1 Nisan 2016
Sayı: KB 2016/13

Karanlığa ışık, sessizliğe çığlık olmak için 1 Mayıs'a!
Yoksulun can güvenliği için değil, sermayenin mal güvenliği için!
“Yılmadık, yılmayacağız!”
Kirli savaş ve direniş aralıksız devam ediyor
Çocuklar ancak sosyalizmde özgür olabilir!
Eğitim kurumlarında cinsel taciz
Yeraltından Sesler Mart ayı değerlendirmesi
Sermayenin asgari ücret hazımsızlığı devam ediyor
Beşiktaş Belediyesi’nde direniş sürüyor
Sermaye işçi sınıfının en ufak moral kazanımına acımasızca saldırıyor!
“Hep beraber bu mücadeleyi büyütelim”
“Haykırmaya devam edeceğiz; aşağılık sömürü düzeni son bulana kadar!”
“Haklı olan biziz! Korkumuz yok!”
DGB II. Genel Kurul sonuç bildirgesi
“Barbarları bekle”miyoruz, Tek yol devrim!
Gençlik Kızıldere şehitlerini andı
Kızıl Bayrak'ı güçlendirmek, devrim davasını güçlendirmektir
Mülteciler üzerinden kirli pazarlıklar ve vizesiz geçiş aldatmacası
Rojava ve Kuzey Suriye Federasyonu üzerine - D. Yusuf
Fransa’da grev ve eylemler
1 Mayıs’ta alanlara!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Eğitim kurumlarında cinsel taciz

 

Çürümüş kapitalizmin ve dinci gericiliğin yaydığı pisliklerinin ilkokula kadar düşen yansımalarıyla ilgili yeni örnekler ortaya çıktı. Eğitim kurumlarında yaşanan cinsel taciz ve tecavüz olaylarının son örnekleri ise geçtiğimiz hafta Karaman, Bursa ve Kocaeli’de yaşandı.

Tacizcinin yalanı ses kaydıyla ortaya çıktı

Karaman İrfan Atasever Lisesi Müdür Yardımcısı M.Ç'nin, 11. sınıf öğrencisi Ş.B'ye cinsel tacizde bulunduğu haberleri basına yansıdı. Ş.B'nin şikayeti üzerine Eğitim Bir Sen Üyesi M.Ç. hakkında soruşturma başlatıldı.

M.Ç'nin konuyla ilgili olarak savcılığa verdiği ifadede “Kendisinden hoşlandığımı ve etkilendiğimi söyledim. Ş.B.’ye hiçbir şekilde cinsel yönden zarar vermeyeceğimi belirttim” dediği öğrenildi.

Tacize uğrayan öğrencinin ise aksine M.Ç'nin “Ergenlik dönemindesin. Senin de cinsel ihtiyaçların olabilir, ihtiyaçlarını karşılayabilirim” dediği belirtildi. M.Ç.’nin suçlamayı reddetmesi üzerine Ş.B. ile arasında geçtiği öne sürülen 24 Mart tarihli ses kaydı kendisine dinletildi. Müdür Yardımcısı kaydı dinleyince iddiaları doğrular nitelikte açıklamalarda bulundu. İfadesi alınan öğretmen serbest bırakıldı.

Karaman daha önce de Ensar Vakfı'nda yaşanan çocuk istismarı ve tecavüz olayları ile gündeme gelmişti.

Tacizci serbest bırakıldı

Bursa’nın Osmangazi İlçesi’nde bir öğretmenin 5 kız öğrencisine uygunsuz fotoğraflar ve cinsel içerikli mesajlar gönderdiği ortaya çıktı. Söz konusu cinsel istismar Hocailyas Ortaokulu’nda meydana geldi. Sosyal Bilgiler öğretmeni olan M.G.’nin öğrencilere sosyal medya hesabı üzerinden cinsel içerikli yazışmalarla tacizde bulunduğu, bir velinin öğrencinin telefonundan yazışma ve fotoğrafları görüp okula gelmesiyle ortaya çıktı. Veli okul idaresine şikâyette bulundu.

Veliler, Eğitim Bir Sen üyesi M.G. hakkında suç duyurusunda bulundu. Savcılığın yürüttüğü soruşturma neticesinde öğretmenin 14 yaşlarında olan en az 5 kız çocuğuna cinsel içerikli fotoğraf gönderdiği ve cinsel içerikli yazışmalarda bulunduğu tespit edildi.

Soruşturma neticesinde öğretmen M.G. gözaltına alındı ve ifadesi alındıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

15 kız öğrenciyi taciz etti

Kocaeli Karşıyaka’da bulunan Barbaros İlkokulu’nda eğitim vermek üzere 2. dönem kente gelen sınıf öğretmeni T.Ö.’nün, 4. sınıftaki 15 kız öğrenciyi taciz ettiği ortaya çıktı.

