27 Aralık 2013
Sayı: KB 2013/50

2014: Mücadeleye devam!
AKP, “paralel devlet” ve Kürt hareketi
Yolsuzluk operasyonu üzerine
Aslolan kazançsa gerisi teferruattır”
Toplantı ve yürüyüş hakkı “yasak” kıskacında
Baskı ve işkenceye karşı mücadeleyi yükseltelim!
Yargılayanlar yargılanıyor!
“Asgari ücretlinin payı azalıyor!”
Greif işçileri greve hazır!
Emekçiler grevle alanlara çıktı!
BDSP’den seçim seminerleri
Gebze’de asgari ücret ve yolsuzluklara protesto!
Haziran Direnişi - 2 H.Fırat
Cenevre’ye ortak heyetle gidiyorlar
Dünyadan eylemler
2013: Bu daha başlangıç!
Ali Serkan Eroğlu anıldı
İÜ’de faşist saldırılara karşı eylem
Yargısız infaz düzeni yargı korumasında!
Bir ring sohbetinden yansıyanlar
İtibarımızın iadesine ihtiyacımız yok!
“Devletin elini tutmayacağız!”
(U)mutlu yıllar kadınlar!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Greif işçileri greve hazır!

 

Greif işçileri, sendikal örgütlenme süreçlerinde ikinci geniş katılımlı toplantılarını 22 Aralık’ta Esenyurt’ta Yorum Düğün Salonu’nda gerçekleştirdi.

Greif’ın Esenyurt Hadımköy’deki fabrikasında çalışan kadrolu işçilerin yanı sıra sendikaya üye olan taşeron işçilerinin de katıldığı toplantıda toplu sözleşme görüşmelerinde Greif patronuna sunulacak olan TİS taslağına son şekli verildi. Demokratik bir biçimde TİS taslağını değerlendiren ve oybirliğiyle taslağı kabul eden işçiler patronun olası saldırılarına karşı grev ve direniş silahını kullanmanın önemine vurgu yaptılar. Toplantıda söz alan işçiler, fabrikadaki birlik ve beraberliği güçlendirme çağrısı yaptılar.

Gücümüzü ve birliğimizi korumalıyız!”

Toplantının açılış konuşmasını yapan DİSK/Tekstil Esenyurt Bölge Temsilcisi Engin Yılgın, tarihsel olarak sendikaların ortaya çıkışına ilişkin bilgilendirmede bulundu ve işçi sınıfının uluslararası mücadelesinin kazanımlarını ifade etti.

Yılgın’ın ardından kürsüye gelen bir Greif işçisi de Türkiye işçi sınıfının mücadele tarihine değinen bir konuşma yaptı. Mücadele tarihinden çeşitli örnekler veren Greif işçisi, bu mücadele geleneğinden öğrenerek toplu sözleşme sürecinde mücadeleyi yükseltmek gerektiğini ifade etti.

Bu konuşmanın ardından bir işyeri temsilcisi tarafından toplu sözleşme taslağında ücret ve sosyal haklarla ilgili talepler okundu.

Toplantıda konuşan DİSK/Tekstil Greif İşyeri Baştemsilcisi Orhan Purhan, Greif yöneticileriyle geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen görüşmeye ilişkin bilgilendirmede bulundu. Zorlu bir toplu sözleşme sürecine hazırlandıklarını belirten Purhan, bu süreçte örgütlülüğü geliştirmenin önemine değindi. Bu mücadelenin onur mücadelesi olduğunu ifade eden Purhan, uzlaşmacı sendikal anlayışlara geçit vermeyeceklerini, toplu sözleşme taleplerinin arkasında duracaklarının altını çizdi. “Gücümüzü, birliğimizi korumalıyız. Greve hazırlanmalıyız!” diyen Purhan, sınıf bilincini ve kimliğini güçlendirmenin önemine değindi.

Greif’te işten atılan ve işgal eylemi sonucunda işine geri dönen Greif işçisi de toplantıda bir konuşma yaptı. Amerikan sermayeli bir tekel olan Greif’taki sendikal örgütlenme sürecine değinen Greif işçisi, örgütlü güçle zorlukların üzerine gideceklerini ifade etti.

Greif işçileri tarafından oluşturulan toplu sözleşme taslağındaki kırmızı çizgiler ise şöyle:

- Taşeron çalışmanın kaldırılması ve taşeron bünyesinde çalışan işçilerin kadroya geçirilerek toplu sözleşme hükümlerinden yararlanması.

- Prim uygulamasının kaldırılması ve 150 TL tutarındaki primlerin net olarak maaşlara yansıtılması.

