3 Haziran 2016
Sayı: KB 2016/21

Gerici-boğucu kuşatmayı devrimci sınıf hareketiyle parçalayacağız!
ABD-Türkiye “gerilimi” ve Rojava
Yolsuzluk ve rüşvet: Kapitalist bataklığın “nimetleri”
Haziran Direnişi 3. yıldönümünde selamlandı
Dinsel gericiliğin ve şovenizmin panzehiri sınıf mücadelesidir!
"KESK’in" güvenlik…
“Taleplerimiz karşılanana kadar mücadeleye devam edeceğiz!”
İş mahkemeleri kanun tasarısı: Yargının piyasalaştırılması
Çukurova; işçilere sömürü, patronlara bereket!
AVON’da direniş sürüyor
15-16 Haziran büyük işçi direnişine dair - 1
Geleceğiz ve değişecek dünya!
Üniversitelerde artan faşist saldırılar üzerine
Ölüm getiren yol; “Bilim”
Metal işçisi kadınlar ve işçi eşleri direnişin kararlılığı ve enerjisiydi!
Hatice Yürekli Yoldaş’a...
Göçmen katliamı kitlesel boyutlar kazanıyor
Fransa’da grev büyüyor
İstanbul’da her yer rezidans ve AVM
Çorum’dan günümüze katleden devlettir, hesabını soracağız!
Ahmed Arif, Orhan Kemal, Nazım Hikmet…
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Haziran Direnişi 3. yıldönümünde selamlandı

 

Haziran Direnişi 3. yıldönümünde, İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin ve Adana’da yapılan eylem ve etkinliklerle selamlandı.

İstanbul

29 Mayıs günü Abbasağa Parkı’nda yapılan etkinliğin gündüz programında forum yapıldı. Forumda, duygu ve düşünceler paylaşılırken Haziran Direnişi’nde katledilenlerin aileleri sahneye çıkarak kitleyi selamladı. Aynı zamanda Taksim Dayanışması ve Barış İçin Akademisyenler adına konuşmalar yapıldı.

19.00’da başlayan akşam programında; Ortadoğu’da, Kürdistan’da estirilen kirli savaş, Suruç, Ankara katliamları, Haziran Direnişi’ndeki katliamlar, baskı, yasak ve gericilik teşhir edilerek sahne Heybe Şiir Topluluğu’na bırakıldı. Sonrasında müzik ve halaylarla etkinlik devam ederken, sırayla Pınar Aydınlar, Grup Emeğe Ezgi, Ferhat Tunç ve Şenol Akdağ sahne aldı.

Türk sermaye devletinin “Gezi” korkusu ve acizliği 31 Mayıs günü tekrar gözler önüne serildi. Gezi Parkı’nda yapılacak eylem öncesinde, gece geç saatlerde “yasak” hazırlıklarına başlanarak polis bariyerleri Taksim’e getirildi. Gün içerisinde ise Gezi Parkı tamamen kapatılırken Osmanbey’den Şişhane’ye kadar belli noktalara çevik kuvvet ve TOMA’lar konuşlandırıldı.

Saat 19.00’da Mimarlar Odası önünde ve İstiklal Caddesi üzerinde toplanılarak meydana doğru yüründü. Zambak Sokak köşesinde yürüyüş polis barikatıyla kesilirken burada Haziran Direnişi’nde katledilenler için saygı duruşu yapıldı. Sonrasında konuşan Mücella Yapıcı, polis barikatını ve yasakları teşhir ederek Gezi Parkı’na girene kadar basın açıklaması yapmayacaklarını söyledi. Taksim Dayanışması’nın 27 Mayıs’taki açıklamasını okuduktan sonra ise Taksim Dayanışması eylemin sonlandırıldığını duyurarak dağılma çağrısı yaptı.

Kitle dağılmayarak Galatasaray Lisesi yönüne doğru yürüyüşe devam ederken polis tacizleri ve “saldırı” tehditleri devam etti. Bir süre sonra saldırıya geçen polisin cop ve tekmelerle saldırısına kitle de yumruk ve tekmelerle karşılık verdi. Polis basın emekçilerini de hedef aldı. Polisin tamamen dağıtamadığı kitle, önce Galatasaray Lisesi’ne ardından da Tarlabaşı Bulvarı’na kadar sürüldü. Plastik mermiyle polis saldırısı devam ederken kitle Tarlabaşı Bulvarı’na geldikten sonra dağılarak eylemi sonlandırdı.

