8 Ağustos 2014
Sayı: KB 2014/32

Filistin halkının direniş iradesi kazandı!
AKP iktidarı Suriyeli sığınmacıları kamplara kapatıyor
IŞİD Şengal’e girdi,
Ezidi emekçiler silahlandı
Zindanlardaki hak ihlallerine karşı
tutsaklarla dayanışmaya!
“Sosyalist işçi-emekçi cumhuriyetini kuralım!”
Ali Ağaoğlu: Burjuvazinin ahlak abidesi
Yoksul çocukları ölürse...
Düzenin her ‘kazası’ geliyorum diyor!
Kıdem tazminatı ve taşeron Çelik’in temel gündemi
EKK grevdeki Kent işçilerini ziyaret etti

Kimberly Clark grevi kazanımla sonuçlandı!

Danıştay, bakanlık görüşlerini talimat saydı

“Sınıfım için direniyorum!”

“Habaş işçisi artık yumruğunu masaya vurmalı!”

Greif Direnişi işçi sınıfı hareketinin
devrimci geleceğidir!
Almanya’da taşeron sistemi ve devrimci sorumluluk
Avrupalı tekellerin gözü İran’da!
Ukrayna krizi ve emperyalist saldırganlık! - E. Eren
DGB için bir adım ileri!
Taşı delen suyun kuvveti değil, damlaların sürekliliğidir!
Dinci-gericilik kadınları hedefliyor
Sırça köşkler için “bereket”, şehrimiz için “felaket!” - Z. Eylül
Dünyayı değiştirmeden
dünyanı değiştiremezsin!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

IŞİD Şengal’e girdi,
Ezidi emekçiler silahlandı

 

Suriye’deki katliamlarının ardından Irak’a da yönelen gerici IŞİD çetesi önemli bir kasabada üstünlüğü ele geçirdi. Suriye sınır hattında, Musul’a 60 kilometre mesafede kalan Şengal kasabasının geri alınamadığı takdirde, IŞİD çetesinin Rojava’ya yönelik saldırılarında önemli avantaj kazanacağı ve yeni bir hat oluşacağı ifade ediliyor.

KDP’ye bağlı peşmerge güçlerinin kontrolündeki Şengal kasabasında 1 Ağustos’ta başlayan ve iki gün süren yoğun çatışmalar yaşandı. IŞİD çeteleri 2 Ağustos gecesi saat 03.00’ten itibaren kasaba ve çevre köylere yoğun saldırı başlatmış, saldırı karşısında bölge emekçileri silahlarla çetelere karşı direnmeye çalışmıştı. Fakat, sabah erken saatlerde KDP’ye bağlı peşmergeler konvoy halinde geri çekilince savunmasız kalan kasaba, IŞİD çetesinin eline düştü.

IŞİD çetelerinin Şengal’i tümden alması durumunda Musul’dan Til Koçer sınırına kadar yaklaşık 400 km’yi bulan bir alanın IŞİD’in eline geçmiş olacağı ifade ediliyor. Bu da IŞİD’in Musul’dan Telaffar hattı üzerinden Rojava’ya dönük saldırılar için istediği gibi silah, cephane ve savaşçı geçirmesi anlamına geldiği ve bununla birlikte saldırılarını şiddetlendireceği belirtiliyor. Irak ordusunun 6 Haziran’da boşalttığı bölgelerden olan Şengal o günden itibaren peşmergelerin denetimindeydi.

Yine önce katliam yaptılar

Gerici çetelerin şiddetinden kaçan Şengalliler ise göç ederek ve dağlara sığınarak hayatta kalmaya çalıştı. Denetimi eline alan IŞİD çetesi, her zamanki gibi ilk olarak kendilerinden ayrı ırk ve inançtan olan bölge halkını katletmeye başladı. Özellikle genç erkeklerin katledildiği, kadınların kaçırıldığı ve tecavüz edildiği gelen bilgiler arasında. Ayrıca dağlara sığınan Ezidi halk ise aç, savunmasız ve yardıma muhtaç durumda kaldı.

Irak’ın yeni başbakanını seçmek için toplanan Irak Parlamentosu’nda konuşan Şengalli Ezidi Kürt Milletvekili Viyan Daxil şunları söyledi: “Şimdiye kadar 500 Ezidi genç erkek katledildi. Kadınlarımızı pazarlarda satmak üzere kaçırıyorlar. Tecavüz ediyorlar ve onlara ganimet gözüyle bakıyorlar.”

Viyan Daxil, şimdiye kadar 500 Ezdi kadının cariye yapılmak üzere kaçırıldığını belirterek şunları söyledi: “Son 48 saat içerisinde 32 bin aile göç etti. Aç ve susuz Şengal dağlarında, etrafları kuşatılmış durumda. 70 çocuk, 50 yaşlı açlıktan öldü.”

Ayrıca UNICEF IŞİD’in saldırıları sonunda, Şengal’de iki gün içinde 40 Ezidi çocuğun şiddet, yerinden edilme ve susuzluktan öldüğünü açıkladı.

