6 Şubat 2015
Sayı: KB 2015/05

Metal grevi aynasında Greif dersleri
Dün Kavel'di bugün Greif...
Ya işgal ve direnişle MESS'i ezeriz, ya da boyun eğer sürünürüz!
Metal işçisi MESS'i ezecek, düzenlerini de yıkacak güçtedir!
48. yılında DİSK tarihinin aynasında iki seçenek!
Kazanana kadar GREV!
Gebze'de metal grevi üzerine gözlemler
Sınıfın cendereden çıkış arayışının güçlü ifadesi
Gebze'de patlamaya hazır üç volkan var
Yasağa karşı işgal, grev, direniş!
Metal işçisi eskisi gibi olmayacak!
Geçiş sürecinde sermaye düzeni
Teslimiyetten direnişe - Tülin Öngen
Ankara’da “İşgal, grev, direniş” panel-forumu
Almanya’da metal işçilerinin uyarı grevleri
Irkçılığa geçit yok!
İsrail ve İran’ın Suriye savaşı
Dünyadan eylem ve grevler
Emekçi kadın çalışması ve yayınlar
Sermayeye ucuz işçi olmayacak, ucuz iş-gücü doğurmayacağız!
Barikatlarınızı tanımıyoruz!
Kafesin bu yan
Almanya’da emekçi kadın toplantısı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Gebze'de patlamaya hazır
üç volkan var

 

Gebze’yi metal grevinin kalbi haline getiren stratejik ve kitlesel işçi çalıştırılan fabrikalar önemli bir süreç yaşadı. '91 Grevi’ni Gebze’de yaşayan ustalarından, akrabalarından duyan genç işçi bölükleri, yıllardır eriyen kazanımlarını korumak için greve büyük bir coşku ve umutla başladı. Gebze’de ilk günün sabahında yansıyan bu coşku, grev fabrikalarında kitlesel nöbetlerle, sendika merkezinden bağımsız fiili tutumlarla kendisini gösterdi. Sarkuysan’da grevciler İŞKUR müfettişinin desteğini alan patronun mal çıkışına izin vermedi. Kroman Çelik’te taşeron şirkete fabrikadaki makinasını çıkartması için süre verildi.

Gebze’de sınıf dayanışması adına ilk ziyaret Metal İşçileri Birliği’nden geldi. Grev gecesinde fabrikaları dolaşan MİB üyeleri kazanmak için iradenin örgütlenmesi gerektiğini vurguladı.

İkinci güne grevciler 19 aydır direnen Feniş direnişçilerinin desteğiyle başladı. Feniş direnişçileri sendikal bürokrasiyi aşarak hakları için fiili-meşru direnişi sürdürdüklerini anlatırken grevin güçlendirilmesine vurgu yaptı. Metal işçileri de onları Çelik-İş üyeleri olarak görmediklerini, direnen metal işçilerinin sınıf dayanışması temelinde yan yana durması gerektiğini vurguladı. Gün içinde Nakliyat-İş üyeleri de fabrikalardaki nöbetçileri dolaştı. Nakliyat-İş üyeleri metal grevinin tüm işçilerin mücadelesi için taşıdığı öneme dikkat çekerek, kendilerinin de dayanışma içinde olacaklarını vurguladı. Grevciler bu ziyaretlerle yalnız bırakılmazken her geçen saat kavgayı güçlendirdi. Kroman Çelik grevcileri gün içinde ikinci kapıya da grev çadırlarını kurdu. İşçiler grev çadırlarını uzun süreli kullanıma uygun hale getirerek kararlılıklarını gösterdi.

Bakanlar Kurulu kararı ile grevin ertelenmesi, işçilerdeki coşkuyu öfkeye dönüştürdü. Metal işçileri “milli güvenlik” bahanesiyle verilen yasak kararına karşı fiili-meşru mücadele yönünde eğilim sergiledi. Sermaye hükümetinin yayını olan A Haber’de metal grevini darbe olarak yansıtan tartışma programı da işçilerin dilinden düşmedi. Kroman Çelik’te işçilerin temsilciyi dinlemeyerek işbaşı yapmama kararını dillendirmesi, farklı bir eylem önlerine konulacaksa genel merkezden gelip açıklama talep etmeleri öfkenin bir yansıması oldu.

Gebze’de Sarkuysan, Kroman Çelik ve Cengiz Makina işçileri öfkenin lokomotifi oldu. Diğer fabrikalar Arpek, ISUZU, Çayırova ve Yücel Boru’da da tepkiler görülürken ilk üç fabrikadaki işçiler işgali ve fiili-meşru eylemleri daha çok tartıştı. Yer yer bu öfke sendika yönetiminin geri tutumuna tepki olarak da açığa çıktı. Gebze’deki fabrikalar bundan dolayı üretimin en geç başladığı yerler arasında yer aldı. İşçiler önce Adnan Serdaroğlu ve genel merkez yöneticilerinin konuşmasıyla grev alanlarından ayrılmaya, komite toplantılarını beklemeye ikna edildi.

