05 Nisan 2013
Sayı: KB 2013/14

 Kızıl Bayrak'tan
“İmralı sürecinin” yeni aşaması
Sermaye ve düzeninden bağımsız, bürokratik yozlaşmadan arınmış devrimci bir DİSK için öncü işçiler görev başına!
İşçilerin birliği, halkların kardeşliği için
1 Mayıs’a!
“Geri çekilme” tartışmaları sürüyor
4+4+4 gericiliğine son!
“Sınıfın devrimci tutumunu
ortaya koymayı amaçlıyoruz!”
“Kurultay önemli bir eşiktir!”
MESS dayatmalarına karşı Birleşik Metal-İş’ten yürüyüşler
Türk Metal’den “uyuşmazlık” eylemleri
Bosch işçileri direnişte!
MİB MYK Nisan Ayı Toplantısı

Ulusal sorun ve kuyrukçu sol
H. Fırat

Çin’de ‘yeni dönem’
Geleneksel Paskalya yürüyüşleri
Latin Amerika’da sol dalga
Fas’ta sendikalar
dinci-gerici hükümeti uyardı
Kapitalist kriz kıskacında Kıbrıs
Halep’te çatışmalar
Kürt mahallelerine sıçradı
1 Mayıs’ta kavga alanlarına!
Genç komünistler
Çayan’ın mezarı başındaydı!
ON’ların mirası
komünistlerin elinde!
Avukatlara yönelik polis terörü sürüyor
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

MESS dayatmalarına karşı
Birleşik Metal-İş’ten yürüyüşler


2012-2014 MESS Grup TİS sürecinde uyuşmazlık zaptının ardından Birleşik Metal-İş tepkilerini eylem ve basın açıklamalarıyla göstermeye devam ediyor.

Çorlu

Birleşik Metal-İş üyeleri MESS dayatmalarına karşı yaptıkları cuma yürüyüşünü Çorlu’da da gerçekleştirdiler. 29 Mart Cuma günü DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası Trakya Şubesi’nde örgütlü DİSA Otomotiv ve SİO işçileri yürüyüş düzenlediler.

İşçiler sabah servislerden inerek fabrikaya kadar yürüdü. “Sefalet ücretlerine MESS dayatmalarına boyun eğmeyeceğiz” pankartı açan işçiler sloganlarla MESS dayatmalarına karşı olduklarını ve mücadele edeceklerini gösterdiler. İşçiler patronun ayak oyunları ve manevralarına boyun eğmeyeceklerini mücadeleyi büyüteceklerini belirttiler.

Grevde olan Daiyang-SK Metal işçilerinin ise bu yürüyüşlerden haberleri olmadıkları için yürüyüşe katılmadıkları öğrenildi. Sendikanın bu noktadaki tutumu dikkatlerden kaçmadı.

Bursa

Prysmian işçileri 29 Mart’ta yaptıkları eylemle “MESS dayatmalarına hayır!” dediler. Mudanya’da bulunan Prysmian’ın önünde gündüz vardiyasından çıkan işçilerin toplanmasıyla eylem başladı. Eyleme Bosch, SCM ve Asil Çelik’ten işçiler de katılırken Bosch’ta işten atılan Metin Gürgün de “MESS dayatmalarına hayır!” pankartının arkasında yerini aldı.

İşçiler Mudanya yolundan yolun bir şeridi kapatarak İskele Meydanı’na yürüdüler. Yürüyüş boyunca “Sefalete teslim olmayacağız!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Biz biz Bosch işçisiyiz sarı sendikayı göndereceğiz! sloganlarını attılar. Mudanya halkının eyleme desteği ise oldukça olumluydu. Yoldan geçen arabalar korna çalarken, emekçiler ise uzun süre alkışlarıyla destek verdiler.

İskele Meydanı’na gelindiğinde basın açıklamasını Birleşik Metal-İş Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci gerçekleştirdi. Eyleme Metal İşçileri Birliği de destek verdi. Basın açıklamasının bitiminde Metal İşçileri Bülteni’nin dağıtımı gerçekleştirildi.

Gebze

Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye işçiler 1 Nisan’da Gebze’de TİS süreciyle ilgili kitlesel bir eylem gerçekleştirdi.

Birleşik Metal-İş Gebze Şubesi önünde toplanan işçiler yolun tek tarafını trafiğe kapatarak Hükümet Caddesi’nden Cumhuriyet Meydanı’na yürüdüler. Yürüyüş esnasında sloganlarla öfkelerini ifade eden metal işçileri yürüyüş boyunca dinamik ve coşkulu bir görüntü çizdiler.