Ankara

31 Mayıs günü ADAD, Alınteri, Aka-Der, DHF, Devrimci Parti, ESP, Halkevleri, HDP, SODAP, Kaldıraç ve Partizan’ın çağrısıyla Yüksel Caddesi’nde toplanıldı. “Gezi Üç Yaşında, Mücadele Sürüyor / Ethem’in ailesi ve yoldaşları” pankartının açıldığı eylemde, coşkulu sloganlarla Sakarya Caddesi’ne yürünerek burada basın açıklaması yapıldı.

Ethem’in ailesi ve yoldaşları adına yapılan açıklamada Gezi Parkı’nın talana açılmasıyla başlayan direnişin, sağlam örgütsel karakter kazanamadığı için süreklileşemediğine dikkat çekildi. İşçi sınıfının direnişlerinden Kürt halkının Botan'daki direnişine değinilerek “Bizde bu güç var ve bu sokaklar yine Ethemler’in cesareti, tutkusu ve aydınlık yürekleriyle ışıyacak” ifadeleriyle açıklama sonlandırıldı. Açıklama okunduğu sırada provokasyon girişiminde bulunan bir faşist alandan uzaklaştırıldı.

Basın açıklamasının ardından HDP Dersim Milletvekili Alican Ünlü söz alarak zulme karşı direniş vurgusu yaptı. Birçok ilerici, devrimci kurumun ve demokratik kitle örgütlerinin yer aldığı eylemin ardından Kuğulu Park’a geçilerek burada forum ve sinevizyon gösterimi yapıldı. Halaylarla etkinlik sonlandırıldı.

Polisin katlettiği Ethem Sarısülük için 1 Haziran günü vurulduğu yerde anma yapıldı. Ethem’in vurulduğu 17.37’de saygı duruşuyla başlayan eylemde, Ethem’in annesi söz alarak orada bulunan herkesin birer Ethem olduğunu söyledi. Ethem’in ve Gezi şehitlerinin katledilmesinin üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen unutulmadıklarını söyledi.

Sonrasında ortak basın metni okundu. Ardından Ethem’in avukatı Kazım Bayraktar söz alırken, hukukun adaletin olmadığını vurgulayarak, yargının Ethem’in katledilmesi davasında aldığı tutumu teşhir etti.

İzmir

İzmir Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri tarafından 31 Mayıs günü, Gündoğdu Meydanı’nda yapılan eylemde direniş selamlandı ve direniş sürecinde katledilenler anıldı. Eylemde “Eşitlik, adalet, özgürlük için daha fazla Gezi, daha fazla direniş!” ve “Mücadele gücümüzü emeğimizden, direnme gücümüzü torunlarımızdan alıyoruz!” pankartları açıldı.

Saygı duruşu ile başlayan eylemde ortak metni TMMOB İK Temsilcisi Melih Yalçın okuyarak “eşitlik, adalet ve özgürlük için daha fazla Gezi’nin ve direnişin olması gerektiğini” söyledi. Haziran Direnişi’nin başlama nedenini ve sürecini anlatan Yalçın, gün içerisinde Mimarlar Odası’na yapılan baskına da değinerek saldırıyı protesto etti. Nurhak’ta şehit düşen devrimcileri de anan Yalçın, AKP iktidarının devrimci geleneği yok edemediğini belirtti. Denize karanfillerin atılmasının ardından eylem sona erdi.

Mersin

Eylem için 1 Haziran günü, Forum havuz başında toplanıldıktan sonra Barış Parkı’na yapılmak istenen yürüyüş polis barikatıyla engellendi. Polisle yapılan görüşmelerden bir sonuç çıkmazken, Forum AVM’nin başka bir noktasında bulunan Sanatçılar Parkı’na doğru yürüyüşe geçildi.

Forum AVM’nin altından geçilerek Sanatçılar Parkı’na gelindikten sonra burada basın açıklaması yapıldı. Açıklamada çetelere, katillere barikat kurmayanların Haziran Direnişi’ni ve bu süreçte katledilenleri anmak isteyenlere barikat kurması teşhir edildi.

Adana

Atatürk Parkı’nda saat 18.00’de başlayan, BDSP, TÖP-G, EMEP, SYKP, Kaldıraç, Halkevleri ve Partizan’ın katıldığı eylemde TMMOB İKK pankartı ve “Eşitlik, adalet ve özgürlük için daha fazla Gezi daha fazla direniş! / Adana Emek ve Demokrasi Güçleri” yazılı ozalit açıldı. Saygı duruşunun ardından basın metnini Adana Eğitim Sen Başkanı Ahmet Karagöz okudu.

Haziran Direnişi’ndeki devlet terörünün bugün de devam ettiğinin vurgulandığı, katillerin yargı eliyle korunduğu belirtilen açıklamada Mimarlar Odası’na yapılan saldırı da kınandı. Açıklama “Yılgınlık yok mücadeleye devam!” sözleriyle noktalandı.

 
§