşı sabah bir araya gelerek direniş alanında yerlerini aldı. İşten atılan işçilerin bir kısmı AVON Genel Müdürlüğü önünde gerçekleştirilecek eyleme geçti. Gün içerisinde AVON deposu önündeki direniş çadırına birçok ziyaret gerçekleştirildi. Direnişçi işçiler her gün olduğu gibi fabrika vardiya değişimlerinde çıkan işçilere mücadele çağrısı yaptı.

Geçtiğimiz sene Metal Fırtınası döneminde işten atılan Arçelik LG direnişçi işçileri AVON işçilerini ziyaret etti. Arçelik LG direnişçilerinden sonra Birleşik Metal-İş üyesi işçiler de vardiya çıkışlarında desteğe geldi.

Direnişin sesi genel müdürlükte!

AVON işçileri direnişin sesini AVON Genel Müdürlüğü önüne taşıdılar. DGD-SEN ile birlikte AVON direnişçilerinden Eylem Görgü’nün katıldığı eyleme Belediye-İş üyesi direnişçi Avcılar Belediyesi İşçileri, İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları (İEKK), kadın örgütleri, ilerici, devrimci kurumlar da destek oldular.

Kısa bir yürüyüşün ardından genel müdürlük önünde AVON direnişçisi Eylem Görgü basın açıklamasını okudu. Açıklamada AVON’un “kadınları güçlendirme” modelini sahiplendiği yönünde yaptığı reklamlar ve buna karşılık kadın işçilerin karşı karşıya kaldığı kötü ve sağlıksız çalışma koşulları, baskı ve mobbing uygulamaları teşhir edildi. İşten atılma süreci ile ilgili bilgi verildi. Basın açıklamasının ardından oturma eylemi gerçekleştirildi. Oturma eylemi sırasında desteğe gelenlere de söz verildi.

28 Mayıs günü İEKK ve İşçilerin Birliği Derneği (İBD), direnişlerinin 6. gününde olan Avon işçilerine ziyarette bulundu.

DGD-SEN Örgütlenme Sorumlusu Emel Karadeniz, İEKK ve İBD’yi selamlayan bir konuşma gerçekleştirdi. Ardından İEKK ve İBD adına yapılan konuşmada; kadın işçilerin fabrikalarda yaşadıkları çifte sömürüye, baskıya, mobbinge, tacize değinilerek ortak sorunlara karşı ortak mücadele çağrısında bulunuldu. Konuşmalardan sonra halaylar çekilerek içerideki işçilere örgütlenme çağrısında bulunuldu.

Direniş kapı önünde sürerken içerideki işçilere de örgütlenme çağrısına devam ediliyor. 30 Mayıs günü işten atılan Alişan Lojistik işçileri, Darıca Kültür Derneği’nden gençler ve İEKK direniş çadırını ziyaret etti.

31 Mayıs günü İzmit’ten atılan işçilerin bir kısmı da direniş alanına geldi.

AVON direnişçisi işçiler, 3. yılında Haziran Direnişini selamlamayı unutmadılar. “Gezi’ye selam olsun/ AVON İşçileri” şiarlı döviz hazırlayarak direniş alanından Haziran Direnişi’ni selamladılar.

Gün içerisinde, çay ve yemek saatlerinde, taleplerin içerideki işçilere duyurmak için konuşmaların yapılmasının yanı sıra, saat 17.00’de idari kadro ve bazı bölümden işçilerin çıkışında sendikalı olmaya çağıran konuşmalar yapıldı. Bir önceki gün gibi AVON yönetimi birçok bölümü saat 20.00’ye kadar mesaiye bıraktı. Direnişçiler, işçi arkadaşları mesaiden çıkana kadar direniş alanında bulunmayı sürdürerek işçilere seslendiler.

Gün boyu direnişe destek ziyaretleri de devam etti. İEKK direnişe gün boyu destek verdi. Devrimci Demokratik Sendikal Birlik (DDSB) ve İlerici Kadınlar Derneği’nden de direnişle dayanışmak için ziyarete gelindi. Sanayideki çeşitli sektörlerden işçiler direniş bölgesinden servisle geçerken alkışlarla destek verdi.

1 Haziran günü öğle saatlerinde TÜMTİS Gebze Şube Başkanı ve Sosyalist Kadın Meclisleri dayanışmaya gelerek direnişi selamladı. Vardiya değişimi sırasında servis giriş ve çıkışlarında ajitasyon konuşmaları ve sloganlarla işçiler sendikaya üye olmaya çağrıldı.

