29 Mart 2013
Sayı: KB 2013/13

 Kızıl Bayrak'tan
Obama emretti: AKP-İsrail kucaklaştı
Çetelere silah sevkiyatının merkezi Esenboğa Havaalanı
Roboski raporu onaylandı, sermaye devleti kendini akladı
Öcalan’ın mesajının anlamı
Sol hareketten ilk değerlendirmeler
İzmir KHK sözcüsü ile konuştuk
Birlik ve kardeşlik çağrısı yükseliyor!
Özelleştirmeye karşı topyekun mücadeleye!
DİSK olağanüstü kongreye giderken
Bosch’ta sudan sebeplerle işten atılan öncülerden Akan Yılmaz anlatıyor
Taşeron yasası, “taşerona çözüm” ambalajıyla meclise gidiyor
Sınıf hareketinden

Kürt Sorunu Üzerine Konferanslar / 3 Ulusal sorunda reform ya da devrim - H. Fırat

Avrupa’da yeni ve yıkıcı kriz dalgası - Volkan Yaraşır
Barack Obama’nın Ortadoğu ziyareti
Arap Birliği’nin 24. zirvesi
Dünyanın dört bir yanında şalterler indi
Kadın istihdamının artırılmasına dönük politikalarla ne amaçlanıyor?
Kamuya tasfiye, emekçiye sürgün!
Ankara’da faşist saldırı ve provokasyonlar
İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Av. Gülizar Tuncer ile konuştuk
Kaybedilen bedenler, kaybedilmeyen savaşlar... - T. Kor
Ya kömür tutuşursa!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Arap Birliği’nin 24. zirvesi

 

Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleştirilen 24. Arap Birliği Zirvesi, gericiliğin seremonisinden ibaret kaldı. Dönem başkanlığını Irak’tan devralan Katar emirinin yönettiği zirveye, gericilerin nutukları damgasını vurdu.

Zirveyi yöneten Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Halife El Tani, birliğin Genel Sekreteri Nebil El Arabi, Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, emperyalistler güdümündeki Suriye Muhalif Koalisyonu Başkanı Muaz el Hatip gibi figüranların öne çıktığı zirvenin gündemine, Suriye’deki yıkıcı savaşın daha da şiddetlendirilmesi damgasını vurdu.

Arap Birliği’nin tabutuna son çivi Doha’da çakıldı”

ABD Başkanı Barack Obama ile Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Ortadoğu ziyaretinin hemen ardından toplanan bu zirve, denebilir ki, Arap Birliği’nin tarihindeki en utanç verici zirvelerinden biri oldu.

Emperyalistler güdümündeki düşkün figüranların başı olan Suriye Muhalif Koalisyonu Başkanı Şeyh Muaz el Hatip’e Suriye’nin koltuğunu bahşeden Katar, Birliğin kuruluş amacı ve tüzüğünü ayaklar altına almasına rağmen, masaya yumruğunu indiren tek bir kişi olmamıştır. Cezayir, Irak ve Lübnan kararı onaylamamakla birlikte, pasif muhalefet dışında bir şey yapamadılar. Diğerleri ise, savaş aygıtı NATO’nun Suriye’ye müdahale etmesini isteyen Şeyh el Hatip’in salona girişini alkışlayarak karşıladılar.

Emperyalist/siyonist güçlerin Ortadoğu planlarının uygulanması için seferber olan Şeyh Hamad’ın, “bu birliğin lideri benim” havalarında boy gösterebilmesi, haklı olarak, pek çok Arap gazeteci ve siyasi yorumcu tarafından, -zaten kayda değer bir misyonu olmayan- Arap Birliği’nin iflası olarak nitelendirildi. Suriyeli bir siyasi analizci ise, zirveyi, “Arap Birliği’nin tabutuna çakılan son çivi” olarak değerlendirdi.

NATO’dan yardım dileyen şeyh kürsüde

Katar Emiri Şeyh Hamad’ın davetiyle salona giren şeyh el Hatip, Suriye koltuğuna kurulurken, “Suriye Başbakanı” Amerikalı işadamı Gassan Hito’da yanındaydı. Ama nedense zirvede ABD’nin atadığı başbakan değil şeyh el Hatip ön plana çıktı.

Arap Birliği temsilcilerine hitap eden şeyh el Hatip, Türkiye’ye konuşlandırılan Patriot füze sistemlerinin Suriye’ye uzatılmasını, John Kerry’den istediğini açıkladı. Emperyalist savaş aygıtı NATO’dan “masum sivilleri korumasını” da istediğini ilan eden şeyh, kimlerle işbirliği yaptığını ve kimlerden medet umduğunu dolaysız bir şekilde ortaya koydu.

NATO’yu “masum sivilleri koruyan bir hayır kurumu” gibi pazarlayan bu şeyh, buna karşın başında bulunduğu Muhalif Koalisyonun desteklediği silahlı çetelerin, Şam’da ilkokulları bombalayıp çocukları katletmelerini “olağan” karşılıyor. NATO’nun eski Yugoslavya, Afganistan, Irak, Libya gibi ülkelerde gerçekleştirdiği yıkım ve katliamlar ortada iken, emperyalizmin bu vurucu gücünü Suriye’ye çağırmak, gözünü iktidar hırsı bürüyen şeyhin iyice zıvanadan çıktığının kanıtı kabul ediliyor.

