21 Şubat 2014
Sayi: KB 2014/08

Greif işçilerinin davası kazanacaktır!
Greif işçileri: Ayak oyunlarınız boşa,
mücadele azmimiz zaferi getirecek!
DİSK’i kuran ruh Greif’ta!
DİSK’in Greif ziyaretinden yansıyanlar
Direniş kapıya dayanınca...
Birleştik ve direnişin kalesi yarattık!
Greif’te direnişin yaratıcılığı: Sınıf sahnede!
Greif’in işgalci kadınları...
Tariş’ten Greif’a dal Budak salan ihanet!
Türk-İş mitinginden yansıyanlar
BDSP 2014 yerel seçim bildirgesi
BDSP: Seçimlerde devrime çağıracağız!
Bir burjuva partisi, bin koltuk kavgası
Sansürü koyulaştırma yasası
Yerel seçim süreci ve kadınlar
Carrefour’da adım adım taşeronlaştırma
Enerji tekelleri için
Kıbrıs sorununa “çözüm”
“Çözüm süreci”nin son perdesi
Venezuela’da
karşı-devrimci çeteler işbaşında
Kuraklık kapıda!
Denizbank’a müşteri olmayacağız!
Gençliğin geleceği işçi sınıfı saflarında!
“Sizleri umutla takip ediyoruz”
Adana’dan Greif işçilerine selam…
Greif’ta işçi demokrasisi
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Carrefour’da adım adım taşeronlaştırma...

 

Carrefour Bursa Anataolium’da risk ve kayıpları önleme bölümünde çalışan Sibel Erbay, çalıştığı bölüm taşerona devredildiği için işten çıkarıldı. Carrefour’un hisselerinin bir bölümünün Sabancı’ya devredilmesinin ardından hız kazanan bu taşeronlaştırma saldırısı ilk olarak Ankara’da başladı. Fakat ülke genelindeki diğer mağazalarda da uygulanacak. Carrefour, daha fazla kar için kendi bünyesinde yapılan bu işi taşerona devrederek işçi maliyetini düşürmek istiyor. Sibel Erbay ile işten atılma sürecini ve taşeronlaştırmayı konuştuk.

- Yaptığın işten bahseder misin?

- Carrefour’un kendi bünyesinde güvenlik olarak çalışıyordum. Bizim altımızda taşeron güvenlikler de var. Bunlar giriş-çıkışlarda duruyorlar. Biz de daha çok kilit noktalarda, personel girişinde, ürünlerin giriş çıkış yaptığı yerlerde yer alıyorduk. Fakat bizim bölümümüz güvenlik olarak değil de risk ve kayıpları önleme bölümü olarak geçiyor. Carrefour’un her işine bakıyorduk. Gelen ürüne, iade yapılan ürüne, kontrol edilmeden hiçbirşey çıkmıyordu.

- Neden işten çıkarıldınız?

- Yılbaşından sonra Carrefour’un hisselerin çoğunun Sabancı’ya devredilmesiyle bizim bölümümüz de kapandı. Bizim bölümümüz taşerona devredildi. İlk önce Ankara’da bizim bölümde olan arkadaşlar işten çıkarıldı. Sonra da biz çıkarıldık.

Biz sabah işe gittik, çalıştık. Çıkış saatimiz geldi, mağaza müdürümüz bizi çağırdı. Toplantı odasında, insan kaynakları ve mağaza müdürü bizim bölümün taşerona devredildiğini söyledi. Bizi farklı bir mağazada bizim yaptığımız işin daha altında bir iş olan reyon elemanı olarak çalıştırmak istediklerini söylediler. Birden pat diye böyle bir durumla karşılaşınca şaşırdık. Psikolojik baskı da var. Ne yapacağımızı bekliyor herkes... Bana Bademli mağazasında reyon elemanlığı teklif ettiler. Ben kabul etmedim. Çıkışımızı verdiler. Bademli evimden uzak, şehir dışında sayılır. İki araç değiştirerek gitmem gerekiyor. Araçtan indiğimde de yürümem gerekecek. İki vardiya çalışacağım, saat 23.00’de işten çıktığımda ben nasıl o yolu yürüyeyim? Benim için zor olacaktı o yüzden kabul edemedim.

- Kaç kişi çıkarıldı?

- Biz 4 kişi çalışıyorduk. Bir arkadaşa aynı mağazada eşit şartlarda iş teklif ettiler. Bunun sebebi de şu: Daha önceden insan kaynakları işini yapmadığı için bir tartışmamız olmuştu. Mağaza müdürü ve insan kaynaklarıyla karşı karşıya gelmiştik. Bizim mağazada insan kaynakları mağaza müdürü gibi çalışıyor. Onlarla yaşadığımız bu tartışmada işten atılan diğer 2 arkadaş da benim tarafımda yer almıştı. Biz işimizi yapıyorduk sonuçta, ama bu tartışma yüzünden bize yaptığımız işten daha düşük bir iş teklif ettiler. Biz normalde şeflerle muhatap oluyorduk, fakat bizi bu şeflerin altında çalışmak üzere yönlendirdiler. Ben bu işten gocunmam, başka yerde bu işi yaparım. Yapacağım da. Ama başka bir arkadaşa eşdeğer bir iş verirken bize bunu teklif etmeleri bir art niyet olduğunu gösteriyor.

