10 Ekim 2014
Sayı: KB 2014/40

IŞİD-AKP katliamlarına karşı
Kürt halkıyla dayanışmaya!
Reformist hayaller ve
Kobane direnişinin gücü
AKP’nin tezkeresi varsa, direnenlerin sokakları var!
Kürt halkı ayakta!
Her yer Kobanê, her yer direniş!
Kobanê sokak sokak direniyor!
Kürdistan’da polis-AKP-kontra çeteler katletti!
Suruç’a giden bir DGB’li gözlemlerini aktarıyor
“Kobanê halkı insanlık onurunu ölümüne savunuyor!”
Üniversitelerde gerici saldırganlık!
Sermaye devleti işkencecileri, katilleri, tecavüzcüleri koruyor!
Kürt halkıyla dayanışmayı büyütelim,
devrimci mücadeleyi yükseltelim!
Kobanê için sınırsız direniş yükseldi!
“Zamanın hurdası” ya da “hurdalığın” zamanla imtihanı!
Hastanelerde taşeron var!
Yol-İş Genel Kurulu üzerine
“Filler tepişirken işçiler eziliyor!”
Nestle’de tanıdık bir ihanet!
Rant, yağma ve talanda sınır tanımamışlar
Devrimci gençlik çalışmasına polis tacizi artıyor
15. yılında Ulucanlar Katliamı lanetlendi
Kızıl Bayrak Avrupa’da da dalgalanıyor!
Bir kitap tanıtımı:
Halkın Sesi
El Che’nin Savaş Günlükleri yazılmaya devam ediyor - K. Ehram
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Kürdistan’da polis-AKP-kontra çeteler katletti!

 

IŞİD çetelerinin Kobanê Kantonu’na yönelik kuşatması ve katliam girişimlerine karşı başta Kuzey Kürdistan olmak üzere birçok kent ve ilçe merkezi kitlesel, militan sokak eylemlerine sahne oldu.

Kürdistan’daki eylemleri bastırmak için seferber olan sermaye devletinin fiili OHAL uygulamaları sökmeyince azgın devlet terörüne, devlet destekli kontra çeteler ve bizzat AKP’lilerin saldırıları eşlik etti. Batı illerinde ise faşist güruhlar birçok bölgede polis destekli provokasyonlara başvurdu. Eylemler sürerken Kürt illerinde katliamın bilançosu her geçen dakika ağırlaştı.

Hüda-Par’cılar katletti

7 Ekim günü gerçekleşen protestolara polisin yanı sıra Hizbullah yanlısı Hüda-Par’cı çeteler saldırdı.

Batman’ın Diyarbakır Caddesi’nde gençlerle polisler arasında çatışmalar devam ederken, cadde üzerinde bulunan Hür Dava Partisi binasında bulunan kişilerin, kitlenin üzerinde ateş etmesi sonucu Emrah Demir (22) adlı genç katledilirken, çok sayıda kişi de yaralandı.

Mardin’in Dargeçit ilçesinde eylem yapan gençlerden Bilal Gezer ve Sinan Toprak HÜDA-PAR İlçe Başkanı Kadri Şengül ve iki oğlu tarafından açılan ateş sonucu katledildi.

Diyarbakır’da Hizbullah yanlısı gruplar ve polisler Kobanê için sokaklara çıkan halka ateş açtı. Açılan ateş sonucu 3 kişi katledildi, 10’un üzerinde kişi yaralandı. Eylemler sırasında kentin üç farklı noktasında Hizbullahçı gruplar tarafından silahlı saldırı düzenlendi.

Bağlar ilçesine iki ayrı noktada, Sur ilçesinin Hançepek Mahallesi’nde yaşanan saldırılar sonucu 1 kişi katledildi, çok sayıda kişi de yaralandı.

Bağlar Şeyh Şamil Mahallesi’nde pompalı silahlarla yapılan saldırı sırasında 10’a yakın kişi yaralandı.

Açılan ateş sonucu etrafa saçılan saçmaların vücutlarına isabet etmesi sonucu Gele Kürdistan TV muhabiri Rojhat Doğru ile birlikte 3 küçük çocuk yaralandı.

Sur ilçesindeki saldırıda Mardin Derik nüfusuna kayıtlı olduğu öğrenilen Mahmut Enez (55) isimli bir kişi boynuna isabet eden cisimle ağır yaralandı.

Çağrılan ambulansla hastaneye kaldırılan Enez, yolda hayatını kaybetti. Enez’in cenazesi Özel Veni Vidi Hastanesi morguna kaldırıldı. Yaralı olarak hastaneye kaldırılan 19 yaşında Süleyman Kale ile Mahsum Çoban (21) da yaşamlarını yitirdiler.

