27 Mayıs 2016
Sayı: KB 2016/20

Kölelik saldırılarına karşı işçi-emekçi barikatı
AKP şefinden emperyalistlere yeni çağrı
Muhalif basın yok edilmek-susturulmak isteniyor
Yeni bir Maraş planlaması
Yeni hükümet saldırı programını sürdürecek
“Birliğimizi sağlarsak, ne istersek alırız!”
AVON’da direniş başladı: #1AmaçİçinGüzellik
“İnsanca yaşamak, insanca çalışma koşulları istiyorum”
Madenci direnişi güncesi
Madenlerden yükselen mücadele ateşini büyütelim!
TKİP V. Kongresi sunumlarından - Sendikal bürokrasi ve bağımsız sınıf sendikası
Filistin halkını “Zafere kadar devrim” programı ve intifada özgürleştirir
Brezilya’da “Amerikancı sivil darbe”
Kapitalizm insanlığa ait hiçbir soruna çözüm bulamaz
Ahlaki çürümenin panzehiri devrim ve sosyalizm mücadelesidir!
“Aile bütünlüğü” adı altında kadına ve çocuğa dayatılan sefalet!
Sizi çok iyi tanıyoruz!
Moda ile tutsak edilen kadınlar
Nurhak şehitlerinin devrettiği kızıl bayrak onurla dalgalanıyor!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

“İnsanca yaşamak, insanca çalışma koşulları istiyorum”

 

Gebze OSB Tembelova yerleşkesinde bulunan AVON Kozmetik deposunda 10 yıl çalışan, sendikalaştığı için işten atılan ve direnişe geçen Eylem Görgü ile örgütlenme ve direniş süreci üzerine konuştuk.

- Fabrikadaki mücadele sürecini anlatabilir misiniz?

- Mücadele süreci aslında bizim çalıştığımız taşeron şirketin el değiştirmesi ile başladı. Bizim çalıştığımız taşeron sürekli isim değiştiriyordu. Bu sefer tamamen değiştirildi. Yeni gelen şirketle birlikte yeni sözleşmeler hazırlandı. Yeni sözleşmede geçen maddeler bize uymadığından kabul etmeyeceğimizi söyledik. Sonra avukatlara danıştık ne yapabiliriz diye. 10 yıl bir yerde çalışıyorsun hiçbir hakkın yok. Bu artık böyle sürmesin, mal gibi oradan alınıp oraya satılıyoruz.

Umut-Sen’e başvurdum, buradaki avukatlarla da konuştum, sonra DGD-Sen’e üye oldum ben. Aralık’ın son haftası üye olduktan sonra içeride DGD-Sen’e üyeliklere başladım. Sendikaya üye yapma çalışmalarım 19 Mayıs’a kadar devam ediyordu benim. 19 Mayıs günü işten atıldım. İşten neden çıkartıldığımı bilmiyorum.

Ben 10 yıldır bu firmaya hizmet veriyorum. Ama 10 yıldır bu firmaya hizmet vermeme rağmen bu kapıdan içeriye alınmadım. İşten atılan diğer 6 kadın arkadaş İzmit’te yaşıyorlar. Onlara “İzmit servisini kaldıracağız, ondan sizleri işten çıkartıyoruz” şeklinde açıklamışlar.

- İşten atılma gerekçesi olarak ne gösterdiler?

- Bilmiyorum. Hiçbir açıklama yok. İçeriye alınmıyorum. Başka firma altında bana çıkış belgem verilmeye çalışıldı. Bunu da ben kabul etmedim. Bugün itibari ile AVON kapısında direnişe başladık.

- AVON’daki çalışma koşullarından bahsedebilir misiniz?

- Çalışma koşulları ağır. Benim gibi 10 yıldır çalışan işçiler de asgari ücrete çalışıyorlar. Koşullarda hiçbir iyileştirme yok. İşçi arkadaşlarda bel fıtığı, boyun fıtığı artı bileklerde kireçlenme, boyunlarda, bellerde düzleşme var. Ama iyileştirme denen hiçbir şey yok.

Bonus ücreti denen bir ücret veriliyordu. Asgari ücrete zam geldikten sonra kesildi. Neymiş, biz çok alıyormuşuz zaten. Ne gerek işçiye!

- Siz ödüllü bir işçisiniz…

- Evet, işe sürekliliğim ve işe verdiğim destek sebebiyle aldığım bir ödül. Verdiğim önerilerle aldığım bir ödül. Ama bugün o ödüllerin bir işe yaramadığını görüyoruz.

