11 Nisan 2014
Sayi: KB 2014/15

Greif direnişi yeni bir dönemin kapılarını açtı
Greif işgal okulu ve kısa dersleri
60 uzun gün: “Greif İşgali!”
Kavga bitmedi daha yeni başlıyor!
İzmir’de Greif için üç eylem!
Greif işçilerine saldırı
dört yanda protesto edildi
İki ayrı dünyaya ait iki ayrı insan…
Greif’te iki düzen, iki dünya karşı karşıya!
İşgal fabrikasında
coşkulu dayanışma etkinliği!
Greif işçileri kararlılıklarını İzmir’e taşıdı
Özelleştirmeye karşı Ankara’da eylem!
Sağlık işçilerinden
iş bırakma eylemi!
Kölelik ve sömürü düzenine karşı
devrimci sınıf kavgasına!
Osmanlı’dan günümüze 1 Mayıslar
İşçi sınıfı Taksim’e,
Türk-İş Kadıköy’e!
İzmir’de işçi sınıfının
devrimci 1 Mayıs’ını örgütleyelim!
Devrimci 1 Mayıs faaliyetlerinden...
“Taksim işçi ve emekçi mücadelesi açısından bir bellektir!”
Canları alan
şeytanların hırsıdır!
Perinçek, AKP ile ittifaka hazır!
AKP gericiliği
sınır tanımıyor!
Kayıp çocuklar ülkesi
Paraları sıfırlayanlar
yoksullara sadaka dağıtıyor!
Türkiye’de
göçmen olmak...
Avrupa: Sosyal demagoji ve faşist hareketlerin seçim başarıları - A. Eren
Küba’ya karşı yeni
emperyalist komplo
Suriye’deki kirli savaş ve ortalığa saçılan pislikler!
Brüksel’de 50 bin
işçi ve emekçi yürüdü
Direnişe, özgürlüğe,
1 Mayıs’a!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Sağlık işçilerinden iş bırakma eylemi!

 

Maltepe Devlet, Süreyyapaşa, Meslek Hastaları hastaneleri ve Koşuyolu Kalp Hastanesi’nde çalışan temizlik işçileri yol ücretlerinde yapılan kesintiler, işyerindeki keyfi uygulamalar ve hak gasplarına karşı iş bıraktılar. 7 Nisan Pazartesi günü başlayan iş bırakma eylemi, taleplerde anlaşma sağlanamamasından dolayı Salı günü de devam etti. Koşuyolu Kalp Hastanesi yönetimi ile yapılan görüşme sonucu yönetimin birşey yapamayacağı, onları aştığını ve muhataplarının İstanbul İl Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliği olduğu söylenildi.

Saat 09.30’da dört hastaneden gelen işçiler birleşerek Çamlık’tan Maltepe Köprüsüne kadar yürüdüler. Buradan servislerle Kamu Hastaneleri Birliği önüne gelindi. İşçiler bekleyişlerini sürdürürken, Dev Sağlık-İş yöneticileri ve DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu hastane CEO’su ile masaya oturdu.

Görüşme devam ederken işçiler bahçede alkışlar ve sloganlarla beklediler. Görüşmenin sonucunu bildirmek üzere Arzu Çerkezoğlu işçilere seslendi. Görüşmeyi aktarırken ilk olarak yol paralarına değinen Arzu Çerkezoğlu daha önce bu konuda yapılan girişimleri aktardı. Bu girişimlerin sonuçsuz kalmasından kaynaklı bugün böylesi bir süreç işletildiğini vurgulayan Çerkezoğlu, kazanılmış hakların geri bırakılmayacağını ifade etti.

Ardından bu süreçte açılan davalardan bahseden Çerkezoğlu, taleplerin karşılanması noktasında girişimlerin yapılacağını belirtti.

Ardından işyerlerine geri dönme çağrısı yapılarak, hastanelerde yapılacaklara dair kısa bir bilgilendirmede bulunuldu. İşçilerin bir kısmından tepkiler gelmeye başladığı anda bilgilendirme hastanelerde yapılacak toplantılara ertelendi.

Kızıl Bayrak / Kartal

 

 

 

 

Türk Metal-Hema ortaklığına itiraz

 

HEMA Metal fabrikasında işten atılan işçilerin işe iade davası 8 Nisan’da görüldü. Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Hema Metal A.Ş’de geçtiğimiz yıl 25 Aralık tarihinde, Türk Metal Sendikası’nın, haksız işçi kıyımlarından birisi yaşanmıştı.