Beş ay önce bizimle aynı işi yapan bir arkadaşı Kent Meydanı’ndaki express mağazasına müdür yardımcısı olarak gönderdiler. Mağaza değiştirirken kıdem yükselmesi gerekiyor. Carrefour’un prosedürü böyle ama bizde tam tersi oldu. Bu da yaşadığımız tartışmadan kaynaklanıyor.

- Taşeronda çalışan işçilerin koşulları nasıl?

- Bizden sonra çok hırsızlıklar olmuş. S4’ler çalınmış, pahalı bir diş macunu var Sensodyne, ondan bir alışveriş arabası dolusu çalınmış. Yani taşeronu getirdiler fakat işi bilmiyor. Sadece maliyeti düşürmek istediler. Taşeronlaştırmayı yaymak istiyorlar. Bunu yurt çapında uygulayacaklar. Mini hiperlerden başlıyor büyük hiperlere kadar gidecek. Nilüfer Carrefour’da 10-15 senedir bu işi yapan arkadaşlar şimdi kara kara düşünüyor biz ne yapacağız diye. Çünkü onların yaşı bizden daha fazla. Çıkarıldıkları zaman onlar için iş bulmak kolay olmayacak.

Taşeronun çalışma saatleri uzun. Biz 8 saat çalışıyorduk. Maaşımız asgari ücretti, 3 ayda bir tam ikramiye alıyorduk. Yol paramızı veriyordu. Yakacak yardımı, giyecek yardımı ve yemek gibi haklarımız vardı. Taşeronda yol parası dahi yok. Sadece yemek için Ticket veriyor, o da zaten yemekhanede değil sadece alışveriş yaparken kullanılıyor. Yani yemek parasını yine cebinden veriyorsun. Sabah 9’da geliyorlar. 9.30’da mağazayı açıyorlar-akşam kapanana kadar oradalar. Ve güvencesizler. Taşeron oldukları için ufacık bir sorunda çıkarılıyorlar.

- Tez-Koop-İş üyesisiniz, sendika bu konuda ne yaptı?

- Biz oraya imza atmak için gittiğimizde sendika başkanımızı gördüm. “Neredesiniz siz ya?” diye sordum. Biz sendikanın da yanımızda olmasını isterdik. En azından fikir alışverişi yapardık. Sendikanın desteğini bekliyorduk. Ama olmadı. Ben sendika başkanına söylediğimde bana cevabı gülümsemek oldu.

 

 

 

 

Sınıf devrimcilerinin 8 Mart programı

 

İstanbul

9 Mart Pazar günü yürüyüş gerçekleştirilecek. Saat 16.00’da Kadıköy Boğa’da toplanılmasının ardından, sata 17.00’de Kadıköy İskele’ye yürünecek. Burada yapılacak eylemde müzik, şiir ve tiyatro da olacak.

Eyleme direnişçi işçiler de katılacak.

Ankara

Dünye Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle 9 Mart’ta yürüyüş ve etkinlik yapılacak.

Toplanma saati ve yeri: 13.00 - Yüksel Caddesi

Buradan Sakarya Meydanı’na yürünecek ve etkinlik yapılacak.

Gebze

Gebze EKK 2 Mart Pazar günü saat 14.00’te 8 Mart etkinliği ve eylemi gerçekleştirecek.

Etkinlik programında, sinevizyon, EKK konuşması, FENİŞ’ten bir kadın direnişçi konuşması, BDSP konuşması, tiyatro gösterimi, şiir dinletisi ve müzik dinletisi bulunuyor.

Etkinlik buluşma saati: 13.30

Yer: Gebze İçilerin Birliği Derneği

Bursa

23 Şubat Pazar günü saat 14.00’de Baro Lokali’nde gerçekleştirilecek panel-foruma konuşmacı olarak Doç. Dr. Sibel Özbudun ve ÇHD Bursa Şube Başkanı Aslı Evke Yetkin katılacak.

8 Mart Cumartesi müzik, şiir dinletisi, tiyatro ve sinevizyon gösteriminden oluşan programa Gülay Özdemir ezgileriyle katılacak. Nilüfer Sokak Oyuncuları da programda yer alıyor. Ayrıca Turgut Çelik de şiirleriyle etkinlikte olacak.

Etkinlik saat 17.00’de Ördekli Kültür Merkezi’nde olacak.

İletişim: 0553 409 16 18

İzmir

Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle, 9 Mart Pazar günü eylem yapılacak.

Eylem için toplanma saati 14.00, toplanma yeri Karşıyaka İzban Çıkışı

 
§