20 Kasım 2015
Sayı: KB 2015/43

Fransa katliamı emperyalizmin kirli ve kanlı yüzüdür
Dinci iktidarın “Milli birlik ve beraberlik projesi” çökmeye mahkumdur
Kahrolsun sömürgecilik, Kürt halkına özgürlük!
Sıkıyönetimin ilk 5 günü: 2 ölü, 12 yaralı
Sahte gündemlerle gerçekleri karartmaya çalışıyorlar
“İstikrar” AKP ile gelemiyor!
Ekonomik ve sosyal yıkım programına karşı topyekûn mücadeleye!
İşsizlik kapitalizmin doğal ve kaçınılmaz bir sonucudur
MİB MYK Kasım Ayı Toplantısı
DEV TEKSTİL Kasım Ayı GMYK toplantısı gerçekleşti!
IFF Aroma’da direnişin 67. gününde eylem
Ekim Devrimi’nin öncesi ve sonrasında kadın çalışması deneyimleri
Kapitalizm öldürür; yaşamak için sosyalizm!
İşçi-emekçi kadın sorunu üzerine
Emekçi Kadın Komisyonları faaliyetlerinden...
Paris katliamı üzerine
AB’nin “Göçmen Krizi” ve kapitalizmin karanlık yüzü
Suriye’de “siyasi geçiş süreci”
Gençlik geleceği için kavgaya!
YÖK açıkladı: Gençler boş yere ümitlenmesin!
Kendi davan için dövüşmezsen, ölürsün başkalarının davası için
Yeni Greifler, yeni metal fırtınaları ile sınıfın Haziranları'na hazırlanmak
Zorbalığa karşı tek kurtuluş yolu devrimci sınıf mücadelesini yükseltmektir!
Alaattin'e...
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

IFF Aroma’da direnişin
67. gününde eylem

 

Sendikalaştıkları için işten atma saldırısıyla karşılaşan ve baskılara rağmen fabrika önündeki direnişlerini sürdüren Tek Gıda-İş Sendikası üyesi IFF Aroma işçileri direnişlerinin 67. gününde (12 Kasım) fabrika önünde eylemdeydi.

Eyleme sendikalardan ve fabrikalardan onlarca işçi desteğe geldi. Fabrika önünde toplanan işçiler dövizleriyle ve sloganlarla eylemlerini başlattılar. Çok sayıda çevik kuvvet ve sivil polis de TOMA’yla birlikte fabrika önünde beklediler.

Eylemde ilk olarak Tek Gıda-İş Gebze Şube Başkanı Yunus Durdu konuşma yaptı. IFF direnişinin sınıfın direnişi olduğunu vurgulayan Durdu, “IFF’nin kazanması sınıfın kazanması, kaybetmesi sınıfın kaybetmesidir. Dünyanın çeşitli ülkelerinde, 36 fabrikada üretim yapan IFF’nin 35 fabrikasında sendika var. Fakat IFF’nin sadece Türkiye’deki fabrikasında sendika yok” dedi. Çadırlarının sökülmesini hatırlatan Durdu, “Valiyi işçi sağlığına uymayan, işçileri zehirleyen bu fabrikaya karşı göreve çağırıyoruz” dedi.

Durdu’nun ardından Gebze Sendikalar Birliği Başkanı konuşma yaptı. Direnişin selamlandığı konuşmada direniş sürdüğü sürece dayanışma içerisinde olunacağı belirtildi.

İşçiler adına basın açıklaması yapılmadan önce, IFF’nin ABD’den ve Hollanda’dan yöneticilerinin fabrikada bulunduğu belirtilerek “Onlar Türkçe anlamıyorlarsa onlarla anladıkları dilden konuşuruz” denildi ve basın açıklaması önce İngilizce sonra Türkçe okundu.

Sendika hakkına ve işçilerin örgütlülüğüne yönelik bir saldırıyla işçilerin atılmasının teşhir edildiği açıklama, direniş sürecine değinilerek “Haklı olduğumuzun gücü ve inancıyla direnmeye devam edeceğiz” ifadeleriyle sonlandırıldı.