Van’ın Serhat Mahallesi’ndeki eylemler sırasında silahla göğsünden vurularak ağır yaralanan Hamdi Caner hayatını kaybetti.

Siirt’te AKP’liler katliam yaptı

Siirt Kurtalan’daki protesto eyleminde kitlenin üzerine açılan ateş sonucu 2 kişi katledildi, 13 kişi de yaralandı. 7 Ekim öğle saatlerinde bir araya gelen binlerce kişi Diyarbakır Caddesi üzerinde yürüyüşe geçti ve polis saldırısının ardından çatışmalar başladı. Çatışmaların ardından AKP'li Kurtalan Belediye Başkanı Nevzat Karatay, aile üyeleri ve korucular tarafından ateş açıldı. İki çocuğun yaralandığı bu saldırının ardından akşam saatlerinde dağılmak üzere olan kitlenin üzerine AKP'li Başkan Karatay'ın yakınları ve korucular tarafından yeniden ateş açıldı. Açılan ateşte bu kez 2’si çocuk, 3’ü kadın toplam 13 kişi çeşitli yerlerinden yaralandı. Yaralıların 4’ü Siirt Devlet Hastanesi’ne, 9’u ise Kurtalan Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı.

Yaralılardan Y.Ç. (17) ile Mehdi Erdoğan (35) tedavi altına alındıkları Siirt Devlet Hastanesi’nde kurtarılamayarak yaşamlarını yitirdi.

Siirt’te 8 Ekim sabah saatlerinden itibaren başlayan eylemlere polislerin saldırması sonucunda çatışmalar başladı. Çatışmalar devam ederken polislerin silahla kitleye saldırması sonucunda 17 yaşındaki bir genç katledildi. Polisin yaylım ateşi açmasıyla katlettiği Davut Nas’ın cenazesi Siirt Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

Siirt’te Kobanê’yle dayanışma eylemi yapan kitleye, Kaymak Petrol Benzin İstasyonu’nu koruyan korucular ateş açtı. Saldırı sonucunda 2’si ağır, 5 kişi yaralandı.

Baksur’u polis katletti

7 Ekim günü Muş’un Varto İlçesi’ndeki eylemcilere polis saldırdı. Cumhuriyet Caddesi’nde, eczanelerin bulunduğu noktada panzerin üzerinden kitleye ateş açan polis, 25 yaşındaki Hakan Baksur’u kafasından vurarak öldürdü. Polisin açtığı ateşte beyni dağılan Baksur olay yerinde hayatını kaybetti.

Mardin’de katliam

Eylem nedeniyle “sokağa çıkma yasağı” kararı alınan Mardin Kızıltepe’de de devlet destekli çeteler işbaşındaydı. Eylemlerin yasağa rağmen sürdüğü ilçeye bağlı Qûbikê Köyü mevkiinde saldırıları protesto etmek amacıyla köy yolunu ulaşıma kapatan köylülerin üzerine plakası belirlenemeyen bir araçtan ateş açıldı. Kerem Karaaslan (22) isimli bir genç, araçtan açılan ateşle katledildi.

Kızıltepe’de sermaye devletinin kolluk güçleri 8 Ekim günü de kan döktü. İpekyolu üzerinde bulunan Musa Anter Caddesi’nde çıkan çatışmalarda 2 kişi polis tarafından vurularak katledildi.

Mardin Dargeçit’te ise 7 Ekim günü “kimliği belirsiz kişilerin” silahlı saldırısına uğrayan ve yaralı bir şekilde bulunan Eshan Akdoğan yapılan müdahalelere karşın kurtarılamadı.

Adana’da ise IŞİD yanlısı çeteler Çamlıbel Mahallesi’nde belirledikleri pek çok eve saldırı düzenledi. Çeteler, Ahmet Albay’ın evine girdi ve oğlu Veysi Albay’ı öldürmek için babasından istedi. Oğluna siper olan Ahmet Albay kurşunlanarak katledildi. Vurulan oğul Veysi Albay ise ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.

Şırnak

Şırnak›ın Silopi ilçesine bağlı Bostancı Köyü›nde binlerce kişi Rojava'nın Cizri Kantonu'na bağlı Zerye Köyü'ne geçerek insan zinciri oluşturdu. Bu sırada sınırda bulunan askerler, Kobra tipi zırhlı aracı kitlenin üzerine sürdü. Kitlenin taşlarla karşılık vermesiyle ağır hasar alan araç kitlenin arasından çıkamadı. Bunun üzerine de askerler kitleye gaz bombası ve gerçek mermiyle saldırdı.

Uzun namlulu silahlarla kitlenin üzerine rastgele ateş açan askerler bir kişiyi vurdular. Askerin açtığı ateş sonucu bir kişi katledildi.

 
§