6 Şubat 2015
Sayı: KB 2015/05

Metal grevi aynasında Greif dersleri
Dün Kavel'di bugün Greif...
Ya işgal ve direnişle MESS'i ezeriz, ya da boyun eğer sürünürüz!
Metal işçisi MESS'i ezecek, düzenlerini de yıkacak güçtedir!
48. yılında DİSK tarihinin aynasında iki seçenek!
Kazanana kadar GREV!
Gebze'de metal grevi üzerine gözlemler
Sınıfın cendereden çıkış arayışının güçlü ifadesi
Gebze'de patlamaya hazır üç volkan var
Yasağa karşı işgal, grev, direniş!
Metal işçisi eskisi gibi olmayacak!
Geçiş sürecinde sermaye düzeni
Teslimiyetten direnişe - Tülin Öngen
Ankara’da “İşgal, grev, direniş” panel-forumu
Almanya’da metal işçilerinin uyarı grevleri
Irkçılığa geçit yok!
İsrail ve İran’ın Suriye savaşı
Dünyadan eylem ve grevler
Emekçi kadın çalışması ve yayınlar
Sermayeye ucuz işçi olmayacak, ucuz iş-gücü doğurmayacağız!
Barikatlarınızı tanımıyoruz!
Kafesin bu yan
Almanya’da emekçi kadın toplantısı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünyadan eylem ve grevler...

 

Genç işçilerin zaferi

Peru’da 11 Aralık’ta 18-24 yaş arası işçilerin haklarını kısıtlayan yeni bir yasanın parlamentodan geçmesi genç işçileri sokağa döktü. Haftalardır sokaklarda gösteriler düzenleyen genç işçilerin kararlı mücadelesi sonucu hükümet yasayı yürürlükten kaldırmak zorunda kaldı.

Yasanın kaldırılmasından sonra düşük ücret ve sosyal hakların kısıtlanmasına karşı protesto gösterileri düzenleyen 4 bin genç, zaferlerini parlamento önünde kutladı.

Yasaya göre 18-24 yaş arası işçiler mesleki eğitim veya yüksek öğrenimden sonra en az 5 yıl düşük ücretle çalışmak zorunda kalacak, ücret artışı talep edemeyecek, işten çıkarıldıkları takdirde kıdem tazminatı alamayacak ve yıllık izinleri yaşları daha büyük işçilerin yarısı kadar (15 gün) olacaktı. Genç işçiler, diğer işçilerin yılda iki kez aldığı ikramiyeyi de alamayacaktı.

Yasaya karşı en son 15 Ocak gecesi 11 kentte genç işçiler sokaklara dökülmüştü. Başkent Lima’da 5 bin kişinin katıldığı gösterilere polis saldırmış, genç işçiler polise sopa ve taşlarla karşılık vermiş ve sokaklardaki çöp kutularını ateşe vermişti. Gösterilerde biri ağır 16 polisin yaralandığı, 20 kişinin de gözaltına alındığı açıklandı.

Yasanın kabul edilmesinden bu yana gençlik, yüksek okul öğrencileri ve sendikalar yasanın kaldırılması için mücadele ediyorlardı.

Petrol sahaları işgal altında

Peru’nun kuzeyinde Arjantin petrol şirketi Pluspetrol’a ait 14 petrol sahası, yüzlerce kişi tarafından bir haftadır işgal altında tutuluyor. İşgal altında bulunan yerlerden bazıları ülkenin en büyük petrol alanları olurken, petrol şirketi işgal nedeniyle üretimi durdurmak zorunda kaldı.

Pampa Hermosa bölgesinden aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yüzlerce kişi, Jibarito baz istasyonunu işgal etti ve büyük bir baz istasyonuna giden ana yolu bloke etti. Burada günde yaklaşık 11 bin varil petrol üretiliyor. Bu da toplam Peru petrolünün dörtte birine tekabül ediyor.