- Maaş zammının ilk iki yıl için yüzde 60 olarak kabul edilmesi. (Her 6’şar aylık dilim için yüzde 15 zam)

- 3. yılın 6’şar aylık dilimlerine yüzde 10’luk zam yapılması.

- Mesai çalışmasının hafta içi yüzde 100, haftasonları yüzde 200, bayramlarda ise yüzde 400 üzerinden ücretlendirilmesi. Gece çalışmasında fark olarak yüzde 10 olarak belirlenmesi.

- Erzak yardımının 200 TL olarak belirlenmesi ve TÜFE artışının hesaba katılması.

- Ramazan Bayramı’nda 250 TL, Kurban Bayramı’nda ise 500 TL harçlık verilmesi.

- Yakacak parasının senelik olarak 1250 TL olması

- Yıllık izin için her işçiye 200 TL harçlık verilmesi

- Çocuğu ortaöğretimde okuyanlar için yıllık 300 TL, üniversite için 500 TL verilmesi.

- Kadın işçilerin de çalıştığı fabrikada kreş açılması

- İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınması, tüm işçilerin periyodik sağlık kontrolünden geçirilmesi.

- Tüm işçiler için özel sağlık sigortası yapılması.

- Ayda iki gün ücretli mazeret izni.

- İşçilerin ibadet yeri sorununun çözümü için fabrikada mescit yeri belirlenmesi.

Kızıl Bayrak / Esenyurt

 

 

 

 

Punto Deri direnişine
sanatçılardan destek

 

Punto Deri’de kararlılıkla direnişlerini sürdüren işçiler, 20 Aralık günü gerçekleştirdikleri etkinlikle mücadelenin sürdüğünü, haklarından vazgeçmediklerini bir kez daha gösterdiler.

Zeytinburnu’nda kurulu olan Punto Deri Fabrikası önünde yapılan etkinlikte, sanatçılardan Pınar Aydınlar, Ferhat Tunç, Haluk Tolga İlhan, Mikail Değirmenci, Ayla Yılmaz ve Grup İsyan Ateşi yer aldı.

Etkinliğe Hey Tekstil, Feniş direnişçileri ve Kazova işçileri ile aralarında Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu’nun da olduğu birçok devrimci, ilerici kurum katılarak destek oldu. DERİTEKS Sendikası yöneticileri ve üyeleri de etkinliğe katıldılar.

Etkinliğin açılış konuşmasını direnişteki tek kadın olan Hülya Alptekin yaptı. Direnişlerinin 143. gününde olduklarını hatırlatan Alptekin, işten atılan 36 işçi olarak sendikal hakları, insanca bir çalışma ve yaşam koşulları için mücadele yürüttüklerini dile getirdi. İşyerinde yaşanan hak gasplarından bahseden Alptekin, özellikle kadınların erkeklere göre daha zor koşullarda çalıştırıldığını belirtti. Patronun, işyerinde çalışırken kendisine “kardeşim” diye hitap ettiğini, fakat sendikalı olunca hiçbir şey söylemeden sırf sendikaya üye olduğu için işten attığını söyledi.

DERİTEKS Genel Başkanı Musa Servi, etkinlikte yaptığı konuşmada sendikalı olmanın önemini vurguladı. Etkinliğe destek veren Hey Tekstil, Feniş, Kazova işçileri adına da birer destek konuşması yapıldı. Ayrıca etkinlikte katılımcı kurumların gönderdiği mesajlar okundu.

Etkinlik sanatçıların söylediği türküler, marşlar ve şiirler ile sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

Haklarım için direniyorum

 

Ben Keops Yapı Mimarlık şirketinde uzun zamandır çalışıyorum. Gece gündüz demeden çalışarak büyüttüğümüz inşaat şirketleri bizlerin haklarına göz dikiyor. Aylarca emek vererek çalışıyoruz, ancak maaşlarımı alamıyoruz. Ben Ali Akgül ödenmeyen maaşlarımı istediğim için işten atıldım. Bana ödenmeyen maaşlarımın verilmeyeceği söylendi. Ben de bu haksızlığa karşı, alacaklarım için ve bu keyfi uygulamalar için direnişe geçiyorum. İşçiden emekçiden yana olan herkesi direnişime destek olmaya, bu haksızlığın karşısında olmaya çağırıyorum.

Direniş yeri: Altıntepe Mah. Değirmen Yolu Cad. Serçe Sok. No: 3 Maltepe / İstanbul

İletişim: Ali Akgül - 0543 401 98 90

 
§