Ezidi emekçiler direnişi seçti, YPG-HPG desteğe geldi

Ezidi emekçilerin silahlandığı ve Şengal Direniş Birlikleri oluşturarak, katliamcı çete IŞİD’e karşı mücadele yolunu seçtiği yerel kaynaklardan gelen bilgiler arasında. Peşmergelerin de Şengal’i boşaltmasıyla beraber Êzîdî Kürtlerle IŞİD çeteleri arasında 3 Ağustos gecesi saat 02.00’den itibaren yoğun çatışmalar yaşandığı ifade ediliyor.

Ezidi Kürtleri’nin kutsal mekanı olan Şengal’e, sınırı geçen YPG güçleri de ilk olarak müdahale ederek destek oldu. YPG birliklerinin sınırı geçmelerinin ardından Şengal dağındaki binlerce emekçiyi korumak için savunma hattı oluşturduğu ve insani koridorla bölgeden uzaklaştırdığı bildirildi.

Keza 5 Ağustos itibariyle HPG de bölgeye güç aktararak gerici çetelere karşı çatışmalara dahil oldu. YPG-HPG gerillaları çetecilere karşı saldırılar gerçekleştirerek ilerleyişi yavaşlatırken Şengal Direniş Birlikleri adıyla bölgedeki emekçilerin de örgütlenmeyi arttırdığı gelen bilgiler arasında.

Şengal Direniş Birlikleri 5 Ağustos gecesi şehir merkezinde çetecilere saldırdı. 4 çete üyesinin öldüğü eylemin ardından birliğin geri çekildiği belirtildi. Bu eylem, gerici çetenin Şengal’i işgalinin ardından şehir merkezinde verilen ilk karşılık olması nedeniyle önem taşıyor. Bu da katliamlara, zırhlı araç ve ağır silah desteğine rağmen çeteleri zorluyor. Keza Rabia’da da çetelerin saldırılarının YPG tarafından kırıldığı ve gericilerin ilerleyemediği aktarılıyor.

Ayrıca ANF’nin aktardığı bilgiye göre, 6 Ağustos akşamı 2 taburluk YPG/YJA STAR gerilla gücünün tümü Şengal Dağı’na ulaştı. Şengal Dağı’na ulaşan gerillaların ilk olarak, buraya daha önce ulaşan HPG-YPG gerillaları ile güvenlik tedbirlerini arttırdıkları belirtiliyor.

Ezidi emekçilerin oluşturduğu Şengal Direniş Birlikleri ve gerillar, ortak operasyon yaparak 6 Ağustos akşam saatlerinde IŞİD çetelerinin konumlandığı Dugura Köyü’nü kurtardı. Çok sayıda çete üyesinin öldürüldüğü, askeri araçların imha edildiği belirtildi. Ayrıca 2 Ağustos’ta çetelerin yeniden işgal girişiminde bulunduğu Batı Kürdistan’ın Til Koçer kentinin karşısındaki Rabia’da YPG gerillasının müdahalesiyle kent merkezinin denetimi büyük çoğunlukla geri alındı. Kent çevresinde ise IŞİD çetelerine karşı operasyonun sürdüğü gelen bilgiler arasında.

Ezilen halklarla dayanışmaya!

IŞİD çetelerinin Şengal’a saldırısı Mardin, Şırnak, Siirt, Silopi ve Ağrı’da kitlesel bir şekilde protesto edildi. Ayrıca İstanbul’da da sokakalara çıkan emekçiler Kadıköy’de eylem yaparak Ezidi halkına destek verdiler. Avrupa’da da Belçika, Avusturya, İsviçre’nin birçok kentinde de destek eylemleri gerçekleştirildi.

 

 

 

 

Ezidi emekçilere destek eylemleri

Şengal katliamı protesto edildi

HDK/HDP İstanbul Gençlik Meclisi’nin çağrısıyla, Kadıköy Altıyol’da bir araya gelen kitle İskele Meydanı’na yürüdü. HDK/HDP İstanbul Gençlik Meclisi adına İlayda Aktül’ün yaptığı açıklamada. AKP’nin beslediği eli kanlı gerici çetelerin Şengal’de yaşayan Ezidi halkına yönelik vahşi katliamlar gerçekleştirdiği hatırlatıldı ve Ezidilerin katliama uğratılmalarına izin verilmeyeceği belirtildi. Filistin’e ağlarken Şengal’i görmezden gelmenin iki yüzlüce olduğu kaydedildi.

Ezidilerden IŞİD karşıtı eylem

Almanya’nın Köln kentinde bulunan Eberplatz Meydanı’nda toplanan yaklaşık bin Ezidi Kürdü, buradan Köln Katedrali’ne kadar yürüdü.

Köln Katedrali önünde yapılan açıklamada uluslararası toplum Ezidilere karşı gerçekleşen IŞİD saldırılarıyla ilgili duyarlı olmaya çağırıldı ve “Tüm devletlerden bütün dünyadan yardım istemek için buradayız. Eğer bize destek çıkmazlarsa Şengal dağlarında sonumuz ölümdür” denildi.

 
§