21 Şubat 2014
Sayi: KB 2014/08

Greif işçilerinin davası kazanacaktır!
Greif işçileri: Ayak oyunlarınız boşa,
mücadele azmimiz zaferi getirecek!
DİSK’i kuran ruh Greif’ta!
DİSK’in Greif ziyaretinden yansıyanlar
Direniş kapıya dayanınca...
Birleştik ve direnişin kalesi yarattık!
Greif’te direnişin yaratıcılığı: Sınıf sahnede!
Greif’in işgalci kadınları...
Tariş’ten Greif’a dal Budak salan ihanet!
Türk-İş mitinginden yansıyanlar
BDSP 2014 yerel seçim bildirgesi
BDSP: Seçimlerde devrime çağıracağız!
Bir burjuva partisi, bin koltuk kavgası
Sansürü koyulaştırma yasası
Yerel seçim süreci ve kadınlar
Carrefour’da adım adım taşeronlaştırma
Enerji tekelleri için
Kıbrıs sorununa “çözüm”
“Çözüm süreci”nin son perdesi
Venezuela’da
karşı-devrimci çeteler işbaşında
Kuraklık kapıda!
Denizbank’a müşteri olmayacağız!
Gençliğin geleceği işçi sınıfı saflarında!
“Sizleri umutla takip ediyoruz”
Adana’dan Greif işçilerine selam…
Greif’ta işçi demokrasisi
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

DİSK’in Greif ziyaretinden yansıyanlar...

 

İşçilerin yoğun baskısı sonucunda nihayet DİSK merkezi olarak ziyaret kararı alarak Hadımköy’deki fabrikaya yöneticiler düzeyinde katılımla gitti. Greif işçileri ziyaretçilerini fabrika girişinde sloganlarla karşıladılar. Ardından hep birlikte fabrika bahçesine geçildi.

İlk olarak Greif fabrika baştemsilcisi Orhan Purhan bir konuşma yaptı. Purhan, DİSK’in tarihi değerlerini savunduklarını ve DİSK’in kendi yanlarında yer almasını ve net bir tutumla direnişlerine destek vermesini beklediklerini söyledi.

Ardından Engin Yılgın, işgalci Greif işçileri adına hazırlanan açıklamayı okudu.

Greif’in zaferi tüm işçi sınıfının ve
DİSK’in kazanımı olacaktır!”

DİSK/Tekstil’in TİS ve işgal sürecinde izlediği geri tutumu teşhir eden Yılgın, DİSK’in Greif işçilerinin direnişleri karşısında alması gereken tutumu ifade etti.

Son olarak, sekiz maddeden oluşan ve işçilerin DİSK’ten beklentilerinin yer aldığı talepler sıralandı.

İşçiler olmadan sendika olmaz!”

Açıklamanın ardından söz DİSK Genel Başkanı Kani Beko’ya bırakıldı. Beko DİSK’in değerlerinden söz etti. Greif işçilerinin sürdürdükleri direnişin haklı ve meşru olduğunu söyleyerek, işçilerin yanında olduklarını ve desteklerini sunacaklarını ifade etti. Fakat işçilerin somut taleplerine dair net bir tutum ortaya koymayarak aslında işçilerin duymak istedikleri konuşmayı yapmamış oldu. Bunun yerine bu taleplerin değerlendirileceğini ve DİSK olarak neler yapılabileceğine bakılacağını ifade etti. Beko, TİS sürecinde DİSK/Tekstil ile görüştüğünü ve süreci takip ettiğini belirtti.

Beko konuşma devam ederken işçiler “Sendika işçiye sahip çık!” ve “İşçiler olmadan sendika olmaz!” sloganlarını haykırdılar. Ayrıca işçiler Beko’nun konuşmasını alkışlamadıkları gibi DİSK yöneticilerinin attırmaya çalıştığı “İnadına sendika inadına DİSK!” sloganına da eşlik etmediler.

Ardından DİSK/Tekstil İstanbul Şube Başkanı Kazım Doğan konuştu. 

Net bir program yok!

Ziyarette ayrıca Kani Beko, Arzu Çerkezoğlu ve DİSK Tekstil yöneticilerinin olduğu ayrı bir görüşme yapıldı. Yemekhanedeki görüşmede Kazım Doğan süreç hakkında bir bilgilendirme konuşması yaptıktan sonra Kani Beko konuştu.