AVON işçileri, direnişin uluslararası bir kampanyayla dünyaya duyurulması için Twitter üzerinden kampanya başlattı. Twitter’dan #beautyforapurpose etiketi ile başlatılan kampanyaya destek bekleniyor.

 

 

 

 


Yaşasın sınıf dayanışması

 

Sevgili sınıf kardeşlerimiz!

Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba! Yoğun bir süreçten geçiyoruz ve bu yoğunluk ile sınıf mücadelesine daha sıkı kenetlenmemiz gerektiğini tekrar vurguluyorum. Biz İlbeyli Beyteks işçileri olarak fabrika önünde yaptığımız eylemler zamanında da süreç hareketliydi. Milletvekilleri seçimi önümüzde vardı ve birçok aday ziyarette bulundu. Fabrika açılacak diye bizi inandırmaya çalıştılar ama bizler haklı davamızdan geri adım atmadık. Fabrika önünde basın açıklamaları yaptık ve saatlerce oturma eylemi gerçekleştirdik. 1 Mayıs günü 1 Mayıs alanında taleplerimizi haykırdık ve Soma Katliamı’nın yıldönümünde fabrika önünde olduk. İlbeyli patronunu teşhir eden bildiriler dağıttık.

Ve bu süreci de atlattıktan sonra mahkememizin açılması sürecine geçtik. Açtığımız davalar sonuçlanmaya başladı. Mahkemeler ilk guruptaki işçi arkadaşlarımızın kazanımı ile sonuçlandı. Diğer dava sonuçlarının da olumlu olmasını bekliyoruz. Ve bu tüm süre boyunca bize destek sunan ve her eylemimizde yanımızda olan, avukat desteği sağlayan DEV TEKSTİL Çukurova Temsilciliği'ne ve bizleri ziyaret eden sendika genel başkanına ayrıca teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Bütün tekstil işçilerini DEV TEKSTİL’e üye olmaya davet ediyoruz. Sendikalı olarak gücünüze güç katın. Sendikalı olun sömürüye son verin. Sendikalı olun patron baskısından kurtulun. Sendikalı olun Türkiye işçi sınıfına örnek olun.

Biz DEV TEKSTİL üyesi İlbeyli Beyteks işçileri olarak sendikalı olduk ve açtığımız davamızı kazandık. Ve bu kazanımın sonuçları başta İlbeyli Beyteks işçilerine ve Türkiye işçi sınıfına örnek teşkil etmesini umuyoruz. Sendika ile tanışmasaydık şu anda ne dava açılırdı, ne de bir kazanım elde ederdik. Patrondan kırıntı beklerdik. Siz tekstil işçileri; sınıfınızın sendikası olan DEV TEKSTİL Sendikası'na geç olmadan üye olun.

Yaşasın sınıf dayanışması

Yaşasın sendikamız DEV TEKSTİL

DEV TEKSTİL üyesi eski İlbeyli Beyteks işçileri

 

 

 

 

Altherm Klima’da işçiler üretimi durdurdu!

 

Tuzla Organize Sanayii Bölgesi’nde bulunan Altherm Klima işçileri, maaşlarının aylardır yatmaması nedeniyle üretimi durdurdu.

Ocak ayından bu yana maaşlarını düzenli alamayan işçiler geçtiğimiz günlerde yine üretimi durdurmuş, ertesi gün hesaplarına bir miktar para yatınca bir kısmı iş başı yapmıştı. Ancak patronun işçileri oyalama çabaları boşa düştü ve o günden bu yana halen ücretlerini alamayan işçiler 31 Mayıs’ta üretimi durdurdular.

Kızıl Bayrak’a konuşan işçiler, fabrika ön girişinde toplanarak alacakları ödenmeden işbaşı yapmamakta kararlı olduklarını söylediler.

Üretimin durdurulmasının ardından üretim müdürü işçilerle bir görüşme yaptı. Görüşmede ücret sorununu en kısa zamanda halledeceklerini öne sürerek işçilerden üretime devam etmelerini istedi.

Ancak işçiler alacakları en kısa sürede yatmazsa üretime başlamayacaklarını ve farklı eylem biçimlerine başlayacaklarını ifade ettiler.

İşçiler ertesi gün de (1 Haziran) fabrika içinde bekleyişlerini sloganlarla sürdürdüler.

 
§