Cumhuriyet Meydanı’na gelindiğinde ise Birleşik Metal-İş Gebze Şube Başkanı Necmettin Aydın kitleyi ve destekçileri selamlayarak şunları söyledi: “Yaklaşık olarak 3 haftadır sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. AKP’nin saldırılarına ve MESS’in komik ücret tekliflerine karşı buradayız.”

Aydın’ın konuşmasının ardından sözü basın açıklamasını okuması için Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu’na verdi. Birleşik Metal-İş’in taleplerini anlatan Serdaroğlu, önümüzdeki günlerde Gebze’de büyük bir miting düzenleyeceklerini dile getirdi.

Eylemden notlar…

*Eyleme Gebze Sendikalar Birliği bileşenlerinden Nakliyat-İş, Petrol-İş ve Çelik-İş yöneticileri de katılarak destek verdi.

*Nakliyat-İş üyesi direnişçi MNG ve Yurtiçi Kargo işçileri de yürüyüşe pankartlarıyla katılarak anlamlı bir sınıf dayanışması örneği sergilediler.

*Bosal işçileri eyleme “Sonuna kadar mücadeleye!” yazılı dövizleriyle katıldılar. Arpek ve Arfesan işçileri ise “Kölelik yasalarına hayır” dövizleri taşıdılar.

*Yürüyüş esnasında ve Cumhuriyet Meydanı’nda sık sık “ MESS, MESS şaşırma sabrımızı taşırma!”, “Metal işçisi köle değildir!”, “İnadına sendika, inadına DİSK!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / Trakya-Bursa-Gebze


 

 

 

Emeğe saygı, Koç çalışanlarına kadro!”

 

İş sözleşmeleri feshedilen Koç Üniversitesi taşeron işçileri işyerlerinin önünden ayrılmayarak direnişe geçtiler.

2 Nisan akşamı Koç Üniversitesi’nde işten çıkarılan işçiler, Sarıyer’de bulunan Rumeli Feneri Kampüsü kapısında sabahladıktan sonra bir basın açıklaması gerçekleştirdiler. Yeni işçi girişini önleyen işçiler, yaptıkları açıklama ile işe geri alınmayı talep ettiler.

Üniversite önünde bekleyen işçiler, kampüs kapısında araçları durdurarak hem bildiri dağıtıyorlar, hem de yeni işçi girişini kontrol ediyorlar. Kampüs önünde kurdukları çadırlarda sabahlayan işçiler, sloganlar ve halaylarla bekleyişlerini sürdürüyorlar. Kampüsün iç kapısında bulundurulan Jandarma ve Özel Güvenlik ile de işten çıkarılan işçilerin içeri girmesi engelleniyor.

Yapılan eylemde çıkarılan işçiler adına basın açıklamasını Ali Er okudu. 2 Nisan akşamı mesai bitimine yakın bir saatte servislere bindirilip, kampüsten 2 km uzaklıkta indirildiklerini ve burada kendilerine işten çıkarıldıklarının bildirildiğini belirten Er, bu açıklama karşısında kampüse yürüyüp içeri girmek istediklerini fakat içeri alınmadıkları için sabaha kadar kapı önünde beklediklerini vurguladı. Sözleşme sürelerinin 13 Mayıs’ta sonlanacağını, bu tarihten önce işten çıkarmaların suç olduğunu belirten Er, ISS yetkilileri ve Koç Üniversitesi’nin paralarının gücüne güvenerek suç işlemekten çekinmediklerini ifade etti.

Eylemde “Atılan işçiler geri alınsın!”, “Herkese eşitlik herkese kadro!”, “İşçi burada rektör nerede!” sloganları sıklıkla atıldı.

Açıklamaya Çağdaş Hukukçular Derneği, Sarıyer Halkevi, TKP, HDK, Öğrenci Kolektifleri ve düzen partisi CHP’nin arasında olduğu kurumlar yaptıkları konuşmalarla desteklerini açıkladılar.

İşçiler araçları kontrol etmeden kampüs içerisine bırakmıyor, yeni işçileri ikna ederek geri döndürüyorlar.

Üniversite öğrencileri de direnişe destek verirken rektöre tepkilerini göstermek için toplanan çöpleri Rektörlük Binası önüne bıraktılar.

Kızıl Bayrak / İstanbul