Ardından fabrikalardaki eğilime göre karar alacak yönetime uyma çağrıları başladı. Başkanlar Kurulu’nun açıklaması ve komitelerin sadece bilgilendirme toplantısı yaparak eylem tarzını tartışmaması Sarkuysan’da da Kroman Çelik’te de işçilerin tepkisini arttırdı. 41 işçiden 15’inin işgali tartıştığı öğrenilen toplantıda, sendikal bürokrasinin tartışmalara ket vurması nedeniyle toplantıyı terk edenler oldu. Aynı süreç Kroman Çelik’te de tekrarlandı.

Cengiz Makina’daysa işçiler 2 Şubat günü temsilcilere rağmen işbaşı yapmama adına fabrikaya girmeyi reddetti. İşçiler “yasadışı eylem” ve yalnız bırakılma psikolojisi ile bizzat şube ve genel merkez bürokratlarının müdahalesi sonucu işbaşı yaptı.

Gebze’deki fabrikalarda işbaşı yapılsa da fiili iş yavaşlatmalarla süreç devam ediyor. İşçilerse eylem tartışmalarını sürdürüyor.

 

 

 

 

Çimsataş, Mahle ve Prysmian’da yasağa tepkiler

 

Birleşik Metal-İş üyesi 15 bin metal işçisinin MESS dayatmalarına karşı başlattığı grevin AKP eliyle yasaklanması Mersin’de bulunan Çimsataş fabrikasında büyük tepkiyle karşılandı. İzmir’de Mahle işçileri yasağa tepki gösterirken Bursa’da grevin adresi olan Prysmian’da sendika temsilcileri ‘disiplin içerisinde’ grevi sona erdirdiler.

Yasağa rağmen bekleyiş

Mersin’de kurulu Çimsataş’ta işçiler, 30 Ocak günü, Bakanlar Kurulu’nun metal patronlarını ‘grev erteleme’ adı altında koruma altına almasını öfkeyle karşıladı. Sloganlarla yasağa tepki gösteren işçiler, bir sonraki gün aileleri ile birlikte fabrika önünde toplanma kararı aldılar.

31 Ocak günü toplanan işçiler, Başkanlar Kurulu kararını beklediklerini ancak mücadelede kararlı olduklarını belirttiler. Genel-İş üyesi Akdeniz Belediyesi işçilerinin de dayanışma ziyaretine geldiği Çimsataş işçileri, fabrikadan çıkan patronlarını “Fabrikalar MESS’e mezar olacak”, “Vur vur inlesin Çimsataş dinlesin!” sloganları ile protesto etti. Grev çadırında bekleyişlerini sürdüren işçileri aileleri de yalnız bırakmadı.

Çimsataş işçileri, Başkanlar Kurulu’nun yaptığı açıklamanın ardından çadırlarını kaldırarak, mücadelenin fabrika içinde sürdüreceklerini ifade ettiler. İşçiler, işbaşı yapılacağı gün grev yasağını üretim yapmayarak protesto etti.

Mahle’de ‘birtakım çevreler’ uyarısı

İzmir’de Mahle fabrikasında grev yasağını duyan Mahle işçileri, fabrika önünde toplandı. Birleşik Metal-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek, grev yasağına ilişkin yaptığı konuşmada, gece 24.00’ten sonra gerçekleşecek grevin yasadışı ilan edileceğini ve işçilerin pazartesi gününe kadar ücretli izinli sayıldığı bilgisini verdi. Çadırda bekleyişin devam ettiği Mahle’de Metal İşçileri Birliği coşkulu sloganlarla işçilerin dikkatini çekti. MİB adına yapılan konuşmada, başta Mahle işçileri olmak üzere direnişte olan bütün işçilerle dayanışma içerisinde olunacağı belirtildi.

Başkanlar Kurulu kararı üzerine işbaşı yapıldığı 2 Şubat gününde ise Ali Çeltek işçilere seslenerek Genel Merkez’in aldığı kararların arkasında olduklarını belirtti. İşçiler, grev yasağını sloganlarla protesto ederken Çeltek, ‘Başkanlar Kurulu’nun aldığı kararlardan çıkılmayacağını’ ve ‘birtakım çevrelerin sendikanın aldığı kararları çarpıttığını ve işçilerin kafasını karıştırdığını’ söyledi.

Prysmian’da grev erken bitti

Bursa’da grevin adresi olan Prysmian’da işçiler grev yasağının ardından fabrika önünde toplandı. İşçiler, sendika genel merkezinden gelecek kararı beklediler. Genel merkezden gelen karar üzerine Şube Başkanı Ayhan Ekinci, 'disiplin içerisinde' grevi bitireceklerini söyledi. Konuşmanın ardından işçiler, grev pankartını sökerek dağıldılar.

Bursa’da kurulu bulunan ve MESS kapsamındaki SCM fabrikasında ise 2 Şubat günü grev yasağına karşı iş yavaşlatma eylemi yapıldı.

Kızıl Bayrak / Mersin – İzmir - Bursa

 
§