29 Mayıs 2015
Sayı: KB 2015/21

Kazanmak için birlik, dayanışma, örgütlü mücadele!
Halk isyanlarından proleter isyanlara doğru
Sendika bürokratlarının paçaları tutuştu!
Bursa’dan gözlemler...
Kimi yönleriyle metal direnişi
Sermayenin kalbine inen balyoz!
Metalde bitmeyen kavga!
Renault’ta mücadele sürecek!
Metal direnişi eylemlerle selamlandı
Dayanışma çağrısı her yerde!
MESS-Türk Metal-polis tezgahı çöktü!
Gebze, İzmir, Mersin ve Kayseri’de protesto
İşçi sınıfının gözü kulağı Bursa’da, Kocaeli’de, Ankara’da, Eskişehir’de! - Av. Zeycan Balcı Şimşek
Fomara’da bir direniş türküsü
"Sınıfa karşı sınıf, düzene karşı devrim, kapitalizme karşı sosyalizm!"
Kahrolsun sermaye iktidarı! Yaşasın işçi-emekçi iktidarı!
Kocaeli'de devrimci faaliyete saldırılar sökmedi
İsraf ve yolsuzluğa çerez parası diyenlerden hesap soralım!
Emperyalist çakalların dansı: Elmau Zirvesi
Dünyada grevler, işgaller, gösteriler sürüyor.
Almanya'da grevler
Nüfuz savaşında kritik günlere doğru
Bir dönem geride kalırken...
Tecavüzcü düzenin "iyi hal" karnesi
Bacasız fabrika; futbol
Onurlu kavgamızın namuslu kalem işçileri
Nurhak şehitlerini mücadelemizde yaşatıyoruz! - B. Bahar
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Gebze, İzmir, Mersin ve Kayseri’de protesto

 

Metal İşçileri Birliği’ne (MİB) yönelik polis operasyonu Kayseri, İzmir, Mersin ve Gebze’de gerçekleştirilen eylemlerle protesto edildi.

İzmir

MİB’e yönelik polis operasyonu İzmir'de 21 Mayıs’ta protesto edildi. Karşıyaka İzban önünde toplanan MİB’liler İş Bankası önüne yürüdü. Yürüyüş boyunca Karşıyakalı emekçilere metal direnişi anlatıldı ve destek çağrısında bulunuldu.

“Ne TM, ne MESS, ne polis baskısı! Dimdik ayaktayız” pankartının açıldığı eylemde basın metnini Muharrem Subaşı okudu. Subaşı “MİB, baskılara boyun eğmez. Susturmak istedikleri metal işçilerinin sesidir” sözleriyle başladığı açıklamada Bursa’da metal işçilerinin direnişini anlatarak devam etti. Subaşı, gerçekleştirilen polis operasyonunda aralarında

DEV TEKSTİL Eğitim Uzmanı Atakan Aytekin ve Kızıl Bayrak muhabirinin de bulunduğu 11 kişinin gözaltına alındığını belirtti.

Türk Metal, MESS ve onun politikalarının uygulayıcısı hükümetin metal işçilerinin büyüyen mücadelesini boğamayınca saldırıya geçtiğini ifade eden Subaşı, metal sürecinin başından bu yana mücadeleyi kucaklamaya çalışan öncü işçilere saldırıldığına, Metal İşçileri Birliği’nin sesinin boğulmak istendiğine vurgu yaptı. Eyleme BDSP, DEV TEKSTİL, Karşıyaka Halk Formu destek verdi.

Eylem öncesi Karşıyaka Çarşı’da MİB üyeleri ajitasyonlar eşliğinde bildiriler dağıttı. Eyleme Karşıyakalı emekçilerin ilgisi yoğundu. Yürüyüş ve eylem boyunca MİB’lilere alkışlarla destek verildi. Eyleme Türk Metal’den istifa eden CMS işçileri de katılım sağladı.

Gebze

Gebze MİB, Eskiçarşı Çeşme önünden Kent Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirdi. Sloganlarla başlayan yürüyüş sırasında metal işçilerinin direnişi ve MİB’e dönük gözaltı terörü üzerine konuşmalar yapıldı.

