29 Mayıs 2015
Sayı: KB 2015/21

Kazanmak için birlik, dayanışma, örgütlü mücadele!
Halk isyanlarından proleter isyanlara doğru
Sendika bürokratlarının paçaları tutuştu!
Bursa’dan gözlemler...
Kimi yönleriyle metal direnişi
Sermayenin kalbine inen balyoz!
Metalde bitmeyen kavga!
Renault’ta mücadele sürecek!
Metal direnişi eylemlerle selamlandı
Dayanışma çağrısı her yerde!
MESS-Türk Metal-polis tezgahı çöktü!
Gebze, İzmir, Mersin ve Kayseri’de protesto
İşçi sınıfının gözü kulağı Bursa’da, Kocaeli’de, Ankara’da, Eskişehir’de! - Av. Zeycan Balcı Şimşek
Fomara’da bir direniş türküsü
"Sınıfa karşı sınıf, düzene karşı devrim, kapitalizme karşı sosyalizm!"
Kahrolsun sermaye iktidarı! Yaşasın işçi-emekçi iktidarı!
Kocaeli'de devrimci faaliyete saldırılar sökmedi
İsraf ve yolsuzluğa çerez parası diyenlerden hesap soralım!
Emperyalist çakalların dansı: Elmau Zirvesi
Dünyada grevler, işgaller, gösteriler sürüyor.
Almanya'da grevler
Nüfuz savaşında kritik günlere doğru
Bir dönem geride kalırken...
Tecavüzcü düzenin "iyi hal" karnesi
Bacasız fabrika; futbol
Onurlu kavgamızın namuslu kalem işçileri
Nurhak şehitlerini mücadelemizde yaşatıyoruz! - B. Bahar
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Renault’ta mücadele sürecek!

 

MESS’in sadık hizmetkarı Türk Metal çetesinden istifa dalgasının merkez üssü olan Renault fabrikasında 14 Mayıs gecesi vardiya giriş-çıkışında başlayan direniş 27 Mayıs sabahı sona erdi.

13 gün boyunca fabrikalarında üretimi durduran ve metal işkolunda grev hareketine dönüşen büyük direnişin öncülüğünü yapan Renault işçileri, fabrika yönetimiyle günler süren görüşmelerini 26 Mayıs gecesi sona erdirdiler ve direnişi fabrika içerisinde sürdüren vardiyanın kapı önüne çıkması kararını aldılar.

Gece saatlerinde Renault yönetiminin teklifini görüşen işçiler 27 Mayıs sabahı ise 08.00-16.00 vardiyasında işbaşı yaparak direnişlerini sonlandırdılar.

Yapılan görüşmeler sonucunda Renault yönetimi işçilere şu protokolü sundu:

1- Yaşanan süreçten dolayı hiçbir işçinin iş sözleşmesi feshedilmeyecek

2- İşçiler aleyhine yapılan şikayetten vazgeçilecek

3- Tüm çalışanların sendikal özgürlükleri tanınacak

4- Son toplu iş sözleşmeleri ve çalışanların konuyla ilgili talepleri ile kıdem ve saat ücretleri dikkate alınarak bir ay içinde iyileştirme amacıyla analiz yapılacak. Düşük aylık ücret alanlara daha yüksek ve yüksek aylık ücret alanlara daha düşük prim olmak üzere ayrıştırılma yapılacak ve iç kategorizasyon sistemindeki geçişleri hızlandırma üzerine çalışılacak.

5- 4 NO’lu madde kapsamında yapılacak iyileştirmelere mahsuben 1 hafta içerisinde tüm işçilere bin lira avans ödemesi yapılacak.

6- Her yıl sonunda çalışanlara kalite işgüvenliği ve üretim adetleri hedeflerine bağlı olarak performans primi verilecek olup prim miktarı asgari net 600 TL olacak.

7- İşyerinde çalışan ancak mevcut toplu iş sözleşmesinde dayanışma aidatı ödemek suretiyle yararlanan sendikasız işçilerin serbestçe sözcü seçmeleri halinde, yasal mevzuat çerçevesinde seçilen sözcüler, işçi-işveren arasındaki iletişimi sağlamak amacıyla muhatap kabul edilecekler ve mevcut sözcüler seçime kadar işçi-işveren arasındaki iletişimi sağlamak amacıyla muhatap olacaklardır.

8- Banka maaş ödemeleri promosyonu olarak çalışanlara net 480 TL prim ödenecek.

9- Oyak Renault süreç içerisinde yaşadığı zararla ilgili çalışanlardan hiçbir talepte bulunmayacak. Aynı şekilde çalışanlar da süreçle ilgili Oyak Renault’dan şikayetçi olmayacak.