Birleşik Metal-İş’te örgütlü Legrand işçileri, Petrol-İş Sendikası’na üye olan Ravago ve Meca Plast işçileri, Tek Gıda-İş’te örgütlü olan EVYAP, KNOR, ÇİPİTA işçileri ve Türk Metal üyesi Siemens işçileri de eyleme katılarak destek verdiler.

İşçilerin Birliği Derneği’nin yanı sıra çeşitli sendika ve kurumlar da eyleme destek verdi.

Kızıl Bayrak / Gebze

 

 

 

 

İşçilerden rektörlüğü protesto

 

DİSK’e bağlı Sosyal-İş Sendikası’na üye Hacettepe Üniversitesi İktisadi İşletmeler işçileri Toplu İş Sözleşmesi arifesinde Hacettepe Üniversitesi rektörlüğünce açılan “yetki itirazı” davasının geri çekilmesi için 12 Kasım’da HÜ Sıhhiye Kampüsü’nde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Rektörlük önünde sloganlarla toplanan işçilere DİSK’e bağlı Emekli-Sen, Dev Sağlık-İş ve Genel-İş sendikalarının yansıra öğrenciler de destek verdi.

Sosyal-İş Sendikası Örgütlenme Şube Başkanı Hüseyin Kaşif tarafından yapılan basın açıklamasında 300’den fazla çalışanın beklediği TİS görüşmelerinin rektörlük tarafından “yetki itirazı” davası ile fiilen engellendiği belirtildi ve rektörlüğün gerçek olmayan gerekçelerle itiraz kullanması protesto edildi. Rektörlüğün yasa boşluğunu kullandığı ifade edilen açıklamada, dava dilekçesinde 287 “intern” Tıp Fakültesi öğrencisi ile 4-b statüsünde çalışan 23 sözleşmeli personelin işçi olduğunun iddia edilmesi teşhir edildi. Söz konusu kişilerin işçi olmadığı açıklanarak sendikaya üye olamadıkları ve yetki tespitinde dikkate alınmadıkları ifade edildi. Açıklamada, rektörlüğün davayı geri çekmesi istendi.

Açıklamada son olarak, TİS hakkı için işçilerin her türlü eylem ve etkinlikle seslerini duyurmaya çalışacakları belirtildi.

Kızıl Bayrak / Ankara

 

 

 

 

“Anlaşma yoksa ekmek de yok!”

 

Türk-İş’e bağlı Tek Gıda-İş Sendikası İzmir 7 No’lu Şube’de örgütlenen ve TİS talepleri kabul edilmediği için greve çıkan Kent Ekmek işçileri, seslerini duyurmak için 13 Kasım’da Konak Pier önünde toplanarak sloganlarla İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) önüne yürüdüler.

İBB önüne gelindiğinde basın metnini Tek Gıda-İş Genel Örgütleme Sekreteri Kemal Köse okudu. Kent Ekmek işçilerinin grevinin 15. gününe girdiğini söyleyen Köse, Grand Plaza şirketine bağlı olan Kent Ekmek fabrikasının çalışma koşullarını anlattı. Toplu İş Sözleşmesi sürecini hatırlatan Köse, sendika olarak %26-30 ücret artışı ve 75 gün olan ikramiyelerin 120 gün olmasını talep ettiklerini, patronun ise %8 zam önerdiğini ve sonrasında sendika ile başka görüşme yapmadığını ifade etti.

Grand Plaza şirketinde 3 sendikanın örgütlü olduğunu belirten Köse, şirketin cafe ve restorant bölümde örgütlü olan Türk-İş’e bağlı Toleyis Sendikası’nın %8’i imzaladığını ve bu süreçten sonra İBB Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun %8’i Tek Gıda-İş Sendikası’na dayattığını anlatarak, bu dayatmaya karşı greve çıktılarını dile getirdi. Köse, talepleri kabul edilene kadar grevlerinin süreceğini vurguladı.

Açıklamanın ardından DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı konuşma yaptı. Açıklama oturma eyleminin ardından sona erdi.

Kızıl Bayrak / İzmir

 
§