27 Mayıs 2016
Sayı: KB 2016/20

Kölelik saldırılarına karşı işçi-emekçi barikatı
AKP şefinden emperyalistlere yeni çağrı
Muhalif basın yok edilmek-susturulmak isteniyor
Yeni bir Maraş planlaması
Yeni hükümet saldırı programını sürdürecek
“Birliğimizi sağlarsak, ne istersek alırız!”
AVON’da direniş başladı: #1AmaçİçinGüzellik
“İnsanca yaşamak, insanca çalışma koşulları istiyorum”
Madenci direnişi güncesi
Madenlerden yükselen mücadele ateşini büyütelim!
TKİP V. Kongresi sunumlarından - Sendikal bürokrasi ve bağımsız sınıf sendikası
Filistin halkını “Zafere kadar devrim” programı ve intifada özgürleştirir
Brezilya’da “Amerikancı sivil darbe”
Kapitalizm insanlığa ait hiçbir soruna çözüm bulamaz
Ahlaki çürümenin panzehiri devrim ve sosyalizm mücadelesidir!
“Aile bütünlüğü” adı altında kadına ve çocuğa dayatılan sefalet!
Sizi çok iyi tanıyoruz!
Moda ile tutsak edilen kadınlar
Nurhak şehitlerinin devrettiği kızıl bayrak onurla dalgalanıyor!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

AVON’da direniş başladı: #1AmaçİçinGüzellik

 

ABD merkezli kozmetik şirketi AVON’un Gebze’deki deposunda işçilerin DGD-Sen’de üyeliklere başlamasından bir süre sonra patron 8 işçiyi işten çıkarttı. Aynı zamanda idari kadroda yer alan ve işçilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi için yönetime sürekli önerilerde bulunan bir çalışanın da işine son verildi. 18 ve 19 Mayıs tarihlerinde işten atılan AVON Kozmetik işçileri, 23 Mayıs’ta fabrika önünde gerçekleştirdikleri eylemle direnişe başladılar.

23 Mayıs

İşten atılan işçiler, DGD-Sen çalışanları ve destekçi güçler fabrika önünde bir araya geldiler. DGD-Sen adına yapılan konuşmada, AVON’daki çalışma koşullarından bahsedildi. Kadın işçilerin yaşadıkları anlatıldı ve dayanışma çağrısı yapıldı. Avcılar’da, Bakırköy’de, Beşiktaş’ta direnişte olan belediye işçileriyle Balçınlar Madencilik işçilerine selam iletildi.

Konuşmanın ardından 10 yıl AVON’da çalışmış, çalışmasından kaynaklı birçok ödül almış bir kadın işçi olan Eylem Görgü basın açıklamasını okudu. Açıklamada, “kadınları güçlendirme” şiarı ile pazarlama stratejisini belirleyen AVON’un ikiyüzlülüğü teşhir edildi.

Bizler ağır ve sağlıksız çalışma koşulları, bel, boyun, bilek eklemlerinde kaçınılmaz meslek hastalıkları, mobbing ve tacizler ile mücadele ediyoruz. 10 yılı bulan deneyimlerimize rağmen hala asgari ücret alıyoruz. Kendimize ve ailemize zaman ayıramıyor, fazla çalışma baskısı altında eziliyoruz. Fazla mesai yapmayı reddettiğimiz, hakkımızı aradığımız, sendikaya üye olduğumuz için işten atılıyoruz” denilen açıklamada “İşten atmalara son verilsin, atılan arkadaşlarımız işe geri alınsın, sendikalaşma hakkımızın önündeki engeller kaldırılsın” talepleri ifade edildi.

Açıklamanın ardından halaylarla, sloganlarla işçilerin yemek saatine çıkması beklendi. Öğlen saatinde yemeğe çıkan işçilere işten atılan işçilerin yaptığı konuşmalarla ve sloganlarla sendikalı olma, işten atılanlara sahip çıkma çağrısı yapıldı.

24 Mayıs

AVON işçileri saat 10.00’da işçi arkadaşlarına seslendiler. Direnişçi işçiler, sendika yöneticileri ve dayanışmaya gelenler direniş alanında hep birlikte çadır kurdular ve “Sendika hakkımız engellenemez / DGD-Sen” pankartını astılar.

Direnişçi işçilerin yanına gün boyunca ziyaretçiler geldiler. Direnişin başlama saati itibari ile İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları (İEKK) ve Gebze İşçilerin Birliği Derneği direniş alanında yer aldılar. Kastaş direnişçilerinin selamını getiren İEKK, Kastaş direnişçisi kadınların ve İEKK’nin açıklamalarından oluşan bildiriyi ulaştırdılar. AVON direnişçisi Eylem ve DGD-Sen örgütlenme uzmanı Emel, Kastaş direnişçilerini selamlayan görüntülü mesajlar ilettiler.