Filistin direnişini bitirme hamlesi

Şeyh Hamad başta olmak üzere, zirvede konuşan hemen herkes, Filistin sorununa değindi. Konuşmaların çoğu kaba riyakarlığın ötesine geçemedi. Bu nutukların bir kıymet-i harbiyesi bulunmuyor. Zira şu ana kadar Filistin halkına verilen hiçbir söz yerine getirilmemiştir. Örneğin önceki zirvede, iflas durumunda bulunan Filistin Yönetimi’ne 500 milyon dolar vaat eden Arap Birliği, şuana kadar tek bir sent bile ödememiştir.

Geçerken belirtelim ki, İsrail kuşatması altında var oluş savaşı veren Filistin halkına tek sent ödemeyen petro-dolar şeyhleri, bu sürede Suriye’deki yıkıcı savaşı körüklemek için milyarlarca dolar akıtmaktan kaçınmadılar.

Hamas’la El Fetih arasındaki sorunların giderilmesi ve “Filistinlilerin birliğinin” sağlanması için, Mısır başkanlığında “özel bir komisyon” oluşturulmasını öneren Katar Şeyhi, “Doğu Kudüs’ü kurtarma” adı altında 1 milyar dolarlık fon oluşturulması gerektiğini savundu. Kendilerinin bu fona çeyrek milyon dolar aktarmaya hazır olduklarını ilan eden Katar Şeyhi’nin derdi, İsrail’le anlaşma sağlanabilmesi için, Filistin direnişinin bitirilmesidir. Katar Şeyhi, kirli petro-dolarlar karşılığında Filistin direnişinin bitirilebileceğini hesap ediyor.

Belirtelim ki, Katar Şeyhi’nin attığı her adım, İsrail’in hamisi ABD’nin direktifleriyle uyum içinde olmak zorundadır.

Amerikancı Davut sahnede...

Arap Birliği, utanç verici bir şekilde Katar Şeyhi’ne teslim olunca, Ortadoğu’daki “Amerikancı gericilik cephesi”nin başını çeken Türk sermaye devletinin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da zirvede öne çıkan isimlerden biri oluverdi.

AKP iktidarının Suriye’de izlediği yayılmacı, saldırgan politikanın mimarı sayılan Davutoğlu, Arap Birliği Zirvesi’nde de keskin dişlerini gösterdi.

Suriye’nin Arap Birliği’ndeki koltuğunun Ulusal Koalisyon ve geçici hükümete devredilmesi kararına destek veren AKP’li bakan, emperyalistler güdümündeki muhalefetin Birleşmiş Milletler’de yer alması için de çaba sarf edeceklerini söyledi.

Baas yönetimi ile muhalifler arasında diyalogun başlatılması yönündeki tüm çabaları baltalayan, böylece Suriye’deki yıkıcı savaşı körükleyen Davutoğlu ve onun hükümeti, utanıp sıkılmadan “demokratik ve bağımsız Suriye”nin kurulamasına destek verdiklerini öne sürüyorlar. Birer ölüm makinesi olan devşirme kökten dincilerin Suriye’ye geçişini sağlayan AKP iktidarı, CIA ile işbirliği yaparak, çetelere yapılan silah sevkiyatını da organize ediyor. Bu zihniyete göre, kökten dinci çeteler “demokratik ve bağımsız Suriye”nin kurucuları olacak.

Çeteleri silahlandırma çağrısı

Zirve’nin ardından kapanış bildirisi yayınlayan Arap Birliği’nin önceliği, yine Suriye’deki savaşı daha da körüklemek oldu. Bildiride, birliğe üye devletlerin silah dahil çetelere her türlü yardımı yapmaya haklarının olduğu ilan edildi.

Küstahça ifadelerle, Suriye’deki savaşta askeri dengenin sağlanabilmesi için, muhaliflerin mali ve askeri açıdan desteklenmesi gerektiğini savunun bildiri, Katar tarafından hazırlandı ve diğer üyelere onaylatıldı. Cezayir, Irak, Lübnan dışındaki ülkeler tarafından onaylanan bildiri, Körfez şeyhlerinin güdümüne giren Arap Birliği’nin, alçaltıcı bir çöküşünün belgesi niteliğindedir.

Yıkıcı savaşı daha da derinleştirme, devam eden yıkım ve ölüm döngüsünü Suriye’nin her tarafına yayma esasına göre hazırlanan bildiri, gerçekte malumun ilanını dile getirmekten öte bir anlam taşımıyor. Zira çetelerin kimler tarafından finanse edilip silahlandırıldıkları kimse için bir sır değil. Arap Birliği’nin buna resmi onay vermesi ise, bu birliğin kendi kendini rezil etmesinden başka bir yenilik taşımıyor.