Daiyang-SK grevinde yer alan ve fabrikada ikinci temsilci olan işçinin burada çalıştığını fark eden sendika ağaları, işçiyi hiçbir sebep göstermeden işten attırmışlardı. Bunun devamında işçiyle üretimde samimi olduğu üç arkadaşını da sorguya çekerek, “bu adam başka sendikada temsilcilik yapmış, greve çıkmış, polisle çatışmış, nasıl tanımazsınız?, nasıl bilmezsiniz?” diye korku salmaya çalışmışlardı.

Sorgu odalarına almışlar hatta bir işçiyi temsilci odasına kilitleyerek baskı yapmaya çalışmışlardı.

Devamında istediğini alamayan Türk Metal temsilcileri, patronla elele vererek sözde araştırma yapmaya kalktığını belirterek, dört işçiyi malum durum yüzünden işten atmışlardı. Patronu mahkemeye veren işçiler, duruşmanın ilk ayağına 9 Nisan günü öğle saatlerinde Çerkezköy Adliyesi’nde katıldılar. Hakim daha ilk celsede ne davacı olan işçileri, ne de şahitleri dinlemeye gerek görmeden karar verdi.

Eğer işçi sınıfı direnmezse çözüm yok!

İşçilerin haklı bulunduğunu ve işe iadeleri karara bağlandı. İşçilerle konuşmamızda Türk Metal’in bu oyunları sürekli yaptığını, işçileri fişlediğini, ne kadar emek harcanırsa harcansın onlar için önemli olan koltuklarının olduğunu belirttiler. Her fırsatta işçiyi ezmeye, emek düşmanlığı yapmaya, işverenin uşaklığını yapmaya devam ettiklerini belirttiler. Eğer işçi sınıfı direnmez, mücadele saflarına katılmazsa bu durumun ilerleyen zamanlarda daha da artarak devam edeceğini söylediler.

Kızıl Bayrak / Trakya

 

 

 

 


Migros işçileri eylemlerini sürdürüyor

 

6 Nisan günü Kadıköy Boğa heykeli önünde toplanan işçiler pankartlarını açarak sloganlarla yürüyüşe başladılar. Bahariye Caddesi üzerinden Migros’un Moda mağazasına kadar yürüyen işçiler mağaza önünde pankartlarıyla girişi kapattılar. Yaptıkları konuşmalar ve atılan sloganlarla Migros’un işçi ve sendika düşmanı tavrını protesto ederek Migros mağazalarından alışveriş yapmama çağrısı yaptılar. Eyleme destek verenler bu sırada mağazanın içine girerek işçilere destek olmak için alışveriş yapanları boykota katılmaya davet ettiler.

Ardından yürüyüşe devam eden işçiler bu sefer de Kilise’nin karşısındaki Migros mağazasına giderek eylemlerini burada sürdürdüler. Mağazanın önündeki basın açıklamasını ise Şekerpınar’daki depodan atılan Halil Alparslan Kılkan okudu. Açıklamada işçilerin yaşadıkları durum şu ifadelerle özetlendi:“Bizler sendika üyesi olduğumuz için Migros, Usgrup ve Mbm şirketleri tarafından işinden, emeğinden edilen işçileriz. 1 senedir işten atılan işçi sayısı 50’yi buldu. Hukuksuz, komik gerekçelerle işten atılıyoruz. En son atılan 6 arkadaşımıza, Adana-Antalya depolarına sürgün edildikleri kağıtlar imzalatılmaya çalışıldı. İmzalamayınca da kapının önüne kondular. İşten atılan işçiler olarak işe iade-sendikal tazminat davaları açtık. Hukuki olarak da mücadelemizi sürdürüyoruz.”

Açıklamanın devamında “teknolojik yatırım”, “küçülme” gibi bahanelerle işten atmalar sürerken diğer taraftan da yeni işçi alımlarının devam ettiği ifade edildi. Migros’tan alışveriş yapmayarak kendilerine destek olunması çağrısı yapılan açıklama Migros’a sendika girene kadar mücadelenin devam edeceği belirtilerek sonlandırıldı.

Açıklamanın ardından mağazaya giren işçiler yaptıkları konuşmalarla Migros’un işçi düşmanı tavrını burada da teşhir etti. Mağazadaki eşyaları kasalara yığarak alışveriş yapılmasını engelleyen işçiler daha sonrasında mağazadan çıkarak eylemi sonlandırdılar.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 
§