- Yapmak istediğiniz bir çağrı, ifade etmek istediğiniz ek bir şey var mı?

- İşçi arkadaşların hepsinin örgütlü olması gerekiyor. İnsanlar duyarlı olmalı, herkes haklarını bilmeli ve buna göre davranmalı. Çünkü taşeron işçi köle işçi değildir. Bu işleyiş değişmeli. Bu düzende mal gibi oradan oraya satılıyoruz. Biz insanız, insanca yaşamak istiyoruz, insanca çalışma koşulları istiyoruz.

***

“Haklarımızı kazanacağız”

AVON kozmetik depoda 5 yıl çalışan ve sendikalaştığı için işten çıkartılan Akın Gerçek ile konuştuk…

- Fabrikadaki çalışma koşullarını, işten atılma sürecini anlatabilir misin?

- Ben 5 yıldır AVON Kozmetik’te çalışıyorum. Herkes belinden, boynundan, eklem yerlerinden rahatsız. Çalışma saatleri 14 saatti, biz bunu 8 saate düşürdük. Yine 3 saat mesaiyi zorluyorlardı.

Beni sendikaya üye olduğum için attıkları çok belli. Ama sahte bir gerekçe ile 25/2’den işten çıkarttılar. Bir de bunu kanunsuz bir şekilde bildirdiler. Haksız yere işten atıldık, haklarımızı vermediler.

- İşçi arkadaşlara bir çağrın var mı?

- İçerideki arkadaşların bir an önce sendikaya üye olmasını istiyorum. Haklarımızı kazanacağız.

***

“Tek çözüm biraraya gelmek!”

AVON’da 19 yıldır çalışan ve 14 yıldır yöneticilik yapan Hüseyin Savaş ile sohbet ettik…

- İşten atılma sürecinizi anlatabilir misiniz?

- Benim de bu şirkette 19 yıllık emeğim var. İşten çıkartıldım. İşten çıkartılırken bana söylenen global anlamda küçülmeye gidildiği, benim de bundan kaynaklı işten çıkartıldığım. Bu mümkün değil çünkü bizim çalıştığımız alanda vardiyalı çalışıyoruz. İki tane sorumlu olmak zorunda. Her halükarda benim yerime birini alacaklar, ki aldılar. Ben gider gitmez hemen yerime birisi alındı.

Yaklaşık 14 senedir yöneticilik yapıyorum. Buna rağmen bir gecede işime son verdiler. Gece vardiyasındayken işten çıkarttıklarını söylediler. Beni ençok etkileyen, rahatsız eden şey; erkenden haber verebilirlerdi, buna bile tenezzül etmediler.

- AVON’daki çalışma koşullarını anlatabilir misiniz?

- Çalışma koşulları işçi arkadaşlar için çok daha ağır. Biz yönetici olduğumuz için belki biraz daha kolay ama onlar için oldukça zor. Benim çıkış sebebim de zaten zaman zaman işçilerin sıkıntılarını dile getirmemden diye düşünüyorum. Bir tane kurban arıyorlardı, ilk yönetici de bendim zaten. Ben bu arkadaşlarla yıllardır çalışıyorum. Hepsi çok iyi arkadaşlar.

Sürekli değişen personel iş için olumsuzdu, bunu dile getirmiştik. 10 saat sürekli ayakta çalışılıyor, bunu dile getirdim.

- AVON’daki işçi arkadaşlara bir çağrınız var mı?

- Bir arada olmak iyidir, bir çatı altında örgütlü olunmalı. Günümüzde koşullar çok zor, ve bazı saldırılar tekrar tekrar yaşanıyor. Tek çözüm biraraya gelmek.

Kızıl Bayrak / Gebze

 

 

 

 

AVON’dan Kastaş’a sınıf dayanışması

 

Kastaş direnişinin 61., AVON direnişinin 2. gününde sınıf dayanışması büyütüldü. Sabah servis girişlerine AVON direnişini şiarlaştırarak seslenen Kastaş Kauçuk işçilerine AVON direniş alanından dayanışmanın sesi yükseltildi.

“Kastaş’ta direnen kadın işçilere selam olsun” diyen AVON direnişçisi Eylem Görgü ile DGD-Sen Örgütlenme Uzmanı Eylem Karadeniz, Kastaş direnişçileri Sonay Tezcan ve Kardelen Yoğungan'a dayanışma mesajlarını iletti.

 
§