26 Nisan 2013
Sayı: KB 2013/17

 Kızıl Bayrak'tan
İşçi sınıfının kızıl 1 Mayıs’ı için ileri!
Kitlesel devrimci bir 1 Mayıs için ileri!
Taşeron köleliğine ve
tazminat hakkının gaspına karşı...
Faşist baskı ve devlet terörüne karşı...
Taksim iradesi, sendikal gericilik
ve reformizm
KESK’e, sendikal gruplara ve öncü kamu emekçilerine çağrı
İstanbul BDSP
1 Mayıs’ta Taksim’e çağırıyor!
BDSP’den 1 Mayıs’a hazırlık etkinlikleri
Sınıf devrimcilerinden
1 Mayıs çağrısı
Metal işçilerinden MESS’e yanıt
Metalde grev yolu gözüktü!
ÇAYKUR grevi kırıldı
“Emekçi yoksa, hizmet de yok!”

Kürt Sorunu Üzerine Konferanslar... /7
Ulusal sorun ve toplumsal devrim
H. Fırat

Çekilme süreci başlarken
“Suriye halkının düşmanları” İstanbul’da buluştu
İran’dan gerici-işbirlikçi rejimlere
sert eleştiri
İzmir’de kitlesel gençlik buluşması!
Devrimci liseliler
1 Mayıs şenliğinde buluştu
Metal işçisinden 1 Mayıs çağrısı
Hatice Yürekli anıldı!
"1915 soykırımı unutulmuyor!”
Çernobil felaketi 27. yılında
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

“Emekçi yoksa, hizmet de yok!”

 

Sermaye hayatı zindan ettiği emekçilerden, gün geçtikçe tepkiler almaya devam ediyor. Ekonomik ve demokratik talepleri için eylemler gerçekleştiren emekçiler, haklarının peşinde olacaklarını dile getiriyorlar.

Emekçi yoksa, hizmet de yok!”

Tez-Koop-İş Sendikası 5 No’lu Şube üye ve yöneticileri 24 Nisan’da yaptıkları eylemle, okullarda etüd ve beslenmenin kaldırılarak, bu bölümde çalışanların işten çıkarılmasını protesto etti. Cağaloğlu’nda bulunan İstanbul İl Milli Eğitim binasına yürüyüşle gelen emekçiler, yasa değişikliğinin geri çekilmesini, işten çıkarmaların durdurulmasını ve atılanların geri alınmalarını talep ettiler.

Bursa DHL’de sendika düşmanlığı

Daha önce İstanbul ve Gebze’deki DHL işçileri TÜMTİS’e üye oldukları için işten atılmıştı. Bursa’da da DHL’nin British American Tobacco şirketinde çalışan bir işçi TÜMTİS’e üye olduğu için işten atıldı ve direnişe başladı.

İşten çıkartılan Ali Açıcı ile direnişi üzerine sohbet ettik. Açıcı, bir yıl önce işe başladığını ve daha önce de İstanbul’daki şirketten müdürler aranarak zorla Hak-İş’e üye olmalarının istendiğini hatırlattı. Kendisinin Hak-İş’e üye olmadığını, baskı nedeniyle işçilerin Hak-İş’e üye olduklarını söyleyen Açıcı, daha sonra TÜMTİS’e üye olduğunu ifade etti. İşten çıkarılma gerekçesi olarak ise “iş yerinde daralmaya gidildiğini” gösterdiklerini söyledi.

Çayırova Yurtiçi’de direniş sürüyor

300’e yakın işçinin çalıştığı Yurtiçi Kargo’da sefalet ücretlerine, hak gasplarına ve ağır çalışma koşullarına karşı işçiler Ocak ayının başında Nakliyat-İş Sendikası’nda örgütlenme çalışmalarına başlamıştı. Örgütlenme sürecinden haberdar olan yönetim ise Ocak ayının 28’inde sendikaya üye olan 20’ye yakın işçiyi işten atmıştı. Yurtiçi Kargo’nun Çayırova’da bulunan Genel Müdürlüğü önünde 6 işçi tarafından başlatılan direniş kararlılıkla sürüyor.

İşçiler yanarak ölmeyi mi seçti?

Esenyurt Marmarapark AVM çadır yangını davasının 6. duruşması 19 Nisan Cuma günü görüldü.

İstanbul Esenyurt’ta 11 Mart 2012 tarihinde Marmarapark AVM inşaatında yangın çıkmış ve çadırda kalan 11 işçi hayatını kaybetmişti. Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın 6. duruşması 19 Nisan Cuma günü görüldü. Duruşmada kurtulan işçiler örnek gösterilerek “onlar da kurtulabilirlerdi, neden kaçmadılar?” gibi soruların sorulması hayatını kaybeden işçilerin aileleri tarafından tepkiyle karşılandı. Duruşma öncesinde ise Esenyurt çadır yangınında hayatını kaybeden işçilerin aileleri ve avukatları yaptıkları basın açıklamasıyla davanın takipçisi olacaklarını yinelediler.