Komünist Parti yöneticileri de direnişçi işçilerin yanına gelerek mücadeleyi desteklediklerini ifade ettiler. Jin Haber Ajansı’ndan da dayanışmaya ve direniş süreci ile ilgili röportaj yapmaya geldiler. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ndan kadınlar direniş alanına gelerek, işten atılma ve mücadele süreci ile ilgili sohbet ettiler.

25 Mayıs

İşten atılan AVON işçileri, DGD-SEN çalışanları ve dayanışmaya gelenler direnişin 3. gününde bir araya gelerek çadırı kurdular. Taşeron köleliğine karşı ses yükseltilen direnişte “Köle taciri Klüh AVON’dan defol” şiarı öne çıkartıldı. Gün boyunca çay molalarında, yemek saatlerinde işçilere sloganlarla, konuşmalarla seslenildi. İşçileri sendikalı olmaya ve direnişi büyütmeye çağıran konuşmaların yanı sıra baskıcı amirleri, yöneticileri ve taşeron şirket sorumlularını teşhir eden ajitasyonlar çekildi.

Her gün direnişin sesi daha yaygın bir şekilde duyulurken birçok dayanışma ziyareti de gerçekleşiyor. İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları, İlerici Kadınlar, Pulver Kimya çalışanları, Birleşik Metal-İş üyesi işçiler, Alişan Lojistik’ten işten atılan işçiler ve direnişçilerin komşusu ev kadınları gün içerisinde ziyaretlerini gerçekleştirdiler.

İMC TV, Hayatın Sesi TV direniş alanına gelerek işçilerle röportajlar yaptılar. Gün boyunca araçlarla direniş alanının önünden geçenler korna çalarak destek verdiler. Fabrikaya girip çıkan servislere de konuşmalar yapıldı.

 

 

 

 

AVON işçileriyle dayanışma açıklamaları

 

Sendikalaştıkları için işten atılan ve 23 Mayıs günü Gebze’deki depo önünde direnişe başlayan AVON işçileriyle dayanışma mesajları

Kastaş direnişçileri

(…) Direnen AVON işçisi kız kardeşler! Direnişlerimizi büyüterek ve birleştirerek, çifte sömürü düzenine karşı daha da güçlenerek kazanan biz olacağız! Türkiye’de ve dünyada fabrikalarında, iş yerlerinde kadın olmaktan kaynaklı çifte sömürüyü yaşayan kadın işçileri mücadelede bir adım öne çıkmaya çağırıyoruz!

Biz kadın işçilerin sorunları aynı, taleplerimiz aynı cevabımız direniş! Taleplerimizi yineliyoruz:

* İşimizi geri istiyoruz!

* Eşit işe eşit ücret!

* Baskı, mobbing ve taciz uygulamaları son bulsun!

* Sağlıklı ve güvenceli iş istiyoruz!

* Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılsın!

İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları

(…) AVON’daki çifte sömürü çarkına bir çomak sokulmuştur. Son dönemde Kastaş Kauçuk’tan, Rimaks’tan, ECA Valfsel Armatür’den yükseltilen sese AVON’dan da bir ses katılmıştır. 10 yıl AVON’da çalışan, çalışmasından ve uyumundan kaynaklı ödüller alan kadın işçi Eylem Görgü ve 5 yıl AVON’da çalışmış işçi Akın Gerçek arkadaşlarımızın direnişlerini büyütmeye çağırıyoruz.

Kastaş’ta iki ayı aşkındır tacize, mobbinge, sömürüye karşı büyüyen mücadele AVON ile daha da büyüyecektir. Kastaş’ta ve AVON’da çifte sömürüye karşı kadın işçilerin yakacağı ateşin kıvılcımları çakılmıştır. Sese ses katalım, direnişe omuz verelim, ateşi harlayalım!

İBD Adana Temsilciliği 

(…) AVON’da işten atılan kadın işçiler Kastaş direnişinde olan sınıf kardeşleri gibi direnişe geçtiler. Kastaş ve AVON’da direnişçi kadın işçiler birbirlerini direnişleriyle selamladılar. Biz de her iki direnişteki direnişçi kadınları coşkuyla selamlıyoruz.

Kastaş’ta olduğu gibi AVON’da da direnişçi kadın işçiler önemli bir direnişe imza atmaktalar. Mobbinge, tacizlere karşı direnişle seslerini yükselterek, kadın işçileri katleden sessizliği parçaladılar. Bu direnişin sesi öncelikle kadın işçiler olmak üzere tüm işçi sınıfına yayılarak güçlenecek ve bir gün mutlaka kazanacaktır.

 
§