26 Aralık 2014
Sayı: SYKB 2014/01 (51)

2015’in kaderini devrimci sınıf mücadelesi tayin edecek!
2014’te devlet terörü
Kürt cephesi: 2014 yılına Kobanê direnişi damgasını vurdu
Devlet terörüne karşı devrimci sınıf mücadelesi
Ayvalıtaş davasında oyun sürüyor
Banka patronlarının grev korkusu!
2014: Katliam, yıkım ve direnişin yılı
Metal işçisi son sözünü söyledi
Gebze mitinginde metal işçisinden grev mesajı
“İşyerinde benim gibi isyan eden yüzlerce işçi var”
Kani Beko ve omuzdaşları sınıf mücadelesinin önündeki barikattırlar! - B. Seyit
“Bize yapılanlara sessiz kalmayın!”
Yeni bir yıl ve devrimci olanaklar
PEGİDA: Irkçı-faşist saldırganlığın yeni müfrezesi
Rusya’da otomobil işçilerinden grev hazırlığı
ABD-Küba ilişkilerinde yeni bir döneme doğru
Üniversitelerde faşist terör: Onlarca gözaltı!
Devrimci ilke ve taktiğin birliği
2014: Kamu emekçilerinin kitlesel-birleşik mücadele hattı ihtiyacı
EKK Çalıştayı Sonuç Bildirgesi
Emekçi kadınlar çalıştayı değerlendirdi
Emekçi kadın çalıştayı: Direniş özgürleştirir!
Kadın olmak
19 Aralık’tan bugüne direniş sürüyor!
BDSP 19 Aralık Direnişi’ni selamladı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ayvalıtaş davasında oyun sürüyor

 

Haziran Direnişi sırasında yaşamını yitiren Mehmet Ayvalıtaş duruşmasına 24 Aralık’ta devam edildi.

İstanbul Kartal’daki Anadolu Adliyesi’nde 6. duruşması görülen davada Ayvalıtaş Ailesi’nin avukatları duruşmanın daha büyük bir salonda görülmesi yönündeki taleplerini yinelediler. Avukatların bu talebi reddedildi.

Ayrıca avukatların, tutuksuz yargılanan sanık Cengiz Aktaş hakkında tutuklanma ve yakalanma talepleri de yine reddedildi. Duruşma 25 Mart 2015’e ertelendi.

Duruşmaya Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan, annesi Gülsüm Elvan, Hasan Ferit Gedik’in annesi Nuray Gedik de katılırken adliye önünde toplanan kitle de sloganlarla duruşma boyunca bekledi. Duruşma çıkışında adliye önünde bekleyenlerin yanına giden Ayvalıtaş Ailesi ve avukatlar açıklamalar yaptılar.

Duruşmayı aktaran Av. Sevgi Evren, duruşmanın daha geniş bir salona alınması talebinin reddedilmesi karşısında tepkisini dile getirirken adliyede bunun için yeterli imkanın olduğuna vurgu yaptı.

Baba Ali Ayvalıtaş da yargılama oyununu teşhir ederek şunları ifade etti: “Bir Mehmet kaybettim binlerce Mehmet kazandım. Bir Berkin kaybettik binlerce Berkin kazandık. Bir Ali İsmail kaybettik binlerce Ali İsmail kazandık. Ama Türkiye’de adaleti kaybettik. Adalet yok, hakim yok, savcı yok. Oyun çocukları bile şu anki adaletten daha iyi adalet sağlar.”

Yapılan açıklamaların ardından adliye önünde toplanan kitle sloganlarla adliyeden ayrıldı.

 

 

 

 

Şerzan’ın katili 25 yılla yargılanacak!

 

12 Mayıs 2010 tarihinde üniversite öğrencisi Şerzan Kurt’un Muğla’da polis Gültekin Şahin tarafından katledilmesine ilişkin davaya 24 Aralık’ta devam edildi. Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Şerzan’ın ailesinin yanı sıra arkadaşları ve çeşitli kurumlar katıldı.

Hakim hakaretleri duymamış

Duruşma sırasında Kurt Ailesi’nin avukatları savunma yaparken katil polis Gültekin Şahin hakaretlerde bulundu. Bunun üzerine avukatlar hakaretlerin tutanaklara geçmesini istedi. Ancak hakim “ben öyle bir şey duymadım” diyerek hakaretleri tutanaklara geçirmek istemedi. Avukatların ısrarı sonucunda hakaretler tutanaklara işlendi.

Diğer polis 7 kere ateş etti

Mahkemeye savunmasını ve olaya ilişkin bilgileri içeren bir CD’yi sunan Gültekin Şahin ise, başka polislerin de ateş ettiğini söyleyerek kendini aklamaya kalktı.

Kurt Ailesi’nin avukatlarından Mustafa Rollas, cinayetin kasten işlendiğini belirterek Yargıtay kararını hatırlattı. Şahin’in “olası kasttan öldürme” suçundan tutuklu olarak yargılanmasını talep etti.

Olası kasttan 20-25 yılla yargılanacak

Mahkeme heyeti oy birliğiyle Gültekin Şahin’e verilen 8 yıllık hapis cezasına ilişkin bozma kararına uyarak Şahin’in “olası kastla adam öldürme” suçundan yargılanmasına karar verdi. Ancak tutuklu yargılanması yönündeki talebi reddetti.

Savcı ise verdiği mütalaada Şahin’in 20 ile 25 yıl arasında hapis cezasıyla yargılanmasını talep etti. Bir sonraki duruşma 20 Şubat 2015 tarihine bırakıldı.

 

 

 

 

Dink’in katillerine göstermelik soruşturma

Hrant Dink’in 19 Ocak 2007’de İstanbul Osmanbey’de katledilmesiyle ilgili dava sürecinde Hrant’ın katillerine dokunulmazken, ailenin başvurusu üzerine yeniden başlayan soruşturma süreci de benzer bir seyir izliyor.

Dink cinayetinin tetikçisi Ogün Samast, geçtiğimiz haftalarda yaptığı itiraf niteliğinde açıklamalarında, Hrant Dink cinayetinin asıl failinin devlet olduğuna işaret eden bir ifade vermişti. Samast, tanık olarak verdiği ifadesinde cinayetin dönemin İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek tarafından bilindiğini söylemişti.

Dava sürecinde açığa çıkan ses kayıtları ve tanık ifadeleriyle organize bir devlet katliamı olduğu görülen davada, soruşturma kapsamında gözaltına alınan dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı hakkında mahkeme kararını verdi.

‘Kamu görevlilerinin ihmali olup olmadığına’ yönelik yürütülen soruşturma kapsamında ‘tutuklanma’ talebiyle mahkemeye sevk edilen ve ‘şüpheli’ sıfatıyla dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı serbest bırakıldı. Mahkeme, Sarı için yurdışına çıkış yasağı koydu..

 
§