İkinci dönem öğrencilerin derslerine girmeye başladı. Kısa süre sonra kız öğrencilere aşırı yakın ilgi gösteren T.Ö., erkek öğrencilere ise şiddet uygulamaya başladı. Kız öğrencilere ise özel bir ilgi gösteren T.Ö., öğrencilerin anlatımlarına göre sık sık eliyle kızları okşuyor ve genital bölgelerine dokunuyordu. T.Ö.’den rahatsızlık duyan kimi öğrenciler 2. dönemin başında durumu ailelerine iletti. Cinsel saldırıdan bahsetmeyen öğrenciler, T.Ö.’nün sınıfında olmak istemediklerini ifade etti. Bu öğrencilerin sınıfı değiştirildi.

Geçtiğimiz hafta ise bir öğrenci yaşadıklarını kuzenine anlattı. Öğrencinin anlatımları sonrasında olay ortaya çıktı. Konuyla ilgili diğer velilerle irtibata geçen öğrencinin ailesi herkesi harekete geçirdi. Bütün sınıf velileri çocuklarıyla gitti ve olayın detaylarını öğrendi. Veliler 28 Mart’ta okula giderek sınıf öğretmeni T.Ö.’den şikayetçi oldu. Hem okul idaresine hem de karakola şikayet dilekçelerini sunan veliler öğretmenin görevden alınmasını ve hakkında cezai işlem uygulanmasını talep etti. Bu sırada kimi veliler T.Ö.’yü darp ederken, tacizci öğretmen hakkında soruşturma başlatıldığı öğrenildi.

Dinci gericiliğin rolü

Karaman’daki dinci kuruluş Ensar Vakfı’nda çocuklara taciz ve tecavüz edildiğinin ortaya çıkmasının ardından, yine Karaman, Bursa ve Kocaeli’den yansıyan benzer olaylar, çocuk istismarının artması konusunda dinci-gericiliğin rolünü de gündeme getirdi. Zira Ensar Vakfı’nın dinci-gerici bir kuruluş olmasının yanı sıra, diğer kentlerdeki tacizci öğretmenlerin de AKP yandaşı Eğitim Bir Sen üyesi olması dikkat çekti.

 

 

 

 

4 gün okula, 1 gün camiye...

 

Eğitim sisteminin gericileştirilmesine dönük uygulamalar hız kesmeden devam ediyor. Tayyip Erdoğan tarafından formüle edilen “dindar nesil” yetiştirme politikası, gelinen yerde ilkokullara kadar sirayet etmiş durumda.

Mersin Milli Eğitim Müdürlüğü'nün Müftülükle ortak bir şekilde hazırladığı “Minik Yürekler Kardeşlik Bilincinin Farkında” isimli proje, eğitim alanında hayata geçirilen gerici politikaların son örneği olarak öne çıkıyor. Okul ve caminin bütünleştirilmesi amacı ile hazırlanan projenin hedefleri ise şöyle tanımlanıyor: “İlkokul öğrencilerinin, dinde yeri olan camileri tanımalarını sağlamak, din eğitimlerine yardımcı olmak, dinde önemli yeri olan milli birlik ve kardeşlik duygusunu kavratmak, dinin dinamizminin çocuklar tarafından erken yaşlarda keşfedilmesini sağlamak.”

4 gün okul, 1 gün cami

Proje kapsamında ilkokul öğrencilerinin 4 gün okula, bir gün ise camiye gitmesi planlanıyor. Camilerde verilecek eğitimin niteliği şu şekilde tanımlanıyor: “Cami gece-gündüz, yaz-kış, her mevsim ve saatte, kadın-erkek, büyük-küçük herkese kapıları açık olan bir eğitim ve öğretim kurumudur. Buradan hareketle ilkokul öğrencilerinde bir farkındalık oluşturmak için camiler ziyaret edilecektir. Öğrenciler haftada bir gün okula yakın camiye giderek din görevlisi tarafından yapılan sohbete katılacaktır.”

Proje kapsamında yapılacak olan faaliyetler ise, camilerin belirlenmesi, afiş, broşür ve öğretmenler kanalıyla projenin duyurulması, projeye katılacak okul ve öğrencilerin belirlenmesi, cami ziyaretlerinde din görevlisiyle öğrencilerin söyleşmesi, bu söyleşilerin okulda diğer öğrencilere aktarılması olarak sıralanıyor. Söz konusu projenin 2015-2016 öğretim yılı bahar dönemi boyunca sürdürüleceği vurgulanıyor.

Sermaye devleti, bir yandan dinsel gericiliği ilkokul sıralarına kadar taşıyor, öte yandan “dindar nesil” politikasıyla baskıya ve sömürüye boyun eğen, itaat eden bir gençlik yetiştirmeyi hedefliyor.

 
§