Ya 305 dönecek ya şalter inecek!”

Hava-İş Sendikası Genel Merkez binası önünde biraraya gelen direnişçiler ve destekçiler, Bakırköy merkeze giden yolun bir şeridini trafiğe kapatarak kortej oluşturdular. En önde “THY A.O. Ve Teknik A.Ş.’de işten çıkarılan 305 işçi geri alınsın!” pankartının açıldığı eyleme, direnişçiler önlükler ve sendika flamaları ile katıldılar. 20 Nisan’da yapılan eylemde, “Ya 305 dönecek ya da şalter inecek!”, “İsyan grev direniş!”, “Direndik kazandık sıra işe dönüşte!”, “AKP’ye teslim olmayacağız!”, “Hak verilmez alınır zafer sokakta kazanılır!” sloganları atıldı.

Bakırköy Özgürük Meydanı’na kadar yapılan yürüyüş sonrası Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin bir konuşma yaptı. İşe iade davalarının Yargıtay’dan da onaylanarak kazanımla sonuçlanan direnişçilerin, işe alınmaları için mücadelelerine kararlılıkla devam edileceği açıklandı.

Katılımcı kurumların da yaptığı konuşmalardan sonra, eylem söylenen ezgilerle ve halaylarla sonlandırıldı.

Direnişçilerden Taksim yürüyüşü

Direnişçi Hey Tekstil ve Kazova Tekstil işçileri Taksim’de gerçekleştirdikleri yürüyüşle haklarını istediler.

Direnişçi Hey Tekstil ve Kazova Tekstil işçileri 20 Nisan’da Taksim Tramvay Durağı’nda biraraya gelerek Galatasaray Lisesi’ne yürüdüler. Yürüyüş sırasında Mango satış mağazası önünde durularak burada bir süre Hey Tekstil’in sahipleri protesto edildi, boykot çağrısı yapıldı.

Galatasaray Lisesi önüne kadar yürüyüş yapıldıktan sonra direnişçiler adına Hey Tekstil direnişçisi Zeki Gördeğir bir açıklama yaptı. Ruhan Mavruk’un okuduğu şiirlerle eylem sonlandırıldı.

Adliyeler saray, emekçiler köle değildir!

BES İstanbul 1 No’lu Şube üyeleri geçtiğimiz günlerde açıklanan Zabıt katipleri için “3 dakika 90 kelime” sınavını protesto ettiler. BES üyesi kamu emekçileri 22 Nisan’da Bakırköy Adliyesi önünde “Kazanılmış haklarımıza ve iş güvencemize sahip çıkıyoruz!” pankartını açarak yaptıkları eylemde, kazanılmış haklarına, iş güvencesine sahip çıktığını haykırdı.

Tüm Bel-Sen’den basın toplantısı

Tüm Bel-Sen İzmir 1 No’lu Şube, 24 Nisan’da, İzmir İl Özel İdaresi’nde yaşananlar ile ilgili olarak basın toplantısı gerçekleştirdi. Sendika binasında yapılan toplantıda basın metnini Tüm Bel-Sen 1 No’lu Şube Başkanı Yaşar Gül okudu.

İl Özel İdaresi’nde (İÖİ) çalışan emekçilerin işyerlerinde yaşadıkları sıkıntıları aktaran Gül, İÖİ çalışanlarının % 95’inin ekonomik ve özlük hakları için kuruma dava açmak zorunda kaldığını söyledi. İÖİ’de çalışanların bir kısmına 1.000 TL daha fazla ek ödeme yapıldığını, diğer çalışanların bundan mahrum bırakıldığını ve böylece çalışanlar arasında ayrımcılık uygulandığını söyleyen Gül, İÖİ’nin Anayasanın eşitlik ilkesini alenen ihlal ettiğini belirtti. Gül bu hukuksuzluğa son verilmesini ve mevcut mağduriyetin giderilmesini istediklerini belirtti.

Doluca Şarap’ta direniş kazandı!

Tekirdağ Çerkezköy’de kurulu bulunan Villa Doluca fabrikasında hakları için direnen Yılmaz Şahin, direnişini kazanımla sonuçlandırdı.

Kölece yaşam ve çalışma koşullarına itiraz ettiği için 13 Mart tarihinde hiçbir hakkı ödenmeden işten atılan Yılmaz Şahin, direnişinin 36. gününde, patronla yapılan görüşmeler neticesinde tüm haklarını alarak direnişine son verdi. 19 Nisan Cuma günü kıdem ve ihbar tazminatları ile primleri ödenen Yılmaz, haklarını kazanarak direniş çadırını kaldırdı.

Direniş çadırını kurduğu andan itibaren gerek Çerkezköy Organize Sanayi bölgesi özel güvenliği, gerekse de polis tarafından saldırılara uğrayan Yılmaz ziyaretçileriyle birlikte gözaltına alınmıştı.