MİB: TM’yi yıktık,
sömürünün kalelerini de yıkacağız!

Metal İşçileri Birliği (MİB), Renault’ta direnişin sona erdirilmesinin ardından şu değerlendirmede bulundu:

Reno’da akşam (26 Mayıs gecesi yapılan görüşme) ortaya çıkan durum üzerine, fabrikada direnişin devamı yönünde ortak bir iradenin çıkması için çaba gösterdik. Bu yönde çağrılar yaptık. Çünkü yaşanan tüm zorlanmalara karşın direnişin baştan belirlediği hedeflere uluşması için her şeye rağmen ciddi imkanlar sözkonusuydu.

Bu arada saatler içerisinde genel bir eğilim olarak direnişin sürdürülmesi yönünde bir ortak tutum çıktı. Ancak, süreç içerisinde yıpranan ‘öncü’ arkadaşlarımız bu tutumun arkasında kenetlenerek duramadılar. Sabah da iş başı yapma tutumunu benimsedikleri için B vardiyası iş başı yapmış oldu...

Bu koşullarda direnişi sürdürmek, belki imkansız olmamakla birlikte artık çok zor. Eğer ortaya inisiyatifi alacak bir yeni öncü ekip çıkarsa bu zorluk aşılabilir belki. Ama bu yapılamadığı durumda kaostan ve yeni bölünmelerden başka bir sonuç çıkmaz. Bu ise bizim en son isteyeceğimiz şey olur.

Bunun için gelişmeleri takip etmekle birlikte, özellikle bugün Reno’da acil olan şeyin birliğimizi yeniden sağlam bir şekilde kurmak olduğunu düşünüyoruz.
Bununla birlikte yolumuzu nasıl yürüyeceğimizi en kısa sürede kararlaştırmalıyız.
Çözücü anahtar, mevcut öncü ekiplerin yenilenmesi, Reno İşçi Kurulu’nun sağlamca yeniden kurulmasıdır.

Moralimizi bozmayalım. Elbette bunca emekten sonra ve böylesine büyük bir direnişin çok daha büyük kazanımları olmalıydı. Ama yine de ortaya çıkan sonuç hüsran değildir. Bu sonuca bakarak yenildik, yıkıldık havasına girmek yanlıştır...

Bu haliyle dahi Reno işçisi kazanmıştır... Direnişimizin şimdiden pek çok kazanımı var. Daha fazlasını yapamıyorsak bunun mutlaka anlaşılır nedenleri var. Bu nedenleri görüp, dersler çıkararak bugüne kadar yaptıklarımızın daha ötesine mutlaka geçeceğiz... Reno işçisi bunu yapacak güce sahiptir... Reno mücadelemizin kalesi olmaya devam edecektir.

TM’yi yıktık, sömürünün kalelerini mutlaka yıkacağız!”

 

 

 

 

Hema ve Rollmech’te işçi kıyımı

 

Üretimin durduğu fabrikalardaki ateşin kendi fabrikalarına sıçramasından korkan patronlar işçi kıyımına girişti.

Rollmech’te kıyım

Bursa’da Renault işçilerinin Türk Metal’den kitlesel istifalarıyla başlayan mücadele sürecinde yer alan ve başta Renault olmak üzere Bursa’daki direnişlerle dayanışmayı yükselten Rollmech işçileri patronun işten atma saldırısıyla karşılaştı.

Rollmech’te Türk Metal’den istifaların ardından hiçbir işçinin işten çıkarılmayacağı sözünü veren patron, bu sözünü tutmayarak 30 işçiyi işten attı.

200’e yakın işçinin Türk Metal’den istifa ettiği fabrikada işçi kıyımı yaşandığı bilgisini veren işçiler, yaşanan işten atmaları şöyle duyurdu:

Rollmech ten 30 kisi isten cikarildi sendikadan cikislar 190 buldu. İşten cikartilmamizin hak etmedimizi dusunmuyorum. Bize soz verildi cikis olmayacağı soylendi. Sözler tutulmadi bu zor surecte tum fabrikadan emekci arkadaslardan destek bekliyoruz”

Metal İşçileri Birliği (MİB) ise, işten atmaların ardından Rollmech işçilerine fabrika önünde direnişe geçme çağrısında bulundu.

Hema’da işten atma

İşçi düşmanı ve madenci katili Hattat Holding’in Çerkezköy’de kurulu bulunan Hema Döküm fabrikasında Bursa ve diğer kentlerdeki direnişe destek veren 7 işçinin işine son verildi. İşçilerin Türk Metal çetesinin yönlendirmesiyle işten çıkarıldığı belirtildi.

 
§