Beko, işçilerin direnişlerini desteklediklerini, haklı ve meşru mücadelelerinde yanlarında olduklarını belirtti. Fakat Kani Beko’nun konuşmaları içerisinde geçen “fabrikanın kapanmasını istemeyiz” söylemi ve asgari ücretle çalışılan yerlerde sendika geldikten sonra geriden başlandığı ifadeleri, aslında işçilerin mevcut TİS talepleri noktasında esnemesine dair öğüt vermek demekti.

Arzu Çerkezoğlu ise DİSK kuruluş gecesinde işçilerin protesto eyleminden dolayı duydukları rahatsızlığı ifade etti. Daha önce işçilerin ziyaretine gelmeyi planladıklarını, fakat yoğunluklarından kaynaklı gelemediklerini söyledi.

Görüşmede bulunan DİSK/Tekstil yöneticisi Muzaffer Subaşı ise kısa konuşsa da sözleşme sürecinde işçilerin aldığı tavrı suçlamaya kalktı.

Sonuç olarak Greif’teki örgütlenme ve sendikalaşma süreciyle birlikte gerekli bilgilendirme yapılarak, sendikaların açıktan destekleyen tutum ve pratik içerisinde olması istendi. Fakat DİSK tarafından “-eceğiz, -acağız” sözlerinin dışında somut birşey ortaya konulmadı. Kendi değerlendirmeleri sonucunda, yapılabileceklerin planlanacağı ifade edildi.

Toplantı sırasında işçiler söz alarak, sendikaların kendilerini yalnız bırakmasından duydukları rahatsızlıklarını DİSK yöneticilerine iletti.

DİSK yöneticileri karşılaştıkları taban örgütlülükleri ve işçi inisiyatifi karşısında şaşırdılar. Greif işçileri taban örgütlülükleri ve sınıf bilinçli kimlikleri sayesinde sendika bürokratlarının karşısında herşeyi onaylayan değil, sorgulayan ve hesap soran disiplinli bir duruş sergilediler.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

İşgalci Greif işçilerinin talepleri:

1- Direnişimizin işgal eylemi olduğu gerçeği gözardı edilmemelidir. Direnişimizin amacı ve hedefleri kamuoyuna doğru yansıtılmalıdır.

2- DİSK ve bağlı sendikalar direnişimizle eylemli dayanışma içerisine girmeli, örgütlü
oldukları tüm fabrika ve işletmelerde direnişimizi anlatmalı ve dayanışma eylemleri planlamalıdır.

İş yavaşlatma, iş durdurma kitlesel eylem, miting, yürüyüş, etkinlikler vb. örgütlenmelidir.

3-  Üyesi olduğumuz DİSK/Tekstil Sendikası Greif patronuna ait ÜNSA’da grev kararı almalıdır.

4-  Direnişimize karşı gerçekleşebilecek her türlü saldırı karşısında DİSK ve bağlı sendikalar hazırlık yapmalı, saldırı karşısında direnişimizi anında sahiplenmelidir.

5- Direnişimize uluslararası destek sağlamak için çeşitli adımlar attık. Uluslararası desteği arttırmak için ve Tekstil Sendikası tüm imkanlarını seferber etmelidir.

6 – DİSK/Tekstil İşçileri Sendikası Merkez Yönetim Kurulu’nun direnişimizin başladığı ilk günde yaptığı açıklama bizim için kabul edilebilir değildir. Biz bunun hata olmadığını, bilinçli bir tutum olduğunu biliyoruz. Direnişimizin basıncı ile bu açıklama geri çekilmiştir. Fakat bu açıklamanın arkasındaki zihniyet devam etmektedir. DİSK’in bu açıklamayı yayınlayanlar hakkında disiplin soruşturması açmasını istiyoruz.

7- Eylemlerimizi işgal fabrikamız dışına da taşıyoruz. Başta Greif patronuna ait fabrikalar olmak üzere Greif in fason iş verdiği (Polimer, İnci Plastik vb.) ve iş yaptığı tüm firmalar hedefımizdedir. Bu eylemlerimizde, ulaşım sorununu çözmek için direniş bitene kadar sürekli kullanabileceğimiz araç ihtiyacımızı DİSK karşılamalıdır.

8- Direnişimizle maddi dayanışma çağrısı DİSK’e bağlı sendikaların örgütlü olduğu tüm fabrika ve işletmelerde hemen başlatılmalıdır.

 
§