Emekçiler, Arjantin menşeili şirketin kendilerine ait arazileri kullanmak için herhangi bir tazminat ödemediğini ifade ediyor ve petrol üretiminin çevre kirliliği yarattığını belirtiyorlar. Pluspetrol ise bu iddiayı ve tazminat ödemeyi reddediyor.

Pluspetrol ağır metal ve petrol ile toprakların kirletilmesinden sorumlu tutuluyor. Bundan nehirler ve göletler de etkileniyor. Bu şekilde çevrenin kirletilmesi nedeniyle kanser ve karaciğer sirozu bölgede yaygın bir hal aldı. Çevre dairesi OEFA 2013 yılında Pluspetrole tekeline, Lagune Shanshococha de 2,856 metrekarelik bir alanı tahrip ettiği için 6 milyar avro ceza verdi.

Ulaşım sendikalarından grev

Haiti’de 13 sendikanın birleşmesiyle oluşan Haiti Ulaşım Sendikası (CSTH) 2 ve 3 Şubat tarihlerinde genel greve, 4 Şubat’tan itibaren ise protesto gösterilerine başladı.

Yakıt fiyatlarının en az 100 Gourdes (yaklaşık iki dolar) indirilmesi talebiyle başlayan grev nedeniyle ulaşım durdu. Tüm hafta boyunca düzenlenecek eylemlerle, Haiti Başkanı Michel Martellyi istifaya zorlanacak.

Sendikalar, hükümeti 1996 yılında imzaladıkları anlaşmaya uymaya çağırıyor. Bu anlaşma uluslararası petrol fiyatlarına bağlı kalınmasını öngörüyor. Uluslararası petrol fiyatlarının son altı ay içinde düşük seyrettiğini söyleyen sendikalar, hükümetin de bu anlaşma gereği petrol fiyatlarını düşürmesi gerektiğini, bunun yüksek yaşam maliyetini düşürücü bir araç olduğunu savunuyorlar.

Sendikalar grev ve protestolarıyla çalışma koşullarının düzeltilmesi için grevde bulunan eğitim emekçilerine de destek sunuyor.

Hükümetin, yeni başbakanın atanması ve muhalefeti de içine alarak bir koalisyon oluşturarak ülkedeki krizi çözme çabaları sürerken, ülkede protestolar da patlak veriyor.

Tekstil işçileri grevde

Kamboçya’nın başkenti Phnom Penh’de, Apsara Konfeksiyon’da çalışan yaklaşık 900 işçi daha iyi ücret talepleri için 30 Ocak’tan bu yana grevde. Kamboçya’da, grevciler ağır basınç altında bulunuyor. Polis, arabasında bambu sopası bulunduğu gerekçesi ile bir grev sözcüsünü tutukladı, sendikanın hoparlör sistemini de parçalayarak yok etti.

Öğrenciler gösteri düzenledi

Avusturya’nın Salzburg kentinde yaklaşık bin lise öğrencisi lise bitirme sınavına hazırlık saatlerinin kısıtlanmasına karşı protesto gösterisi yaptı. Protestoları Salzburg’un çeşitli okullarında oluşturulan Eğitim Kesintilerine Karşı Platform düzenledi.

Suyun paralılaştırılmasına tepki

Geçtiğimiz hafta Fine Gael-İşçi Partisi hükümeti tarafından uygulamaya konan su ücretleri tanıtımına karşı İrlanda’nın çeşitli kentlerinde binlerce kişi sokaklara çıktı. Dublin’de gerçekleşen en büyük gösteriye 20 bin kişi katıldı. Cork, Donegal, Galway, Limmerick, Sligo ve Waterford’da da protestolar vardı.

Yüz binler kemer sıkmaya tepkili

İspanya’nın başkenti Madrid’de 31 Ocak günü düzenlenen ve kemer sıkma politikalarının protesto edildiği gösterilere 300 bin kişi katıldı. Gösteriler için işçi ve emekçiler ülke genelinden başkente geldiler. Gösterilere, “Öfkeliler” hareketinden doğan “Podemos” (Biz yapabiliriz), partisi çağrı yaptı. Kamuoyu yoklamalarında Podemos birinci sırada yer alıyor.


 
§