Kent Meydanı’na gelindiğinde MİB adına basın açıklaması gerçekleştirildi. Gözaltıların, tehditlerin mücadeleyii engelleyemeyeceği belirtildi ve şunlar söylendi: “Metal işçilerinin birliği için yıllardır seferber olan MİB, Bursa’da da metal işçilerinin kazanması için Türkiye’nin ve dünyanın birçok yerinde uğraşmaktadır. MİB, Bursa’dan başlayan bu uyanışın kopmaz parçasıdır, sesidir, öncü gücüdür. Direnişi kıramayacaklar, sesimizi boğamayacaklar, kenetlendik, kazanacağız!” Açıklamanın ardından tekrar Çeşme önüne yüründü.

Kayseri

Kayseri İşçi Derneği’nin çağrısıyla Kayseri Meydanı Almer önünde bir araya gelen emekçiler basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını Kayseri İşçi Derneği Başkanı Uğur Candar okudu.

Baskı ve gözaltılara rağmen metal işçilerinin direniş ateşinin ülkeye yayıldığını belirten Candar, Kayserili işçilere şöyle seslendi:

“Özelleştirme kıskacındaki işçiler; metal işçilerinin öncüsü Metal İşçileri Birliği’nin yükselttiği mücadele senin mücadelendir. Kıdem tazminatı gasp edilmek istenen işçiler, metal işçilerinin metal patronlarına karşı yükselttiği mücadele bayrağı en önde taşıyan Metal İşçileri Birliği senin sesindir.”

Mersin

MİB’e yönelik polis operasyonu Mersin’de Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL) Çukurova Temsilciliği tarafından gerçekleştirilen eylemle protesto edildi. Metal işçilerinin büyük direnişinin selamlandığı eyleme DEV TEKSTİL üyesi İlbeyli işçileri ile 9 aydır işe dönme mücadelesi veren Mersin Limanı işçileri de katılarak metal işçilerinin yanında olduklarını gösterdiler.

Özgür Çocuk Parkı’ndaki eylemde DEV TEKSTİL Çukurova Temsilciliği adına yapılan açıklamada “Birçok insanın 7 Haziran’da yapılacak seçimlere kilitlendiği şu günlerde, metal işçileri haklı davaları için verdikleri mücadeleye kilitlendiler” ifadeleri kullanıldı.

MİB üyelerinin gözaltına alınmasına dikkat çekilen açıklama şöyle devam etti:

“Metal işçisinin elindeki ışığın kaynağını biliyorlar. Bir madenci nasıl ki madenci feneriyle yolunu buluyorsa, metal işçisinin de yolunu Metal İşçileri Birliği sayesinde bulduğunu biliyorlar. Metal işçileri, sayfasından paylaşımlar yaptıkları Metal İşçileri Birliği facebook sayfasının sayesinde birbirleriyle haberleşiyorlar ve hedefler belirliyorlar. Bundan haberdar olan Türk Metal patronları ilk önce MİB’i metal işçilerinin gözünden düşürmek için karalamaya çalıştı. Başaramayınca bu kez devreye MESS, Türk Metal ve AKP işbirliği girdi. MİB çalışanlarının evleri basıldı.”

Hepimiz MİB’liyiz”

Açıklama son olarak şu sözlerle sona erdi: “Ancak ne yaparlarsa yapsınlar, Türkiye işçi sınıfı artık yeni bir yolda ilerlemektedir. Bu yola ise sendikamızın da kuruluşuna vesile olan 60 günlük şanlı Greif işgali ile girilmişti. Metal işçileri adına sendika denilen çeteyi temizleyerek yolu iyice açmış bulunuyor. Açılan bu yolda AKP ile TÜSİAD arasında işin esasında su sızmadığı da görülmüş oldu. MESS patronlarının istemiyle daha önce grev yasaklayan AKP, bu kez yine MESS’in imdadına yetişmek için çabalıyor. Fakat metal işçinin direnişi şimdiden Türkiye işçi sınıfının direniş tarihine çok şey katmıştır. Bu vesileyle bir kez daha belirtmek istiyoruz ki Metal İşçilerinin Birliği’ni hiçbir güç yeneMESS! Hepimiz metal işçisiyiz, hepimiz MİB’liyiz! Türk Metal’in saltanatını yıkan metal işçisi öteki tüm haramilerin saltanatını da yıkacaktır.”

Eylemde DEV TEKSTİL üyesi İlbeyli işçileri ve liman işçileri adına yapılan konuşmalarda, metal işçileri ve MİB’le dayanışma mesajları verildi.


 
§